naslovna > Područja rada i programi > Elektrotehnika i računalstvo

Elektrotehnika i računalstvo

Nastavni planovi i programi

Elektrotehničar I.-II.-III.-IV. - pdf

Tehničar za mehatroniku I.-II.-III.-IV. - pdf

 

Šk.g. 2013.-2014.

Novosti

11.04.2014. IRENA započela petotjednu edukaciju u labinskoj srednjoj školi u sklopu IPA ADRIATIC projekta LEGEND Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji sa srednjom školom Mate Blažine iz Labina i Rudarsko - geološkim - naftnim fakultetom (RGN) započela je s izvođenjem petotjedne edukacijske radionice u sklopu IPA ADRIATIC projekta LEGEND. Radionicu je 10. travnja 2014. otvorio Valter Poropat, direktor IRENA-e. U sklopu ovog edukacijskog ciklusa učenici će, između ostalog, samostalno konstruirati geotermalne energetske košare te uz pomoć studenata RGN-a i ovlaštenih instalatera projektirati i postaviti izmjenjivačko polje u parku ispred srednje škole Mate Blažine.
Radionica je započeta uvodnim predavanjem o potencijalima i značajkama korištenja geotermalne energije doc. dr. sc. Tomislava Kurevije. Svim učenicima koji prođu kroz ovaj edukacijski ciklus dodijeliti će se potvrde o sudjelovanju koje će moći iskoristiti kao preporuku pri zapošljavanju.

Natjecanja, susreti i smotre

ELEKTOTEHNIČARI

05.03.2014. Ermin Ismić županijski prvak u elektrotehnici (03.03.2014.)
U Tehničkoj školi Pula 3. ožujka održano je županijsko natjecanje iz Osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici. Iz SŠMB-a sudjelovali su elektrotehničari Ermin Ismić i Toni Peruško iz II.em pod vodstvom mentora Milivoja Crvka. Ermin Ismić osvojio je 1., a Toni Peruško 4. mjesto.
Uz našu školu sudjelovale su Srednja škola Zvane Črnja Rovinj, Gospodarska škola Buje, GSŠ Jurja Dobrile Pazin i Tehnička škola Pula. Za državno natjecanje iz OE i MUE koje će se održati u Čakovcu iz Istarske županije stekli su pravo:


1. mjesto Ermin Ismić, Srednja škola Mate Blažine Labin, mentor, Milivoj Crvak
2. mjesto Josip Marić GSŠ Jurja Dobrile Pazin, mentorica Ksenija Đorđević.
Već dugi niz godina kao županijski prvaci učenici naše škole i mentor Milivoj Crvak sudjeluju na državnim natjecanjima i postižu zapažene rezultate.
Čestitke učenicima, mentorima i školama za sudjelovanje na natjecanju, a posebno prvima koji će zastupati našu županiju na državnom natjecanju.

ELEKTROMEHANIČARI


28.02.2014. Elektromehaničari SŠMB-a najuspješniji na županijskom natjecanju Na županijskom natjecanju u zanimanju elektromehaničar učenici SŠMB-a iz godine u godinu su najuspješniji i redovito predstavljaju našu županiji i školu na državnim natjecanjima. Ove će godine to učiniti u Korčuli pod vodstvom mentora Alena Šestaka. Prvoplasirani je Mladen Orlandini, a drugoplasirani Elvis Kopić, učenici iz III.ams razreda strukovnog usmjerenja.

Domaćin natjecanja je i ove godine bila Srednja škola Mate Blažine (aktiv elektrotehnike) koja i pruža optimalne uvjete u specijaliziranoj Školskoj radionice iz elektrostrojarstva za održavanje natjecanja u elektrotehnici, a od ostalih strukovnih škola naše županije iz tog programa sudjelovale su još samo Industrijsko-obrtnička škola iz Pule te Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina.


                  Labin                                               Pula                                                   Pazin

Konačni poredak nakon teorijskog i praktičnog dijela natjecanja:
1. Mladen Orlandini (Srednja škola Mate Blažine Labin) sa 102.40 bodova
2. Elvis Kopić (Srednja škola Mate Blažine Labin) sa 85.70 bodova
3. Diego Benazić (Industrijsko-obrtnička škola Pula) sa 81.40 bodova
4. Mauro Frančula (Industrijsko obrtnička škola Pula) sa 80.80 bodova
5. Fabio Lukež (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin) sa 60.00 bodova
6. Leon Garbac (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin) sa 42.60 bodova

Preuzimanje:

Konačni rezultati natjecanja elektromehnaičari županijsko 2014. - pdf

Fotodokumentacija - rar archive

 

10.02.2014. Najava županijskog natjecanja u zanimanju elektromehaničar (28.02.2014.)
Poštovani, kao domaćini ovogodišnjeg natjecanja u zanimanju elektromehaničar dostavljamo vam sljedeće materijale:
Pravilnik natjecanja u disciplini elektromehaničar, popis škola domaćina županijskog/međužupanijskog natjecanja te popis i raspored elemenata za praktičan dio natjecanja. Teorijski dio natjecanja sastojat će se od pitanja iz Ispitnog kataloga za pomoćnički ispit. Škole koje sudjeluju na  županijskom/međužupanijskom natjecanju imaju pravo na natjecanje prijaviti 2 učenika. Škola domaćin ovogodišnjeg Državnog natjecanja u disciplini elektromehaničar je Srednja škola Petra Šegedina u Korčuli.
Pozivamo vas da se za natjecanje prijavite putem VETIS-a te da nam pošaljete mail sa popisom prijavljenih učenika kako bi na vrijeme znali točan broj učenika sudionika natjecanja.

Škole potencijalne sudionice natjecanja:

Srednja škola Buzet - Buzet <ss-buzet@ri.htnet.hr>;
Srednja škola Leonardo da Vinci - Buje <sssms@pu.htnet.hr>;
Srednja škola Vladimira Gortana - Buje <skola-v.gortan-buje@pu.htnet.hr>;
Srednja škola Zvane Črnje - Rovinj <ss-zvane-crnje@pu.htnet.hr>;
Strukovna škola Eugen Kumičića - Rovinj <ssek@pu.htnet.hr>;
Talijanska srednja škola - Rovinj <smsir@pu.htnet.hr>;
Talijanska srednja škola Dante Alighieri - Pula <ss-pula-505@skole.htnet.hr>;
Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile - Pazin <gssjd@gssjd.hr>;
Tehnička škola - PULA <ss-pula-508@skole.htnet.hr>;
GOSPODARSKA ŠKOLA - BUJE  <ss-buje-503@skole.t-com.hr>; 
Industrijsko-obrtnička škola - Pula <ss-pula-503@skole.htnet.hr>

Kontakt osobe iz SŠMB-a: Željko Brenčić 098/9610265; Alen Šestak 098/9863804; Davor Franković 098/762592098/762592

Preuzimanje:

Pravilnik natjecanja u disciplini elektromehaničar - pdf

Napomena školama sudionicima natjecanja - pdf

Raspored elemenata Korčula -jpg

Popis škola domaćina županijskog/međužupanijskog natjecanja - pdf

 

 

Županijsko stručno vijeće strojarstva i elektrotehnike

27.09.2013. Na županijskom stručnom vijeću bila je obrađena tema: Obnovljivi izvori energije Predavači su bili Mirko Gašljević, dip.ing.st., Tin Brajković, dip.ing.el. i Željko Brenčić, prof.mentor. Polaznici su informirani o obnovljivim izvorima energije,njihovoj dobroj strani i pogodnostima koje pružaju. Na seminaru su demonstrirane vježbe za rad na solarnim panelima i fotonaponskim modulima koje je moguće primijeniti u praksi i u nastavi .Ova oprema koristi se u nastavi  u Srednjoj školi Mate Blažina Labin. Isto tako polaznici su se mogli informirati o radu i primjeni termokamere i analizatora kvalitete električne energije. Seminar je organiziran u suradnji sa Županijskom agencijom IRENA koja se bavi obnovljivim izvorima.
U sklopu seminara polaznici su posjetili županijsku agenciju IRENU i pogledali  izložbene eksponate.
Na seminaru je bio 31 polaznik.

Prezentacija Obnovljivi izvori energije Mirko Gašljević ing.stroj. - pdf

 

Nastavni materijal

Predavanje i laboratorijske vježbe za tehničare za mehatroniku U nastavku donosimo predavanja i laboratorijske vježbe profesora Ivice Komadine i to za I. polugodište novog predmeta kod tehničara za mehatroniku (III.m). Pošto je za ovaj predmet predviđeno više izvora literature, a literatura nije prilagođena materijalno-nastavnim sredstvima na kojima ćemo izvoditi lab. vježbe(EPIC-1), profesor predlaže da ne morate nabavljati knjige već da ih preuzmete:

Predavanja  Mikro_Upr_I_pol. - rar

Laboratorijske vježbe Mikro_Upr_Lab_I_pol. - rar


Šk.g. 2012.-2013.

Novosti

03.06.2013. Radionica i seminar o obnovljivim izvirima energije u SŠMB-u Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija i SŠMB 04. i 05. lipnja 2013. organiziraju u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu radionicu i seminar na temu obnovljivih izvora energije - utorak 04.06. radionicu za učenike osnovnih škola, a srijeda 05.06. seminar otvoren za javnost.

Od 24. travnja do 6. lipnja 2013. održane su radionice na temu obnovljivi izvori energije. Radionice su organizirane suradnjom IRENA-Istarske Regionalne Energetske Agencije i Srednje škole Mate Blažine Labin u sklopu EU projekta SEA-R (Sustainable energy in adriatic region). Sudjelovalo je oko 300 učenika iz sljedećih škola:
Tehnička škola Pula, Gospodarska škola Buje, Osnovne škole iz Labinštine: OŠ Matije Vlačića, OŠ Ivo Lola Ribar, OŠ Viromir Širola Pajo, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Ivan Batelić, Srednja škola Mate Blažine Labin, učenici svih programa
Radionice su izvedene uz pomoć fotonaponskog edukacijskog sustava što predstavlja model sunčeve fotonaponske elektrane, a održane su u sklopu Road show-a (sajma o obnovljivim izvorima energije) te obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.

Ožujak 2013. Čišćenje plaža u Rapcu Elektrotehničari i elektromehaničari iz I.em, I.am, II.am i III.em sudjelovale su u čišćenju plaža od Prižine do Maslinice. Radi se o tradicionalnom uključivanju naših učenika u ovu akciju preko TZ Grada Labina koja se održava u proljeće već 15 godina.

22.02.2013. U SŠMB-u je postavljen i predstavljen fotonaponski edukacijski kit (model sunčeve fotonaponske elektrane) nabavljen sredstvima SEA-R projekta u kojem IRENA (Istarska Regionalna Energetska Agencija) sudjeluje kao partner. IRENA je u sklopu projekta SEA-R nabavila fotonaponski edukacijski kit HERA što je u stvari model male fotonaponske elektrane, a vrijednost opreme iznosi 31 tisuću kuna . Fotonaponski edukacijski kit služit će za potrebe održavanja laboratorijskih vježbi. Učenici elektrotehničkog usmjerenja izvođenjem vježbi imat će priliku steći praktična znanja o fotonaponskim sustavima što im može biti od velike koristi u budućnosti s obzirom na perspektivu ulaganja u fotonaponske elektrane i radna mjesta otvorena u tom sektoru. Potpisan je Ugovor o najmu opreme FOTONAPONSKOG EDUKACIJSKOG SUSTAVA sa Istarskom regionalnom energetskom agencijom do 1.11.2018. uz mogućnost korištenja opreme od strane IRENA-e za vrijeme trajanja najma, a Škola je dužna opremu čuvati u protivnom mora nadoknaditi štetu. Oprema je postavljena u Laboratoriju za energetsku učinkovitost u Školskoj radionici.


U Srednjoj školi Mate Blažine postavljen fotonaponski edukacijski kit - radiolabin.hr

20.-22.09.2012. održana je 5. nacionalna izložba mladi@inovacije u Kastvu pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza inovatora. Među mnogobrojnim radovima mladih inovatora Hrvatske na izložbi su sudjelovali i naši učenici Eric Žufić i Sandi Files s mentorom Komadina Ivicom  i radom  „MJERENJE TEMPERATURE SA LM35 I TOPLINSKA PROVODNOST MATERIJALA“. I na ovoj izložbi ponovili su uspjeh sa Državne smotre radova iz elektrotehnike  i računarstva 2012., te osvojili srebrno odličje.


Srebrni labinski učenici inovatori - glasistre.hr

Predavanja i vježbe

10.09.2012.  Predavanja iz automatike - zip    Laboratorijske vježbe iz upravljanja - zip

 

Šk.g. 2011.-2012.

Novosti

18.12.2011. Proizvedene prve količine električne energije iz fotonaponskih panela s krova školske radionice - pdf

14.12.2011. LABINJAN IZUMIO SAMOBALANSIRAJUĆEG MOBILNOG ROBOTA - labin.com

Leclancheov članak iz rudnika na Štrmcu -  Glas Istre

Nastavni planovi i programi

13.09.2011. Elektrotehnika i mehatronika - exel   Elektromehanika - exel

Predavanja i vježbe

18.10.2011. Za učenike IV.e razreda elektrotehnike pripremljen je kompleks laboratorijskih vježbi sa uputama iz predmeta Automatsko vođenje procesa. Uz to je pripremljen i dio gradiva iz istog predmeta radi lakšeg razumijevanja pojedinih tema iz knjige AUTOMATIKA profesora Velibora Ravlića (pripremio: Ivica Komadina, prof.)
Predavanja iz automatike - zip    Laboratorijske vježbe automatika - zip

Poveznice:

Aktiv elektrotehnike i fizike - ssmb.hr

 

Šk. g. 2010.-2011.

Natjecanja, susreti i smotre

ELEKTROMEHANIČARI31.03.2011. Raspored elemenata i shema - pdf
31.03.2011. Zadaci i rješenja - pdf
25.03.2011. Hasan Ahmić državni prvak među elektromehaničarima - ssmb.hr
23.03.2011. Bilten I. - pdf
17.03.2011. Nulti bilten - pdf
11.03.2011. Preliminarni Vremenik natjecanja - pdf
08.03.2011. Sudionici državnog natjecanja - pdf
07.03.2011. Raspored elemenata za natjecanje - pdf
Molimo sudionike dražvnog natjecanja da nam do 11.03.2011. pošalju fotografije učenika sa kratkim životopisom i imenom mentora što nam je potrebno za Bilten državnog natjecanja.
19.02.2011. Pitanja i odgovori - pdf
26.01.2011. Dopis školama domaćina školskih, županijskih/međužupanijskih natjecanja za elektromehaničare 2011. - pdf
Županijsko/međužupanijsko i državno natjecanje za elektromehaničare 2011. - pdf
Obavijest školam domaćinima županijskih/međužupanijskih natjecanja za elektromehaničare 2011. - pdf
Pravilnik za elektromehaničare 2011. - pdf
Raspored elemenata - pdf
Popis škola domaćina županijskih/međužupanijskih natjecanja za elektromehaničare 2011. - pdf

TEHNIČARI ZA MEHATRONIKU

07.03.2011. PWM REGULACIJA BRZINE VRTNJE ISTOSMJERNOG MOTORA - Grupa tehničara za mehatroniku (IV.em) razvija projekt Robotske ruke za koju su potrebni aktuatori (elektromotori). U projektu se koriste istosmjerni i koračni (step) motori. Prije izrade tiskanih veza potrebno je provjeriti rad driver-a (pobuđivač za motore) i to se izvodi na eksperimentalnim pločama. U datoteci je opisan princip rada istosmjernog motora u H-mostu (napred-natrag) s promjenom brzine vrtnje (PWM regulator).

Preuzimanje:
PWM modulacija – pdf
PWM speed regulation - pdf

 

Arhiva novosti

29.08.2013. - Informacije za razrednike pred početak nove školske godine 28.08.2013. - Informacije za učenike pred početak nove školske godine 24.07.2013. - Većina maturanata naše škole upisala je najželjeniji studij 24.05.2013. - Konačni rezultati natjecanja, susreta i smotri u šk.g.2012.-2013. 12.01.2013. - Nastavlja se sufinanciranje prijevoza redovnih učenika  21.12.2012. - Sretne blagdane i uspješnu novu 2013. 12.11.2012. - Edukativne tribine Zorana Zoričića u SŠMB-u 31.08.2012. - Informacije u vezi početka nove školske godine  21.07.2012. - 64% maturanata SŠMB-a upisalo prvi izbor 20.07.2012. - Milivoj Crvak profesor mentor 21.06.2012. - Ljetna  škola robotike i elektronike 17.05.2012. - Zapaženi rezultati učenika i mentora 10.04.2012. - Pojave u elektrostatici u SŠMB-u  11.02.2012. - Profesorice SŠMB-a u programu COMENIUS u Istanbulu 09.02.2012. - Ugradnja novih instalacija i radijatora u SŠMB-u 06.01.2012. - Pozdrav i čestitka novog ministra 14.12.2011. - Identiteti i ljudska prava u SŠMB-u  14.11.2011. - INFORMATIVNI DAN u SŠMB-u 24.10.2011. - Edukativna tribina o ovisnostima u SŠMB-u 28.08.2011. - Nastava u Istri počinje 5. rujna 14.07.2011. - 70% maturanata upisalo prvi izbor 10.06.2011. - SŠMB na 2. OTVORENOM EKO DANU 18.05.2011. - Rezultati međužupanijskih i državnih natjecanja 18.04.2011. - Čudesan svijet molekula u SŠMB-u 20.03.2011. - SŠMB domaćin državnog natjecanja elektromehaničar a 09.03.2011. - ŠŠD DUGA županijski prvak u rukometu za mladiće 20.02.2011. - Irena Crvak i Željko Brenčić promovirani 24.01.2011. - Podsjetnik maturantima do 31. siječnja 14.01.2011. - Videokonferencija na temu ispita državne mature 13.01.2011. - Počinju Dani otvorenih vrata SŠMB-a 30.11.2010. - Stručni posjet centru za obnovljivu energiju 28.10.2010. - Obilježavanje europskog dana jezika  20.08.2010. - Rezultati upisa na studijske programe u ljetnom roku generacije maturanata 2009./2010.  09.07.2010. - Analiza rezultata ispita državne mature 2010.  04.06.2010. - Oliver Fatorić srednjoškolcima predstavio termokameru  29.05.2010. - Mateo Lazarić okrunjen zlatnom medaljom na INOVI 2010  19.05.2010. - Oproštaj s maturantima  02.05.2010. - Dr. Giuliana Verbanac održala predavanje o sunčevom sustavu 24.04.2010. - Rockwool donirao prijenosno računalo 19.04.2010. - Dani otvorenih vrata - 2010. 25.03.2010. - Obilježen SVJETSKI DAN VODA 15.10.2009. - Realiziran EU projekt Leonardo da Vinci 01.07.2009. - Objavljeni rezultati ispita probne državne mature  18.06.2009. - Svečane dodjele diploma i nagrada maturanticama i maturantima generacije 2008.-2009.

Poveznice:

Fotogalerija:
Elektrotehnika i računalstvo - ssmb.hr