naslovna > Arhiva novosti > Čudesan svijet molekula

18.04.2011. Čudesan svijet molekula u SŠMB-u (15.04.2011.)

Dana 15. travnja dr. sc. Branimir Bertoša sa Instituta „Ruđer Bošković“ iz Zagreba održao je predavanje za učenike srednje škole pod nazivom „Čudesan svijet molekula“ u školskom restoranu pod pokroviteljstvom Grada Labina  (projekta Labin-zdravi grad) u povodu Dana Planeta i akcije „Proljeće u gradu“ u cilju popularizacije prirodnih skupina predmeta.


Dr. sc. Branimir Bertoša je u svom predavanju srednjoškolcima govorio kako je molekula stabilna tvorevina nastala povezivanjem atoma kovalentnim vezama. Svijet u kojem živimo izgrađen je od atoma udruženih u molekule. Procesi koji se zbivaju na molekularnoj razini (između molekula) osnova su za zbivanja koja se manifestiraju na makroskopskoj razini. Stoga je istraživanje i razumijevanje molekula neophodno za potpunije razumijevanje svijeta koji nas okružuje i procesa koji se u njemu zbivaju.


Suvremene znanstvene metode, poput rendgenske difrakcije (kristalografije) i računalnih (simulacijskih) metoda, predstavljaju znanstveniku "prozor" u svijet molekula. Koristeći te metode znanstvenici nastoje zaviriti u čudesan svijet molekula i bolje ga razumjeti. Spomenute metode omogućavaju nam promatranje strukture i dinamike molekula, kao i istraživanje interakcija koje se među molekulama zbivaju.


Tijekom predavanja su objašnjene osnove kristalografije i računalnih metoda s naglaskom na njihove prednosti i nedostatke. Upotreba spomenutih metoda u svrhu istraživanja molekularnih procesa predstavljena je na primjeru istraživanja molekularnog mehanizma odgovornog za rast i razvoj biljaka. Primjer istraživanja biljnih hormona rasta (auksina) pokazuo je važnost razumijevanja bioloških procesa na molekularnoj razini te mogućnost primjene takvih spoznaja pri pronalasku novih herbicida koji su u skladu s mjerama zaštite okoliša.

(tekst: Željko Brenčić,  prof.-mentor, fotografije: Čedomir Ružić, prof.)

 

 

Preuzimanje:
Poziv - pdf
Čudesan svijet molekula - pdf