naslovna > Arhiva novosti > Profesori iz Leverkusena u posjeti Labinu

 

Profesori iz Leverkusena u posjeti Labinu (24.05.2010.)

U okviru studijskog putovanja u ponedjeljak, 24. svibnja 2010. deset profesora iz njemačkog grada Leverkusena posjetilo je Grad Labin i Srednju školu Mate Blažine. Riječ je o profesorima koji na školama u Leverkusenu i okolici predaju materinje jezike nacionalnih manjina koje žive na tom području (hrvatski, talijanski, turski, portugalski, grčki, albanski…). U njihovoj pratnji bila je Aleksandra Stipetić koja je 1998. godine inicirala partnerstvo labinske srednje škole i Berufskollega iz Opladena.

U okviru trosatnog programa učenici škole Ines Čekada i Marko Kuburić, pod vodstvom profesorica njemačkog jezika Elviane Frančula Tenčić i Vesne Petrović, održali su prezentaciju na njemačkom jeziku na temu „Hrvatski školski sustav“ (Kroatisches Schulsystem), nakon čega je uslijedila diskusija između gostiju i predstavnika učenika iz svih usmjerenja u kojima se uči njemački jezik. Goste je zanimala organizacija nastave, učenje njemačkog jezika na našem području, planovi učenika vezano za njihova buduća zanimanja kao i provođenje državne mature u Hrvatskoj. Čedomir Ružić, ravnatelj škole, ukratko je predstavio izvannastavne aktivnosti i projekte koji su realizirani tijekom posljednjih godina, kao što su školske web stranice i spomen DVD. 

Učenici I. razreda ugostiteljske struke, kuhari i konobari, pod vodstvom mentora Dorjana Mohorovića i Nevija Gašparinija, za kraj susreta gostima su pripremili i poslužili tipičnu istarsku maneštru. 

Nakon susreta u školi gosti su razgledali znamenitosti Starog grada te obišli Narodni muzej Labin, a primljeni su i u Gradu Labinu od strane zamjenice gradonačelnika Eni Modrušan i Daniele Mohorović, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Labin.

Zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan tom je prigodom upoznala goste s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom našeg grada te im je zaželjela ugodan boravak u našem kraju.

(Tekst: Vesna Blažina)

Preuzeto:

Preuzimanje:

Kroatisches Schulsystem - prezentacija

Fotogalerija:

(Foto: Čedomir Ružić)

Partnerstvo s Opladenom - fotogalerija