naslovna > Područja rada i programi > Ekonomija, trgovina i poslovna administracija

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija


                ekonomist                                prodavač
KADA ODABRATI ĆETVEROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE EKONOMIST?
Program ekonomije vas priprema za zanimanje ekonomista, ali isto tako za nastavak školovanja na ekonomskom ili srodnom fakultetu. Tijekom obrazovanja osposobljavate se za zanimanje kroz niz stručnih i teorijskih, općeobrazovnih i praktičnih sadržaja. Obrazovanje završava izradom i obranom završnog rada, a učenici mogu polagati i ispite državne mature.
KADA ODABRATI TROGODIŠNJE STRUKOVO ZANIMANJE PRODAVAČ?
Ukoliko u školi želite steći kompetencije, vještine i navike kojima se pripremate za rad i zaposlenje, izbor zanimanja u trogodišnjim programima pravi odabir. Nastavak obrazovanja je moguć u četverogodišnjem programu i veleučilištima.

Nastavni planovi i programi: Strukovni kurikulum za zanimanje ekonomist - pdf   Ekonomist I.-II.-III.-IV. - pdf   Prodavač I.-II.-III. - pdf
Poveznice: LdV EU projekt SELPRAF (2011.-2013.) Samozapošljavanje posredstvom vježbeničkih tvrtki baziranih na e-learningu - ssmb.hr

Šk.g. 2016.-2017.

 
17.11.2016. Naša učenica Sedina Nadarević najuspješnije riješila on-line kviz o filantropiji Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s Istarskom županijom, Gradom Pula i Arheološkim muzejom Istre organizirala je izložbu o filantropiji pod nazivom „#filantropija…?“. Izložba je održana od 2. do 31. listopada u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Osnovni cilj izložbe bio je osvijestiti građane o važnosti filantropije i dobročinstva te ih potaknuti na isto u svojoj zajednici.
 
Za vrijeme trajanja izložbe organiziran je i on-line kviz o filantropiji. U kvizu su mogli sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola Istarske županije.U našoj školi, na poticaj knjižničarke Majde Milevoj Klapčić, u kvizu  su  sudjelovali i uspješno ga riješili svi učenici IV.d razreda, pod mentorstvom profesorice Gabriele Dundara. O filantropiji naši učenici ekonomskog usmjerenja uče u sklopu predmeta “Društveno odgovorno poslovanje”. Najuspješnija i nagrađena od organizatora izložbe bila je učenica Sedina Nadarević.

REZULTATI ON-LINE KVIZA O FILANTROPIJI - civilnodrustvo-istra.hr

Šk.g. 2015.-2016.

 

11.5.2016.​ Izložba fotografija II.d razreda „Svakodnevnica ekonomista“ U ponedjeljak 9. svibnja 2016. u učionici II.d razreda Srednje škole Mate Blažine (razrednica Orijana Tenčić) s početkom u 11 sati otvorena je izložba fotografija nazvana ''Svakodnevica ekonomista''. Izložbu je otvorio Čedomir Ružić ravnatelj škole u prisutnosti većeg broja nastavnika i učenika.  Izložbu su organizirali učenici u sklopu izbornog  predmeta ''Uvod u poslovno upravljanje'' odnosno nastavne jedinice ''Upravljanje događajima '' ili ''Event menadžment''. Rad na projektu trajao je od 25. travnja do otvorenja izložbe. Učenici su tajnim glasanjem izabrali učenicu Martinu Tenčić za izbornicu (koordinatoricu, menadžericu) izložbe koja je pod mentorstvom predmetnog nastavnika Daniela Mohorovića pripremala, organizirala, vodila i kontrolirala sve potrebne poslove.
 

Na projektu su radili sljedeće učenice i učenici:  Jana Licul, Mihaela Kožljan, Antonija Vozila, Nina Šišović, Ermina Šibonjić, Vanja Licul, Sanja Bartolić, Gabriela Černilogar, Sebastijan Batelić, Marin Terković.
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Čedomir Ružić)

 

21.15.2015. Božićni sajam MEDENA BOŽIĆNA DRVCA Tijekom prosinca učenici ugostiteljskog i trgovačkog usmjerenja (I.ght, II.g,h i III.g) pod vodstvom profesorice Olivere Tadić radili su božićna drvca od medenjaka. Ovo je tradicionalna akcija koja se održava već treću godinu. Prodajnu izložbu za djelatnike škole  su održali  u auli škole 18.12. 2015. a sva dobit bit će donirana maturantima za njihovu maturalnu zabavu.
Zahvaljujemo djelatnicima na odazivu!
 
5.11.2015. Stručni posjet školama u  Poljskoj (25.–31.10.2015.) Dana 25.listopada 2015. krenuli smo u Poljsku na stručni posjet ekonomskoj školi koja se nalazi u Krakowu zajedno sa učenicima nekoliko strukovnih škola naše županije. Dolaskom u Poljsku bili smo smješteni u školski dom ugostiteljske škole u mjestu Myslenice nedaleko od Krakowa. Drugi dan srdačno su nas dočekali naši domaćini sa kojima smo obišli i upoznali mjesto Myslenice te se svi zajedno družili i upoznali. Zatim smo se dana 27.10.2015 uputili prema gradu Krakowu. Ondje  smo posjetili ekonomsku školu gdje smo proveli dva dana i pridružili se ostalim učenicima u nastavi. Razgledali smo njihovu školu te način njihova rada. Imali smo prilike družiti se na satovima engleskog jezika gdje smo imali radionice stručnih ekonomskih termina na engleskom jeziku, i na satu računovodstva gdje smo imali prilike knjižiti preko računovodstvenih programa koji nije praksa u našim školama. Naši su nas domaćini u Krakowu lijepo ugostili te nam kroz druženja pokazali sve čarolije i znamenitosti grada Krakowa. Upoznali smo mnogo novih prijatelja i dobrih ljudi. Dana 31.listopada krenuli smo natrag u Istru. Veseli što se vraćamo kući ali svejedno pomalo tužni zbog rastanka sa našim prijatelja iz Poljske i Istre s kojima smo se lijepo proveli. Ovo će zasigurno biti nešto što će nam zauvijek ostati u lijepom sjećanju i pomoći u daljnjem radu. Nadamo se da će i ostale generacije imati prilike za ove razmijene učenika, upoznavati nove ljude i kulture.
(Pišu: Virginia Jenkel i Katarina Mršulja)

22.10.2015. Ekonomistice i elektrotehničari SŠMB-a u stručnoj posjeti školama u Krakowu (25.-31.10.2015.) Ekonomistice Katarina Mršulja i Virginia Jenkel te elektrotehničari Endi Turčinović i Ermin Ismić u pratnji profesora elektrotehnike Miladina Popovića boravit će u Krakowu (Poljska) u razmjeni učenika - uzvratnom stručnom posjetu od 25. do 31. listopada 2015. u sklopu suradnje Istarske županija i regije Malopolska zajedno sa učenicima i kolegama iz još nekoliko strukovnih škola iz naše županije: Gimnazije i strukovne škola Pazin, Gospodarske škole Buje, Turističko-ugostiteljske škole Poreč, Industrijsko-obrtničke škole Pula, Talijanske srednje škole Pula te predstavnikom Istarske županije, koja snosi trošak transfera učenika i profesora, a smještaj i prehranu poljski partner. Sretan im put!
Program posjeta - pdf

Šk.g. 2014.-2015.


01.06.2015. POLJACI U POSJETI ISTARSKOJ ŽUPANIJI - LABINSKOJ I PAZINSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI (18.-22.05.2015.) U sklopu suradnje između Istarske županije i Regije Malopolske (Poljska) od 18. do 22. svibnja 2015. u Srednjoj školi Mate Blažine Labin su gostovali učenici i nastavnici iz Malopolske, najrazvijenije poljske regije, dok su u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile boravile još dvije skupine ekonomista i informatičkih tehničara, svi predvođeni predstavnikom Regionalnog ureda za obrazovanje Piotrom Grześkówim.

Sedam poljskih ekonomista i osam elektrotehničara, iz nekoliko srednjih škola, zajedno sa dva nastavnika i prevoditelja, pohađali su redovitu nastavu drugog i trećeg razreda ekonomskog i elektrotehničkog usmjerenja. Pokazali su poseban interes za praktične sadržaje iz elektrotehnike i ekonomije.

U sklopu posjeta gosti iz Poljske posjetili su Termoelektranu Plomin. Gostoljubivi domaćini objasnili su im sam proces proizvodnje električne energije kao i aspekte društveno odgovornog poslovanja.
Na izletu po Istri upoznali su prirodne i društvene atrakcije naše županije.
Posljednjeg dana posjeta poljski učenici i nastavnici koji su boravili u Labinu i Pazinu prezentirali su, u restoranu Srednje škole Mate Blažine Labin, novostečene spoznaje i dojmove.

Tijekom boravka u Labinu stvorene su osnove za nastavak suradnje.
(Tekst: Daniel Mohorović)

Zahvaljujemo Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu na čelu s pročelnicom Patriciom Smoljan što su nam omogućili ovu za daljnju suradnju na zajedničkim EU projektima vrijednu razmjenu! Ravnatelj Čedomir Ružić

Pjotrovo pismo u izvorniku:  "Posjet učenika i nastavnika iz Regji Malopolskoj u Srednjoj školi Mate Blazine u Labinu je održan u sklopu projekta „Modernizacije strukovnog obrazovanja u Malopolskoj”. Zbog na zanimljiv izbor nastave, naši učenici imali su priliku  saznati kako se uče njihovi hrvatski kolege sa sličnim profilom. Grupa ekonomista saznala se s vježbovnu, školsku tvrtku Honeyland. Upoznali su odjela tvrtki: administracija-računovodstva, prodaje, marketinga i nabave. Zahvaljujući radu u skupinama, zajedno s hrvatskim kolegama moglismo međusobno bolje upoznati. Iako je tvrtka Simulacija postoje u nekim našim školama, zanimljiva je ideja mreže tvrtki koje pokrivaju cijelu školu Hrvatskoj i simuliraju rad realnog gospodarstva. Sljedećeg dana učenici iz razreda Daniela Mohoroviča predstavili kako treba izgledati dobro prezentacije, kombinirajući verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Učenici izvode nekoliko zadataka zajedno, tijekom kojih predstavili su međusobno naše regije. Jednako zanimljiva su bili lekcije iz turizma, na kojem su hrvatski kolege predstavili prezentaciju o Istri, pokazali su najljepše mjesta u regiji, domaće hrane i pića. Tijekom nastave grupi u skupine elektrotehnike,  učenici  podijeljeni  u paru Hrvat-Poljak izveli su  mjerenje kontinuiteta PE vodiča između glavne prizemlju busa i pojedinačnih točke  stambenih instalacije na simulaciji odbora. Drugog dana, na sličan način, električari su bavili kontrolom koračnog motora s pomoću flip-flopa JK. Dopunom nastave u školi bio je posjet u termoelektrane Plomin, gdje su naučio o njihove konstrukciji i principe rada. Obrazovne prednosti studijskog posjeta vezano uz uživanjom u toplom moru i predivnom ambijentu i gostoljubivostu domaćina na sve sudjelovniki ostavili su nezaboravan dojam. Zahvaljujemo se i pozivamo u Małopolskoj."

Preuzimanje:
Prezentacija učenika iz Malopolske koji su boravili u Labinu - pdf
Prezentacija učenika iz Malopolske koji su boravili u Pazinu - pdf

21.11.2015. Naši ekonomisti na terenskoj nastavi u Zagrebu U pratnji svojih nastavnika (Gabriela Dundara, Kristina Tenčić Lazarić, Daniel Mohorović) imali su (terensku)  nastavu u značajnim gospodarskim institucijama. Posjetili su Zagrebačku burzu, Hrvatsku narodnu banku i Državni zavod za statistiku. U Državnom zavodu za statistiku pozdravio ih je osobno ravnatelj Marko Krištof. Odslušali su predavanja o ulozi i značaju tih institucija u našem gospodarstvu te o mjerenju nezaposlenosti.

Delegacija Istarske županije na EXPO Krakow 2015.
31.03.2015. SŠMB i ISTARSKA ŽUPANIJA  na međunarodnom sajmu školstva u Krakowu (26.-28.03.2015.) Srednja škola Mate Blažine sudjelovala je s delegacijom Istarske županije, pod vodstvom pročelnice za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricije Smoljan, na međunarodnom sajmu školstva (Targów Edukacyjnych Festiwal Zawodów w Małopolsce)  u poljskom gradu Krakowu od 26. do 28. ožujka. Na sajmu je sudjelovalo gotovo 250 izlagača, srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova iz Poljske, Ukrajine, Turske, Slovačke, Švicarske, Japana, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Austrije i Hrvatske, odnosno Županije istarske, kao jedinog hrvatskog predstavnika.
Štand Istarske županije na EXPO Krakow 2015.
S predstavnicama Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu na Sajmu su se predstavili i Politehnički studij Pula, TUŠ Anton Štifanić Poreč, škola Jurje Dobrile Pazin, SMSI Leonardo da Vinci Buje, SMSI Rovinj, Srednja škola Mate Blažine Labin, Gospodarska škola Buje, Medicinska škola Pula te Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI. Delegaciju su predvodile pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan te asistentica dožupanice Tea Batel. Srednju Školu Mate Blažine predstavljao je profesor ekonomske grupe predmeta Daniel Mohorović.
S maršalom regije Malopolska
Članove istarske delegacije primio je maršal regije Malopolska Marek Sowa te počasni konzul Republike Hrvatske u Krakowu Pawel Wlodarczyk. Oboje su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te potakli zajedničko sudjelovanje na europskim projektima. Konzul Wlodarczyk, inače bivši predsjednik Poljskog skijaškog saveza,  je izrazio spremnost  za pomoć u organizaciji razmjene učenika.
S počasnim konzulom RH u Krakowu
Već idućeg mjeseca, od 18 do 22 svibnja, petnaest poljskih učenika zajedno sa nastavnicima, suradnicima i prevoditeljem boravit će u Srednjoj školi Mate Blažine, prisustvovati nastavi u razredima ekonomskog i elektrotehničkog usmjerenja te posjetiti naše poduzetnike.
Preuzimanje:
Prezentacija Interkultulturalne aktivnosti SŠMB-a za EXPO Krakow 2015. - pdf
Poveznice:
31.03.2015. Istarska županija na Sajmu školstva u Krakowu - istra-istria.hr

(Tekst: Daniel Mohorović, koordinator projekta u školi;
Tea BATEL, koordinatorica razmjene, stručna suradnica Istarske županije;
foto: Franko Gergorić)

Arhiva novosti

29.08.2013. - Informacije za razrednike pred početak nove školske godine 28.08.2013. - Informacije za učenike pred početak nove školske godine 24.07.2013. - Većina maturanata naše škole upisala je najželjeniji studij 24.05.2013. - Konačni rezultati natjecanja, susreta i smotri u šk.g.2012.-2013. 12.01.2013. - Nastavlja se sufinanciranje prijevoza redovnih učenika 21.12.2012. - Sretne blagdane i uspješnu novu 2013. 12.11.2012. - Edukativne tribine Zorana Zoričića u SŠMB-u 31.08.2012. - Informacije u vezi početka nove školske godine  21.07.2012. - 64% maturanata SŠMB-a upisalo prvi izbor 17.05.2012. - Zapaženi rezultati učenika i mentora 09.02.2012. - Ugradnja novih instalacija i radijatora u SŠMB-u 06.01.2012. - Pozdrav i čestitka novog ministra 14.12.2011. - Identiteti i ljudska prava u SŠMB-u  22.11.2011. - Ekonomisti SŠMB-a u EU LdV projektu SELPRAF 14.11.2011. - INFORMATIVNI DAN u SŠMB-u 24.10.2011. - Edukativna tribina o ovisnostima u SŠMB-u 22.09.2011. - Radionice MOJ EKOLOŠKI OTISAK u SŠMB-u 28.08.2011. - Nastava u Istri počinje 5. rujna 14.07.2011. - 70% maturanata upisalo prvi izbor 10.07.2011. - Uspješno završila XIV. Škola demokracije 01.07.2011. - Dragi osmaši, dobro nam došli u SŠMB! 18.05.2011. - Rezultati međužupanijskih i državnih natjecanja 17.05.2011. - Maturanti proslavili svoj dan 10.05.2011. - Planska igra LOKALNA SAMOUPRAVA  18.04.2011. - Obilježena godišnjica smrti Mate Blažine 31.03.2011. - Rezultati na županijskim natjecanjima 2011. 15.03.2011. - Rukometašice ŠŠD-a DUGA županijske prvakinje 04.03.2011. - Biokemija prehrane za maturante 10.02.2011. - Valentinovo u školskoj knjižnici 24.01.2011. - Podsjetnik maturantima do 31. siječnja 13.01.2011. - Počinju Dani otvorenih vrata SŠMB-a 15.11.2010. - Informativni dan za roditelje 28.10.2010. - Obilježavanje europskog dana jezika 20.08.2010. - Rezultati upisa na studijske programe u ljetnom roku generacije maturanata 2009./2010. 09.07.2010. - Analiza rezultata ispita državne mature 2010. 19.05.2010. - Oproštaj s maturantima 19.04.2010. - Dani otvorenih vrata - 2010. 18.11.2009. - SŠMB na Exposcuoli u Padovi 01.07.2009. - Objavljeni rezultati ispita probne državne mature 18.06.2009. - Svečane dodjele diploma i nagrada maturanticama i maturantima generacije 2008.-2009. 29.05.2009. - Druga donacija Zagrebačke škole ekonomije i managementa iz Zagreba

Video uradak MLADI EKONOMIST U  VJEŽBENIČKOJ TVRTKI SŠMB-a - you tube

Fotogalerija:
Ekonomija, trgovina i poslovna administracija - ssmb.hr