naslovna > Arhiva novosti > Ostvarena 3. razmjena učenika i profesora TRON-a i SŠMB-a

Ostvarena 3. razmjena učenika i profesora TRON-a i SŠMB-a (03.-07.05.2009.)

Labinska srednja škola je već po treći puta, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Istarske županije, Grada Labina i sponzora, realizirala međunarodnu razmjeni učenika i profesora sa partnerskom školom iz Schia (Vicenza), s kojima ne samo da uspješno ispunjava uvjete iz potpisanog Protokola o suradnji već s njom se uključuje u EU projekte, kao što je ove godine projekt mobilnosti Leonardo da Vinci, zajedno sa Tehničkom školom iz Slavonskog Broda, uz stručnu podršku Metacognite d.o.o., Zagreb, na području stručnog usavršavanja i osposobljavanja nastavnika iz područja korištenja modernih tehnologija u nastavi.

 

 

 Od 3. do 7. svibnja 2009. pedesetoro je učenika i voditelji dviju škola (sa talijanske strane zamjenik ravnatelja Giorgio Pizzolato i profesorica Paola Maso) vrijeme su provodili vrlo aktivno u bogato osmišljenom programom izvannastavnih aktivnosti, stručnih posjeta i druženja. Povodom njihovog posjeta gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika sa svojim je suradnicima i ravnateljem Čedomirom Ružićem, upriličio svečani prijem i razgledavanje znamenitosti našega grada, nakon što su u srednjoj školi ekološka, debatna i dramska grupa obavile prezentacije i upoznavanja kao i zajedničku parlaonicu na temu „Želje-interesi-potrebe-prava-postignuća mladih" pod vodstvom Delfine Arapović. Zajedno sa svojim domaćinima i Elidom Baskijera posjetili su postrojenja TE Plomin i nazočili prezentaciji „Energetika i održivi razvoj", temi koja je obilježila ovogodišnji susret. Na atraktivnoj pješačkoj stazi iz Labina do Rapca pod vodstvom Čede Perko i Mire Hrvatin određivali su dominantne biljne vrste. Cjelodnevnim izletom Monsunom pod vodstvom Elera Diminića posjetili su otok Cres. Na povratku u Italiju posjetili su Ugostiteljsko-turističku školu Antona Štifanića u Poreču sa čijim predstavnicima su posjetili starogradsku jezgru.

 

Susreti mladih Labina i Schia potvrda su dobre suradnje koja traje još od 2003. godine, a kojom se mlade potiče na učenje u multikulturalnom okruženju prevladavanjem jezičnih i kulturnih barijera te podizanjem kvalitete učenja i obrazovanja.
Smještaj i prehrana za učenike iz Italije bili su osigurani u obiteljima labinskih srednjoškolaca (Neven Zulijani, Tea Bertović, Franka Batelić, Keti Stepčić, Ana Žužić, Tin Šumberac, Fabianna Giurici, Matea Cerovac, Alberta Griparić, Aleks Ružić, Karlo Stemberga, Mario Gigović, Erika Mohorović, Massimo Bembić, Sara Radina, Elena Miletić, Zupičić Matea, Ela Sošić, Elena Baljak, Martina Alilović, Vera Vragović, Ines Antić, Iva Kostić, Matea Milevoj, Stefani Vozila) na čemu im se ravnatelj Čedomir Ružić i ovom prilikom zahvaljuje u ime Škole i gostiju, a na isti će način i naši učenici i profesori potkraj rujna ove godine biti ugošćeni.

(Tekst i fotografije: Čedomir Ružić)

 

Preuzimanje:

Collaborazione interscolastica TRON-SŠMB - pdf
Sudionici razmjene SSMB-TRON - pdf
Glas Istre - Srednjoškolci iz Schija u Labinu - pdf

 

Iz tiska:

Fotogalerija:

Scambio interculturale SŠMB-TRON