naslovna > Arhiva novosti > UČENIČKO I RODITELJSKO VIJEĆE SŠMB (10.12.2009.)

 

Održano učeničko i roditeljsko vijeće (10.12.2009.)

 

10. prosinca održan je zajednički sastanak Vijeća roditelja i Vijeća učenika Srednje škole Mate Blažine. 

Na početku su  predstavnici Gradskog vijeća mladih SŠMB-a Irina Adamović i Mario Gigović predstavili svim prisutnima projekt Gradskog vijeća mladih i Vijeća učenika "Party bez alkohola" koji se održao u svibnju ove godine, a čiji je cilj bio pokazati da se mladi mogu zabavljati i bez konzumacije alkohola.

 

Nakon toga prikazani su rezultati ankete provedene među roditeljima učenika SŠMB-a o stavovima i mišljenjima o konzumiranju alkohola mladih i mogućim oblicima prevencije ranog pijenja mladih, te usporedba rezultata istog upitnika provedenog među učenicima i roditeljima. Usporedbom nekih pitanja vidljive su razlike između iskustva učenika i mišljenja njihovih roditelja.

 

 

Npr. dok većina roditelja smatra da njihova djeca najviše piju pivo, učenici izabiru najviše žestoka pića. Također dok većina roditelja smatra da se prije kupovine/narudžbe provjerava dob mladih, 60% učenika smatra da se to ne čini.

 

 

Na kraju ankete roditelji su iznijeli prijedloge koji bi se odnosili na sprječavanje konzumiranja alkohola kod mladih, između kojih su naveli pojačane kontrole u kafićima i disko klubovima, edukacija u školi, razgovori s obitelji i osmišljavanje aktivnosti jačanja svijesti. Nakon prezentacije uslijedila je kratka rasprava prisutnih roditelja i učenika.

 

 

Druga tema sastanka bila je predavanje "Sigurnost u prometu" koje su održali djelatnici Policijske postaje Labin Davor Đurašin i Sanja Šimunjak. Naglasak je bio na pravilima sigurnosti u prometu, pogotovo za mlade vozače koji ponekad zbog želje za dokazivanjem i sl. mogu izazvati teške prometne nesreće.

 

 

Prikazana su i tri kratka filma o posljedicama vožnje pod utjecajem alkohola i nekorišenja sigurnosnog pojasa koji su sigurno sve prisutne potaknuli na razmišljanje. Isto predavanje će se provesti u svim završnim razredima gdje je većina učenika ili pred polaganjem vozačkog ispita ili su već položili.

 

Na kraju sastanka dogovorena je buduća suradnja Vijeća roditelja i Vijeća učenika, a sljedeća tema bila bi "Nasilje među mladima".

 

 

 

Fotogalerija:

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Čedomir Ružić)