naslovna > Područja rada i programi > Turizam i ugostiteljstvo

Turizam i ugostiteljstvo

Nastavni planovi i programi
Konobar I.-II.-III. - pdf  Kuhar I.-II.-III. - pdf  Pomoćni kuhar I.-II. - pdf

Šk.g. 2015.-2016.

 
27.5.2016. Održan GASTRO DOMJENAK - praktični dio završnog ispita za kuhare (25.5.2016.) 25. svibnja u školskom praktikumu ugostiteljstva SŠMB-a održan je GASTRO DOMJENAK 2016. - prezentacija praktičnog dijela završnog ispita za kuhare generacije 2015.-2016. Manifestaciju su uveličale „Zvijezda natjecanja, susreta i smotri 2016.“, učenici i njihovi mentori koji su predstavljali Školu na državnim i međunarodnim razinama, predstavnik hotelske kuće VALAMAR RIVIERA ADRIA gdin Karlo Paliska te članovi Školskog odbora i djelatnici SŠMB-a. 
 
Praktičnom dijelu završnog ispita ove je godine pristupilo 12 učenika: 11 kuhara i 1 pomoćni kuhar (konobare nismo uspjeli upisali u ovoj generaciji). Učenici III.g razreda jesu: Arton Derishaj, Ermin Durmić, Franka Fonović, Sara Gabrovšek, Glorija Horvatek, Toni Ivaninić, Ermin Jašarević, Irvin Kranjac, Ante Perajica, Luka Vidaković i Marina Vretenar s razrednicom Oliverom Tadić, prof. te učenica Valentina Dedić iz II.p kao pomoćni kuhar s razrednicom Sanjom Gregorinić) pod vodstvom njihovog mentora Dorijana Mohorovića. Njima su pomogli u posluživanju konobari II.ght razreda pod vodstvom mentora Nevia Gašparinija.
 
 
Ravnatelj Čedomir Ružić zahvalio se svim prisutnim na dolasku na Gastro domjenak kako bi podržali učenike završnog razreda kuharstva na praktičnom dijela završnog ispita te jpljeskom nagradili brojne ovogodišnje školske "zvijezde" i njihove mentore koji su pronijeli ime Škole širom RH i izvan nje, bilježeći izuzetne uspjehe i rezultate. Zahvalio se tvrtki VALAMAR RIVIERA za suradnju i sponzorstvu školskih gastro prezentacija tijekom godine kao što je većim dijelom i ova te svima onima koji pomažu Školi. Konferansu je vješto vodila Gordana Poldrugovac.
(Tekst: Gordana Poldrugovac, prof. Foto: Edi Miletti)
NAŠE ZVIJEZDE NATJECANJA, SUSRETA I SMOTRI 2016.  Na školskoj razini sudjelovalo je u natjecanju iz znanja 158 učenika (jedan učenik iz 5 predmeta). Na županijskim natjecanjima iz 14 predmeta natjecalo se 89 učenika (69 učenika na jednom, 17 učenika na dva, 2 učenika na tri, 1 učenik na četiri natjecanja). Na državnim  natjecanjima iz 8 predmeta natjecalo se 12 učenika (1 učenik na 2 natjecanja). Na međunarodnim natjecanjima iz 1 predmeta natjecalo se 2 učenika.
Preuzimanje:
Naše zvijezde 2016. - pdf
Poveznice:
Gastro Domjenak u SŠMB-u - point
Zvijezde natjecanja, smotri i susreta 2016. - ssmb.hr

  
25.5.2016. SŠMB Na 1. Festivalu kvarnerskog škampa (21.5.2016.) U Rapcu se 21. svibnja 2016. održao 1. Festival kvarnerskog škampa na kojem su sudjelovali i predstavnici Srednje škole Mate Blažine Labin. Učenici 2. razreda kuharstva. Lea Vidić, Marijana Vakoš, Stefano Salamon i Marin Faraguna pokazali su kako su odabrali pravu profesiju za sebe. Učenici su spremali  jelo marinirani škampi na podlozi od crne palente i rikule. Za manje od sat vremena ostali su bez i jedne barkice sa škampima i oduševili sve prisutne. Stefano Salamon rekao je kako su ideju za jelo dobili od njegovog prijatelja i vrsnog kuhara Pjera Jenkela s kojim inače surađuje i od kojega puno uči. U razgovoru s učenicima doznali smo kako je raditi na ovakvoj manifestaciji.  Za e-novine škole rekli su kako je ovo jedno prekrasno iskustvo, kako je dobra  ekipa, puno smijeha i zabave. Smatraju da su ovakva iskustva dobra za njih jer uče nove zanimljive stvari, upoznaju nove ljude, promoviraju svoje vještine, ali i našu školu.
Učenici se zahvaljuju svima koji su im pomogli da dođu 1. Festival kvarnerskog škampa, posebno Gradu Labinu, ravnatelju Čedomiru Ružiću te svom razredniku  Neviju Gašpariniju koji se već dvije godine zalaže i pomaže im da odu gdje god ih se pozove. Lea Vidić rekla je kako smatra da ih je David Skoko, koji je prošle godine gostovao u Srednjoj školi na njihov poziv, potaknuo na rad, na želju za znanjem te im dao posebnu motivaciju da se zauzmu za ono što žele postići. Na pitanje zašto su odabrani njih četvero odgovor  je bio: “jer smo najbolji ” (a znanstveno je dokazano kako visoko samopoštovanje vodi do uspjeha). Dobar glas daleko se čuje, a učenici su na dobrom glasu kako u školi tako i u na praktičnoj nastavi, u restoranima gdje obavljaju vanjsku praksu.
Ovo nije njihov prvi, a definitivno ni posljednji nastup u javnosti, ovo je tek njihov početak kao MasterChefova. Stefano je već ranije sudjelovao na sajmu samoniklog bilja u Kršanu, a on i Marin Faraguna kuhali su i na Krafifestu u Kršanu. Sve im se to sviđa i jedva čekaju da ih se pozove i na druge manifestacije na kojima mogu usavršavati i pokazati  svoja kulinarska umijeća. Ekipa Pointa jedva čeka iskušati nove delicije naših kuhara i želi im što više ovakvih i sličnih manifestacija
(Tekst i foto: Sanja Gregorinić za e-novine Point)

SŠMB Na 1. festivalu kvarnerskog škampa - point


7.5.2016. Realiziran školski projekt SRDELA OD JUČER DO DANAS u SŠMB-u (2.5.2016.) 
Dana 2.05.2016. u restoranu SŠMB-a održan je školski zavičajni međupredmetni  projekt  SRDELA: OD JUČER ZA SUTRA učenika 3. razreda gimnazije i 3. razreda kuhara i konobara.  Učenici su kroz predmete povijest, tehnologija zanimanja, kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje istraživali srdele. Na taj način nastavnici su spojili i projektom povezali i dva različita smjera te korelirali među predmetima. Sam projekt podijelio se na nekoliko faza i aktivnosti i trajao je mjesec dana. Voditeljice projekta bile su profesorice Olivera Tadić i Dijana Muškardin. A samu gastro manifestaciju upriličili su sa učenicima na stručnoj praksi i svojim predmetima Dorijano Mohorović i Nevio Gašparini, Dok su povjesničari istraživali začetke ribarstva u Rapcu i Plomin Luci, kuhari su učili zašto je srdela nutricionistički visokovrijednih namirnica, izvor kojih je vitamina i od čega se sastoji. Zajedno su posjetili i Arbacommerce, pogon za preradu ribe u Labinu. Na terenskom radu bili su i na labinskoj tržnici te u Rapcu i Plomin Luci,  gdje su sakupljali informacije o ribarstvu, srdelama i današnjoj situaciji.
 
Na koncu su odlučili pripremiti srdele na nekoliko načina. Za svaki „ pijat sardele“ izračunali su i nutritivnu vrijednost. U pripremanju menija te samom spremanju i kuhanju kuharima su pomogli i gimnazijalke, koje su na taj način  učile od budućih kuhara pripremati srdele na savor, pohane srdele i pržene srdele.  Sve što su naučili, istražili i saznali učenici su podijelili u ponedjeljak na zajedničkoj gastro prezentaciji. Prezentirali su svoje uradake  gostima, direktorima Valamar tvrtke hotela iz Rapca  gospodinu Karlu Paliska, gospođi Karmeli Višković i gospođi Klaudiji Verbanac te učenicima i nastavnicima škole. Bez njihove pomoći i donaciji namirnica potrebnih za pripravu jela te srdela koje je donirao pogon za preradu ribe Arbacommerce ova gastro manifestacija ne bi bila moguća.
(Tekst i foto: Dijana Mukardin i Olivera Tadić)

 

21.15.2015. Božićni sajam MEDENA BOŽIĆNA DRVCA Tijekom prosinca učenici ugostiteljskog i trgovačkog usmjerenja (I.ght, II.g,h i III.g) pod vodstvom profesorice Olivere Tadić radili su božićna drvca od medenjaka. Ovo je tradicionalna akcija koja se održava već treću godinu. Prodajnu izložbu za djelatnike škole  su održali  u auli škole 18.12. 2015. a sva dobit bit će donirana maturantima za njihovu maturalnu zabavu.
Zahvaljujemo djelatnicima na odazivu.

30.10.2015. Prezentacija stipendija VALAMAR RIVIERE u SŠMB-u (26. i 29.10.2015.) Predstavnici Srednje škole Mate Blažine i Valamara Riviera su se na suradničkim sastancima na početku ove školske godine složili da buduća suradnja bude čvršća i sveobuhvatnija, u obostranu korist, u korist učenika i njihovih roditelja, za što su SŠMB i VALAMAR potpisali pismo namjere o suradnji u kojem se ugovarila ponuda stipendiranja između potencijalnih stipendista i poslodavca, ugovaranje učeničke prakse i zajednička promocija strukovnih zanimanja i karijera za učenike osnovnih škola na Danima otvorenih vrata.
Dana 26.10. u SŠMB-u u školskom restoranu održana je od strane VALAMARA RIVIERE prezentacija stipendija i novih uvjeta prakse, stručnih i ljetnih, za roditelje i učenike naegh ugostiteljskog usmjerenja (zanimanje: konobar, kuhar) dok su se individualni razgovori zainteresiranih učenika i roditelja održali u sjedištu VALAMAR Riviere u Rapcu  29.10. kako bi se u roku podnio prijedlog stipendija Ministarstvu turizma RH.

Marin Faraguna, Sara Gabrovšek, Vanesa Čep te Boris Žgaljardić, Ante Perajica i Edins Osmić
Od 15 učenika, čiji su mentori u SŠMB-u Dorjano Mohorović i Nevio Gašparini, a koji su se prijavili za stipendije odabrani su: Vanesa Čep, Edins Osmić, Boris Žgaljardić, Marin Faraguna, Sara Gabrovšek i Ante Perajica dok je njih četvoro prepoznato kao potencijal za sljedeću školsku godinu: Stefano Salamon, Toni Bajt, Edvin Zukić i Antonio Brajković.
Čestitamo budućim konobarima i kuharima koji su ove godine odabrani za VALAMAROVU stipendiju. 
Prezentacija VALAMAR RIVIERA - pdf

Šk.g. 2014.-2015.


28.05.2015. Održan praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare (26.05.2015.)  U restoranu SŠMB-a u praktičnom dijelu završnog ispita pristupilo je 17 učenika (8 kuhara i 9 konobara). Organiziran je raznolik i ukusan toplo-hladni buffet i bezalkoholne barske mješavine pred uzvanicima iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih iz Zagreba, predstavnicima VALAMAR Riviera iz Rapca, djelatnicima Škole te učenicima i mentorima koji su sudjelovali na državnim natjecanjima i susretima. Više: OVDJE!

 

 

Video uradak Izrada završnog rada ugostitelja 2015. - youtube
 

05.03.2015. Uspješno ostvaren projekt „Ca su jali i pili naši stori“  (04.03.2015.) U srijedu 4. ožujka, od 10.30 do 14.30, Srednja škola Mate Blažine Labin ugostila je poznatog kuhara gospodina Davida Skoku.  Gospodin Skoko je vlasnik konobe Batelina koja je u 2014. godini proglašena najboljim restoranom  u Hrvatskoj. Gospodin Skoko je učenike poučio kako pravilno rezati kapulu, češnjak, očistiti i filetirati ribu,  skuhati istarski brodet i palentu kao prilog. Uz kuhanje Skoko je učenicima prepričao brojne zanimljivosti o tradicionalnoj kuhinji i zdravoj prehrani. Učenici  su napravili i intervju s gospodinom Skokom u kojem su mu postavili zanimljiva pitanja o njegovom poslovnom i osobnom životu. Pokazati učenicima druge načine učenja, važnost suradnje u školi i na poslu,  potaknuti ih na istraživanje, motivirati ih u radu i učenju. Zadaci tijekom projekta: učenici su, podijeljeni u grupe,  istražili povijest kuharstva, kreirali plakate s različitim temama o hrani, napisali svoje najdraže „starinske“ recepte, istražili što se nekad jelo i pilo, istražili kako se proizvode određene vrste hrane i pića, istražili kako trgovina utječe na prehranu, istražili što je zdrava prehrana. Kako je došlo do ideje za projekt: Učenici su se, osim na televiziji i ostalim medijima, sreli s gospodinom Skokom  na „Susretu ljudskih prava“ 27.1.2014. u Domu sportova „Mate Parlov“ u Puli u sklopu  projekta „Do the Right(s) Thing“  . Na susretu je sudjelovao i Skoko, poznati kuhar i ugostitelj, koji je održao predavanje na temu: „Što jedemo i kako se zdravo i kvalitetno hraniti?“.   Učenici I.ght (kuhari, konobari i trgovci) razreda bili su oduševljeni gospodinom Skokom pa  su uz vodstvo profesorice povijesti i bontona Sanje Gregorinić pozvali Davida Skoku u školu da ih pouči i zdravoj kuhinji. Profesorica Gregorinić je to povezala s poviješću i došla na ideju da napravi projekt „CA SU JALI I PILI NAŠI STORI“.  Učenici su dobili zadatke u kojima moraju istražiti povijest jela i pića na području Labinštine. Ciljevi projekta:  Povezati bonton, povijest, kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje Zahvala: Posebno se zahvaljujemo gostu Davidu Skoku što se odazvao pozivu, profesorici Sanji Gregorinić na inicijativi, profesorima kuharstva Dorjanu Mohoroviću i ugostiteljskog posluživanja Neviu Gašpariniju, stručnim suradnicama Ireni Crvak, Mirjani Dobrić i knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić te ravnatelju Čedomiru Ružiću, a učenici Katarini Franković na fotografijama, kao i svim učenicima prvog razreda - kuharima, konobarima i trgovcima na uspješnom kuhanju, konobarenju i lijepim plakatima. Zahvaljujemo se najvažnijem pokrovitelju – Labinska Mirna trgovina d. o. o. (Fast food Lemešić) kao profesorici Alidi Blašković Koroljević (Likovna radionica Iktin) za prigodni poklon za našeg dragog gosta. Projekt je ostvario svoj cilj - pokazao učenicima druge načine učenja, važnost suradnje u školi i na poslu,  potaknuti ih na istraživanja te im dao  motivaciju za  daljnji uspješan rad i učenje. Učenici su bili jako zadovoljni gostovanjem gospodina Skoka, oduševio ih je kao kuhar i kao čovjek te su mnogo toga naučili na zabavniji i malo drugačiji način.

Poveznice:
U sklopu projekta „Ca su jali i pili naši stari“ David Skoko u Srednjoj školi kuhao brodet - radiolabin.hr
Radio emisija Radio Labina - radiolabin.hr
Labin: Uspješan projekt „Ca su jali i pili naši stori“ - skolskiportal.hr

Fotogalerija:
Ca su jali i pili naši stori - ssmb.hr

Video uradak kuhara i konobara SŠMB-a na praktičnom dijelu završnog ispita PREMIJERNO!

 IZRADA ZAVRŠNO RADA UGOSTITELJA SŠMB-a - you tube

Šk.g. 2013.-2014.

29.05.-01.06.2014. Kuhari SŠMB-a osvojili 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u Baji

29.05.-01.06.2014,  Kuhari SŠMB-a osvojili 1. mjesto na međunarodnom natjecanju u Baji Od 29. svibnja do 1. lipnja učenici SŠMB-a Mateo Milošević, Matteo Hrvatin i Nino Belušić, kuhari iz 2.g razreda i njihov mentor Dorjano Mohorović su pod pokroviteljstvom Grada Labina bili gosti Grada Baje (Mađarska), gradu pobratimu s Gradom Labinom zajedno s učenicima i predstavnicima Osnovne škole I.L. Ribara iz Labina. Sudjelovali su ujedno na međunarodnom natjecanju između partnerskih ugostiteljskih škola iz Mađarske, Rumunjske i Autonomne Pokrajine Vojvodine (Sombor i Subotica), a na poziv Ekonomske i ugostiteljske škole „Banyai Julia” s kojom je SŠMB sklopila partnerstvo 2011., koja obrazuje 90 kuhara i konobara, 60 slastičara.

Na natjecanju iz kuhanja zadatak je bio pripremiti varivo za koje su dobiti sve potrebne sastojke i pribor za rad a dozvoljeni su im bili posebni začini koje su sami donijeli. Natjecatelji su predstavili svoju školu i državu. Pripremljena jela ocjenjivali su članovi komisije na čijem čelu je bio Lajos Szakál, član Mađarskog Nacionalnog Gastronomskog Društva. Bodovali su se pripremni radovi, urednost prostora, način izrade, okus jela, izgled tanjura… Jedno se jelo se prezentira komisiji dok su druga za ostale natjecatelje i njihove voditelje i služe im za zajednički ručak nakon kojeg su objavljeni rezultati. Naši su kuhari posebno pohvaljeni i dodijeljeno im je zlatno odličje. Nakon toga natjecatelji su sudjelovali u programu spremanja riblje juhe i u tzv. vodena parade s bakljama. Čestitke našim vrijednim učenicima kuharima sa njihovim mentorom te zahvale domoaćinu na pozivu i gostoprimstvu, a Gradu Labinu na pokroviteljstvu!

(Tekst: Dorjano Mohorović; Foto: Mateo Milošević)

Poveznice:
Natjecanja, susreti i smotre 2014. - ssmb.hr

20.05.2015. Održan praktični dio završnog ispita za kuhare i konobare (20.05.2014.) 20. svibnja u školskom praktikumu ugostiteljstva i restoranu Srednje škole Mate Blažine praktičnom dijelu završnog ispita pristupilo je 26 učenika (13 kuhara i 9 konobara i 4 pomoćnih kuhara). Kuhari: Benažić Viktor, Brezac Leo, Glavičić Irea, Hodžić Sanja, Jajalo Igor, Jurman Mateo, Klanjac Adriana, Kos Inga, Peštalić Marko, Prajz Vjekoslav, Rupena Mateo, Suljić Šejla, Težak Ana, mentor: Dorijano Mohorović. Konobari: Aletić Anel, Demetlika Noemi, Džombić Rea, Fatorić Monika, Havić Deni, Mohorović Nolan, Rožman Petar, Sejdijaj Edisa, Zenković Emili, mentor: Nevio Gašparini. Pomoćni kuhari: Ahmeti Kushtrim, Mujkanović Dajana, Murić Vanes, Subotić Sanja, mentor: Ivica Jurčević.


Organiziran je raznolik i ukusan toplo-hladni buffet, bezalkoholne barske mješavine pred djelatnicima Škole, učenicima i mentorima koji su sudjelovali na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama (više u: Zvijezde državnih natjecanja, susreta i smotri 2014.) te uzvanicima iz VALAMARA iz Rapca.
(Tekst i foto: Čedomir Ružić; foto: Edi Miletti)
Preuzimanje:
Poziv Gastro domjenak 2014. - pdf
Poveznice:
Natjecenja, susreti  smotre 2014. - ssmb.hr   Praktični dio završnog ispita ugostitelja 2014. - fotogalerija

Šk.g. 2012.-2013.

12.07.2013. Labinjani prisustvovali Bajskoj fišijadi Grad Labin sudjelovao je na ovogodišnjoj gastro-kulturnoj manifestaciji „Fišijada“ u prijateljskom gradu Baja, koja se već tradicionalno održava druge subote u srpnju na glavnom trgu u centru Baje. Ove godine, obilježavajući 10. godišnjicu prijateljstva, Labin je bio počasni gost – grad partner na Fišijadi. U projektu je sudjelovalo ukupno 100-tinjak sudionika iz Labina na različitim događajima.
Prvi događaj održao se u četvrtak, 12. srpnja, kako je prethodno i najavljeno, otvorenje izložbe fotografija „Žika Tasić – svjedok vremena“. Izložbu su otvorili Bruno Hrvatin, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina i Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin. Na izložbi su prikazane crno-bijele fotografije slikane u labinskim i raškim rudnicima. Većina fotografija snimljena je 03. ožujka 1964. godine, kada Žika Tasić zajedno s ostalim rudarima silazi liftom u rudnik. Izložbi je prisustvovao i član obitelji, Radoslav Tasić. Preostala delegacija iz Labina doputovala je u Baju u petak, 13. srpnja. Glavni dio programa započeo je u subotu kada se i održavala glavna fešta. U 17,00 sati u dvorištu zgrade gradske uprave upriličen je svečani prijem za oko 200-tinjak uzvanika. Gradonačelnik Baje, Robert Zsigo, obratio se uzvanicima prigodnim govorom te dao riječ Gradonačelniku Grada Labina koji je u ime Grada izrazio zahvalnost i čast statusom počasnog gosta. Po dovršetku prijma započela je i službeno Fišijada simboličnim činom istovremenog paljenja 2000 kotlova na kojima su sudionici kuhali fiš-paprikaš. Na dijelu trga pod nazivom „Hrvatska ulica“ na štandovima svoje proizvode su predstavili labinski obrtnici: Vina Baćac, maslinovo ulje Negri, pršutarna Bani, lavanda Faraguna i obrt za keramiku „Merania“. Osim obrtnika svoj štand imala je i Turistička zajednica Labina i Rapca te Centar za inkluziju i podršku zajednici koji se predstavio platnenim eko vrećicama koje izrađuju polaznici Centra u sklopu projekta IN.PROMO te Galerija Alvona sa prezentacijom labinskih umjetnika. Ispred Udruženja obrtnika Fišijadi je prisustvovala Alis Šaina. Svoje kulinarsko umijeće predstavili su i učenici Srednje škole Mate Blažina uz vodstvo profesora Nevia Gašparinija i Dorijana Mohorovića kuhajući poznati „istarski brodet“ koji je oduševio prolaznike i goste Fišijade. Prezentacija na štandovima bila je popraćena cjelovečernjim kulturnim programom u kojem su sudjelovali učenici osnovne škole Ivo Lola Ribar – Vilijam Vojić i Dalen Načinović sa istarskim sopelama,  Paolo Derosi i Rafaela Blažina na mehu,  kao i učenici osnovne glazbene škole „Matka Brajše Rašana“ Adriana Miletić, Inga Silić i Roberto Diminić sa harmonikom i Toni Kranjac na klarinetu. Od labinskih bendova u „Hrvatskoj ulici“ nastupali su Boom band, te rock grupa Storm koja je nastupala na Petofi otoku. Manifestaciji su prisustvovali i članovi Udruge mladih Alfa Albona – Alen Halilović, Jelena Batelić, Nikol Boneta, Nikolina Mohorović i Boris Šumberac ispred Savjeta mladih Grada Labina. Fišijadi su prisustvovali i članovi Odbora za međunarodnu suradnju. Ovogodišnju Fišijadu posjetilo je gotovo 100,000 posjetitelja.

15.10.2013. Obilježava se Svjetski dan pranja ruku Već petu godinu zaredom 15. listopada obilježava se Svjetski dan pranja ruku. Kampanju je prihvatilo više od 60 zemalja na svim kontinentima. Poražavajući su rezultati istraživanja na svjetskoj razini prema kojima manje od 35 posto ljudi pravilno pere ruke u ključnim trenucima. Rukama dotičemo praktički sve oko sebe pa je mogućnost zaraze iznimno velika. Kako bi ukazali na ovu problematiku u okviru predmeta Tehnologija zanimanja učenici kuharskog usmjerenja III.g pod vodstvom profesorice Olivere Tadić obilježili su ovaj dan praktičnim zadacima ali su i izradili plakat koji je izložen u auli škole kako bi i ostale učenike potakli na razmišljanje.

 

15.10.2013. Naši kuhari na državnoj smotri Dana kruha u Labinu Učenici II.g razreda ugostiteljstva SŠMB-a, koji se školuju za kuhare, Mateo Hrvatin, Nino Belušić i  Patrik Karlovčec pod vodstvom mentora Dorjana Mohorovića sudjelovali su sa na Danima kruha svojim štandom i prozvodima te posterima grupe za vjeronauk pod vodstvom mentora Hrvoja Bolfana, prezentacijom raznih namaza tzv. pjenicama od paprike, slanutka, poriluka, gljiva, kukuruza, đumbira, oraha, češnjaka, hrena, maslina, bosiljka i pinjola, ružmarina, celera i peršina i obradovali brojne posjetitelje.

 

 

 

Na sajmu su sudjelovali predstavnici Grada Baje (Angela Šokac)), OŠ Stjepana Vancaga (ravnatelj Josip Ostrogonac i Judita Poljak s učenicima, kojima su uručene poklon knjige iz naše školske knjižnice a služit će za pripadnike hrvatske nacionalne manjine koji se školuju na hrvatskom jeziku u Baji)) te Ugostiteljske i trgovačke škole Bányai Júlia (ravnatelj Tibor Virag s učenicima) inače naših prijatelja i partnera temeljem Sporazumom o suradnji iz 2011. u razmjeni učenika dviju škola, koja će se i u ovoj školskoj godini nastaviti. Više OVDJE!

Poveznice:
Dan kruha - spoj obiteljskih vrijednosti i očuvanja baštine - 5portal   Tristotinjak učesnika na državnoj smotri  dani kruha - labin.hr

Tristotinjak sudionika na državnoj smotri Dana kruha u Labinu Labin je 13. listopada bio domaćin svehrvatske smotre kruha, koja je održana u Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar. Brojne štandove u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivo Lola Ribar  za zanimanjem su razgledali mnogi Labinjani,  koji su kušali kruh, peciva, kolače i ostale slastice. Naime, na smotri se okupilo oko tristotinjak sudionika na osamdesetak štandova, od vrtićkog uzrasta do srednjoškolaca iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Vojvodine. Učenici i njihovi mentori prezentirali su plodove zemlje svojih zavičaja, različite tradicionalne alate za obradu zemlje, pripremu hrane i zavičajne krušne proizvode. Svečano otvorenje svojim govorima upriličili su gradonačelnik Tulio Demetlika,  kao domaćin smotre, predsjednik Udruge Lijepa naša doc. dr. sc. Ante Kutle, te Miro Alilović, ravnatelj OŠ Ivo Lola Ribar. Gradonačelnik Tulio Demetlika istaknuo je da kruh nije samo  hrana već i iskonski simbol. Oduvijek i u svim narodima i religijama svijeta kruh je simbol dobra i blagostanja. Kruh je simbol života. Kruh je simbol mira i u to ime se kaže "Ko tebe kamenom, ti njega kruhom."
Ispred organizatora, Udruge "Lijepa naša", njen predsjednik Ante Kutle istaknuo je kako je današnji dan veličanstven i nezaboravan po mladosti koja se okupila  u Labinu. Posebno je istaknuo kako ima želju da se sklopljena poznanstva i suradnja među okupljenim vrtićima, učenicima i školama iz čitave Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske, nastave i dalje njegovati i održavati.
Svehrvatsku smotru, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, otvorila je izaslanica Josipa Leke i saborska zastupnica Tanja Vrbat. Učesnici su se u jedanaest sati, u procesiji uputili u crkvu Gospe Fatimske, na svečanu svetu misu koju predvodio porečko-pulski biskup u mirovini, monisignor Ivan Milovan. (Labin.hr)

26.09.2013. Budući kuhari i konobari posluživali darivatelje krvi  U Labinu je 26. rujna održana izvanredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a zanimljivo je da su u pripremi i posluživanju obroka za darivatelje krvi aktivno sudjelovali i učenici trećih razreda Srednje škole Mate Blažine, budući kuhari i konobari, koji su svoj dio prakse odradili sjajno. Ovakva suradnja planirana je i za buduće akcije dobrovoljnog darivanja krvi, na obostrano zadovoljstvo i dobrobit. Inače, akciji je pristupilo 105 darivatelja, od kojih je krv darovalo njih 83. Prvi put, svoju su krv darovali Ohro Bećirović, Reanna Brajković, Đurđica Miskić, Šefik Miskić, Emin Mrkaljević, Evelin Musić i Zijad Softić. Darivanje je organizirano za potrebe Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Zagreb. (Tekst: Labinština.info Foto: Čedomir Ružić i Crveni križ Labin)

Poveznice:
29.09.2013.
Labinski srednjoškolci pripremali obroke za darivatelje krvi – 5portal   27.09.2013. Budući kuhari i konobari posluživali darivatelje krvi – Labinština.info

Arhiva novosti
29.08.2013. - Informacije za razrednike pred početak nove školske godine 28.08.2013. - Informacije za učenike pred početak nove školske godine 24.05.2013. - Konačni rezultati natjecanja, susreta i smotri u šk.g.2012.-2013. 23.05.2013. - Održan praktični dio pomoćničkog ispita za  kuhare i konobare  12.01.2013. - Nastavlja se sufinanciranje prijevoza redovnih učenika 21.12.2012. - Sretne blagdane i uspješnu novu 2013. 12.11.2012. - Edukativne tribine Zorana Zoričića u SŠMB-u 31.08.2012. - Informacije u vezi početka nove školske godine  17.05.2012. - Zapaženi rezultati učenika i mentora 23.03.2012. - SŠMB i Bányai Júlia potpisale suradnju 09.02.2012. - Ugradnja novih instalacija i radijatora u SŠMB-u 31.01.2012. - Suradnja SŠMB-a s Mađarskom  06.01.2012. - Pozdrav i čestitka novog ministra 14.12.2011. - Identiteti i ljudska prava u SŠMB-u 30.11.2011. - Praktikum ugostiteljstva SŠMB-a zasjao u novom ruhu 14.11.2011. - INFORMATIVNI DAN u SŠMB-u 24.10.2011. - Edukativna tribina o ovisnostima u SŠMB-u 28.08.2011. - Nastava u Istri počinje 5. rujna 01.07.2011. - Dragi osmaši, dobro nam došli u SŠMB!18.05.2011. - Rezultati međužupanijskih i državnih natjecanja17.05.2011. - Maturanti proslavili svoj dan 13.01.2011. - Počinju Dani otvorenih vrata SŠMB-a 29.05.2010. - Praktični dio završnog ispita ugostitelja 19.04.2010. - Dani otvorenih vrata - 2010. 17.04.2010. - Piero Jenkel brončani kuhar - GASTRO 18.06.2009. - Svečane dodjele diploma i nagrada maturanticama i maturantima generacije 2008.-2009.
Fotogalerija:
Prezentacije, smotre i natjecanja - ssmb.hr   Završni ispit ugostiteljstva 2010. - ssmb.hr   Završni ispit ugostiteljstva - ssmb.hr
Završni ispit ugostitelja 2005. - ppt   Prostorni uvjeti - ssmb.hr