naslovna > Međunarodni projekti > Škole demokracije-Democracy Schools

Democracy Schools-Youth Parliament 1998-2014
Scuole di democrazia-Consigli dei giovani 1998-2014
Škole demokracije-vijeća mladih 1998.-2014.

 

   

XVII. Škole demokracije - vijeća mladih 2014.
& Youth Democracy Project THIN LINE 2013.-2014.
Labin, 26.-28.06.2014.

25.06.2014. Program XVII. Škole demokracije-Thin line - pdf  Program XVII. School of democracy-THIN LINE - pdf

 

              Prijave/Registration       

ON LINE prijava ŠD 2014./

ON LINE registration
- ssmb.hr

                                                                  
Poveznica: 
XVII. Škola demokracije-vijeća mladih 2014.
                   

 

Norveški partner (Općina Sandnes) i Grad Labin dogovorili su tijekom Škole demokracije 2013. te aplicirali krajem 2013. projekt pod nazivom Youth Democracy Project THIN LINE - ”STOP BULLYING IN SCHOOLS”  iz programa "Mladi na djelu", pod-akcije "Demokratski projekti mladih" kao plod šesnaestogodišnje polodne suradnje. Projekt obuhvaća najprije susret labinskih i norveških učenika-vijećnika u norveškom gradu Sandnesu, koji se održao u travnju ove godine, a drugi će susret održati čime će projekt biti dovršen, za vrijeme XVII. Škole demokracije-vijeća mladih u Labinu potkraj lipnja 2014.
Cilj projekta THIN LINE je usredotočiti se na sve oblike nasilja u školi i njihovu prevenciju te razviti  svijest o nasilju među mladima na svim razinama od učenika u školi do političara kao donosioca odluka, ali i također steći bolje razumijevanje vlastite uloge u demokratskom sustavu te europskom građanstvu.
U skladu s  ciljem istražit će se sredstva koja se koriste u borbi protiv digitalnog nasilnog ponašanja u obje zemlje te specifičnosti kako pokušati problem riješiti na lokalnoj razini.
Ovogodišnji zainteresirani sudionici Škole demokracije imat će priliku zajedničkim djelovanjem naučiti više o digitalnom nasilju, te saznati i dobiti nova saznanja  o tome kako  spriječiti digitalno nasilno ponašanje u budućnosti.
U tome će značajan doprinos dati posebna mobilna aplikacija koja će se razviti na norveškom i hrvatskom jeziku a koja će se koristiti kao pomoć u prevenciji i osvješćivanju važnosti digitalnog (elektroničkog) nasilja. Kao jedan od rezultata projekta kreirat će se i video uradak sa zajedničkih susreta koji će dati uvid u samu strategiju razvoja i tijeka projekta. Obzirom da je tema samog projekta važnost medija u suvremenom društvu, uz pomoć istih radit će se na širenju rezultata i vidljivosti projekta posebno uz pomoć novina, radija i lokalnih TV kuća, a stvorit će se i zajednička grupa na nekoj od društvenih mreža. Osim toga koristit će se i druga  sredstva  informiranja poput brošura, letaka i mailing lista.
Svi partneri  u suradnji sa školskim vijećem i savjetom mladih zajednički će aktivno sudjelovati u razvoju metodologije i izradi obrazovnih materijala te će pomoći u širenju i promociji rezultata projekta te će se aktivno uključiti u prijenos dobrih praksi na lokalnoj razini i inozemstvu. Političari i dužnosnici također će biti aktivno  uključeni a osim toga bit će pozvani na radionice i intervjue, gdje će se predstaviti istraživanja mladih te će se od njih  zatražiti  predstavljanje stajališta i razmišljanja na tu temu.
Sustavni pristup koji će se realizirati u predloženom projektu dugoročno će značajno poticati socijalni razvoj mladih ljudi na lokalnoj razini, a pozitivni rezultati projekta bit će uspješno prenijeti na druge sredine.
Zabrinjavajući porast digitalnog nasilja znak je za uzbunu roditelja, nastavnika, školskih uprava i donosioca odluka na svim razinama stoga je potrebno pomoći djeci i mladima shvatiti rizike i odgovornosti koje suvremena komunikacija nosi sa sobom. Internet kao suvremeni medij otvorio je mnogobrojne mogućnosti. Djeca i mladi pomoću njega svakodnevno uče, stječu nova znanja, informiraju se ali i stječu nove prijatelje i poznanstva. No osim tih pozitivnih aspekata Internet kao medij generira porast virtualnog nasilja poput zadirkivanja, uvreda, ismijavanja, slanja i dijeljenja ružnih i prostih slika i poruka.       
Prijedlog programa:
1) Predstavljanje Vijeće mladih Općine Sandnes
2) Predstavljanje projekta THIN LINE, iz perspektive mladih iz Sandnesa i Labina
3) Predstavljanje internetske aplikacije zaštite od nasilničkog ponašanja,  iz perspektive mladih iz Sandnesa i Labina
4) „CYBERBULLYING“ FORUM TEATAR Kazalište potlačenih, kao interaktivno, participativno kazalište, koristi se širom svijeta kako bi pojedinci osvijestili svoj položaj u društvu i mogućnosti koje im se pružaju za poboljšanje svog položaja.
Kazalište potlačenih na nenametljiv i dijaloški način navodi polaznike da razmisle o problemu
kojeg proživljavaju, da ga sagledaju iz više perspektiva i na kraju pokušaju riješiti problem.
Cilj radionice je proučiti višeslojnost digitalnog nasilja uz pomoć kreativnog medija - kazališta.
Preko igri, vježbi i dramskih prizora ćemo se uživjeti u problematiku digitalnog nasilja
i pokušati naći načine suočavanja sa istim u svakodnevnim situacijama.
Sudionici:
Radionica je namijenjena učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Zdravih gradova RH i Sandnesa (Norveška), posebno članovima učeničkih vijeća i gradskih, županijskih učeničkih vijeća i vijeća mladih, savjetima mladih i udrugama mladih i sl.
Radni jezici radionice su engleski i hrvatski.
Direktori tečaja: Čedomir Ružić, Srednja škola Mate Blažine, Labin, Hrvatska i Bjarte Bjørnsen, Sandnes Kommune, Norway
bjarte.bjornsen@sandnes.kommune.no 

Krajni rok za on line prijavu je 18.06.2014. na mrežnu stranicu Škole: ON LINE prijava ŠD 2014. - ssmb.hr

Kontakt osoba: Čedomir Ružić, ravnatelj SŠMB i direktor Tečaja Tel: 052 856 277; Mob: 098 421 547; fax: 052 851 522
Web SŠMB: www.ssmb.hr http://www.ssmb.hr/293/democracy-schools-youth-parliament i http://www.ssmb.hr/459/youth-democracy-project-thin-line  Web Labin-zdravi grad: http://www.labin-zdravi-grad.hr/

Preuzimanje:

Sudionici ŠD 2014. - pdf   Izvještaj sa XVII. Škole demokracije - pdf      Analiza evaluacijskih listića - pdf

Najava ŠD 2014. - pdf  Obrazac prijave - word    Obrazac prijave - pdf   Smještaj za sudionike u Rapcu - pdf

Smještajni kapaciteti u Domu - pdf

Iz programa:

Forum kazalište 26. i 27.06.2014.  Forum kazalište spada u skupinu tehnika koja se naziva kazalište potlačenih. Kazalište potlačenih razvio je tijekom posljednjih trideset godina brazilski redatelj Augusto Boal. Ovaj sistem kazališnih vježbi, igara i tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi  (svi oni kojima je potpuno ili djelomično oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim time kazalište potlačenih potiče ljude na djelovanje.
Zbog svoje dinamizirajuće prirode forum kazalište je najraširenija tehnika kazališta potlačenih. Jedna predstava forum kazališta započinje odigravanjem scene u kojoj protagonist ne može riješiti problem (tlačenje) koji ga muči. Publika je tada pozvana da zamjeni protagonista i, na svoj način, pokuša riješiti problem. Tijekom predstave razvija se konstruktivan dijalog koji u svojoj srži sadržava aktivno sudjelovanje gledatelja (ovdje nazvanih gledatelji-glumci).

Više: www.ink.hr

Stop bullying in school - pdf

Mobilna aplikacija Zaustavimo nasilje u školama - pdf

Izlet na Cres: 28.6.2014. Brod "Duboka" sagrađen je 1886. godine u Starom Gradu na otoku Hvaru. Izvorno čvrst i stabilan teretni jedrenjak tipa trabakul ( tal. trabaccolo), brod "Duboka" gotovo je cijeli svoj radni vijek služio za prijevoz vina s dalmatinskih otoka u Split. Tijekom Drugog svjetskog rata pogonjen jedrima prevozio je slanu ribu čak do Grčke! Dobrano ušavši u drugo stoljeće svoje plovidbe brod "Duboka" je 2013. godine preuređen u moderan izletnički brod.
Udobno se smjestite i uz piće dobrodošlice zaplovite prekrasnim Kvarnerom. U društvu svojih najmilijih upoznajte istočnu obalu magične Istre, skrivene uvale otoka Cresa, očaravajući grad Cres i spektakularno remek djelo prirode, Plavu špilju:

Više: www.rabac-excursions.eu

LabinArtRepublika - otvorenje i pučka fešta PETROVA, zavirite u Art krug (OVDJE!)

Poveznice:

26.06.2014. S radom počela Škola demokracije glavna tema koje je „Zaustavimo digitalno nasilje u školama“ - radiolabin.com

Novosti:

 

13.06.2014. U MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja U znak sjećanja na Luku Ritza, ali i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja u Hrvatskoj, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta šesti put dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

 

 

Više: OVDJE! www.public.mzos.hr

 

 

 

30.05.2014. Održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina Jučer je u Velikoj vijećnici Grada Labina održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina. Tema sjednice bila je „Digitalno nasilje“ (cyberbullying). Na sjednici su održane prezentacije osnovnih škola Matije Vlačića  i „Ivo Lola Ribar“ Labin te Srednje škole Mate Blažine Labin. U okviru aktualnog sata mladi vijećnici su postavljali vijećnička pitanja predstavnicima Gradske uprave Grada Labina. Pored mladih vijećnika sjednici su prisustvovali i učenici Srednje škole Mate Blažine koji su u okviru europskog projekta THIN LINE bili u posjeti Gradu Sandnesu (Norveška). Oni su predstavili projekt i prezentirali video uradak snimljen u Norveškoj.


Više OVDJE! - www.labin-zdravi-grad.hr

O međunarodnom projektu Škole demokracije-vijeća mladih

Škola demokracije (prvotno se projekt zvao "Projekt demokracije", potom "Škola demokracije", a sada "Škole demokracije-vijeća mladih") međunarodni je višegodišnji projekt koji se nakon aktivnosti tijelom školske godine završava trodnevnim susretom članova i predstavnika svih zainteresiranih škola (osnovnih i srednjih) i Zdravih gradova iz Hrvatske i Grada Sandnesa (Norveška), uz povremeno sudjelovanja gostiju iz Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Mostar...) i Italije (Schio i Padova). Tečaj se održava prvog tjedna u mjesecu srpnju svake godine u Srednjoj školi Mate Blažine u Labinu i Gradu Labinu.

 

 


Sudionici Škole demokracije od 1998. godine u Labinu redovito i Sandnesu povremeno učenici su i nastavnici viših osnovnih i srednjih škola (Labina, Metkovića, Slavonskog Broda, Varaždina, Vinkovaca, Dubrovnika, Pule, Pazina, Rijeke, Opatije, Slatine, Obrovca, Makarske, Splita, Zagreba, Oroslavlja, Poreča, Zaboka, Buja, Bjelovara, Ražanca, Čakovca, Čazme...), Zdravih gradova RH, Bosne i Hercegovine i Italije te predstavnici lokalne zajednice Grada Sandnesa i Grada Labina
(Sporazum o suradnji zdravih gradova Sandnesa i Labina, 2006.),
članovi gradskih dječjih vijeća i gradskih vijeća mladih RH i Općine Sandnesa (Norveška).

 

Međunarodna Škola demokracije okrenuta je potrebama i mogućnostima mladih kojima treba demokratično okruženje i dobre društvene prilike da bi razvili svoju kreativnost, perspektivu, društveni angažman, odgovornost i suradnju kroz:

- debatne klubove kao metode učenja i prakticiranja argumentiranog govora za i protiv, racionalne rasprave, kulture dijaloga i javne komunikacije;
- uključivanje mladih u život škola i šire društvene zajednice da bi utjecali na pozitivne promjene životnog okruženja i uvjeta života preko učeničkih vijeća, gradskih vijeća mladih, udruga, savjeta mladih, javnim iznošenjem svojih potreba, interesa i zahtjeva prema lokalnoj zajednici
- edukativna plansku igru “ Lokalna samouprava”, alternativnu metodu za usvajanje znanja o političkom sustavu Republike Hrvatske, simulaciju parlamenta i obrazovanje mladih za aktivno sudjelovanje u rješavanje društvenih i vlastitih potreba te njihovo uključivanje u proces odlučivanja na razini lokane zajednice;
- aktivnosti vezane uz prevenciju ranog pijenja alkohola;
- senzibiliziranje ekološke svijesti kod mladih, približavanje učenika prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja prirodne baštine;

Radionice su namijenjene učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjih škola, članovima školskih učeničkih vijeća i gradskih vijeća mladih te njihovim voditeljima, članovima savjeta mladih te voditeljima klubova, centara, radionica i savjetovališta Zdravih gradova Hrvatske.

Dobrodošli!

Linkovi:

Mreža zdravih gradova         Facebook                 Labin-zdragi grad                   Nove web stranice Labin-zdravi grad
           
 (klikni na jabuku)         (klikni na ikonu)                 (klikni na ikonu)                                     (klikni na ikonu)

Vremenski trezor - Škole demokracije 1998.-2014.
U nastavku vam donosimo dosadašnje programe tečajeva, fotografije, popise sudionika, izvješća, evaluacije itd.:

 

ŠD 1998. ŠD 2003. ŠD 2008.
ŠD 1999. ŠD 2004. ŠD 2009.
ŠD 2000. ŠD 2005. ŠD 2010.
ŠD 2001. ŠD 2006. ŠD 2011.
ŠD 2002. ŠD 2007. ŠD.2012. 
ŠD 2013.  ŠD 2014.  

 

Direktori tečaja:
       
    Čedomir Ružić                Geir Hetland             Egil Øivind Ovesen           Bjarte Bjørnsen
       1998.>                          1997.>2006.                   2007.>2012.                   2013.>

Arhiva:

Škola demokracije 2013. XVI. Škola demokracije - ssmb.hr

Škola demokracije 2012. XV. Škola demokracije - ssmb.hr

Škola demokracije 2011. XIV. Škola demokracije - ssmb.hr

XVIII. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja za Medije i zdravlje - zdravi-gradovi.com.hr


Lokacija škole i doma - pdf
Vozni red Labin-Rabac-Labin besplatan prijevoz lokalnim autobusom za goste - pdf

Poveznice:

Nove web stranice Labin-zdravi grad - http://www.labin-zdravi-grad.hr/

Norveški portal - aftenbladet.no


16.05.2012. Gradsko vijeće mladih o volontiranju - labin.hr

Powered by Franco Torcellan
La scuola, il territorio, l'Europa ... Rete dei Consigli Comunali delle Ragazze e dei Ragazzi, delle Consulte e delle rappresentanze degli studenti per la partecipazione democratica alla gestione del proprio ambiente di studio e di vita.
"Gli adulti non capiscono mai niente da soli ed è una noia che i bambini siano sempre costretti a spiegar loro le cose."
Antoine de Saint Exupéry 
Consiglio dei ragazzi - ilconsigliodeiragazzi.jimdo.com
08.03.2012. La partecipazione sociale e politica dei giovani favorita dalle nuove tecnologie, dal web e i social network. L'esperienza dei consigli comunali dei ragazzi e la e-democracy - ovdje

10.07.2011. Uspješno završila XIV. Škola demokracije - ssmb.hr
Idući tjedan 14. Škola demokracije-vijeća mladih - radiolabin.hr
Škola demokracije 2010. - ssmb.hr
Škola demokracije 2. dan 2009. - ssmb.hr
Škola demorkacije 1. dan 2009. - ssmb.hr
Škola demokracije najava 2009. - ssmb.hr

Hrvatska mreža zdravih gradova - zdravi-gradovi.com.hr
Labin zdravi grad - zdravi-gradovi.com.hr
Labin zdravi grad 1997.-2007. - labin.hr/lzg/
Sandnes zdravi grad - sandnes.kommune.no
Democracy in schools - sunnby.no
Gradsko vijeće mladih Grad Labin - labin.hr/lzg/
Planska igra o lokalnoj samoupravi - fes.hr

Rekli su o projektu:

Eni Modrušan, School of Democracy-Youth Councils Labin 1997-2008-WHO International Healthy Cities Conference - pdf
Dr. sc. Selma Šogorić, nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova, ŠD-VM 2000. - pdf
Delfina Arapović, voditeljica Debatnog kluba SŠMB-a, ŠD-VM 1997.-2007. -  Osvrt na sudjelovanju u radu Projekta demokracije (Sandnes-Norveška, studeni 2003.) - pdf

Fotogalerija:
Škole demokracije-vijeća mladih - ssmb.hr

Hymn of the project - YouTube - Soft machine "Song of Aeolus"

          
Skype: cedomiruzicFacebook: Projekt Demokracije