naslovna > Arhiva novosti > SŠMB na izložbi dragulja pisane riječi

26.01.2011. SŠMB na izložbi dragulja pisane riječi (21.01.2011.)

U petak, 21. siječnja 2011. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorena je vrlo vrijedna i nadasve zanimljiva izložba pod nazivom KRUŠKA (Knjižnične Riznice U ŠKolamA: dragulji pisane riječ) / PERA (Patrimonio E RArità: Tesori librari nelle biblioteche scolastiche). 
 
Izložba starih, vrijednih knjiga iz bogatih fondova knjižnica srednjih škola Istarske županije nastala je u suradnji Gradske knjižnice Pula, odnosno voditeljice Matične službe za školske knjižnice Istarske županije, prof. Liane Diković i knjižničara srednjoškolskih knjižnica s ciljem predstavljanja široj javnosti vrijednih raritetnih izdanja knjiga koje svojom ljepotom, kulturmom i umjetničkom vrijednošću predstavljaju dragulje pisane riječi.
 
Najstariji izlošci datiraju iz 16. stoljeća, a najnoviji su tiskani početkom 20. stoljeća, ali je njihova vrijednost u tome što su danas vrlo rijetki ili su tiskani u maloj nakladi, pa su stoga pravi raritet.
 
Tako se na izložbi po svojem povijesnom i kulturološkom značenju može posebno izdvojiti: "Leksikon iuridicum" (Genova, 1599.) Kašićev "Ritual rimski - Rituale Romanum (Rim, 1640. i  "Gazophylacium" Ivana Belostenca (Zagreb,1740.).
 
Na izložbi je predstavljeno 125 svezaka vrijednih knjiga, najčešće skrivenih od očiju javnosti u knjižnicama sljedećih srednjih škola Istarske županije: SŠ Mate Blažine Labin, SŠ Vladimira Gortana Buie, TSŠ - S.M.S.I. Leonardo da Vinci Buje-Buie, Gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrile Pazin, Pazinskog kolegija-Klasične gimnazije Pazin, Gimnazije Pula, TSŠ-S.M.S.I."Dante Alighieri" Pula-Pola, koji su na taj način postala vidljiva široj društvenoj javnosti.
 
Iz naše školske knjižnice izloženo je desetak knjiga od kojih je najstarija "Zmaj od Bosne" Josipa Eugena Tomića iz 1898. godine u nakladi Matice hrvatske. Valja reći da su sve naše stare i vrijedne knjige dostupne javnosti i u školskoj su knjižnici izložene u posebnoj staklenoj vitrini i zbog svoje velike vrijednosti posebno zaštićene.
 
Uz izložbu napravljen je i Katalog izložaka čije su urednice Liana Diković i Elda Pliško Horvat.
 
Izložba "Knjižnične riznice u školama: dragulji pisane riječi" otvorena je za javnost do subote 29. siječnja 2011. i svima koje put nanese u Pulu, preporučujemo da posjete Gradsku knjižnicu Pula i pogledaju ove bisere pisane riječi.

 


 
(Tekst: Sonja Brezac, dipl. knjižničarka)

 

Preuzimenje:

Dio Kataloga KRUŠKA/PERA - pdf