naslovna > Arhiva novosti > Čitajmo pod krošnjama u knjižnici

Čitajmo pod krošnjama u knjižnici (22.10.2010.)

U petak 22. listopada, kada se u cijeloj Hrvatskoj "Čitalo pod krošnjama", povodom Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodne godine biološke raznolikosti, u školskoj knjižnici Srednje škole Mate Blažine Labin održana je završna faza projekta "Čitajmo pod krošnjama", koji je realiziran u suradnji školske knjižnice i eko-grupe škole.

Da podsjetimo, projekt je započeo 13. listopada kada su učenici u pratnji svojih mentora prošetali do Parka hrvatskih branitelja Domovinskog rata i uživajući u njegovoj ljepoti i raskoši bio-raznolikosti izabrali stablo pod kojim su kazivali svoju poeziju.

Slijedio je višednevni istraživački rad u školskoj knjižnici, nakon čega su svoja saznanja predstavili u vidu postera.

Završno veče, započelo je efektnom video-prezentacijom projekta u izradi maturanta Maria Gigovića, koji je prisutne "prošetao" labinskim parkom, zastavši kod svakog para učenika na slici koji su potom predstavili svoj uradak uz kazivanje prigodne poezije.

Pregledom svih postera prosudbena komisija, pohvalila je sve predstavljene radove kao vrlo uspješne, no ipak trebalo je izabrati najbolje. Najuspješnijim radom ocjenjen je poster učenica Petre Runko i Dine Sorić koje su obradile stablo čempresa. Drugo mjesto pripalo je Pauli Peršić i Matei Matić za običnu akaciju, a Grucho Bono Štingl i Nikola Batelić osvojili su treće mjesto za obradu stabla javora. Svi su nagrađeni vrijednim knjigama.

Kao uvod u nastup gošće večeri, pjesnikinje Roberte Razzi, učenica Rahela Vlačić i Ana Zulijani izrecitirale su dvije svoje pjesme na labinskoj cakavici.

Roberta Razzi kazivajući svoje stihove, namjenjene prvenstveno mladima i temi večeri, svojom neposrednošću i originalnošću izmamila je plijesak i oduševljenje prisutnih za svaku svoju pjesmu i izrečeni komentar.

U projektu su sudjelovali učenici, podijeljeni u parove (pjesnici i ekolozi):

Rahela Vlačić i Korado Juričić, Ana Zulijani i Vanja Pavlinović (2.f raz. gimnazije), Groucho Bono Štingl i Nikola Batelić (2.o raz. gimnazije), Erika Mohorović i Matea Ferboković, Elena Baljak i Antonia Zahtila, Paola Peršić i Matea Matić, Elena Miletić i Nermina Piragić, Karla Tavić i Lea Mrazović, Petra Runko i Dina Sorić, Sara Radina i Matea Milevoj (3.o raz. gimnazije), Mario Gigović i Sara Belanić (4.f raz. gimnazije).

Projekt su osmislile i vodile profesorice Sonja Brezac i Ana Paliska iz školske knjižnice, te profesorice Mira Hrvatin i Čeda Perko, voditeljice eko-grupe.

Bilo je to jedno prelijepo veče za pamćenje u školskoj knjižnici u kojoj su uživali prvenstveno učenici kao i prisutni profesori i roditelji, koji su se odazvali pozivu da pogledaju što su učenici pripremili. Na kraju su svi prisutni nagrađeni jabukama.

(tekst: Sonja Brezac, foto: Čeda Perko i Ana Paliska)

Poveznice:

Projekt Čitajmo pod krošnjama - ssmb.hr
Gimnazijalci predstavili svoju biorazloliku kreativnost - novi.foji.com

 

Fotogalerija:

Foto album Sonje Brezac - Picasa web album

 

    

   

(Foto: Čedomir Ružić)