naslovna > Područja rada i programi > Elektrotehnika i računalstvo

Elektrotehnika i računalstvo

Nastavni planovi i programi

Elektrotehničar I.-II.-III.-IV. - pdf

Tehničar za mehatroniku II.-III.-IV. - pdf

Šk.g. 2014.-2015.

Novosti

08.10.2014. IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija nastavlja suradnju s labinskim srednjoškolcima Nakon instalacije zemljanih izmjenjivača topline, takozvane košare, u 15 različitih tipova tla/građevinskih struktura na prostoru parka ispred labinske srednje škole te njihovog testiranja, započeto je spajanje vanjskog izmjenjivačkog polja i konstrukcija razdjelnika u prostorijama škole. Najvažnije za ovu radionicu je da sve instalacije samostalno izvode učenici Srednje škole Mate Blažine, smjerovi `Instalater grijanja i klimatizacije`, `Tehničar za mehatroniku` i `Elektrotehničar` uz pomoć mentora Željka Brenčića i Elvisa Miletića te profesionalnih instalatera iz tvrtke REDEN d.o.o. Učenici će samostalno instalirati i geotermalnu dizalicu topline i vezani distribucijski razvod koji će se koristiti za grijanje/hlađenje dvije školske učionice. U parku srednje škole postavljene su ploče na kojima je moguće vidjeti osnovne rezultate testiranja koje je provođeno u svibnju.

Poveznica: Istarska Regionalna Energetska Agencija nastavlja suradnju s labinskim srednjoškolcima- 5.portal

10.10.2014. RADIO LABIN, Mikrofon u sredini, Branka Gladović s Nikolom Benazićem, Ivicom Komadinom i Čedomirom Ružićem


TELEAUTOMATIKA ZA KUĆU

Sažetak: Ovaj rad omogućuje upravljanje kućanskim uređajima s udaljenog mjesta koristeći telekomunikacijska sredstva kao što su telefon ili mobitel. Uređaj upravlja s 4 priključena trošila, ali se lako može proširiti na više. Glavni dijelovi su mikrokontroleri PIC16F785, DTMF dekoder MT8870 i nRF24L01 moduli koji međusobno komuniciraju na frekvenciji od 2,4 GHz.
Namjena: Uređaj se montira u razvodni ormarić gdje se nalaze osigurači strujnih krugova jakih kućanskih trošila kao što su TA peć, Bojler, Grijalica u kupatilu, Perilica rublja. Veza između primopredajnog dijela i prijemnika ostvarena je bežičnim putem preko  dva RF modula nRF24L01. Na taj način je izbjegnuto postavljane instalacijskih kanala između razvodnog ormarića i telefonske utičnice koja se obično nalazi u nekoj drugoj prostoriji.
Rukovanje: Telefonom nazovemo kućni broj. Nakon drugog zvona uređaj se javlja zvučnim signalom i očekuje unos 4-znamenkaste šifre (inicijalno 1234). Ako je šifra ispravna uređaj očekuje komandu za uključenje/isključenje pojedinih kućanskih trošila, a ako je šifra neispravna uređaj prekida uspostavljenu vezu. Neparni brojevi uključuju pojedina kućanska trošila dok ih parni isključuju. Nula isključuje sva priključena trošila dok "9" služi za izmjenu pristupnog koda.  S znakovima( # i *) prekidamo telefonsku vezu ili se sama prekida ako u vremenskom razmaku od 6 sekundi ne otipkamo niti jedan broj.
Tehničke karakteristike: Napajanje prijemnog dijela 220V/0,5VA iz razvodnog ormarića. Napajanje primopredajnog dijela preko transformatora-ispravljača 220/9V/1VA.
Priključenje na telefonsku utičnicu paralelno standardnom telefonskom aparatu.

07.10.2014. Nikola Benazić - zlatan na Izložbi mladih inovatora u Kastvu Od 18. do 20. rujna 2014.  učenik Nikola Benazić iz IV.e (elektrotehničar) razreda sudjelovao je sa svojim mentorom Ivicom Komadinom na 7. izložbi mladih inovatora u Kastvu na kojoj je bilo izloženo četrdesetak radova i inovacija  iz cijele Hrvatske.Nikola je s radom pod nazivom „Teleautomatika za kuću“ dobio zlatno odličje čime je ponovio uspjeh s državne smotre radova elektrotehnike i računarstva održane na FER-u Zagreb prošle školske godine. Čestitke sjajnom učeniku i mentoru. Vrijedni je Nikola ovog ljeta dobio novčanu nagradu od tri tisuće kuna od Općine Pićan OVDJE!.
"Poštovani ravnatelju, sa željom da se Nikoli uložen trud vrati na način sa kojim će biti zadovoljan, upućujem iskrene čestitke njemu, mentoru i Vama. Lijepo je imati ovako pametne, mlade ljude." (Patricia Smoljan, pročelnica, UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije)

 

10.09.2014.  Laboratorijske vježbe iz mikroupravljanja, Ivica Komadina - zip    Laboratorijske vježbe iz digitalne elektronike, Ivica Komadina - zip

Šk.g. 2013.-2014.

Novosti

02.07.2014. Prijem za državnog prvaka smotre radova iz elektrotehnike Nikolu Benazića kod dožupanice Viviane Benussi Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije organizirao je 1. srpnja svečani prijem za učenike osnovnih i srednjih koji su na državnim natjecanjima osvojili 1. mjesto. Među njima je bio i Nikola Benazić, učenik 3. razreda elektrotehnike i njegov mentor Ivica Komadina.

Ova školska godina za Nikolu Benazića je bila iiznimno bogata sjajnim rezultatima na raznim natjecanjima: sudjelovao na 3. Ljetnoj školi robotike i elektronike u Bohinju (mentor Ivica Komadina). Sudjelovao na projektu „Povećanje potencijala ulaganja u sustave geotermalnih dizalica topline“, na međunarodnom projektu Balkan junior u Velenju na kojem sam zajedno sa Dinom Negovanovićem osvojio 4. mjesto (mentori: Ivica Komadina i Davor Franković). Osvojio je 1. mjesto na Državnoj smotri radova iz elektrotehnike i računalstva na FER-u u Zagrebu za rad "Teleautomatika za kuću" (mentor: Ivica Komadina), dok jena Županijskom natjecanju iz fizike u Pazinu osvojio 1. mjesto (mentor prof. Nedeljko Mandić), USto je sudjelovao na 3. Riječkoj školi fizike u Rijeci "Fizika bez granica" (mentor prof. Nedeljko Mandić). Školske godine 2012./2013. - osvojio 3. mjesto na Državnom natjecanju iz Osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici održanom u Našicama (mentor: Milivoj Crvak); - osvojio 1. mjesto na  Županijskom natjecanju iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici u Puli (mentor: Milivoj Crvak); - osvojio 2. mjesto na Županijskom natjecanju iz fizike u Pazinu (mentor prof.  Nedeljko Mandić); - sudjelovao na 2. Riječkoj školi fizike u Rijeci "Fizika u novom prostoru-vremenu" (mentor: Nedeljko Mandić).
Školske godine 2011./2012. - sudjelovao na 1. Ljetnoj školi robotike i elektronike u Rapcu (mentor: Željko Brenčić); - osvojio 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz fizike u Rovinju (mentor:  Nedeljko Mandić); - sudjelovao na 1. Riječkoj školi fizike u Rijeci "Suvremene metode učenja fizike - Kako to znanstvenici rade" (mentor: Nedeljko Mandić).
Školske godine 2010./2011. u OŠ Vladimira Nazora Potpićan postigao sljedeće: - pozvan na svečani domjenak održan u Pazinu kod župana s ciljem nagrađivanja svih učenika/ca koji su osvojili 1.,2.,3. mjesto na državnim natjecanjima; - odlukom Učiteljskog vijeća OŠ V. Nazora Potpićan proglašen Učenikom godine 2010./2011. zbog izuzetnih aktivnosti i postignuća u tehničkoj kulturi i fizici, odličnog uspjeha i uzornog vladanja; - odlukom Učiteljskog vijeća OŠ V. Nazora Potpićan nagrađivan zbog isticanja u radu modelarske grupe i realizaciji projekta "I mi imamo Nikolu"; - osvojio 3. nagradu na Državnim natjecanju i smotri iz fizike u Vinkovcima (mentor: Stazio Peršić); - osvojio 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz fizike u Barbanu (mentor: Stazio Peršić).
Pohađao OGŠ Matka Brajše Rašana u razdoblju 2004.-2010.- odjel Harmonika i nastupao na raznim koncertima i 1. i 2. smotri harmonikaša Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije 2009. i 2010. (mentor: Marijano Atanasković).

Poveznica: Državni prvaci osnovnih i srednjih istarskih škola na prijemu Županije - istra-istria.hr

28.06.2014. Završni radovi u elektrotehnici u šk.g. 2013.-2014. Na kraju ovogodišnje nastavne godine 21 učenik u zanimanju elektrotehničar i tehničar za mehatroniku i 9 učenika u zanimanju elektromehaničar pristupilo je obrani završnog rada. Završni rad sastoji se od izrade praktičnog dijela i obrane završnog rada. U našoj školi svi učenici izrađuju praktični dio završnog rada. Praktični dio učenici su izradili u radionici naše škole,TE Plomin i Holcimu. Kroz praktični dio učenici su pokazali  povezanost teorije i prakse te kreativnost u u rješavanju praktičnih problema. Najveći dio praktičnih radova koristit će se u nastavi kao učilo.

ELEKTROTEHNIČARI Alićajić Dino -  Pokretanje trofaznog asinkronog motora sa spojkom; Baćac Dino - Elektoinstalacija obiteljske kuće; Brenković David - Izrada didaktičkih učila za električne instalacije; Gržinić Goran    Izrada didaktičkih učila za električne instalacije; Honović Marino - Novi život starog stroja; Licul Corado - PLC Siemens  LOGO kao centralna jedinica upravljanja elektromotorom; Klapčić Alessandro - Elektromotor upravljan PLC-om Siemens LOGO: Malić Aleksandar  -  Jednofazni asinkroni motori; Mekiš Matteo - PLC-Siemens LOGO izvedba  Dahlandarove metode; Miskić Moris - PLC-Siemens LOGO izvedba zvijezda-trokut; Popov Darijan - Proračun i premotavanje jednofaznog transformatora 230/12V; Stanissa Andreas - Elektropneumatski sustav; Teskač Patrik - Izrada termalne kupke; Vozila David - Primjena analizatora snage; Zubović Sanjin - Mjerenje i regulacija razine fluida.

TEHNIČARI ZA MEHATRONIKU Čerljenko Izidor - Elektropneumatski uređaj za savijanje limova; Glavičić Piero - Automatika za garažna vrata; Gruičić Viktor - Koder PC tastature u Morzeove znakove; Kokot Stefano - Tranzistorsko pojačalo; Tenčić Dean - Izrada uređaja za snimanje mehaničkog titranja; Tolić Matteo - RF upravljanje u telefoniji.

ELEKTROMEHANIČARI Bečirević Moris - Fluorescentna  rasvjeta; Cukon Toni - Ugradnja parlafona; Dervishaj Ardian -     Rasvjeta stubišta u zgradi; Đaković Dino - Pametna  stubišna  rasvjeta; Kopić Elvis - Školski ispitni pult za korištenje napajanja 3x400/230V i 24V te 24V=: Načinović Woren - Trofazni asinhroni kavezni motor pokretan Y/∆; Orlandini Mladen - Rekonstrukcija  upravljačkog ormara  elektromagneta; Sergović Sandi - Izrada elektromagneta; Halkić Alan  -  Školska maketa  elektroinstalacije dvosobnog  stana; Verbanac  Niko - Školska maketa  elektroinstalacije dvosobnog  stana.

Fotogalerija Završni radovi u elektrotehnici - ssmb.hr24.06.2014.  Učenici SŠMB-a na Ljetnoj školi robotike u Bohinju Škola robotike koja se dvije godine  održavala u Rapcu, ove godine se održava u Bohinju od 22. do 27. lipnja. Na Školi sudjeluje 11 učenika iz elektro usmjerenja naše škole i mentori Ivica Komadina i Davor Franković. Učenici rade u mješovitim grupama s učenicima iz Slovenije. Radionice su iz robotike, elektronike i napredne elektronike i informatike. Osim toga učenici će razgledati Bohinj, Bled i okolinu i razvijati socijalne kontakte i vještine u komunikaciji s učenicima iz Slovenije. U Bohinj su sa svojim mentorima otputovali učenici: Mario Bugarin, Ivan Mohorović, Leonardo Topčagić, Endi Turčinović, Karlo Višković, Mauro Milevoj, Ervin Ismić, Toni Peruško, Toni Vlačić, Nikola Benazić i Mateo Teskač.28.05.2014. Posjet 16 učenika – elektrotehničara, tehničara za mahatroniku, instalatera grijanja i klimatizacije, automehaničara i elektromehaničara sa svojim voditeljima - Elvis Miletić, Davide Juvan i Nedeljko Mandić,  Vaillant centru obnovljivih izvora energije u Zagrebu. Entuzijazam učenika koji su izradili i sudjelovali u montaži i postavljanju geotermalnih košara nije prošao nezapaženo. Predstavnici tvrtke Vaillant pozvali u Zagreb u njihov edukacijski centar kako bi ih još bolje upoznali sa potencijalima obnovljivih izvora energije i time ih nagradili.

 

15.05.2014. Geotermalni park u Srednjoj školi Mate Blažine U sklopu današnje radionice „Povećanje potencijala ulaganja u sustave geotermalnih dizalica topline“ predstavljen je i projekt kojeg Istarska regionalna energetska agencija u suradnji s Srednjom školom Mate Blažina i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom iz Zagreba provodi u labinskoj Srednjoj školi. Radionica ima za cilj da se učenici i studenti educiraju i uče na praktičnim primjerima korištenja geotermalne energije. U školskoj radionici konstruiraju 15 modela zemljanih košara, po nacrtu IRENA-e, koje se postavljaju u iskopane rupe u parku škole i zatrpavaju svaka s različitom vrstom tla koje nalazimo na području Istarske županije. U parku ispred Srednje škole već su postavljenje dvije košare, a danas je demonstrirano i postavljanje treće. Kad do početka iduće školske godine bude postavljeno svih 15 košara labinska će srednja škola dobiti Geotermalni park.

Geotermalni park u Srednjoj školi Mate Blažine – labin.com             Ivica Komadina i Nikola Benazić

05.05.2014. Rad elektrotehničara Nikole Benazića proglašen najboljim radom na državnoj smotri

05.05.2014. na FER-u u Zagrebu održana je državna smotra radova iz Obrazovnog sektora elektrotehnike i računarstva za šk.g. 2013.-2014. na kojoj je sudjelovalo 32 izlagača.

Stručno povjerenstvo FER-a je uzimalo u obzir kvalitetu rada i učenički udio u cjelokupnom radu, postavljajući učenicima različita pitanja o svim etapama izrade rada i teorijskoj podlozi. No, konkurencija je ove godine bila izrazito velika pa je Povjerenstvo odlučilo dodijeliti tri prva mjesta. 

Prvi najbolji rad Smotre je ''Teleautomatika za kuću'' autora Nikole Benazića iz Srednje škole Mate Blažine Labin izrađen pod mentorstvom nastavnika Ivice Komadine.

Ovaj rad omogućuje upravljanje kućanskim uređajima s udaljenog mjesta koristeći telekomunikacijska sredstva kao što su telefon ili mobitel. Uređaj upravlja s 4 priključena trošila, ali se lako može proširiti na više. Uređaj se montira u razvodni ormarić gdje se nalaze osigurači strujnih krugova jakih kućanskih trošila kao što su TA peć, bojler, grijalica u kupatilu, perilica rublja.Veza između primopredajnog dijela i prijemnika ostvarena je bežičnim putem preko  dva RF modula nRF24L01. Na taj način je izbijegnuto postavljane instalacijskih kanala između razvodnog ormarića i telefonske utičnice koja se obično nalazi u nekoj drugoj prostoriji.

Preuzimanje:

Izvješće Državna smotra radova iz Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo - pdf

Poveznice:

Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo" - fer.unizg.hr


             Elvis Kopić, Alen Šestak, Mladen Orlandini

29.-30.04.2014. Elektromehaničari na državnom natjecanju u Korčuli

29. i 30. travnja u Srednjoj školi Petra Šegedina u Korčuli održalo se Državno natjecanje učenika u zanimanju elektromehaničar. Ukupno je sudjelovalo 11 učenika iz 9 škola te 1 škola iz BiH s 2 učenika izvan konkurencije.

Iz naše škole pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju stekla su dva učenika i njihov mentor Alen Šestka te u ukupnom poretku Mladen Orlandini (III.a) osvojio je 5 mjesto, a Elvis Kopić (III.a) 9 mjesto.

29.04.2014. Kako je SŠMB obilježila Dan planeta Zemlje (22.04.2014.)

Povodom Dana planeta Zemlja 22.04.2014. u SŠMB-u se organizirala po treći puta ZELENA ČISTKA u kojoj su bili uključeni učenici III.o razreda sa svojim profesorima te je održano predavanje STANJE EUTROFIKACIJE JADRANSKOG MORA izv.prof.dr.sc. Roberta Precalija iz Centra za istraživanje mora-Institut Ruđer Bošković-Rovinj.

Prezentacija Kakvoća našeg mora, Robert Precali - pdf

 

Akciji su se pridružili učenici 2. i 3. razreda strojarstva - zanimanje instalater girjanja i klimatizacije i automehaničari koji su izradili i obojali nove štitnike za prozore u prizemlju škole.

12.04.2014.  Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji sa srednjom školom Mate Blažine iz Labina i Rudarsko – geološkim – naftnim fakultetom (RGN) započela je s izvođenjem petotjedne edukacijske radionice u sklopu IPA ADRIATIC projekta LEGEND Radionicu je otvorio Valter Poropat, direktor IRENA-e. U sklopu ovog edukacijskog ciklusa učenici će, između ostalog, samostalno konstruirati geotermalne energetske košare te uz pomoć studenata RGN-a i ovlaštenih instalatera projektirati i postaviti izmjenjivačko polje u parku ispred srednje škole Mate Blažine. Radionica je započeta uvodnim predavanjem o potencijalima i značajkama korištenja geotermalne energije doc. dr. sc. Tomislava Kurevije. Svim učenicima koji prođu kroz ovaj edukacijski ciklus dodijeliti će se potvrde o sudjelovanju koje će moći iskoristiti kao preporuku pri zapošljavanju.

Radionica IRENE i Srednje škole Mate Blažine - radiolabin.hr


23.-24.04.2014. Ermin Ismić osvojio 9. mjesto iz Osnova elektrotehnike

24. travnja 2014. završilo je dvodnevno državno natjecanje učenika 2. razreda srednjih škola iz Osnova elektrotehnike i Mjerenja u elektrotehnici.

U konkurenciji 24 najboljih učenika iz 21 srednje škole  deveto mjesto osvojio je ERMIN ISMIĆ učenik 2EM razreda - elektrotehničar - iz Srednje škole Mate Blažine Labin pod vodstvom mentora Crvak Milivoj, prof.mentor.

ČESTITAMO učeniku natjecanja i njegovom mentoru na uloženom trudu i  postignutom uspjehu.

Ponosni smo što škola svake godine sudjeluje na državnom natjecanju u toj kategoriji čime iz godine u godinu to predpostavlja i 1. mjesto na županijskom natjecanju.

 

Čestitke!!!

 

 

 

11.04.2014. IRENA započela petotjednu edukaciju u labinskoj srednjoj školi u sklopu IPA ADRIATIC projekta LEGEND Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji sa srednjom školom Mate Blažine iz Labina i Rudarsko - geološkim - naftnim fakultetom (RGN) započela je s izvođenjem petotjedne edukacijske radionice u sklopu IPA ADRIATIC projekta LEGEND. Radionicu je 10. travnja 2014. otvorio Valter Poropat, direktor IRENA-e. U sklopu ovog edukacijskog ciklusa učenici će, između ostalog, samostalno konstruirati geotermalne energetske košare te uz pomoć studenata RGN-a i ovlaštenih instalatera projektirati i postaviti izmjenjivačko polje u parku ispred srednje škole Mate Blažine.
Radionica je započeta uvodnim predavanjem o potencijalima i značajkama korištenja geotermalne energije doc. dr. sc. Tomislava Kurevije. Svim učenicima koji prođu kroz ovaj edukacijski ciklus dodijeliti će se potvrde o sudjelovanju koje će moći iskoristiti kao preporuku pri zapošljavanju.

Natjecanja, susreti i smotre

ELEKTOTEHNIČARI

05.03.2014. Ermin Ismić županijski prvak u elektrotehnici (03.03.2014.)
U Tehničkoj školi Pula 3. ožujka održano je županijsko natjecanje iz Osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici. Iz SŠMB-a sudjelovali su elektrotehničari Ermin Ismić i Toni Peruško iz II.em pod vodstvom mentora Milivoja Crvka. Ermin Ismić osvojio je 1., a Toni Peruško 4. mjesto.
Uz našu školu sudjelovale su Srednja škola Zvane Črnja Rovinj, Gospodarska škola Buje, GSŠ Jurja Dobrile Pazin i Tehnička škola Pula. Za državno natjecanje iz OE i MUE koje će se održati u Čakovcu iz Istarske županije stekli su pravo:


1. mjesto Ermin Ismić, Srednja škola Mate Blažine Labin, mentor, Milivoj Crvak
2. mjesto Josip Marić GSŠ Jurja Dobrile Pazin, mentorica Ksenija Đorđević.
Već dugi niz godina kao županijski prvaci učenici naše škole i mentor Milivoj Crvak sudjeluju na državnim natjecanjima i postižu zapažene rezultate.
Čestitke učenicima, mentorima i školama za sudjelovanje na natjecanju, a posebno prvima koji će zastupati našu županiju na državnom natjecanju.

ELEKTROMEHANIČARI


28.02.2014. Elektromehaničari SŠMB-a najuspješniji na županijskom natjecanju Na županijskom natjecanju u zanimanju elektromehaničar učenici SŠMB-a iz godine u godinu su najuspješniji i redovito predstavljaju našu županiji i školu na državnim natjecanjima. Ove će godine to učiniti u Korčuli pod vodstvom mentora Alena Šestaka. Prvoplasirani je Mladen Orlandini, a drugoplasirani Elvis Kopić, učenici iz III.ams razreda strukovnog usmjerenja.

Domaćin natjecanja je i ove godine bila Srednja škola Mate Blažine (aktiv elektrotehnike) koja i pruža optimalne uvjete u specijaliziranoj Školskoj radionice iz elektrostrojarstva za održavanje natjecanja u elektrotehnici, a od ostalih strukovnih škola naše županije iz tog programa sudjelovale su još samo Industrijsko-obrtnička škola iz Pule te Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina.


                  Labin                                               Pula                                                   Pazin

Konačni poredak nakon teorijskog i praktičnog dijela natjecanja:
1. Mladen Orlandini (Srednja škola Mate Blažine Labin) sa 102.40 bodova
2. Elvis Kopić (Srednja škola Mate Blažine Labin) sa 85.70 bodova
3. Diego Benazić (Industrijsko-obrtnička škola Pula) sa 81.40 bodova
4. Mauro Frančula (Industrijsko obrtnička škola Pula) sa 80.80 bodova
5. Fabio Lukež (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin) sa 60.00 bodova
6. Leon Garbac (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin) sa 42.60 bodova

Preuzimanje:

Konačni rezultati natjecanja elektromehnaičari županijsko 2014. - pdf

Fotodokumentacija - rar archive

 

10.02.2014. Najava županijskog natjecanja u zanimanju elektromehaničar (28.02.2014.)
Poštovani, kao domaćini ovogodišnjeg natjecanja u zanimanju elektromehaničar dostavljamo vam sljedeće materijale:
Pravilnik natjecanja u disciplini elektromehaničar, popis škola domaćina županijskog/međužupanijskog natjecanja te popis i raspored elemenata za praktičan dio natjecanja. Teorijski dio natjecanja sastojat će se od pitanja iz Ispitnog kataloga za pomoćnički ispit. Škole koje sudjeluju na  županijskom/međužupanijskom natjecanju imaju pravo na natjecanje prijaviti 2 učenika. Škola domaćin ovogodišnjeg Državnog natjecanja u disciplini elektromehaničar je Srednja škola Petra Šegedina u Korčuli.
Pozivamo vas da se za natjecanje prijavite putem VETIS-a te da nam pošaljete mail sa popisom prijavljenih učenika kako bi na vrijeme znali točan broj učenika sudionika natjecanja.

Škole potencijalne sudionice natjecanja:

Srednja škola Buzet - Buzet <ss-buzet@ri.htnet.hr>;
Srednja škola Leonardo da Vinci - Buje <sssms@pu.htnet.hr>;
Srednja škola Vladimira Gortana - Buje <skola-v.gortan-buje@pu.htnet.hr>;
Srednja škola Zvane Črnje - Rovinj <ss-zvane-crnje@pu.htnet.hr>;
Strukovna škola Eugen Kumičića - Rovinj <ssek@pu.htnet.hr>;
Talijanska srednja škola - Rovinj <smsir@pu.htnet.hr>;
Talijanska srednja škola Dante Alighieri - Pula <ss-pula-505@skole.htnet.hr>;
Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile - Pazin <gssjd@gssjd.hr>;
Tehnička škola - PULA <ss-pula-508@skole.htnet.hr>;
GOSPODARSKA ŠKOLA - BUJE  <ss-buje-503@skole.t-com.hr>; 
Industrijsko-obrtnička škola - Pula <ss-pula-503@skole.htnet.hr>

Kontakt osobe iz SŠMB-a: Željko Brenčić 098/9610265; Alen Šestak 098/9863804; Davor Franković 098/762592098/762592

Preuzimanje:

Pravilnik natjecanja u disciplini elektromehaničar - pdf

Napomena školama sudionicima natjecanja - pdf

Raspored elemenata Korčula -jpg

Popis škola domaćina županijskog/međužupanijskog natjecanja - pdf

Županijsko stručno vijeće strojarstva i elektrotehnike

27.09.2013. Na županijskom stručnom vijeću bila je obrađena tema: Obnovljivi izvori energije Predavači su bili Mirko Gašljević, dip.ing.st., Tin Brajković, dip.ing.el. i Željko Brenčić, prof.mentor. Polaznici su informirani o obnovljivim izvorima energije,njihovoj dobroj strani i pogodnostima koje pružaju. Na seminaru su demonstrirane vježbe za rad na solarnim panelima i fotonaponskim modulima koje je moguće primijeniti u praksi i u nastavi .Ova oprema koristi se u nastavi  u Srednjoj školi Mate Blažina Labin. Isto tako polaznici su se mogli informirati o radu i primjeni termokamere i analizatora kvalitete električne energije. Seminar je organiziran u suradnji sa Županijskom agencijom IRENA koja se bavi obnovljivim izvorima.
U sklopu seminara polaznici su posjetili županijsku agenciju IRENU i pogledali  izložbene eksponate.
Na seminaru je bio 31 polaznik.

Prezentacija Obnovljivi izvori energije Mirko Gašljević ing.stroj. - pdf

Nastavni materijal

Predavanje i laboratorijske vježbe za tehničare za mehatroniku U nastavku donosimo predavanja i laboratorijske vježbe profesora Ivice Komadine i to za I. polugodište novog predmeta kod tehničara za mehatroniku (III.m). Pošto je za ovaj predmet predviđeno više izvora literature, a literatura nije prilagođena materijalno-nastavnim sredstvima na kojima ćemo izvoditi lab. vježbe(EPIC-1), profesor predlaže da ne morate nabavljati knjige već da ih preuzmete:

Predavanja  Mikro_Upr_I_pol. - rar     Laboratorijske vježbe Mikro_Upr_Lab_I_pol. - rar

Šk.g. 2012.-2013.

Novosti

03.06.2013. Radionica i seminar o obnovljivim izvirima energije u SŠMB-u Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija i SŠMB 04. i 05. lipnja 2013. organiziraju u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu radionicu i seminar na temu obnovljivih izvora energije - utorak 04.06. radionicu za učenike osnovnih škola, a srijeda 05.06. seminar otvoren za javnost.

Od 24. travnja do 6. lipnja 2013. održane su radionice na temu obnovljivi izvori energije. Radionice su organizirane suradnjom IRENA-Istarske Regionalne Energetske Agencije i Srednje škole Mate Blažine Labin u sklopu EU projekta SEA-R (Sustainable energy in adriatic region). Sudjelovalo je oko 300 učenika iz sljedećih škola:
Tehnička škola Pula, Gospodarska škola Buje, Osnovne škole iz Labinštine: OŠ Matije Vlačića, OŠ Ivo Lola Ribar, OŠ Viromir Širola Pajo, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Ivan Batelić, Srednja škola Mate Blažine Labin, učenici svih programa
Radionice su izvedene uz pomoć fotonaponskog edukacijskog sustava što predstavlja model sunčeve fotonaponske elektrane, a održane su u sklopu Road show-a (sajma o obnovljivim izvorima energije) te obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.

Ožujak 2013. Čišćenje plaža u Rapcu Elektrotehničari i elektromehaničari iz I.em, I.am, II.am i III.em sudjelovale su u čišćenju plaža od Prižine do Maslinice. Radi se o tradicionalnom uključivanju naših učenika u ovu akciju preko TZ Grada Labina koja se održava u proljeće već 15 godina.

22.02.2013. U SŠMB-u je postavljen i predstavljen fotonaponski edukacijski kit (model sunčeve fotonaponske elektrane) nabavljen sredstvima SEA-R projekta u kojem IRENA (Istarska Regionalna Energetska Agencija) sudjeluje kao partner. IRENA je u sklopu projekta SEA-R nabavila fotonaponski edukacijski kit HERA što je u stvari model male fotonaponske elektrane, a vrijednost opreme iznosi 31 tisuću kuna . Fotonaponski edukacijski kit služit će za potrebe održavanja laboratorijskih vježbi. Učenici elektrotehničkog usmjerenja izvođenjem vježbi imat će priliku steći praktična znanja o fotonaponskim sustavima što im može biti od velike koristi u budućnosti s obzirom na perspektivu ulaganja u fotonaponske elektrane i radna mjesta otvorena u tom sektoru. Potpisan je Ugovor o najmu opreme FOTONAPONSKOG EDUKACIJSKOG SUSTAVA sa Istarskom regionalnom energetskom agencijom do 1.11.2018. uz mogućnost korištenja opreme od strane IRENA-e za vrijeme trajanja najma, a Škola je dužna opremu čuvati u protivnom mora nadoknaditi štetu. Oprema je postavljena u Laboratoriju za energetsku učinkovitost u Školskoj radionici.


U Srednjoj školi Mate Blažine postavljen fotonaponski edukacijski kit - radiolabin.hr

20.-22.09.2012. održana je 5. nacionalna izložba mladi@inovacije u Kastvu pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza inovatora. Među mnogobrojnim radovima mladih inovatora Hrvatske na izložbi su sudjelovali i naši učenici Eric Žufić i Sandi Files s mentorom Komadina Ivicom  i radom  „MJERENJE TEMPERATURE SA LM35 I TOPLINSKA PROVODNOST MATERIJALA“. I na ovoj izložbi ponovili su uspjeh sa Državne smotre radova iz elektrotehnike  i računarstva 2012., te osvojili srebrno odličje.


Srebrni labinski učenici inovatori - glasistre.hr

Predavanja i vježbe

10.09.2012.  Predavanja iz automatike - zip    Laboratorijske vježbe iz upravljanja - zip

 

Šk.g. 2011.-2012.

Novosti

18.12.2011. Proizvedene prve količine električne energije iz fotonaponskih panela s krova školske radionice - pdf

14.12.2011. LABINJAN IZUMIO SAMOBALANSIRAJUĆEG MOBILNOG ROBOTA - labin.com

Leclancheov članak iz rudnika na Štrmcu -  Glas Istre

Nastavni planovi i programi

13.09.2011. Elektrotehnika i mehatronika - exel   Elektromehanika - exel

Predavanja i vježbe

18.10.2011. Za učenike IV.e razreda elektrotehnike pripremljen je kompleks laboratorijskih vježbi sa uputama iz predmeta Automatsko vođenje procesa. Uz to je pripremljen i dio gradiva iz istog predmeta radi lakšeg razumijevanja pojedinih tema iz knjige AUTOMATIKA profesora Velibora Ravlića (pripremio: Ivica Komadina, prof.)
Predavanja iz automatike - zip    Laboratorijske vježbe automatika - zip

Poveznice:

Aktiv elektrotehnike i fizike - ssmb.hr

 

Šk. g. 2010.-2011.

Natjecanja, susreti i smotre

ELEKTROMEHANIČARI31.03.2011. Raspored elemenata i shema - pdf
31.03.2011. Zadaci i rješenja - pdf
25.03.2011. Hasan Ahmić državni prvak među elektromehaničarima - ssmb.hr
23.03.2011. Bilten I. - pdf
17.03.2011. Nulti bilten - pdf
11.03.2011. Preliminarni Vremenik natjecanja - pdf
08.03.2011. Sudionici državnog natjecanja - pdf
07.03.2011. Raspored elemenata za natjecanje - pdf
Molimo sudionike dražvnog natjecanja da nam do 11.03.2011. pošalju fotografije učenika sa kratkim životopisom i imenom mentora što nam je potrebno za Bilten državnog natjecanja.
19.02.2011. Pitanja i odgovori - pdf
26.01.2011. Dopis školama domaćina školskih, županijskih/međužupanijskih natjecanja za elektromehaničare 2011. - pdf
Županijsko/međužupanijsko i državno natjecanje za elektromehaničare 2011. - pdf
Obavijest školam domaćinima županijskih/međužupanijskih natjecanja za elektromehaničare 2011. - pdf
Pravilnik za elektromehaničare 2011. - pdf
Raspored elemenata - pdf
Popis škola domaćina županijskih/međužupanijskih natjecanja za elektromehaničare 2011. - pdf

TEHNIČARI ZA MEHATRONIKU

07.03.2011. PWM REGULACIJA BRZINE VRTNJE ISTOSMJERNOG MOTORA - Grupa tehničara za mehatroniku (IV.em) razvija projekt Robotske ruke za koju su potrebni aktuatori (elektromotori). U projektu se koriste istosmjerni i koračni (step) motori. Prije izrade tiskanih veza potrebno je provjeriti rad driver-a (pobuđivač za motore) i to se izvodi na eksperimentalnim pločama. U datoteci je opisan princip rada istosmjernog motora u H-mostu (napred-natrag) s promjenom brzine vrtnje (PWM regulator).

Preuzimanje:
PWM modulacija – pdf
PWM speed regulation - pdf

Arhiva novosti

29.08.2013. - Informacije za razrednike pred početak nove školske godine 28.08.2013. - Informacije za učenike pred početak nove školske godine 24.07.2013. - Većina maturanata naše škole upisala je najželjeniji studij 24.05.2013. - Konačni rezultati natjecanja, susreta i smotri u šk.g.2012.-2013. 12.01.2013. - Nastavlja se sufinanciranje prijevoza redovnih učenika  21.12.2012. - Sretne blagdane i uspješnu novu 2013. 12.11.2012. - Edukativne tribine Zorana Zoričića u SŠMB-u 31.08.2012. - Informacije u vezi početka nove školske godine  21.07.2012. - 64% maturanata SŠMB-a upisalo prvi izbor 20.07.2012. - Milivoj Crvak profesor mentor 21.06.2012. - Ljetna  škola robotike i elektronike 17.05.2012. - Zapaženi rezultati učenika i mentora 10.04.2012. - Pojave u elektrostatici u SŠMB-u  11.02.2012. - Profesorice SŠMB-a u programu COMENIUS u Istanbulu 09.02.2012. - Ugradnja novih instalacija i radijatora u SŠMB-u 06.01.2012. - Pozdrav i čestitka novog ministra 14.12.2011. - Identiteti i ljudska prava u SŠMB-u  14.11.2011. - INFORMATIVNI DAN u SŠMB-u 24.10.2011. - Edukativna tribina o ovisnostima u SŠMB-u 28.08.2011. - Nastava u Istri počinje 5. rujna 14.07.2011. - 70% maturanata upisalo prvi izbor 10.06.2011. - SŠMB na 2. OTVORENOM EKO DANU 18.05.2011. - Rezultati međužupanijskih i državnih natjecanja 18.04.2011. - Čudesan svijet molekula u SŠMB-u 20.03.2011. - SŠMB domaćin državnog natjecanja elektromehaničar a 09.03.2011. - ŠŠD DUGA županijski prvak u rukometu za mladiće 20.02.2011. - Irena Crvak i Željko Brenčić promovirani 24.01.2011. - Podsjetnik maturantima do 31. siječnja 14.01.2011. - Videokonferencija na temu ispita državne mature 13.01.2011. - Počinju Dani otvorenih vrata SŠMB-a 30.11.2010. - Stručni posjet centru za obnovljivu energiju 28.10.2010. - Obilježavanje europskog dana jezika  20.08.2010. - Rezultati upisa na studijske programe u ljetnom roku generacije maturanata 2009./2010.  09.07.2010. - Analiza rezultata ispita državne mature 2010.  04.06.2010. - Oliver Fatorić srednjoškolcima predstavio termokameru  29.05.2010. - Mateo Lazarić okrunjen zlatnom medaljom na INOVI 2010  19.05.2010. - Oproštaj s maturantima  02.05.2010. - Dr. Giuliana Verbanac održala predavanje o sunčevom sustavu 24.04.2010. - Rockwool donirao prijenosno računalo 19.04.2010. - Dani otvorenih vrata - 2010. 25.03.2010. - Obilježen SVJETSKI DAN VODA 15.10.2009. - Realiziran EU projekt Leonardo da Vinci 01.07.2009. - Objavljeni rezultati ispita probne državne mature  18.06.2009. - Svečane dodjele diploma i nagrada maturanticama i maturantima generacije 2008.-2009.

Poveznice:

Fotogalerija:
Elektrotehnika i računalstvo - ssmb.hr