naslovna > Arhiva novosti > SŠMB na Exposcuoli u Padovi (12.-14.11.2009.)

Labinske ekonomistice na EXPOSCUOLI 2009. u Padovi

 

Od 12. do 14. studenog održana je međunarodna manifestacija EXPOSCUOLA u Padovi s ciljem promicanja obrazovanja i stručne izobrazbe u Regiji Veneto i Radnoj zajednici Alpe-Adria. Ove je godine na sajmu izlagalo oko 300 izlagača (škola, tvrtki, udruga, institucija) koji su u potpunosti ispunili tri velika paviljona. Izložbeni prostor  od 15.000 m2 posjetilo je oko 30.000 posjetitelja. Bila je to prilika da se na jednom mjestu oko lijepo uređenih izložbenih prostora, na pratećim manifestacijama te  radionicama okupe učenici, nastavnici, roditelji, institucije i poslodavci. O važnosti i vrijednosti ovog sajma govori i činjenica da su i gospodarstvenici pokazali veliki interes za sajam kroz manifestaciju JOB MEETING.

 

Srednju školu Mate Blažine i njezine vježbeničke tvrtke ekonomskog usmjerenja predstavljale su profesorice Elide Baskijera, Kristina Tenčić Lazarić te učenice Kristina Faraguna i Dea Blažina. Uz našu školu na sajmu su sudjelovali i  predstavnik Istarske županije, gospodin Radenko Matijašec, predstavnica Talijanske srednje škole iz Rovinja profesorica Simonetta Kercan te dvije učenice Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja Medina Mujaković i Ketlin Banko.

 

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji naše škole i Liceo scientifico TRON iz Shia, kao i Grada Labina i Općine Schio, koje datira od 2003. godine, dobili smo na raspolaganje izložbeni prostor površine 30 m2. Naše su učenice predstavile brojne školske i međunarodne projekte po kojima smo prepoznatljivi široj javnosti, a uz pomoć promidžbenog materijala, koji nam je na raspolaganje stavila TZ Istarske županije, TZ Grada Labina i TZ Rovinja, imali smo priliku i dostojno predstaviti naš grad i sve ljepote Istre.

 

Uz samo sudjelovanje na sajmu za učenike je važno iskustvo i poznanstva koja na taj način stječu. Učenice su ugostili njihovi vršnjaci iz škole Liceo scientifico TRON iz Schia kojima se zahvaljujemo na njihovoj gostoljubivosti i pažnji.

 

Tijekom tri dana sudjelovali smo u aktivnostima virtualnog workshopa LEARNING VILLAGE kojeg organizira Liceo TRON. Od važnijih aktivnosti posebno želimo istaknuti prisustvovanje susretu pjesnika pod nazivom PJESNICI I POEZIJA U ŠKOLAMA ALPE-ADRIA koju je organizirao i vodio gospodina Antonio Cassuti, bivši ravnatelj Licea TRON i naš domaćin tijekom boravka u Padovi i Schiu. Gospodin Cassuti je obavijestio  nazočne o otvaranju natječaja za učenike iz RZ Alpe-Adria koji se na istom mogu predstaviti svojim literarnim radovima. Iz svake regije Alpe Adria odabrat će se rad jednog učenika koji će imati priliku sudjelovati na susretu pjesnika RZ Alpe-Adria 31. ožujka 2010.

 

Prisustvovali smo i prezentaciji projekta ENERGY EDUCATION GOVERNANCE SCHOOLS (EGS, više na: http://www.egs-project.eu/ i http://www.egs-progetto.it/) kojem je za sada iz Hrvatske pristupila samo naša škola. Projekt ima za cilj racionalno trošenje energije.

 

Gospodin Pietro Gazzola predstavnik Padova Fiera upoznao nas je s inicijativom da se u suradnji s Regijom Veneto, a radi poticanja partnerstva među školama pa i šire, izradi portal (više na: www.exposcuola.it) na kojem bi škole dobile mogućnost da se predstave i da pronađu odgovarajuće partnere. Takva partnerstva imaju veliku potporu u europskim fondovima što bi za naše škole pa i Istru moglo biti zanimljivo.

 

Tijekom tri dana našeg boravka u Padovi vidjeli smo mnogo novih projekata i ideja koji bi mogli biti korisni našim učenicima, nastavnicima kao i poslodavcima. Iz Padove se vraćamo bogatiji za jedno divno iskustvo koje bi htjele prenijeti i ostalima.

 

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo našim domaćinima i prijateljima iz Schia, Općini Schio te našim pokroviteljima:

Istarskoj županiji i Gradu Labinu,

kao i svim našim sponzorima:

Apolonia Dental Clinic, Sedmica, Merania, Ingis, Midas...) bez kojih naše sudjelovanje na sajmu ne bi bilo moguće.

 

(Tekst: Kristina Tenčić Lazarić)

 

 

Fotogalerija:

 

 

 

 

Preuzimanje:

 

Scambio interculturale SŠMB-TRON - fotogalerija

 

Attivita' extrascolastiche SŠMB Croazia

 

 

 

 

Vježbenička tvrtka Vinodis

 

Vježbenička tvrtka Honeyland

 

Ekonomija i trgovina - fotogalerija