naslovna > Stručni aktivi > Aktiv stranih i klasičnih jezika

Aktiv stranih i klasičnih jezika

              

 

Karla Golja Milevoj, voditeljica
Vesna Petrović, Elvijana Frančula Tenčić, 
Anka Dundara, Tatjana Buršić, Višnja Šverko, Leana Licul (zamjenica voditeljice),
Katarina Brajdić Divšić,  Kristina Radović Miletić, Iva Knežević, članovi

Šk. g. 2016.-2017.

Plan i program rada aktiva za šk.g. 2016.-2017. - pdf
Izvješće o radu za šk.g. 2015.-2016. - pdf

Šk. g. 2016.-2017.

 
3.4.2017. Arjeta Hodža osvojila 2. mjesto na English All Around festivalu održanom u Zagrebu Arjeta Hodža, učenica 4. razreda opće gimnazije iz Srednje škole Mate Blažine, osvojila je 2. mjesto u kategoriji sricanja (Spelling bee) na English All Around festivalu u konkurenciji od ukupno 16 učenika iz srednjih škola diljem Hrvatske. Festival se održao 25. i 26. ožujka 2017. u prostorijama Privatne umjetničke gimnazije i Kinu Tuškanac u Zagrebu, u organizaciji Privatne umjetničke gimnazije (PUG) iz Zagreba, te u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, Hrvatsko-američkim društvom, Oxford University pressom i Ministarstvom kulture. Na English All Around festivalu učenici su se mogli okušati u šest kategorija: film, govorenje, sricanje, priča, predstava i glazba, a sudjelovati su mogli učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Arjeta je, u pratnji svoje mentorice Karle Golja Milevoj, bila jedina učenica iz Istarske županije.
(Tekst: Karla Golja Milevoj)

Šk. g. 2015.-2016.

 

5.6.2016. Adriana Miletić iz SŠMB-a pobjednica talent-showa "Max sucht den Superstar" U petak 3.6.2016. u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin uspješno je održan još jedan talent-show "Max sucht den Superstar" (Max traži zvijezdu), a najboljom od najboljih pokazala se Adriana Miletić, gimnazijalka III.o razreda Srednje škole Mate Blažine koja je prethodno izabrana na školskom castingu, a pod mentorstvom Elvijane Frančula Tenčić, njezine profesorice njemačkog jezika. Adriana Miletić nas je u pratnji profesorice Kristine Radović Miletić u Varaždinu predstavljala pjesmom „Träume sind für alle da“ (Snovi postoje za svih). Svojim upečatljivi nastupom i svojim anđeoskim glasom apsolutno je očarala i žiri i publiku. Odluka je bila jednoglasna. Adriana je ponijela titulu pobjednice "Maxa II". Dobila je najviše ocjene stručnog žirija te nagradu varaždinske putničke agencije „Galileo travel” - izlet u Gardaland za dvije osobe, kao i posebnu nagradu „Školske knjige”. 
Manifestacija „Max sucht den Superstar“ koja nema samo natjecateljski karakter već i zabavni zamišljena je kao talent show ali na njemačkom jeziku. Zainteresirani učenici mogu se natjecati u različitim kategorijama - pjevanju, plesu, glumi, komediji i drugim talentima, pod uvjetom da postoji jasna povezanost s njemačkim jezikom. Organizatori manifestacije bili su: Europski kulturni krug i Gospodarska škola Varaždin uz potporu Županije i Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke u Zagrebu. "Max" za osnovne škole proslavio je već svoj šesti rođendan, dok se u srednjim školama ove godine održao po drugi puta i pronašao pobjednika upravo u Srednjoj školi Mate Blažine Labin.
 
"Ovo je bilo jedno prekrasno iskustvo za mene. Moram pohvaliti organizaciju i gostoprimstvo Gospodarske škole. Cilj ovog natjecanja nije samo zadiviti žiri i publiku svojim nastupom odnosno talentom, već ujediniti sve te raznolike talente i predstaviti ih na njemačkom jeziku u svrhu njegove promocije. Vjerujem da će se taj projekt u budućnosti još više proširiti te da će postati izvor mladih nada i talenata. Zasigurno, jedan nezaboravan doživljaj." (Adriana Miletić)
Adriana je svojom pjesmom dokazala da se za snove i njihovo ostvarenje uistinu vrijedi boriti. Odsad se u Srednjoj se školi  Mate Blažine Labin, ne samo uči, već i pjeva na njemačkom jeziku. Kako potaknuti interes za učenje njemačkog jezika, kako ga učiniti zabavnim, zvučnim i bliskim našem uhu i lako pamtljivim?  Natjecanje  „Max sucht den Superstar“ je izvrstan primjer za to. Pobjeda na ovom natjecanju i nama je u Srednjoj školi Mate Blažine dala dodatnu motivaciju da se još više zalažemo za popularizaciju njemačkog jezika, ne samo u našoj školi, već i u svim osnovnim školama na našem području.
S obzirom na to da živimo u turističkom području i da najviše turista dolazi iz njemačkog govornog područja, moramo naglasiti njegovu važnost. Njemački jezik je na našem području najprisutniji svjetski strani jezik. Znanje njemačkog jezika donosi veliku prednost pri sezonskom zapošljavanju mladih u turizmu, ali i pri stalnom zapošljavanju u njemačkim i austrijskim tvrtkama koje su na našem području sve zastupljenije.
U našoj školi je situacija trenutno sljedeća: naša škola ima otprilike 500 učenika. U okviru škole postoji više usmjerenja: gimnazija, elektrotehnika, strojarstvo, ekonomija, trgovina i ugostiteljstvo. Svi učenici uče jedan strani jezik kao prvi strani jezik, a u gimnaziji i ugostiteljstvu se uče dva strana jezika, kao prvi odnosno drugi strani jezik.
Kao prvi strani jezik njemački uči oko 20-tak gimnazijalaca, ekonomista i elektrotehničara i 30-tak učenika trogodišnjih srednjih škola.  Kao drugi strani jezik (razina A2/B1) njemački uči oko 50-tak gimnazijalaca i 15-tak budućih konobara i kuhara (razina A2). Broj gimnazijalaca koji se odlučuju za učenje njemačkog jezika u zadnje je tri godine u porastu te se takvom rastu nadamo i sljedećih godina.
Broj učenika koji uče njemački kao prvi strani jezik (B1/B2) nažalost se smanjio, jer su to zapravo nastavljači  (učenici koji su ga učili u osnovnoj školi), a učenje njemačkog jezika se u školama u Nedešćini, Martinskom potpuno "ugasio", dok su u Raši preostale još dvije generacije.
Želimo prije svega popularizirati učenje njemačkog jezika u srednjoj školi, ali i potaknuti interes za ponovno učenje njemačkog jezika u osnovnim školama!
Želimo učiti na zabavan  način - "odlijepiti", prema riječima savjetnice za njemački jezik gospođe Vite Žiborski Kovačić, "njemački jezik od papira". Želimo da njegova zvučnost nađe put do mladih srca, jer upravo je segment slušanja jedan od najvažnijih čimbenika za usvajanje stranih jezika. "Max" je to i ovaj put dokazao!
 
Zahvaljujemo se ovim putem sponzoru: Općini Sveta Nedjelja bez čije pomoći sudjelovanje na ovom natjecanju ne bi bilo moguće.
(Tekst: Elvijana Frančula Tenčić, prof. tekst i foto: Kristina Radović Miletić, prof., Čedomir Ružić, prof.)
  

Preuzimanje:
Prezentacija "Max sucht den Superstar" - pdf
Poveznice:
Adriana Miletić iz Labina pobjednica talent-showa "Max sucht den Superstar" - varazdinski.rtl.hr

 

16.10.2015. Slovkanjem u SŠMB-u obilježen Europski dan jezika  Povodom Europskog dana jezika, aktiv stranih i klasični jezika organizirao je natjecanje u slovkanju na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku u prepunom školskom restoranu. Natjecanje se održalo dana 16. listopada 2015. Sudjelovalo je ukupno dvadesetero učenika iz gimnazijskih razreda i to iz 2.o, 2.f.,3.o, 3.f, 4.o i 4.f razreda. Natjecanju iz engleskog jezika prisustvovalo je trinaestero učenika, a iz talijanskog i njemačkog jezika po troje učenika.
 
- 1.mjesto u engleskom jeziku pripalo je Arjeti Hodža, učenici 3.o (mentor: Karla Golja Milevoj, prof.), 2. mjesto osvojio je Nino Belušić iz 4.f razreda (mentor: Tatjana Buršić, prof.), dok je 3. mjesto osvojio Dominik Zulijani iz 3.o razreda (mentor: Karla Golja Milevoj, prof.);
- 1. mjesto u talijanskom jeziku pripalo je Francesci Pappalardo iz 2.o razreda (mentor: Leana Licul, prof.), 2. mjesto osvojila je Karla Černjul iz 3.o razreda (mentor: Leana Licul, prof.), a 3.mjesto pripalo je Paoli Prajz iz 4.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić, prof.);
- 1. mjesto u njemačkom jeziku osvojila je Adriana Miletić iz 3.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić), prof, 2. mjesto pripalo je Lei Zupičić, iz 4.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić), a 3. mjesto, Karli Zupičić iz 3.o razreda (mentor: Elviana Frančula Tenčić).
Valja napomenuti da su za prva 3 osvojena mjesta učenici nagrađeni knjigom na stranom jezikom, ovisno iz kojeg su se jezika natjecali.
Svi sudionici su pokazali iznimno znanje, te im svima iskreno čestitamo.
 
Popis svih učenika: Antonela Basaneže, 2.f; Annetta Peršić, 2.f; Ariana Vidmar, 2.f; Francesca Pappalardo, 2.o; Mateja Klapčić, 3.f; Silvija Rajković, 3.f; Lejla Tomić, 3.f; Viliam Vojić, 3.f; Borna Fable, 3.f; Karla Černjul, 3.o; Karla Zupičić, 3.o; Adriana Miletić, 3.o; Arjeta Hodža, 3.o; Noel Ardalić, 3.o; Dominik Zulijani, 3.o; Sabrina Stojaković, 4.o; Larisa Smoković, 4.o; Paola Prajz, 4.o; Lea Zupičić, 4.o; Nino Belušić, 4.f.
(Tekst: Karla Golja Milevoj, foto: aktiv)

Šk. g. 2013.-2014.

Novosti

Creative activities and motivating materials for the secondary classroom

17.02.2014. Izvješće Karle Golja Milevoj sa stručnog usavršavanju "Kreativne aktivnosti i motivirajući materijali u nastavi" u Southamptonu  (26.01.-07.02.2014.)

U okviru Programa za cjeloživotno učenje od strane Europske unije, preko Agencije za mobilnost i programe EU, dobila sam financijsku potporu za Comenius stručno usavršavanje, u razdoblju 26.1.2014.-7.2.2014. Seminar pod nazivom “CREATIVE ACTIVITIES & MOTIVATING MATERIALS FOR THE SECONDARY CLASSROOM” (Kreativne aktivnosti i motivirajući materijali u nastavi) bio je namijenjen nastavnicima engleskoga jezika europskih zemalja zaposlenih u srednjim školama.


       u uredu Ravnatelja privatne škole u Warminsteru             u Winchesteru
Na početku, voljela bih reći nešto više o samom potprogramu Comenius, koje obuhvaća ne samo srednje obrazovanje već i predškolski odgoj i osnovno obrazovanje. Ciljevi potprograma Comenius jesu razvijanje svijesti o raznolikosti europskih kultura suradnjom škola i vrtića, između država koje sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje. Mobilnošću se potiče osobni razvoj sudionika, usavršavanje vještina i kompetencija, te njegovanje ideje o europskom građanstvu. Nadalje, utječe se na poboljšanje kvalitete školskog obrazovanja, potiču se mobilnost i učenje jezika, kao i veća uključenost u europsko društvo.
Tijekom prvog tjedna (od ponedjeljka do petka) imali smo radionice u trajanju od 9,00-16,30 sati. Sudjelovali smo u kreativnim radionicama pod vodstvom profesorice Lucy Norris koja se već dugi niz godina bavi obučavanjem nastavnika engleskoga jezika europskih zemalja. Između ostalog, bilo je tu mnogo warm-up activities, primjena videa, muzike i plesa u nastavi, kreativne uporabe raznih vrsta tekstova, uporabe autentičnog materijala u nastavi, razgovaralo se o važnosti razvijanja učenikove samostalnosti s posebnom notom na korištenje interneta kao bogatog resursa u nastavi.
Budući da nas je u grupi bilo ukupno 20-tak profesora iz šest europskih zemalja (Njemačke, Poljske, Češke, Rumunjske, Italije i mene iz Hrvatske), radeći u parovima i grupama imali smo prilike razmijeniti iskustva i usporediti školske sustave između navedenih država i time dodatno obogatiti naša iskustva i znanja. Smješteni u obiteljima, bili smo okruženi engleskim jezikom 24 sata na dan i time usavršili znanje engleskog jezika.


               s gradonačelnikom Southamptona                                     pred Winchester Cathedralom
Prvi nas je dan primio gradonačelnik grada Southamptona, te bih se ovom prilikom željela zahvaliti gospođi Karmen Gajica iz Turističke zajednice grada Labina, koja je pripremila tri paketa promotivnog materijala Labina i Rapca, a koje sam između ostalog, poklonila i samom gradonačelniku.
Vikend je bio rezerviran za izlete pa smo tako posjetili grad Winchester, nekad glavni grad Engleske (10.-11.stoljeću) i Salisbury, a u vlastitom sam aranžmanu posjetila Science and Natural History Museum u Londonu.
Tijekom drugog tjedna posjetili smo 3 različite škole s ciljem praćenja nastave i razmjene iskustva s nastavnicima. U školama smo bili  srdačno primljeni kako od strane nastavnika tako i od strane Ravnatelja. Budući da mi je želja bila posjetiti i osnovnu školu, omogućili su mi da osim posjeta dviju srednjih škola, pratim nastavu s 10-godišnjacima, što mi je omogućilo bolje razumijevanje engleskog osnovnog i srednjoškolskog sustava. Zanimljivo je napomenuti da djeca kreću u školu već s 5 godina. Već se u nižim razredima osnovne škole velika važnost daje samostalnom istraživanju i otkrivanju, grupnom radu i radu u paru. Ono što me se posebno dojmilo je činjenica da učenici u dobi 14-16 godina samostalno biraju predmete koje žele slušati. Dakle, uz obvezne predmete poput engleskog, matematike, znanosti, informatike, vjeronauka, tjelesne i zdravstvene kulture te građanskog odgoja, učenici sami biraju izborne predmete poput kuharstva, drame, glume, fotografije i sl., što omogućuje veću motiviranost i budi veći interes kod učenika. Broj učenika u razredu je malen, u prosjeku 15-20 učenika što omogućuje individualizirani pristup svakom učeniku.
Problem je, međutim, učenje stranih jezika. Budući da učenje stranih jezika nije obvezno, a engleski se govori svugdje, učenici ne pokazuju veliki interes za učenjem stranog jezika kao izbornog predmeta. No, na tom se polju u posljednje vrijeme puno radi, budući da su uvidjeli da je to jedan od velikih problema na razini cijele države.
Dojmila mi se i činjenica obveznog nošenje uniforme. Prednosti nošenja uniformi su mnogobrojne. Prije svega, razlike na osnovu ekonomskog statusa smanjene su na minimum. Nadalje, dobila sam dojam da je nivo ozbiljnosti i poštovanja puno veći upravo zbog nošenja uniformi, a kod učenika se osjeća ponos na svoju uniformu i time na svoju školu.
Na kraju, želim istaći da se radilo o jednom prekrasnom iskustvu koje bih preporučila svakome.


            s kolegama iz Poljske i Češke ispred škole u Warminsteru

Napomena:
Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost izdavača te Europska komisija nije odgovorna za načine na koje bi se informacija mogla koristiti.

Preuzimanje:
Prezentacija stručnog usavršavanja COMENIUS Southampton - pdf

Poveznica:
COMENIUS Southampton - ssmb.hr

        

01.11.2013. SŠMB-u priznanje nacionalne i europske oznake kvalitete Tijekom šk.g. 2012./2013. nastavnica engleskog jezika Karla Golja Milevoj je sa svojim učenicima sudjelovala u eTwinning projektu pod nazivom „YES“ (Young Europeans Speak) u trajanju od listopada 2012. do lipnja 2013., za koji su 15.10.2013. dobili laskavo priznanje nacionalne oznake kvalitete, a 28.10.2013. i europsku oznaku kvalitete.
Navedeno priznanje daje se nastavnicima i učenicima za visoku razinu rada na  eTwinning aktivnostima. Za učenike i njihove nastavnike, ono predstavlja poticaj njihovom dodatnom trudu i radu, a za škole općenito, ovo je javno priznanje njihove predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini.

  Europska oznaka kvalitete - pdf


Učenici koji su sudjelovali u projektu (prema abecednom redu): Martina Batelić, Roberto Diminić, Alison Ivašić, Emilila Kanciani, Soraja Kos, Ilaria Milevoj, Luka Pavlinović, Lucia Turković, Sabrina Stojaković, Nina Uljanić i Lea Zupičić.
Ovom se prilikom još jednom zahvaljujem gore navedenim učenicima na doprinosu, trudu, timskom radu i vremenu koji su uložili.(Tekst: Karla Golja Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)
Čestitke njihovoj mentorici Karli Golja Milevoj!

Više o projektu možete saznati OVDJE!
Agencija za mobilnost i programe Europske unije Kontakt: Dunja Babić
Nacionalna web stranica: http://www.etwinning.hr/

Poveznice:

05.11.2013. Srednjoj školi Mate Blažina priznanje za kvalitetu - glasistre

04.11.2013. Dva priznanja labinskoj Srednjoj školi i profesorici Karli Golja Milevoj - radiolabin.hr
03.11.2013. Profesorica labinske srednje škole Karla Golja Milevoj dobitnica europskog priznanja - 5portal.hr
02.11.2013. Labinska srednja škola nagrađena europskom oznakom kvalitete - nasifoji.com
02.11.2013. LABINSKOJ SREDNJOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE PRIZNANJE NACIONALNE I EUROPSKE OZNAKE KVALITETE - labin.com

26.09.2013. Obilježen EUROPSKI DAN JEZIKA Ove godine su učenici pripremili poruke pozitivnih misli na stranim jezicima koji se uče u našoj školi (engleski j., njemački j., talijanski j., francuski, a uključili smo i latinski jezik). Poruke su dijelili građanima na dva punkta u gradu (na tržnici i kod pošte) nakon što su isti ispunili upitnik o poznavanju i o važnosti učenja stranih jezika.
Zahvaljujemo se učenicima koji su sudjelovali u projektu.

Izvješće o radu aktiva nastavnika stranih jezika za šk.g. 2012./2013. - pdf

Šk. g. 2012.-2013.

Novosti

26.09.2012. Obilježen Europski dan jezika Kao i svake godine, tako i ove, u našoj je školi na kreativan način obilježen Europski Dan jezika. Dvadeset i četiri učenika iz gimnazijskih razreda i ekonomskog usmjerenja dobili su za zadatak pripremiti jedan školski sat aktivnosti za djecu Dječjeg vrtića Pjerine Verbanac u Labinu. Tako smo, osim jezika koje poučavamo u našoj školi (engleski, njemački i talijanski), imali vrtićke grupe u kojima se učio ruski i francuski.  Sudjelovalo je 6 odgojnih skupina podijeljenih u dvije grupe, što je ukupno 12 grupa, a u svakoj grupi po dvoje srednjoškolaca.
Zadovoljstvo je bilo obostrano. Učenici su u ulozi profesora shvatili koliko je zvanje nastavnika plemenito, ali i zahtjevno i dogovorno zanimanje, dok vrtićka djeca nisu mogla suspregnuti veselje zbog posjeta mladih srednjoškolaca, te doticaju sa stranim jezikom, što je za većinu značio prvi kontakt sa stranim jezikom.

Izvješće o radu aktiva nastavnika stranih jezika za šk.g. 2011./2012. - pdf

Šk. g. 2011.-2012.

Plan rada 2011.-2012. - pdf
Izvješće o radu 2010.-2011. - pdf

Stručni skupovi
25.11.2011. Pula
Županijsko stručno vijeće za njemački jezik - pdf

Prezentacije
20.10.2011. SŠMB Obilježavanje Europskog dana jezika 2011. - pdf

Stručni izleti
20.04.2012.
Wir waren in Klagenfurt! - pdf

Unser Ausflug nach Klagenfurt
Am Freitag, dem 20. April 2012 haben wir eine Klassenfahrt nach Klagenfurt gemacht. Die Fahrt mit dem Bus hat 5 Stunden gedauert. In Klagenfurt haben wir zuerst den Unterhaltungspark MINIMUNDUS besichtigt und viele Modelle der bekanntesten  Sehenswürdigkeiten aus der ganzen Welt bewundert. Wir hatten viel Spaß!!!
Danach haben wir einen Rundgang durch die Stadt gemacht und die Denkmäler von Klagenfurt gesehen. Natürlich wurden die Shoppingtour, Restaurant- und Cafebesuche auch nicht verpasst.
Im Großen und Ganzen waren wir zufrieden und  würden es gerne nächstes Jahr wiederholen
Elena i Petra, IV.O

26.09.2011. Pula Multimedijalna  izložba „Musik +X“  za učenike koji uče njemački jezik - pdf

Natjecanja

10.06.2012. Deutsche  Ecke/Njemački kutak
Beim  Landeswettbewerb in  Deutsch,  der   am  14.  und 15.   Mai 2012  in  Makarska  stattgefunden  hat,  hat  unsere  Elena  Baljak  aus  der  IV. O  Klasse  ein sehr  gutes  Ergebnis  gehabt -  sie hat nämlich  den  vierten  Platz  in  der  Kategorie  Deutsch  als  zweite  Fremdsprache  belegt!
Natürlich  hat  Elena  in  Makarska  auch  viele  neue  Freundschaften geschlossen  und mit ihren  neuen  Freunden  viel  Spaß  gehabt!
Elena,  wir  wünschen dir  viel  Glück  bei  der  Abiturprüfung!

04.03.2012. Deutsche  Ecke/Njemački kutak
Die Schüler, die besonders gut in Deutsch sind, nehmen jedes Jahr an Wettbewerben in Deutsch als Fremdsprache teil.  Beim  Schulwettbewerb  haben    Nejira   Mandal  und  Andrea  Miletić   aus  der  III. F  Klasse sehr  gute  Ergebnisse  erzielt,  sowie  Elena  Baljak  aus  der  IV.O  Klasse,  die  auch  beim  Regionalwettbewerb  super  abgeschnitten  hat:  Sie hat den  ersten Platz  in der Kategorie Deutsch als II. Fremdsprache   belegt. Der  Schulwettbewerb  fand  am 03.02.2012  in unserer  Schule  und  der  Regionalwettbewerb  am   1.03.2012   in  Sv.  Lovreč statt. Hoffentlich  geht  es  für  Elena  auch  weiter  bergauf!!! 


Elena,  wir   drücken  dir  die  Daumen!!!

01.01.2012. Testovi za natjecanja iz engleskog jezika
Vježbe za 2. razred - pdf     Vježbe za 4. razred - pdf

Fotogalerija:
„Musik +X“