naslovna > Arhiva novosti > Obilježena godišnjica smrti Mate Blažine

18.04.2011. Obilježena godišnjica smrti Mate Blažine (15.04.2011.)

Udruga antifašističkih boraca obilježila je 66. obljetnicu pogibije narodnog heroja Mate Blažine organiziravši komemoraciju ispred Srednje škole Mate Blažine. Vijenac su na Blažininu bistu položili učenici Škole Vanessa Čekada i Erik Žufić, a o njemu i o njegovom kratkom životu pred okupljenim članovima Udruge i učenicima Škole govorio je predsjednik Udruge Severino Franković, a učenica Romina Dundara pročitala je kratki životopis Mate Blažine. Učenici II.e i II.d razreda su se okupili pod vodstvom Huseina Hadžalića, prof. povijesti.

Antifašistički borci su također položili vijence pod bistu u Aleji velikana te na spomen-ploču na herojevoj rodnoj kući Čemparovici, u općini Sv. Nedelja.

Blažina je u trenutku pogibije imao samo 20 godina. Poginuo je od zalutalog metaka u borbama s neprijateljem koje je njegova 3. brigada 43. istarske divizije 15. travnja 1945. godine vodila u prostoru između Lokava i Mrzlih Vodica u Gorskom kotaru.

Do Romelove ofenzive 1943. godine radio je u raškim ugljenokopima, a tada se pridružuje ustanicima koji pružaju otpor okupatoru, nakon čega zajedno sa skupinom svojih vršnjaka odlazi u Čepić i pristupa 1. četi 1. bataljuna. Ordenom narodnog heroja odlikovan je posmrtno.

 

(tekst: Robi Selan, fotografije: Čedomir Ružić)

 

 

Fotogalerija: