naslovna > Arhiva novosti > Labinjani uspješni na XIII. Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola 2010.

Labinjani uspješni na XIII. Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola (25.05.2010.)

GLOBE (Global Learning and Observations for Benefit the Environment = Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno je obrazovni program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji u svom neposrednom okolišu obavljaju različita mjerenja, primjerena svojoj dobi i interesima te mogućnostima škole. Na XIII. državnoj Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola, koja se od 23. do 25. svibnja 2010. održavala u Zadru, okupili su se predstavnici 52 GLOBE škole, od ukupno 113 koliko ih u Hrvatskoj ima taj status.

Srednju školu Mate Blažine predstavljala je ekipa u sastavu: učenici Anna Filipaš, Alberta Mohorović i Karlo Stemberger na čelu sa svojim mentoricama  Mirom Hrvatin i Čedom Perko. GLOBE PARTNER je već deset godina HOLCIM d.o.o.                                                                                                                           

U kategoriji orijentacijsko GLOBE natjecanje tročlane ekipe učenika osnovnih i srednjih škola natjecali su se na orijentacijskoj stazi gdje su morali pokazati znanja i vještine orijentacije u prostoru uz pomoć zemljovida i kompasa, čitanje satelitskih snimaka i zemljovida, poznavanje i pravilnu primjenu GLOBE protokola te su na kraju trebali objasniti postupak pri elementarnim GLOBE mjerenjima i protumačiti dobivene rezultate. U obveznoj kategoriji za sve sudionike, prezentaciji ostvarivanja Programa GLOBE u svojoj školi u protekloj godini, učenici 36 škola prikazali su svoj rad na plakatima, a njih 16 učinilo je to putem elektronskog medija GLOBE bloga. 

U kategoriji školskog projekta, projekte je prijavilo 30 škola i to iz područja istraživanja atmosfere, istraživanje voda i istraživanje pokrova i tla. Naša ekipa ostvarila je zavidno 4. mjesto, predstavljajući projekt  NEKA NAŠA ISTRA BLISTA, ALI NE PO NOĆI u okviru kojeg su  pet godina mjerili svjetlosno onečišćenje na području grada Labina i izračunali stupanj svjetlosnog onečišćenja našeg neba kako bi se moglo upozoriti na važnost smanjenja ovog onečišćenja koje građeni ne doživljavaju važnim.

 

Povjerenstvo: mr.sc. Marina Grčić, Marko Buljan, prof., Valerie Carine Miočić, prof., Kristina Krtalić , prof.,  Marinela Labaš, prof.

Sekcija: Istraživanje atmosfere                                                                                                                                         

Priznanja za iznimno uspješne projekte dodijeljena su sljedećim školama:    

 

ŠKOLA

NASLOV PROJEKTA

 Srednja škola Mate Blažine, Labin

Neka naša Istra blista, ali ne po noći!

II. gimnazija, Zagreb i Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb

Kakav zrak udišemo u sjevernom i zapadnom dijelu grada?

OŠ Nedelišće,  Nedelišće

Usporedba temperature zraka GLOBE i klimatološke postaje u Nedelišću

 

Sudionike ovogodišnje Smotre i natjecanja hrvatskih GLOBE škola ugostila je zadarska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola.

 

Ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović pozvao je učenike i njihove mentore da pozitivno djelovanje i promišljanje GLOBE pokreta prošire i na sve one s kojima se svakodnevno druže, jer ako ne prihvatimo odgovorno ponašanje prema okolišu, dodao je, naša budućnost, ali i onih koji dolaze neće biti dobra. Na kraju je zaključio da ga veseli što je svake godine sve više škola uključeno u GLOBE projekt. 

 

(Tekst: Mira Hrvatin)

Preuzimanje:

Neka naša Istra blista, ali ne noću - prezentacija eko rasvjete

Pohvala GLOBE programa za izvršena mjerenja

Certifikat GLOBE programa za atmosferu

Certifikat GLOBE programa za klimu

Certifikat GLOBE programa za oblake

Poveznice:

 

www.azoo.hr/kategorija/novosti/1

http://www.globe.gov/whats_new/events/2010/annual

 

Fotogalerija: