naslovna > Arhiva novosti > Svjetski dan voda

3.03.2011. Obilježen Svjetski dan voda (22.03.2011.)

Pedesetak učenika SREDNJE ŠKOLE MATE BLAŽINE, članova GLOBE i EKO GRUPE protekli su tjedan pripremili svoje poruke o važnosti vode a 22. ožujka 2011., na SVJETSKI DAN VODA,  prohodali su svoje dionice u ovoj akciji prenoseći svoje poruke građanima Labina.                                                

The World Walks for Water (http://www.worldwalksforwater.org/eng) globalni je događaj od 19. do 22. ožujka 2011., koji ima za cilj podizanje svijesti o važnosti tekuće vode i sanitarne krize.    

Nevjerojatnih 350.000 ljudi će sudjelovati u cijelom svijetu kako bi ukazali na potrebu da se spriječi da svaki dan 4.000 djece umre zbog nedostupnosti kvalitetne vode.

Ponosni smo da smo se mogli pridružiti ovoj akciji i da će se i naš „glas“ vidjeti i čuti diljem svijeta.                                            

Učenici su podijeljeni u četiri grupe i prošli su ukupno 19.77 km ulicama Labina noseći svoje poruke.

Osim toga učenici su imali  zadatak saznati koliko javnih slavina i koliko kalanica/šterni se još nalazi u funkciji na području Grada Labina, a koliko ih je bilo nekada.

Sa rezultatima svoga istraživanja upoznat će lokalnu upravu kako bi ukazali na važnost obnove i zaštite ovih izvora pitke vode na našem području.

Kako je ovogodišnja tema akcije „Neka naša Istra blista“ TURISTIČKE ZAJEDNICE ISTARSKE ŽUPANIJE, www.istra.hr, „Šterne naše stare - za vajk su nan ustale“ učenici će se u suradnji sa TURISTIČKOM ZAJEDNICOM GRADA LABINA uključiti i u ovu akciju čiji je cilj očuvanje kalanica i vrednovanje istih kao kulturne baštine.

(Tekst i fotografije: Mira Hrvatin i Čeda Perko)

 

Preuzimanje:

Rezultati mjerenja - pdf

 

Fotogalerija: