naslovna > Arhiva novosti > Izvješće sa prvoga dana Škole demokracije 2009.

Izvješće sa prvoga dana Škole demokracije 2009. (01.07.2009.)

XII. Škola demokracije održava se u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu od 2. do 4. srpnja 2009. u sklopu XVI. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja.

Prvi dan je započeo pozdravnim govorom ravnatelja Srednje škole i direktora tečaja profesora Čedomira Ružića kojim je brojne sudionike, njih sedamdesetak iz Rijeke, Zadra, Čazme, Opatije, Pazina, Ražanca, Obrovca, Pule, Čakovca te domaćina triju škola iz Labina, Srednje škole Mate Blažine,Osnovne škole Matije Vlačića i Osnovne škole I.L. Ribara kao i drage goste i supervizore iz Norveške, upoznao s ovogodišnjim programom i zadacima. Prisutnima se riječima podrške i hvale obratio i gospodin Mladen Dušman, pročelnik županijskog ureda za obrazovanje, kao i gospođa Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika i koordinatorica projekta Labin-zdravi grad, sa osvrtom na prošlogodišnje zaključke za daljnjim radom na razvijanju ljudskih prava i prava djece, povećanje aktivnosti vezane uz prevenciju ovisnosti (alkohol i droga), razvijanje programa vezanih uz zaštitu i očuvanje okoliša, mogućnosti otvaranja democracy project facebooka te njime održavati međusobnu komunikaciju vezanu uz realizaciju zajedničkih projekata tijekom cijele godine.  Njezino izlaganje završilo je naglaskom na novu temu: promicanje ekološke osviještenosti, na što su se nadovezali članovi eko grupe Srednje škole Mate Blažine Aleks Ružić i Karlo Stemberger svojom prezentacijom rezultata ankete o ekološkoj osviještenosti stanovnika Grada Labina.

Uslijedila je prezentacija primjera dobre prakse iz Norveške. Na početku je gospodin Egil Ovesen, voditelj projekta Sandnes-zdravi grad upoznao sve prisutne prezentacijom o osnovnim obilježjima grada Sandnesa i njihovim aktivnostima. Uslijedila je prezentacija Josteina Hakestada, voditelja Kafea Mladih,  o njihovoj web stranici sa internetskim radijom, na kojoj mladi mogu pronaći korisne informacije o događajima u njihovu gradu. Tijekom prvog dana intervjuirao je dio sudionika i poslao na web njihova mišljenja vezana za ovogodišnje teme. Na kraju su predstavljene aktivnosti Vijeća mladih grada Sandnesa od strane dvoje njihovih predstavnika, Linde Nyborg Nesvag i Roberta Iana Ippolita.

U radionici profesorice Delfine Arapović pod nazivom „Mediji – odrazi ili poticatelji afirmacije i kršenja ljudskih prava“ („Novine nas informiraju i formiraju“) sudionici su podijeljeni u 6 grupa i svaka je grupa prelistavajući dnevne novine dobila zadatak da odgovori na pitanje: „Da li sadržaji u njima odražavaju stvarno stanje ili potiču poštivanje ili kršenje ljudskih prava“, nakon čega su predstavnici grupa dali završnu riječ na pitanje „Je li sloboda medija zagarantirana?“ „Da, i nema cenzure (ograničenja, kontrola). Mediji – izvor vijesti koje oblikuju našu stvarnost, imaju informirajuću ulogu s određenom porukom – pozitivnom ili negativnom. Medijima se treba vjerovati u određenoj mjeri. Mladi sve manje čitanju i nemaju interesa za novine. Mediji nas u većini slučajeva informiraju, ali koliko će ta informacija utjecati na nas ovisi o nama i kako ćemo mi to dalje prenositi. Mediji znatno utječu na količinu informacija kojim raspolažemo. Većina novinara je objektivna.“

Zanimljivost na ovogodišnjem susretu je da na njemu sudjeluje dobitnica godišnje nagrade „Luka Ritz“, Sarah Jalušić iz OŠ Kuršanec iz Novog Sela na Dravi, Nagrada se uručuje po jednom učeniku osnovne i srednje škole kao znak prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući budućnost našeg društva. Njome se želi potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja te promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja za što se zalaže i međunarodni projekt Škole demokracije.

(Tekst: Laura Kokot)