naslovna > Arhiva novosti > Nastava u Istri počinje 5. rujna

29.08.2011. Nastava u Istri počinje 5. rujna (05.09.2011.)

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Istarskoj županiji počinje u ponedjeljak, 5. rujna, kako je predložila većina osnovnih i srednjih škola u Istri, priopćili su iz Županije.

Podsjetimo, novim je pravilnikom o početku i završetku nastavne godine Ministarstvo obrazovanja dalo mogućnost županijama da prilagode školski kalendar svojim potrebama i specifičnostima. Pojedine ''morske'' županije zbog turističke sezone odredile su početak nastave 12. rujna, ali je u Istri prevladao većinski stav o početku nastave prvog ponedjeljka u rujnu, dok će zimski praznici umjesto do Sveta tri kralja trajati do 13. siječnja...

Za I. razrede Srednje škole Mate Blažine u 8.00 sati održat će se prijem i sat razredne zajednice (razrednici će upoznati učenike s Pravilnikom o kućom redu, Pravilnikom o ocjenjivanju, Nastavnim planom i proramom, Rasporedom sati, Pravilnikom o naknadi štete itd.).

Za II. III. i IV. razrede sat razredne zajednice održat će se u 10.00 sati i ujedno će se obaviti njihov upis u šk.g. 2011.-2012.

Potrebno je:

1.  Popuniti upisnice u školi (učenici moraju upisati na obrascu ime škole Srednja škola Mate Blažine, niz podataka vezano za njihovo školovanje, nadnevak i vlastoručni potpis).

2. Svaki razrednik dobiva 3 popisa učenika:

     a. gdje će se učenik potpisati da je vratio svjedodžbu iz prethodne godine školovanja (učenici II., III. i IV. razreda), a razrednici iste odložiti u dusjee učenika,
     b. gdje će se provjeriti i dopisati ime i prezime učenika, prvi i drugi strani jezik koji uči, etiku/vjeronauk te izborne i fakultativne predmete, te ih tako dopunjene ili ispravljene dostaviti u učeničku referadu,
     c. gdje će se provjeriti svi ostali podaci o učeniku (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, imena roditelja i adresa stanovanja), te ih tako dopunjene ili ispravljene dostaviti u učeničku referadu.

3.  Statistiku razreda dužni su razrednici ispuniti do 09.09.2011. (po spolu i po godištu).

4.  Uputnica za praksu su u prilogu upisnog materijala za elektromehaničare, instalatere grijanja i klimatizacije, prodavače, automehaničare i II. stupanj.

5.  Obavijestiti učenike o naputku za oslobađanje od nastave TZK-a, a svaki je razrednik dobio 4 obrasca. Eventualne zamolbe učenici dostavljaju 19.09.2011.

6.  Potvrde koje služe za zdravstveno osiguranje, dječji doplatak i sl., učenici sami kupuju u papirnici ili knjižari, popunjavaju i ostavljaju na info-punktu na ulazu u školu.

7. Učenici koji kupuju mjesečnu voznu kartu ne moraju u Poslovnici AUTOTRANSA nositi potvrdu o upisu u šk.g. 2011.-2012., već će AUTOTRANSU biti dostavljen popis svih učenika-putnika škole i relacije na kojima putuju u školu i iz škole.

8.  Potrebno je odmah, već na prvom satu razredne zajednice, izabrati predstavnike učenika u Vijeće učenika (predsjednika i njegovog zamjenika), a predstavnike roditelja u Vijeće roditelja na prvom roditeljskom sastanku, jer se podaci upisuju u e-Maticu.

9. Dežurstvo na porti škole obavljat učenici sljedećim redosljedom: IV.o, IV.d., IV.e, III.o, III.f, III.d, III.e.

 

Drage učenice i učenici, poštovane kolegice i kolege, djelatnici
Srednje škole Mate Blažine, sretna vam i uspješna šk.g. 2011.-2012!
                                             Ravnatelj: Čedomir Ružić, prof


Prigodne riječi ministra MZOŠ-a, Radovana Fuchsa
Poštovani i dragi učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji,
zadovoljstvo mi je pozdraviti vas na početku još jedne školske godine. Učiti i odgajati djecu velika je obveza za koju treba puno ljubavi, žrtve i odricanja, stoga je vaš poziv  jedan od najodgovornijih, ali i najplemenitijih. Vi djeci i mladima otvarate životne vidike, poučavate ih novim znanjima, odgajate ih da budu uzorni građani, dobra djeca svojih roditelja, iskreni prijatelji. Ta zadaća je svakodnevna i uvjeren sam da ćete učiniti sve, kao uostalom i do sada, da našim učenicima škola bude mjesto učenja i radosti. S vama dijelimo odgovornost za sve postavljene ciljeve, jer smo zajedno pokazali da predanošću jasnim ciljevima uspjeh neće izostati. Uspješno smo proveli ispite državne mature i upise na visoka učilišta, bavimo se i drugim vrednovanjima odgojno-obrazovnoga rada i samovrjednovanjem, donijeli smo Nacionalni okvirni kurikulum koji čini polazište za sva druga kvalitativna unaprjeđenja odgoja i obrazovanja, riješili smo probleme s udžbenicima, poboljšali zakone, provodimo mjere Programa gospodarskog oporavka. Odjeli su u osnovnim školama prilagođeni pedagoškim standardima tako da nemamo nijedan odjel koji prelazi pedagoški standard od 28 učenika. Istinski zahvaljujem svima koji su vjerovali u promjene i zajedno s nama prionuli njihovu ostvarenju. Zahvaljujući vama danas je hrvatski odgojno-obrazovni sustav konkurentan, prepoznatljiv i usporediv s najboljima. Potvrda su tome i naši učenici koji na međunarodnim natjecanjima kontinuirano postižu visoke uspjehe i gotovu u pravilu u Hrvatsku se vraćaju s osvojenim priznanjima i medaljama. Pred nama su novi izazovi. Pozvani smo stalno razmišljati o budućnosti svoje djece, a budućnost ide s vrijednostima koje nas oslobađaju stranputica i nedoumica. Znanje, solidarnost, odgovornost i identitet na ljestvici vrijednosti stavili smo na sam vrh. Uz vrijednosti, imamo i jasne odgojno-obrazovne ciljeve te jasna odgojno-obrazovna načela kako bi se sustav usklađeno razvijao.
Poštovani i dragi učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji,
želim vam da ustrajete u svome radu kako biste u svojim učenicima i dalje razvijali ono najbolje u njima, a sve s ciljem da nam se Domovina i dalje diči novim generacijama obrazovanih i čestitih ljudi.
Svima vama želim uspješnu školsku godinu
                                                                                                      Dr. sc. Radovan Fuchs,
                                                                                          ministar znanosti, obrazovanja i športa

 

Preuzimanje:
Konačni rezultati upisa 2011. - pdf
Kalendar rada za šk.g. 2011.-2012. - pdf
Godišnji kalendar po mjesecima šk.g. 2011.2012.
- pdf
Raspored školskog zvona
NOVO - pdf
Protokol o  postupanju u slučaju nemogućnosti praćenja nastave TZK-a zbog težeg zdravstvenog stanja učenika
Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima - pdf