naslovna > Arhiva novosti > ŠMB na «2. OTVORENOM EKO DANU»

10.06.2011. SŠMB na «2. OTVORENOM EKO DANU» u Sisku (07.06.2011.)

Dana 7. lipnja 2011. Alen Šestak, stručni učitelj u elektrotehnici, kao predstavnik Škole, i trojica učenika drugog razreda gimnazije Kristian Mohorović, Dominik Načinović i Ivan Miškulin (sudionici državnog GLOBE natjecanja) i Erik Žufić, učenik drugog razreda elektrotehnike, povodom Dan zaštite okoliša, sudjelovali su na «2. OTVORENOM EKO DANU» u Sisku, međunarodnom susretu eko škola, koji se je održao u Osnovnoj školi 22. lipnja, na poziv škole domaćina na inicijativu uglednog stručnjaka iz područja ekologije dr. Viktora Simončiča i pod pokroviteljstvom Rockwool Adriatica d.o.o. iz Potpićna za naše sudjelovanje.

Cilj projekta «Život u industrijskom okruženju» je da učenici kroz suradnju budu informirani o industriji u neposrednoj blizini njihove škole, te da realiziraju projekte o očuvanju okoliša u vidu održivog razvoja. Radi se okupljanju osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske i Slovenije, a i ostalih zemalja u okruženju, te njihovih predstavnika privrede i prikazivanje djelovanja i razmjena iskustva s područja zaštite okoliša te pridavanje doprinosa razvoju profesionalne orijentacije i informiranja. Već drugi po redu ovakav skup uspio je ponovno okupiti osnovne i srednje škole grada Siska, a uz Srednju školu Mate Blažine Labin po prvi put sudjelovala je i srednja škola iz Krškog (Slovenija), predstavljajući zajedno dostignuća na području odgoja i obrazovanja za okoliš. Većina škola iznosila je svoje projekte, a neke su samo sudjelovale kao promatrači. Za voditelje-mentore odvijao se okrugli stol na kojem su razmijenili s predstavnicima privrede iskustva rada na zaštiti okoliša.

Naši učenici predstavili su se svojim projektom «Voda naših kalanica» (projekt je na državnom Globe natjecanju pod vodstvom mentorica Mire Hrvatin i Čede Perko nagrađen prvom nagradom u skupini hidrologija), koji je naišao na veliko oduševljenje svih prisutnih, a također i na dobre kritike mentora i profesora drugih škola.

Projekt će se nastaviti i slijedeće godine i to ponovno u nekoj od osnovnih škola u Sisku, a cilj je uključivanje što više škola u projekt «Život u industrijskom okruženju».

Po završetku susreta naši su učenici posjetili Tehničku školu  Sisak, razmijenili vlastita iskustva s učenicima i profesorima, razgledali školu, školske praktikume i sklopili nova prijateljstva. U Tehničkoj su školi također bili lijepo primljeni od strane ravnatelja škole, s kojim su sklopili dogovor o suradnji i zbližavanju naših dviju škola.

Srednja škola Mate Blažine sudjeluje je u projektu «Život u industrijskom okruženju» pod pokroviteljstvom Rockwool Adriatica iz Potpićna, što je važno za projekt, jer projekt iziskuje suradnju škole s industrijom u neposrednoj blizini, a ima perspektivu podrške unutar projekata EU-a.

(tekst: Alen Šestak, foto: Ivan Miškulin, Alen Šestak i Čedomir Ružić)

"Drugi Eko dan u Gradu Sisku koji je održan u OŠ 22. lipnja, Sisak u suorganizaciji s Inicijativom građana za održivi razvoj obilježen je Dan zaštite okoliša. Svjetskim danom zaštite okoliša želi se potaknuti ljude da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve. Na susretu su se  okupile osnovne i srednje škole Grada Siska ,  predstavnici gospodarstvenika i lokalne samouprave, Metalurškog fakulteta, Zavoda za javno zdravstvo i kroz prikaz projekata tijekom nastavne godine i razmjenu iskustva  s područja zaštite okoliša, pokušali pokazati  i odgovoriti na pitanje „Što ćete učiniti, ili već  činite Vi,  za zaštitu okoliša?“ . Posebno nam je bilo drago u našoj sredini pozdraviti goste učenike i profesore iz Srednje škole  Mate Blažina Labin i Srednje škole iz Krškog iz Slovenije. Jedan od ciljeva susreta bio je i  doprinos razvoju profesionalne orijentacije i informiranja , spajajući na jednom mjestu osnovne i srednje škole kako bi se učenicima pomoglo u odabiru odgovarajućeg zanimanja, posebno u  industrijskoj sredini kao što je Sisak.  Domaćin 3. eko dana u lipnju 2012. godine bit će OŠ Budaševo-Topolovac – Gušće."

(Azra Rađenović, ravnateljica Osnovne škole 22. lipnja u Sisku)

Preuzimanje:
Voda naših kalanica - pdf
Kratki opis istraživanja Voda naših kalanica - pdf
WATER FROM OUR CISTERNS - pdf

Poveznice:
Osnovna škola 22. lipnja - os-22lipnja-sk.skole.hr

Fotogalerija:


  Kristian Mohorović, Dominik Načinović Ivan Miškulin, Alen Šestak i Erik Žufić

                             Predstavljanje Voda naših kalanica u Sisku