naslovna > Arhiva novosti > Stručni posjet centru za obnovljivu energiju

30.11.2010. Stručni posjet centru za obnovljivu energiju (18.11.2010.)

Dana 18.11.2010. u organizaciji udruge DOOR (nevladina neprofitna udruga koju je osnovala multidisciplinarna grupa stručnjaka - inženjera, ekonomista, stručnjaka zaštite okoliša, sociologa i drugih - opredijeljenih za održivi razvoj) realiziran je stručni posjet Europskom centru za obnovljivu energiju Güssing.

Gussing je prva lokalna zajednica na nivou EU koja je smanjila emisiju štetnih plinova za više od 90%, čime su privukli veliki broj naučnika, političara i eko-turista. Transformacija Gussinga nastupila je prije 15 godina kada je, boreći se sa troškovima električne energije, uprava grada naložila da se u javnim objektima prestane sa korištenjem fosilnih goriva. Istovremeno Gussing je brojao veliku stopu nezaposlenosti, a oni koji su bili zaposleni svakodnevno su putovali u Beč na posao. Od tada, Gussing je pokrenuo čitavu industriju obnovljive energije, sa 50 kompanija koje su otvorile 1000 radnih mjesta i proizvodnju grijanja, energije i goriva iz sunca, drvnog otpada, kukuruza i ulja za kuhanje. Europski centar za obnovljivu energiju je lociran i u potpunosti financiran od strane grada Gussing, EU i Vlade Austrije.

U okviru stručnog posjeta posjećeni su: tehnološki centar, elektrana na biomasu, toplana te postrojenje za bioplin.

Biomass power plant Güssing koristi usitnjeno drvo kao osnovnu sirovinu za gorivo. Sa 2360 kg drva na sat proizvodi se 2000kW električne energije te 4500 kW toplinske energije.  

The district heating plant (combined with solar) in Urbersdorf proizvodi toplinsku energiju u kogeneracijskom postrojenju solarnih kolektora i biomase (usitnjeno drvo). Okolno stanovništvo uz povoljnu cijenu koristi tu toplinsku energiju za grijanje domaćinstva.

The Biogas plant Strem je postrojenje koje proizvodi 500kW električne energije te 600kW toplinske energije. Kao pogonsko sredstvo koristi biomasu poljoprivrednih ostataka, a produkt je bioplin koji je pogonsko sredstvo za dva motor-generatora električne energije i toplane. Postrojenje nema otpadnog produkta već se biomasa nakon obrade može koristit kao gnojivo u poljoprivredi. Postrojenje trenutno opskrbljuje 1200 domaćinstva električnom energijom te 40 toplinskom energijom. Investicija ovog postrojenja bila je 2,25 milijuna eura.

(Tekst i fotografije: Alen Šestak)

Preuzimanje:

Gussing model - pdf
Izvješće - pdf

Poveznice:

www.aweres.net
www.door.hr
www.mojaenergija.hr

 

 Fotogalerija: