naslovna > Arhiva novosti > Dr. Giuliana Verbanac održala predavanje o sunčevom sustavu

Dr. Giuliana Verbanac održala predavanje o sunčevom sustavu (01.05.2010.)

U povodu Dana planete Zemlje, koji se ove godine obilježava pod motom „Za zelenu generaciju", u Srednjoj školi Mate Blažina 30. travnja je doc.dr.sc. Giuliana Verbanac održala učenicima elektrotehnike predavanje o sunčevom sustavu. Giuliana Verbanac, je rodom iz Labina, gdje je završila srednju matematičko-informatičku školu.

Kao dobitnica niza europskih i američkih stipendija usavršavala se na renomiranim svjetskim institucijama i sveučilištima (Astronomy Department, University of Berkeley, California; Astronomy Department, University of Santa Cruz, California; Department of the Earth and planetary science, Trieste, Italy; Department of the Earths magnetic field at GeoForschungsZentrum Potsdam, Germany).

Diplomirala je inženjersku fiziku na Sveučilištu u Zagrebu, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Na istom je fakultetu stekla akademski stupanj magistra prirodnih znanosti, polja atomska i molekularna fizika i astrofizika, a 2006. obranila je doktorsku disertaciju te stekla akademski stupanj doktora prirodnih znanosti, znanstveno polje fizika. Godine 2009. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docenta, polje fizika.

Giuliana Verbanac radi na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je nosilac triju kolegija. Područje njezinog znanstvenog istraživanja i znanstveno-nastavne djelatnosti uključuje fiziku planeta Sunčeva sustava, planetarni magnetizam, te međudjelovanje Zemlje i Sunca.

Posebne napore polaže u osnivanje prvog geomagnetskog opservatorija u Hrvatskoj, nabavci potrebnih instrumenata, vršenju premjera ukupnog magnetskog polja na području Hrvatske. Objavila je više znanstvenih radova u suradnji sa znanstvenicima iz zemlje i inozemstva.

(Tekst: Divna Knežević)

Preuzeto:

Fotogalerija:

(Foto: Edi Miletti)