naslovna > Stručni aktivi > Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta

Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta

                    

 

Dijana Muškardin, voditeljica
Mirjana Dobrić, Irena Crvak,
Jasmina Gruičić, Hrvoje Bolfan, Alida Blašković, Nerina Ševrlica Bolfan,
Vesna Ivezić,Sanja Petrović, Ljiljana Štingl,
Josip Golja, Julia Štemberga, članovi

Šk.g. 2014.-2015.

10.02.2015. Izložba Anne Frank od 10. veljače u Gradskoj knjižnici 10. veljače 2015. u Gradskoj knjižnici Labin otvara se "Putujuća izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost". Otvorenje će započeti u 12 sati kratkim performansom "Svi smo mi Anne" koji su priredili učenici Srednje škole Mate Blažine Labin, a nakon prigodnog programa posjetitelje će kroz izložbu voditi stručno obučeni učenici iz iste škole. Izložba na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama. Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je posljednji zapis u dnevnik. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.
Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je već bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru, Vrgorcu, Zadru i Puli. U Hrvatsku je dovedena u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta Povijest za svijest koji je financirala Europska unija i podržao predsjednik Ivo Josipović. Izložba putuje Hrvatskom uz pomoć lokalnih donacija koje je u slučaju Labina osigurao Labin - zdravi grad u suradnji s Gradskom knjižnicom Labin i Srednjom školom Mate Blažine. Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost besplatna je i otvorena za javnost od 10. veljače do 28. veljače 2015. u Gradskoj knjižnici Labin gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škole.
Izložbu individualno možete razgledati u radno vrijeme Gradske knjižnice Labin. Za grupne posjete potrebno je  prethodno se najaviti u Gradsku knjižnicu Labin.
(prenosimo: Gradska knjižnica Labin)

Preuzimanje:
Priručnik za vodiče: Izložba "Anne Frank"-Povijest za sadašnjost - pdf

17.11.2014. Kišobrani u romantičnom ruhu u Gradskoj knjižnici Labin Kreativkama Srednje škole Mate Blažine Labin pod vodstvom prof. Alide Blašković Koroljević bili su potrebni stari kišobrani, krep papir, stare novine, perlice, žica, karton, malo boje i puno, puno, puno mašte za izradu kreacija zanimljivih imena - Među zvijezdama, 1001 ruža, Šal od svile, Kišobran za dvoje, Imela, Šarene kišne kapi i Kišobran Marilyn. Romantični kišobrani zauzeli su svoja mjesta u našoj knjižnici i čekaju na vas. Dođite nam u paru, sami... Uživajte u pogledu, zastanite pod Kišobranom za dvoje, možda vam se nešto lijepo dogodi pod Imelom, možda vas ugrije Šal od svile, zapljusnu Šarene kišne kapi ljubavi ili pak zadivljeni stanete pod noge neodoljive Marilyn. Spomenimo i imenima  kreativke koje vam donose ovu ljepotu: Zorica Barth, Lucija Franković, Nicole Golja, Alison Ivašić, Soraja Kos, Karla Miletić, Dajana Milevoj, Donatela Načinović, Nensi Nadarević, Karmen Rabar, Helena Stepić, Emili Šegon i Lejla Tomić.
(Prenosimo: Gradska knjižnica Labin)

Šk.g. 2013.-2014.

04.03.2014. U SŠMB-u obilježena godišnjica Labinske republike (03.03.2014.)
Obilježavanje 93. godišnjice Labinske republike osmišljeno je u tri etape, dva školska sata, prema postojećem planu i programu nastave povijesti i politike i gospodarstva.  Voditeljice nastave bile su profesorice Jasmina Gruičić i Dijane Muškardin.


Učenici iz 2.ams,  4.em i 4.f razreda sudjelovali su u izvanučioničkoj nastavi i stručnom predavanju gospodina  Josipa Štemberge,  umirovljenog dipl. ing. rudarstva.
Aktivnosti:

 
1.  odlazak sa učenicima do rudarskog kompleksa Pijacal
Tu je održano  predavanje gospodin Josip Štemberga, dugogodišnji upravitelj labinskih ugljenokopa i  predstavnik udruge rudara „Kova je nasa“, o značaju štrajka rudara 1921. godine.


2. Raša - grad rudara, istraživački rad iz povijesti
Učenica  4.o razreda, Tea Načinović, izlagala je o Raši - gradu rudara i dolasku Mussolinija u Rašu 1936. godine.  Predavanje je održano  u prostorima školske knjižnice.

 

 

 

 

Prezentacija Raša-grad rudara - pdf

 

 

 

3.  Izlaganje gospodina Josipa Štemberge  o rudarstvu Labinštine nakon Drugog svjetskog rata sve do zatvaranja
Zavičajna je povijest, povijest koja nas okružuje. Tema Labinske republike planirana je kao  korelacijsko-integracijska  nastava  aktiva društvene skupine i dio je školskog kurikuluma.

 

 

 

Izvor o Labinskoj republici - Istarska enciklopedija

 

 


(Tekst: Dijana Muškardin, prof.)

 

03.03.2014. Školski  projekt „ Ko znaš skuhat maneštru, moreš se oženit“ (28.02.2014.)
U projektu su sudjelovali učenici 3.ght razreda (kuhari i konobari) i 2.f razreda opće gimnazije. Zavičajna nastava i zavičajna povijest jedan je od ciljeva nastave aktiva društvene skupine, kojima se pokušava osvijestiti učenike o važnosti i potrebi  zavičajnih tema. Projekt je zamišljen kao integrirano - kurikularni dan stručnih i općih predmeta strukovnih i gimnazijskih programa, dio je školskog kurikuluma.


Projekt  je nastao  u sklopu kurikularnog pristupa i međupredmetne povezanosti na  temu iz zavičajne povijesti. Dva su ključna pojma koja su učenici razradili: maneštra i brak u srednjem vijeku.


Učenici 3.ght razreda su na predmetima Hrvatskoga jezika, Povijesti, Tehnologije zanimanja, Kuharstva, Vođenja i organizacije restorana te na školskoj praksi prema zadanim aktivnostima, naučili sve o maneštri, kao istarskom tradicionalnom jelu. Upoznali su se s namirnicama kroz povijest, računali nutritivnu vrijednost maneštre, pisali recepte najzastupljenijih maneštra na prostoru Labinštine, maneštra s trokinjicom i maneštra od ječma. Maneštru su kuhali na stručnoj praksi, te su upoznali i svoje vršnjake, učenike 2.f gimnazije kako se kuha maneštra i  što je potrebno od namirnica za dobru maneštru. Navedena tema dio je predmetnih nastavnih planova i programa.


U restoranu, konobari su postavili buffet stol, te također pokazali na koji način se priprema i postavlja stol.
Učenici 2. razreda gimnazije, proučavali su povijesne izvore i literaturu vezanu  uz pojam braka i ulogu žene u srednjem vijeku. Istražili su što znači pojam braka na istarski način, koji je ujedno bio i najrasprostranjeniji način sklapanja braka u Istri, Usporedili su s današnjim pojmom braka i načinima sklapanja. Istražili su o navedenoj temi i labinski srednjovjekovni statut, koji im je bio dostupan na talijanskom jeziku. Navedena tema, dio je nastavnog plana i programa nastave povijesti.
Predmeti koji su sudjelovali u projektu bili su Hrvatski jezik i povijest i Dijana Muškardin, prof., Tehnologija zanimanja i Olivera Tadić, prof., Kuharstvo i Ivica Jurčević prof, Dorijano Mohorović, prof., te Vođenje i organizacija restorana - Nevio Gašparini, prof.


Projekt je započeo u studenom 2013. godine i završen je zajedničkom prezentacijom i  doručkom 28.02.2014.

(Tekst: Dijana Muškardin, prof.)

Preuzimanje:

Prezentacija Brak na istarski način - pdf

 

15.11.2013. Simpozij nastave povijesti Peti hrvatski simpozij nastave povijesti održao se u Malinskoj na otoku Krku. Ovogodišnji je Simpozij tematski usmjeren prema kompetencijama i ishodima učenja vezanim za Prvi svjetski rat. 
Stogodišnjica Prvoga svjetskog rata, obilježavati će se u Hrvatskoj i Europi, nizom stručno-znanstvenih skupova i drugih aktivnosti.  Ulaskom u Europsku uniju, hrvatski  povjesničari imaju priliku pridružiti se globalnom projektu objave imena vojnika poginulih u prvom svjetskom ratu.
Međutim na Simpoziju smo doznali kako Hrvatska  ne raspolaže niti približnom procjenom ljudskih gubitaka iz vremena Prvog svjetskog rata i uopće nema popisa ljudskih gubitaka.
Kao metodička podloga za rad u radionicama, te učiteljima i nastavnicima za buduću implementaciju novog pristupa u nastavi povijesti, pripremljen je i  Metodički priručnik u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje pod naslovom Nastava povijesti usmjerena prema ishodima učenja koji ima u svome sadržaju metode poučavanja i osposobljavanja učenika za kritičko mišljenje.
Od ove školske godine eksperimentalni program nastave povijesti provodi se u 54 srednje škole.
Drugi dan predviđen je terenski rad. Sudjelovale smo na terenskoj nastavi pod nazivom - „Put mira”  Kobaridi, Slovenija. „Put mira“ čini jedinstveni lanac muzeja na otvorenom.  Posjet ili smo Muzej na otvorenom Kolovrat te razgledali  Kobariški muzej uz stručno vodstvo.  Sudjelovali smo u radionicama:
1. Dr.sc. Željko Holjevac, Prvi svjetski rat i Hrvati između Srednje Europe i Balkana
2. Mr.sc. Helena Miljević, Uloga izvjestitelja u opisivanju ratnih zbivanja

Program Petog hrvatskog simpozija o nastavi povijesti - azoo.hr

11.10.2013. Učenice SŠMB-a osvojile 4. mjesto na Trećem istarskom zavičajnom kvizu “Krasna zemljo” Kviz je održan u OŠ Centar u Puli. Tema ovogodišnjeg kviza bili su Histri. Kviz je zaživio na inicijativu voditelja županijskih stručnih vijeća nastavnika i učitelja povijesti Istarske županije.  Pokrovitelji kviza jesu Upravni odjela za kulturu i Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije te Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka. Cilj je  popularizacije  zavičajne povijesti.
Prvi kviz održan je 2011. godine u Poreču, provjeravalo se znanje iz povijesti Istre u 19. stoljeću s naglaskom na vrijeme osnivanja Istarskog pokrajinskog sabora. Drugi  2012. godine također je tematski bilo vezano za istarsku povijest  19. stoljeća i djelovanje biskupa Jurja Dobrile a održao se u Pazinu.
Kviz se sastojao teorijskog  (rješavanje testova) i praktičnog dijela (rješavanje zadataka na terenu). Učenici su zadatke rješavali u parovima u školi i na terenu u Puli (Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Povijesni i pomorski muzej Istre na Kaštelu, iskopine u Ulici sv. Teodora).  Natjecale su se osnovne i srednje škole iz cijele Istre, ukupno njih 21.

 

Ove godine, našu školu predstavljale su učenice 2.f razreda Karla Mlađen i Ana Brenčić, s mentoricom prof. povijesti Dijanom Muškardin. Plasirale su se na 4. mjesto. Čestitke!

23.09.2013. Naši povjesničari na Europskom tjednu mobilnosti (19.09.2013.)
U sklopu programa ETM-a 19. rujna  su učenici u pratnji profesorica povijesti Dijane Muškardin i Sanje Gergorinić posjetili gradinsko naselje koje se nalazi na području naselja Breg-Ripenda. Gradina Kunci jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta Labinštine i datira iz brončanog doba (2000. - 1000. g. pr. Kr.).

U uvodnom dijelu Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin, upoznao ih je sa topografijom prostora gdje je smještena gradina, te su spomenuti istraživači gradine (R. F. Burton, C. Marchesetti, B. Bačić...). Nakon toga, upoznati su sa najnovijim arheološkim istraživanjima koje je provodio Narodni muzej Labin te je uslijedio obilazak obrambenih bedema i ulaza u gradinu.

 

Posjeta učenika OŠ Matije Vlačića i SŠ Mate Blažine gradinskom naselju Kunci - labin.hr

 

Šk.g. 2012.-2013.

15.05.2013. Istraživački rad „Raša-grad rudara“ prezentiran u školskoj knjižnici U srijedu 15.05. 2013. na satu povijesti održanom u školskoj knjižnici učenici  Tea Načinović i Lucian Mrzlić pod vodstvom njihove nastavnice povijesti Dijane Muškardin prezentirali su istraživački rad iz povijesti pod naslovom "Raša - grad rudara". Cilj istraživanja bio je utvrditi kako se rodila i rasla Raša od grada rudara, najmodernijeg  grada 30-ih godina 20. stoljeća u Istri do danas poznatog kao najmlađeg grada u Istri. Učenici 3. razreda gimnazije ugostili su osim zainteresiranih učenika i profesora i svoje posebne goste. Na prezentaciju rada pozvani su Rinaldo Rakovac, Marijan Milevoj i Josip Kokot. Ono što je njima zajedničko  upravo je ljubav prema Raši, gradu njihove mladosti. Ujedno se zahvaljujemo  navedenim kazivačima na njihovom vremenu, trudu i informacijama koje su nam pomogle pri izradi ovog rada. Na temelju izjava kazivača i njihove dragocjene ostavštine, istraživanjem tiska i dostupne literature u ovom radu pokušalo se otkriti na koji je način nastalo naselje Raša. Radom na terenu pokušalo se pronaći obitelji mještana koje su i same sudjelovale u gradnji Raše, dočeku Mussolinija te ćiji su članovi radili u raškom rudniku. Pregledom i analizom starih fotografija i nacrta pokušalo se prikazati i pojasniti izgradnju Raše u rekordnih 547 dana te objasniti i prikazati dolazak i doček Mussolinija. Pomoću dobivenih crno bijelih fotografija iz vremena nastanka naselja Raše, locirali smo ostatke nekadašnjeg rudnika, stambene objekte i javne građevine nastale 1936. godine. Utvrdili smo kako je Raša zaista bila jedan od najmodernijih gradova u Istri, prepoznat zbog rudnika kao grad rudara. Danas Raša ostaje grad rudara, ali i najmlađi grad u Istri koji zna datum kada mu je prerezana vrpca i kada je nastao. Ponosni smo što je ovaj istraživački rad dao doprinos boljem upoznavanju možda ne najmodernijeg, ali najmlađeg grada u Istri, grada rudara.

Prezentacija Raša-grad rudara - pdf

(Tekst: Dijana Muškardin, prof.)

09.05.2013. Debata i kviz u SŠMB-u povodom Dana Europe  Debatna i povijesna grupa SŠMB-a (mentorica Dijana Muškardin) i predstavnici Vijeće učenika učenika SŠMB-a (mentorica Ana Paliska) i Gradskog vijeća mladih (mentorica Laura Kokot) pod vodstvom predstavnika Zaklade za razvoj civilnog društva iz Pule Andreja Peveca održala je debatu „Za ili Protiv“ ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Rasprava je bila vrlo zanimljiva i potkrijepljena čvrstim argumentima te se učenici nisu libili izraziti svoje stavove. Nakon debate aktivno su sudjelovali u kvizu o Europskoj uniji koji se održavao na engleskom jeziku, a koji su za njih pripremili volonteri u Udruzi mladih Alfa Albona, Dagmara Jabkonska iz Poljske i David Nacher iz Španjolske. Kviz je bio podijeljen u devet kategorija, u svakoj sa po sedam pitanja pa su učenici podijeljeni u pet grupa zajednički odgovarali na pitanja vezana uz povijest, zemljopis, politiku, sport, znanost, tračeve, umjetnost i kulturu, gradove, tradiciju u zemljama članicama Europske unije. Nije bilo jednostavno proglasiti pobjednika budući da su učenici vrlo dobro potkrijepljeni znanjem. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i čestitamo im na ukazanom znanju! (preneseno sa mrežnih stranica Grada Labina)

Učenici Srednje škole Mate Blažine aktivni u izjašnjavanju stavova o Europskoj uniji - www.gradskiportal.multilink.hr
Popis učenika SŠMB-a sudionika debate i kviza - pdf

13.02.2013. U školskoj knjižnici održano je predavanje iz zavičajne povijesti namijenjeno učenicima 3. razreda gimnazije. Gost predavač bio je viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke, Nikša Mendeš. Nakon prezentacije i uvodnog izlaganja na temu RIJEKA-LUKA NADE I STREPNJE, učenici su imali vrijeme za pitanja i razgovor s kustosom. Najveće zanimanje pokazali su za brod koji je isplovljavao iz Rijeke, a ostao je u povijesti prepoznatljiv po spašavanju brodolomaca s Titanica.

Prezentacija: Rijeka, luka nade i strepnje - pdf
 

27.-30.01.2013. U povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta AZOO u suradnji s MZOS-om i Ministarstvom kulture, Yad Vashemom iz Izraela  i Mémorialom de la Shoah iz Francuske organizirala je stručno usavršavanje na kojem su u Zagrebu sudjelovali profesori srednjih i osnovnih škola. Skup je prepoznala i Agencija za temeljna ljudska prava  Europske unije i u svojem ga je izvješću istaknula kao primjer dobre prakse.
Izvješće sa stručnog skupa - pdf
Edukacija o holokaustu put je ka izgradnji demokratski tolerantne države i društva - azoo
 


12.10.2012.
Terenska nastava iz povijesti u Krapini - pdf

 
29.09.2012. Drugi zavičajni kviz Krasna zemljo - pdf     Fotogalerija Krasna zemljo- jpg


19.09.2012.
Obilježena 69. obljetnica bitke kod Tonci - labin.hr

17.09.2012. Kriteriji i sastavnice ocjenjivanja učenika iz nastavnog predmeta povijest - pdf

 

Šk.g. 2011.-2012.

15.03.2012. METODA AKTIVNOG UČENJA - HRVATSKI NARODNI PREPOROD - ssmb.hr

29.09.2011. Zagreb - Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole - pdf