naslovna > Arhiva novosti > Biokemija prehrane

04.03.2011. Biokemija prehrane za maturante SŠMB-a (04.03.2011.)

Povodom Tjedna pažnje na poremećaje prehrane doc.dr.sc. Donatella Verbanac sa Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet, Centar za translacijska i klinička istraživanja, održala je za maturantice i maturante četverogodišnjih usmjerenja predavanje na temu: Biokemija prehrane i primjeri s osvrtom na mediteransku prehranu. Učenice i učenici su sa velikim zanimanjem pratili korisne savjete znanstvenice i nutricionistice, koja je naglasila, govoreći o energetskoj ravnoteži, jednadžbi metabolizma i mediteranskoj prehrani, da nam zdrava prehrana osigurava zdravlje i blagostanje te služi kao prevencija od poremećaja i opakih bolesti, da bi trebali slijediti načine prehrane naših predaka i provoditi umjerenu tjelesnu aktivnost.

"… Ugljikohidrati ujutro: Problemi s linijom su jedno, a svojevrsno nagomilavanje štetnih metabolita nešto sasvim drugo i mnogo neugodnije od tih nekoliko suvišnih kilograma. Doručak je obrok koji regulira osjećaj apetita tijekom cijelog dana i nadasve je važan za održavanje ravnoteže između potrebe i potražnje hrane. Ujutro tijelo ima najviše potrebe za energijom, a upravo su ugljikohidrati glavne energetske komponente u našoj prehrani. Osim toga, maksimum lučenja inzulina upravo je tijekom prvog dijela dana i u to vrijeme će se i svi uneseni ugljikohidrati najbolje iskoristiti i izgorjeti dajući ugljični dioksid, vodu i energiju bez pretvorbe u rezervne masti. Konzumiranjem ugljikohidrata potaknut ćemo stvaranje serotonina i spriječiti nastanak neutažive gladi za slatkim u poslijepodnevnim satima. Potrebno je jedino paziti da se povrće bogato ugljikohidratima, poput krumpira, cikle, i ostalo gomoljasto povrće, ne jede uvečer jer potiče lučenje inzulina…"

 

Donatella Verbanac, bivša učenica naše škole, rođena je 1961. u Vinežu. Diplomirala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je Sveučilištu stekla naziv magistra, a potom 1993. doktora biokemijskih znanosti. Provela je trinaest godina na Sveučilištu u Rijeci, gdje je karijeru započela kao asistent, a završila u zvanju docenta. Provela je nekoliko godina na stručnom usavršavanju i specijalizaciji u poznatim domaćim i inozemnim centrima. Predavala je biokemiju za studente medicine i stomatologije, te uvela i predavala elektivni predmet Medicinska dijetetika za studente medicine. Od 1998. godine radi u PLIVI d.d. - Zagreb, u sektoru za istraživanje i razvoj, kao voditelj projekta i koordinator na istraživanju novih lijekova. Stalni je recenzent za nekoliko domaćih i stranih znanstvenih časopisa, kao i evaluator projekata za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Europsku uniju. Od 2006. godine radi kao voditelj istraživačkih i razvojnih projekata u GlaxoSmitKline istraživačkom centru u Zagrebu. Autor je više znanstvenih i stručnih radova iz područja biokemije i niza članaka iz područja nutricionizma i dijetetike te knjiga O prehrani – što, kada i zašto jesti i Prehrana tijekom bolesti.

 

 

20.-26.02.2011. Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje prehrane                                       
Tjedan pažnje na poremećaje prehrane obilježava se svake godine u veljači s ciljem podizanja svijesti o problemima poremećaja prehrane. Prema procjenama stručnjaka oko 50.000 mladih u Republici Hrvatskoj, učenika i studenata, pati od nekog oblika poremećaja prehrane. Najčešće se radi o anoreksiji ili bulimiji, poremećajima koji teško narušavaju zdravlje, a ostavljaju i trajne posljedice na organizam. Cilj je  ovog tjedna upozoriti javnost na loše prehrambene navike školske djece te sve veću pojavnost pretilosti i poremećaja hranjenja, anoreksije i bulimije, kao i na potrebu podizanja svijesti o važnosti pravilne prehrane i održavanja pravilne tjelesne težine. Medicinski i nutricionistički stručnjaci procjenjuju da 30-ak % djevojaka i mladića u Hrvatskoj ima neki oblik poremećaja prehrane. Najugroženija životna dob je od 10 do 30 godina starosti. Prema podacima, samo 30% onih koji imaju takav poremećaj zatraži stručnu pomoć. Stoga je važno upozoriti javnost na ovaj rastući problem, kao i na potrebu za primarnom prevencijom ovih poremećaja. Za realizaciju toga, potrebna je koordinacija zdravstvenog i obrazovnog sustava, te potpora društvene zajednice i medija.

 

Preuzimanje:
Biokemija prehrane i primjeri - pdf

Poveznice:
Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje prehrane -  stampar.hr                                   

Fotogalerija: