naslovna > Arhiva novosti > Učenici i profesori SŠMB-a zasjali GLOBE STARS priznanjem

03.11.2010. Učenici i profesori SŠMB-a zasjali GLOBE STARS priznanjem (02.11.2010.)

Od 2006. godine međunarodni GLOBE program poziva studente diljem svijeta da sudjeluju u GLOBE AT NIGHT projektu, globalnoj kampanji za mjerenje svjetline neba noću.

Hrvatski studenti analizirali su učinak svjetlosnog onečišćenja na okoliš kroz pet godina po protokolima GLOBE AT NIGHT projekta.

GLOBE program posebno je zainteresiran za projekte koji su od interesa za obrazovanje zajednice. Studentski radovi  nude obilje mogućnosti i mogu biti inspirativni za studente diljem svijeta. To su GLOBE STARS.

Učenici/maturanti  Srednje škole Mate Blažine - Anna Filipaš, Alberta Mohorović i Karlo Stemberger sa svojim profesoricama/mentoricama - Mirom Hrvatin i Čedom Perko, bili su vjerni sudionici u kampanji čime su zaslužili GLOBE STARS.

 

Globe zvijezda za SŠ Mate Blažine

LABIN - “Neka nam Istra blista, ali ne po noći”, projekt praćenja svjetlosnog onečišćenja kojega su osmislili učenici i nastavnici
SŠ Mate Blažine, dobitnik je priznanja “Globe star”, koje dodjeljuje medunarodna organizacija za globalno praćenje okoliša Globe Program.

Škola je rad dostavila u bazu podataka učeničkih istraživačkih radova, nakon čega je stigla obavijest da je “previše veliki kvalitetan” da bi ostao samo u toj rubrici te da mu je dodijeljena “zvijezda”. Riječ je o priznanju za kvalitetu kakvo se
obično dodjeljuje pojedinim zemljama za ukupan višegodišnji doprinos u istraživanjima.

Labinska srednja škola uključila se u Globe program 1998. godine i do sada je sudjelovala s 15 projekata. Praćenje svjetlosnog onečišćenja na Labinštini traje od 2006. godine. Svrha mu je o saznanjima obavještavati grad i okolne općine te ih potaknuti na djelovanje, kao što je, na primjer, postavljanje ekološke rasvjete.

Školsku Globe grupu vodi Čeda Perko, međunarodni Globe trener, a pomažu joj Mira Hrvatin, Karmen Diminić Milevoj i Nedeljko Mandić. SŠ Mate Blažina je u meduvremenu stekla status medužupanijskog Globe centra.

Globe Program djeluje od 1995. godine. U njega je uključeno 23 tisuća škola diljem svijeta s ukupno 54 tisuće učitelja educiranih
za vođenje, a do sada je 1,5 milijun učenika obavilo oko 21 milijun mjerenja.

(R. S. - Glas Istre)

 

Preuzimanje:

Neka naša Istra blista, ali ne po noći - pdf

Mira Hrvatin

Čeda Perko

 

Poveznice:

GLOBE STARS - globe.gov
GLOBE natjecanje i smotra 2010. - ssmb.hr 
Primanje za nagrađene učenike Globe grupe - labin.hr
Globe grupa srednje škole na prijemu kod gradonačelnika - radiolabin.hr

 

Fotogalerija:

Ekologija - ssmb.hr