naslovna > Stručni aktivi > Aktiv kemije, geografije i biologije

Aktiv kemije, geografije i biologije

     

Karmen Diminić Milevoj, voditeljica
Mira Hrvatin, Čeda Perko,
Sandra Juran, Olivera Tadić, članovi

Šk. g. 2016.-2017.

Plan i program rada aktiva za šk.g. 2016.-2017. - pdf
Izvješće o radu za šk.g. 2015.-2016. - pdf

Šk. g. 2015.-2016.


15.6.2016. Izvješće  o posjeti učenika  Tvornici Rockwool  Adriatic d.o.o. u poduzetničkoj zoni Pićan Dana 20. svibnja 2016. učenici  drugih (2.o,f) razreda gimnazije  posjetili su tvornicu Rockwool  Adriatic d.o.o. u poduzetničkoj zoni Pićan u pratnji profesorica  Karmen Diminić  Milevoj  i  Olivere Tadić. Nakon uvodnog  predavanja  više stručne suradnice u korporativnim poslovima Nensi Runko - učenici  su  pogledali kratke filmove o procesu proizvodnje  mineralne vune i proizvoda baziranih na njoj , njezinoj važnosti u  uštedi energije,  ponašanjem u slučaju  požara,buke, primjeni u graditeljstvu ali sve više  i u poljoprivredi. 
 
Učenici  su upoznati i  s načinima  vođenja računa o zajednici  te mjerama koje tvornica  poduzima u  cilju unapređenju društva i života građana iz svoje okolice kroz projekte  vezane uz sport, obrazovanje i znanost (stipendije), kulturu, ekologiju…
U obilasku prostora tvornice učenici  su vidjeli i upoznali se s tehnološkim procesom  proizvodnje kamene vune-od sirovine do gotovog proizvoda spremnog za tržište.  Za kraj posjete organiziran je i  kviz znanja u kojem su za točne i najbrže odgovore  učenici i nagrađeni prigodnim poklonima.  
(Tekst i foto: Karmen Diminić Milevoj, prof.)

 

23.2.2016. Predavanje doc. dr. Ozimeca o lišajevima u SŠMB-u U srijedu 17.2. je u našoj školi održao predavanje doc. dr. Siniša Ozimec, predavač Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Gospodin Ozimec je ugledni stručnjak na području istraživanja lišajeva. Imali smo prilike slušati o anatomiji lišajeva, njihovim značajkama kao bioindikatorima, raznovrsnosti i važnosti. Nakon zanimljiva predavanja, učenici, sudionici „Green school“ tima koji 28.2. odlaze na drugu studijsku razmjenu u Berlin sa profesoricama Sandrom Juran i Višnjom Šverko, odradili su i sadržajnu terensku nastavu u okolici Labina kroz koju ih je vodio naš vrsni lihenolog. Bila nam je čast ugostiti  gospodina Ozimeca u našoj školi.
 

19.11.2015. Terenska nastava geografije i povijesti u Državnom arhivu u Pazinu U četvrtak 19. studenog  2015. učenici četvrtih razreda sudjelovali su na  terenskoj nastavi u Pazinu. U sklopu geografije i povijesti posjetili smo Državni arhiv. Terensku nastavu organizirali su u sklopu svojih predmeta  prof. Karmen Diminić Milevoj, prof. Dijana Muškardin i  prof. Sanja Gregorinić, a prisustvovali su  četvrti razredi gimnazije i ekonomije.
U prostorijama Državnog arhiva održana je prezentacija o procesu restauriranja starih knjiga te o nastanku Statuta grada Pule  koji je star više od 500 godina te restauriran. Također Arhiv posjeduje jednu od  najvećih zbirki matičnih knjiga rođenih, posebice s područja grada Labina i njegove okolice. Proučavali smo najstariju matičnu knjigu iz Labina koja datira iz 16. stoljeća. Zanimljivo nam je bilo slušati predavanje arhivistice Jasmine Mrkonjić i restauratora Alda Prenca. Nakon prezentacije krenuli smo u obilazak laboratorija.
 
Terenska nastava bila je veoma značajna u proširivanju općeg znanja te stjecanju novih. Bilo je zanimljivo pronaći svoje prezime u arhivskoj građi i pregledavati najstarije knjige koje se u Arhivu čuvaju. Zanimljiv je podatak kad bi se mjerila količina knjiga koja se čuva u Arhivu iznosila bi oko 5 kilometara. Voljeli bismo da bude više tako organiziranih terenskih nastava,  gdje smo gradivo naučeno na satovima povijesti i geografije primijenili u Arhivu.
(Ivan Vlatko Vidaković, učenik 4. f)

Šk. g. 2014.-2015.

Novosti:


                   Dijana Muškardin, Olivera Tadić, Karmen Diminić-Milevoj, Ondina Franković
15.07.2015. Međužupanijsko stručno putovanje u Strasbourg i Bruxelles (29.06.-05.07.2015.) Od 29. lipnja do 5. srpnja organizirano je Međužupanijsko stručno putovanje u Strasbourg i Bruxelles. Uz sveukupno 33 profesora osnovnih i srednjih škola Hrvatske, na putovanju su sudjelovale i profesorice Srednje škole Mate Blažine iz Labina Karmen Diminić- Milevoj prof. geografije, Olivera Tadić prof. kemije i Dijana Muškardin prof. povijesti.
Međužupanijsko stručno putovanje organizirale su  profesorice Gimnazije Pula, Tanja Černeka, voditeljica Županijskog stručnog vijeća geografije i Elizabete Pavlović, mentorice sociologije i etike i dio je stručnog usavršavanja djelatnika AZOO-a te odobren od strane Europskog parlamenta.
Program posjeta sadržavao je sljedeće: upoznavanje s radom i predavanja u Vijeću Europe i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu i  Europskim parlamentom i Europskom komisijom u Bruxellesu.
U Vijeću Europe profesori su se sastali s Miroslavom Papom, veleposlanikom i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske u toj instituciji, a u Europskom parlamentu s eurozastupnicima Ivanom Jakovčićem i Jozom Radošem, članovima zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu. Organizirana je i radionica o ljudskim pravima te kviz znanja o Europskoj uniji.
Ovakav način stručnog usavršavanja izrazito je djelotvoran i potrebit. Profesori su se našli na vrelu informacija te upoznali  ustrojstvo i rad institucija u kojima se donose najvažnije odluke. Također su u razgovoru sa europarlamentarcima, njihovim asistentima i domaćinima posjećenih europskih institucija mogli postavljati pitanja i za sve nejasnoće ili dodatne informacije dobiti odgovore. Takvom vrstom edukacije profesori mogu s lakoćom informacije proslijediti i svojim učenicima i kolegama. Dobiveni materijali i stečeno znanje ostaju motivacija za nove nastavne teme koje će zasigurno postati dio školskog kurikuluma i nastavnom plana i programa predmeta kojeg predaju. Ostaje i potreba da se i učenici i kolege profesori uključe sljedećih godina u takvu vrstu edukacije i studijskog putovanja.

27.04.2015. Održana radionica ZDRAV ZA 5 prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola Dana 27.04.2015. održana je Eko radionica ZDRAV ZA 5 - projekt prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola. Radionica je održana u trajanju od dva školska sata (u učionici kemije kod prof. Olivere Tadić) učenicima prvog razreda elektrotehnike (I.e). Gosti predavači bili su mr.sc. Aleksandar Šerović, prof., policijski službenik za prevenciju Ureda načelnika PU istarska i Maja Paliska djelatnica PP Labin. Učenici su prije početka predavanja i korištenja tzv. “pijanih naočala“ dvadesetak minuta čistili zelene površine ispred škole.
Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine sudjeluje u provođenju projekta Zdrav za 5 zajedno s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, a od ove godine i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Ovaj preventivni projekt usmjeren je na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola i provodi se u svim školama diljem Hrvatske. Današnji cilj je bio upoznati učenike s ulogom koju alkohol ima kod kažnjivih ponašanja te sa zakonskim propisima vezanim uz konzumiranje alkohola, a sve radi dobivanja više informacija o ovom fenomenu kako bi mogli sami donijeti odluku. Kada govorimo o alkoholu, često spominjemo ovisnost. To je krajnji stadij dugotrajnog pijenja alkohola. U posljednje vrijeme,  na žalost susrećemo se i sa sve većim brojem mladih koji su već razvili ovisnost, a koji su počeli kao prigodni konzumenti. Kada kažemo prigodni konzumenti mislimo na one koji povremeno ili prigodno konzumiraju alkohol (npr. prilikom večernjih izlazaka, proslava rođendana i sl.) Policiji je najteže kad se u svom radu susreće s djecom i maloljetnicima i kada protiv njih mora poduzimati neke mjere. Brojna istraživanja pokazuju kako je upravo njihova dob rizična za početke eksperimentiranja sa alkoholom.  Jedna od stvari koje mladi najčešće nisu svjesni je da alkohol može dovesti do toga da se osoba lakše odluči postati počinitelj nekog kažnjivog ponašanja, a isto tako i da postane žrtva takvog ponašanja. Najčešća kažnjiva ponašanja mladih u kojima alkohol ima važnu ulogu su nasilje,uništavanje imovine,imovinski delikti i prometne nezgode. Za kraj su učenici dobili napomenu da u slučaju da imaju pitanja ili probleme o kojima žele razgovarati s policijom slobodno i s punim povjerenjem mogu se obratiti  kontakt policajcima.

22.03.2015. Raznoliko obilježavanje SVJETKOG DANA VODA u SŠMB-u Učenici naše škole  obilježili su Dan voda sljedećim aktivnostima:
- Uključili smo se u svjetski projekt WORLD WALKS FOR WATER http://www.worldwalksforwater.org/eng pješačenjem po pješačkoj stazi LABIN-RABAC i analizom stanja okoliša na tom zaštićenom krajobrazu.

- U svim razredima gimnazije te ugostiteljstva i trgovine proveli su edukacijske radionice "ŠTO JE VODA ZA TEBE?"

ŠTA JE VODA ZA TEBE? 
Iz odgovora naših učenika slijedi TOP 5 odgovora:
1.    život
2.    stanište
3.    čarolija Planete
4.    energija
5.    inspiracija

 


- GLOBE GRUPA je analizirala vodu za piće koju su donijeli učenici koristeći globe hidrološke protokole kako bi odgovorili na  pitanje "KAKVA JE VODA U MOJOJ ŠPINI?"


"KAKVA JE VODA U MOJOJ ŠPINI?"  
Analizirano je 12 uzoraka vode iz špina Labinštine (MARCELJANI, ČEPIĆ, KOŽLJAK. PRESIKA, KRŠAN i LABIN  po dva uzorka) i utvrđeno je da prema UREDBI RH svi uzorci spadaju u vode I. kvalitete, odnosno odgovaraju kvalitetnoj vodi za piće.
 

Svi rezultati su predstavljeni poster izložbom u holu škole u petak 20.03.2015.

Rezultati istraživanja POSTER - pdf  Rezultati istraživanja - pdf


18.02.2015. GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom EKORASVJETA 

GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom „Ekorasvjeta“ kako bi svoj desetogodišnji rad približila široj javnosti i senzibilizirala ju za ovaj često zanemaren problem onečišćenja okoliša i smanjenja kvalitete života na našoj Planeti. Globe zvijezda za učenike Srednje Škole Mate Blažine OVDJE!

02.02.2015. Ana, Martina i Luka sa svojim kristalima osvojili 5. mjesto u Hrvatskoj U organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice, u suradnji s PLIVOM, održano je 1. natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, pod imenom "Ljepota kristalnih ploha". Natjecanje je započelo 23. listopada 2014., a preko 400 mladih znanstvenika iz cijele Hrvatske posljednjih nekoliko mjeseci marljivo je pripravljalo kristale i vodilo laboratorijske dnevnike. Zadatak učenika bio je timskim radom pripraviti što veći i pravilniji kristal u jednoj od prijavljenih kategorija, a gotovo svi timovi zajedničkim su radom uspješno izvršili zadatak. U kategoriji rasta kristala organske soli prvo mjesto osvojio je tim VII. gimnazije iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga iz Zagreba. Na trećem mjestu našla se Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba. Naš tim u sastavu gimnazijalaca Ane Verbanac, Martine Rimac i Luke Pavlinovića pod vodstvom mentorice Olivere Tadić sa svoja dva kristala ("Antonio" i "Nada") ostvarili su peto mjesto (po bodovima isto kao trećeplasirani sa nešto manjim kristalom) i devetnaesto mjesto od 35 timova iz cijele Hrvatske.

   
  Kristal ANTONIO         Kristal NADA

Preuzimanje:

Prezentacija - pdf    Rad na projektu - pdf  

Poveznice:

Rezultati natjecanja Ljepota kristalnih ploha - pliva.hr
Novi veliki uspjeh učenika Srednje škole Mate Blažine - 5portal

Šk. g. 2013.-2014.

Novosti:

09.-12.04.2014. Tea Načinović 3. na državnom natjecanju iz kemije

Tea Načinović učenica IV razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine Labin je na 23. državnom Natjecanju iz kemije, koje se održalo od 9. do 12. travnja 2014. u Šibeniku u kategoriji samostalnih radova osvojila 3. mjesto i nagradu PLIVE radom „Ljekovitost lista masline". Mentor je Mira Hrvatin, prof. savjetnik.
Tea se je sa državnog natjecanja vratila izuzetno zadovoljna i posebno ističe poticajan odnos članova državnog povjerenstva prilikom izlaganja rada. Postignuti rezultat omogućit će joj lakši upis željenog studija.
Želja joj je istaknuti da su za uspjeh rada osim nje same i mentorice zaslužni  i   dr. sc. Danijela Poljuha i djelatnici METRIS -a Centra za istraživanje materijala iz Pule, Sandra Juran, prof. mentor, Mirjana Cvijin, prof i kolegica Silvija Milevoj  koji su joj pružili pomoć tijekom izrade rada pa im se svima zahvaljuje.

Na nedavno održanom XXIII. Državnom natjecanju iz kemije, PLIVA je nagradila troje prvoplasiranih učenika osnovnih i srednjih škola u svim kategorijama. Čestitamo najuspješnijima, ali i svim sudionicima i njihovim mentorima na postignutim izvrsnim rezultatima!

Čestitke!!!

               
Tea Načinović

 

04.12.2013. Projekt SLATKO NAS VESELI U okviru nastavnog predmeta TEHNOLOGIJA ZANIMANJA pod vodstvom profesorice Olivere Tadić učenici I.gt, II.g i III.g, a u cilju stvaranja predblagdanskog raspoloženja, prezentirali su projekt „SLATKO NAS VESELI“. Izradili su slatke kućice i slatki liker koje su na prodajnoj izložbi za djelatnike Škole izložili u multimedijalnoj zbornici.

 

Svim djelatnicima i nastavnicima poželjeli su blagoslovljen Božić i sretnu Novu Godinu.

24.10.2013. Održan 4. modul Obrazovanja za održivi razvoj U knjižnici SŠMB-a 24. listopada je održan, u organizaciji Agencija za odgoj i obrazovanje RH, međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike pod nazivom OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ - 4. MODUL pod vodstvom viših savjetnica Agencije gđe Gordane Cecić-Sule i gđe Borjanke Smojver.  Olivera Tadić, polaznica tečaja iz SŠMB-a bila je domaćin skupa.

 

Voditeljica Gordana Cecić-Sule, prof. viša savjetnica za biologiju i kemiju, Agencija za odgoj i obrazovanje
Podružnica Split, Tolstojeva 32, 21 000 Split, tel +385(0)21 34 09 84, fax +385(0)21 31 42 46, gordana.cecic-sule@azoo.hr

Preuzimanje:

Prezentacija Kako napisati izvješće o radu na projektu - pdf

15.10.2013. Obilježava se Svjetski dan pranja ruku Već petu godinu zaredom 15. listopada obilježava se Svjetski dan pranja ruku. Kampanju je prihvatilo više od 60 zemalja na svim kontinentima. Poražavajući su rezultati istraživanja na svjetskoj razini prema kojima manje od 35 posto ljudi pravilno pere ruke u ključnim trenucima. Rukama dotičemo praktički sve oko sebe pa je mogućnost zaraze iznimno velika. Kako bi ukazali na ovu problematiku u okviru predmeta Tehnologija zanimanja učenici kuharskog usmjerenja III.g obilježili su ovaj dan praktičnim zadacima ali su i izradili plakat koji je izložen u auli škole kako bi i ostale učenike potakli na razmišljanje.

 

Šk. g. 2012.-2013.

Preuzimanje:

Izvješće o radu aktiva šk.g.2011./2012. - pdf

Plan rada 2011.-2012. - pdf
Izvješće o radu 2010.-2011. - pdf

Eko-aktivnosti - pdf

GLOBE program - pdf

Novosti:

26.04.2012. Stručni posjet Katedri za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci


Izvješće - pdf   Fotogalerija - zip

20.04.2012. Izložba Iz ptičje perspektive Povodom  DANA PLANETE ZEMLJE, a u okviru nastavnog predmeta Tehnologija s ekologijom učenici III.d razreda ekonomskog tehničara pod vodstvom prof. OLIVERE TADIĆ odradili su projekt  IZ PTIČJE PERSPEKTIVE. U sklopu projekta zadatak je bio da od različitih  materijala(otpadnih) naprave kućice za ptice.
Radove su učenici izložili na izložbi koju su postavili u auli škole.
Prosudbena povjerenstva sastavljena od nastavnika i učenika vrednovala su izloške i utvrdili su slijedeće:
Svi radovi su vrlo kreativni, a kao najbolji ocjenjeni su:
1.    1899, autor- MATEO MILETA
2.    ANANAS, autor- GORDANA BOJIĆ
3.    2205A, autor- VANESSA ČEKADA
Svi učenici nagrađeni su za svoj rad!

Fotogalerija Radovi Iz ptičje perspektive -zip

28.03.2012. Eko tjedan Aktivnosti - pdf

09.03.2012. The World Walks for Water & Sanitation I ove godine učenici naše škole uključili su se u svjetsku akciju obilježavanja Dana voda  (više na: http://www.worldwalksforwater.org)

16.12.2011. Učenici slave godinu kemije Rezultate našeg rada u okviru GODINE KEMIJE poslali smo osim na stranice HRVATSKOG DRUŠTVA KEMIČARA i na službene stranice IYC 2011 i s ponosom ističemo da smo tako Hrvatsku kao jedini sudinici za sada stavili na kartu svijeta.  O našem radu može se pročitati i na službenom IYC blogu. Za naš rad stiglo je i priznanje od IYC-a.

12.12.2011. Izložba Ususret blagdanima 2011. Učenici I.o,e,d,g,h,t ; II.g,h i III.g,h su u holu škole postavili prigodnu izložbu svojih radova pod vodstvom prof. Olivere Tadić. Radovi su nastali u okviru redovnih programa.

 

Šk. g. 2011.-2012.


Stručni skupovi

05.-08.10.2011. Baška Prva međunarodna konferencija projekta THE TREE RING PROJECT- ssmb.hr

 

Poveznice:

Škola za okoliš - ssmb.hr

GLOBE program - ssmb.hr