naslovna > Stručni aktivi > Aktiv kemije, geografije i biologije

Aktiv kemije, geografije i biologije

     

Karmen Diminić Milevoj, voditeljica
Mira Hrvatin, Čeda Perko,
Sandra Juran, Olivera Tadić, članovi

Šk. g. 2014.-2015.

Novosti:

22.03.2015. Raznoliko obilježavanje SVJETKOG DANA VODA u SŠMB-u Učenici naše škole  obilježili su Dan voda sljedećim aktivnostima:
- Uključili smo se u svjetski projekt WORLD WALKS FOR WATER http://www.worldwalksforwater.org/eng pješačenjem po pješačkoj stazi LABIN-RABAC i analizom stanja okoliša na tom zaštićenom krajobrazu.

- U svim razredima gimnazije te ugostiteljstva i trgovine proveli su edukacijske radionice "ŠTO JE VODA ZA TEBE?"

ŠTA JE VODA ZA TEBE? 
Iz odgovora naših učenika slijedi TOP 5 odgovora:
1.    život
2.    stanište
3.    čarolija Planete
4.    energija
5.    inspiracija

 


- GLOBE GRUPA je analizirala vodu za piće koju su donijeli učenici koristeći globe hidrološke protokole kako bi odgovorili na  pitanje "KAKVA JE VODA U MOJOJ ŠPINI?"


"KAKVA JE VODA U MOJOJ ŠPINI?"  
Analizirano je 12 uzoraka vode iz špina Labinštine (MARCELJANI, ČEPIĆ, KOŽLJAK. PRESIKA, KRŠAN i LABIN  po dva uzorka) i utvrđeno je da prema UREDBI RH svi uzorci spadaju u vode I. kvalitete, odnosno odgovaraju kvalitetnoj vodi za piće.
 

Svi rezultati su predstavljeni poster izložbom u holu škole u petak 20.03.2015.

Rezultati istraživanja POSTER - pdf  Rezultati istraživanja - pdf


18.02.2015. GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom EKORASVJETA 

GLOBE GRUPA je u okviru programa GLOBE AT NIGHT ostvarila suradnju s portalom „Ekorasvjeta“ kako bi svoj desetogodišnji rad približila široj javnosti i senzibilizirala ju za ovaj često zanemaren problem onečišćenja okoliša i smanjenja kvalitete života na našoj Planeti. Globe zvijezda za učenike Srednje Škole Mate Blažine OVDJE!

02.02.2015. Ana, Martina i Luka sa svojim kristalima osvojili 5. mjesto u Hrvatskoj U organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice, u suradnji s PLIVOM, održano je 1. natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, pod imenom "Ljepota kristalnih ploha". Natjecanje je započelo 23. listopada 2014., a preko 400 mladih znanstvenika iz cijele Hrvatske posljednjih nekoliko mjeseci marljivo je pripravljalo kristale i vodilo laboratorijske dnevnike. Zadatak učenika bio je timskim radom pripraviti što veći i pravilniji kristal u jednoj od prijavljenih kategorija, a gotovo svi timovi zajedničkim su radom uspješno izvršili zadatak. U kategoriji rasta kristala organske soli prvo mjesto osvojio je tim VII. gimnazije iz Zagreba, dok je drugo mjesto pripalo Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga iz Zagreba. Na trećem mjestu našla se Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba. Naš tim u sastavu gimnazijalaca Ane Verbanac, Martine Rimac i Luke Pavlinovića pod vodstvom mentorice Olivere Tadić sa svoja dva kristala ("Antonio" i "Nada") ostvarili su peto mjesto (po bodovima isto kao trećeplasirani sa nešto manjim kristalom) i devetnaesto mjesto od 35 timova iz cijele Hrvatske.

   
  Kristal ANTONIO         Kristal NADA

Preuzimanje:

Prezentacija - pdf    Rad na projektu - pdf  

Poveznice:

Rezultati natjecanja Ljepota kristalnih ploha - pliva.hr
Novi veliki uspjeh učenika Srednje škole Mate Blažine - 5portal

Šk. g. 2013.-2014.

Novosti:

09.-12.04.2014. Tea Načinović 3. na državnom natjecanju iz kemije

Tea Načinović učenica IV razreda opće gimnazije Srednje škole Mate Blažine Labin je na 23. državnom Natjecanju iz kemije, koje se održalo od 9. do 12. travnja 2014. u Šibeniku u kategoriji samostalnih radova osvojila 3. mjesto i nagradu PLIVE radom „Ljekovitost lista masline". Mentor je Mira Hrvatin, prof. savjetnik.
Tea se je sa državnog natjecanja vratila izuzetno zadovoljna i posebno ističe poticajan odnos članova državnog povjerenstva prilikom izlaganja rada. Postignuti rezultat omogućit će joj lakši upis željenog studija.
Želja joj je istaknuti da su za uspjeh rada osim nje same i mentorice zaslužni  i   dr. sc. Danijela Poljuha i djelatnici METRIS -a Centra za istraživanje materijala iz Pule, Sandra Juran, prof. mentor, Mirjana Cvijin, prof i kolegica Silvija Milevoj  koji su joj pružili pomoć tijekom izrade rada pa im se svima zahvaljuje.

Na nedavno održanom XXIII. Državnom natjecanju iz kemije, PLIVA je nagradila troje prvoplasiranih učenika osnovnih i srednjih škola u svim kategorijama. Čestitamo najuspješnijima, ali i svim sudionicima i njihovim mentorima na postignutim izvrsnim rezultatima!

Čestitke!!!

               
Tea Načinović

 

04.12.2013. Projekt SLATKO NAS VESELI U okviru nastavnog predmeta TEHNOLOGIJA ZANIMANJA pod vodstvom profesorice Olivere Tadić učenici I.gt, II.g i III.g, a u cilju stvaranja predblagdanskog raspoloženja, prezentirali su projekt „SLATKO NAS VESELI“. Izradili su slatke kućice i slatki liker koje su na prodajnoj izložbi za djelatnike Škole izložili u multimedijalnoj zbornici.

 

Svim djelatnicima i nastavnicima poželjeli su blagoslovljen Božić i sretnu Novu Godinu.

24.10.2013. Održan 4. modul Obrazovanja za održivi razvoj U knjižnici SŠMB-a 24. listopada je održan, u organizaciji Agencija za odgoj i obrazovanje RH, međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike pod nazivom OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ - 4. MODUL pod vodstvom viših savjetnica Agencije gđe Gordane Cecić-Sule i gđe Borjanke Smojver.  Olivera Tadić, polaznica tečaja iz SŠMB-a bila je domaćin skupa.

 

Voditeljica Gordana Cecić-Sule, prof. viša savjetnica za biologiju i kemiju, Agencija za odgoj i obrazovanje
Podružnica Split, Tolstojeva 32, 21 000 Split, tel +385(0)21 34 09 84, fax +385(0)21 31 42 46, gordana.cecic-sule@azoo.hr

Preuzimanje:

Prezentacija Kako napisati izvješće o radu na projektu - pdf

15.10.2013. Obilježava se Svjetski dan pranja ruku Već petu godinu zaredom 15. listopada obilježava se Svjetski dan pranja ruku. Kampanju je prihvatilo više od 60 zemalja na svim kontinentima. Poražavajući su rezultati istraživanja na svjetskoj razini prema kojima manje od 35 posto ljudi pravilno pere ruke u ključnim trenucima. Rukama dotičemo praktički sve oko sebe pa je mogućnost zaraze iznimno velika. Kako bi ukazali na ovu problematiku u okviru predmeta Tehnologija zanimanja učenici kuharskog usmjerenja III.g obilježili su ovaj dan praktičnim zadacima ali su i izradili plakat koji je izložen u auli škole kako bi i ostale učenike potakli na razmišljanje.

 

Šk. g. 2012.-2013.

Preuzimanje:

Izvješće o radu aktiva šk.g.2011./2012. - pdf

Plan rada 2011.-2012. - pdf
Izvješće o radu 2010.-2011. - pdf

Eko-aktivnosti - pdf

GLOBE program - pdf

Novosti:

26.04.2012. Stručni posjet Katedri za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci


Izvješće - pdf   Fotogalerija - zip

20.04.2012. Izložba Iz ptičje perspektive Povodom  DANA PLANETE ZEMLJE, a u okviru nastavnog predmeta Tehnologija s ekologijom učenici III.d razreda ekonomskog tehničara pod vodstvom prof. OLIVERE TADIĆ odradili su projekt  IZ PTIČJE PERSPEKTIVE. U sklopu projekta zadatak je bio da od različitih  materijala(otpadnih) naprave kućice za ptice.
Radove su učenici izložili na izložbi koju su postavili u auli škole.
Prosudbena povjerenstva sastavljena od nastavnika i učenika vrednovala su izloške i utvrdili su slijedeće:
Svi radovi su vrlo kreativni, a kao najbolji ocjenjeni su:
1.    1899, autor- MATEO MILETA
2.    ANANAS, autor- GORDANA BOJIĆ
3.    2205A, autor- VANESSA ČEKADA
Svi učenici nagrađeni su za svoj rad!

Fotogalerija Radovi Iz ptičje perspektive -zip

28.03.2012. Eko tjedan Aktivnosti - pdf

09.03.2012. The World Walks for Water & Sanitation I ove godine učenici naše škole uključili su se u svjetsku akciju obilježavanja Dana voda  (više na: http://www.worldwalksforwater.org)

16.12.2011. Učenici slave godinu kemije Rezultate našeg rada u okviru GODINE KEMIJE poslali smo osim na stranice HRVATSKOG DRUŠTVA KEMIČARA i na službene stranice IYC 2011 i s ponosom ističemo da smo tako Hrvatsku kao jedini sudinici za sada stavili na kartu svijeta.  O našem radu može se pročitati i na službenom IYC blogu. Za naš rad stiglo je i priznanje od IYC-a.

12.12.2011. Izložba Ususret blagdanima 2011. Učenici I.o,e,d,g,h,t ; II.g,h i III.g,h su u holu škole postavili prigodnu izložbu svojih radova pod vodstvom prof. Olivere Tadić. Radovi su nastali u okviru redovnih programa.

 

Šk. g. 2011.-2012.


Stručni skupovi

05.-08.10.2011. Baška Prva međunarodna konferencija projekta THE TREE RING PROJECT- ssmb.hr

 

Poveznice:

Škola za okoliš - ssmb.hr

GLOBE program - ssmb.hr