naslovna > Kurikulum > Školski izleti i ekskurzije

Izvanučionička nastava

Škola planira u Godišnjem planu i programu rada i Školskom i strukovnom kurikulumu (vidi: Školski i strukovni kurikulumi) poludnevne, jednodnevne i višednevne odgojno-obrazovne aktivnosti: izlete, ekskurzije i druge aktivnosti koje su isključivo u funkciji realizacije nacionalnog kurikuluma i nastavnog plana i programa.
Za svaku aktivnost Škola će izraditi detaljan program s ciljevima, načinom realizacije, vremenikom, troškovnikom, načinom financiranja i vrednovanja te zatražiti pisanu suglasnost roditelja.
Za svaku aktivnost Škola uz voditelja osigurava i pratnju sukladno broju učenika. Program aktivnosti je dio godišnjeg plana i programa rada Škole i školskog kurikuluma.
Pri organizaciji i provedbi školskih izleta, ekskurzija i maturalnih putovanja obavezni smo od šk.g. 2015.-2016. pridržavati se Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole iz 2015.
Detaljnije o Planu školskih izleta i ekskurzija, odnosno izvanučioničke nastave detaljnije: Školskom i strukovnom kurikulumu za šk.g. 2016.-2017. i Plan izvanučioničke nastave šk.g. - pdf

Šk.g. 2016.-2017.

Plan izvanučioničke nastave šk.g. 2016.-2017. - pdf

 
                                     
Eliza Vickić                                                                              Vanesa Aničić
7.11.2016. TERENSKA NASTAVA - BEČ Vrijeme: 21. listopada 2016. Naziv terenske nastave: KULTURA PREHRANE I STANOVANJA KROZ POVIJEST
Razredi:  2.o, 2.f, 2.ght, 4.o, 4. f, 2.e; Voditelji: Olivera Tadić, Dijana Muškardin, Karmen Diminić Milevoj
Prema planu i programu nastavnih predmeta: Poznavanje robe, Kemija, Globe, e-novine Point, Povijest, Geografija, Strani jezici, Tjelesni, Umjetnost, učenici su imali određene zadatke.  Učenici su posjetili  europsku metropolu Beč. Posjet je uključio sljedeće lokalitete: 
1. posjet veličanstvenom Schönbrunnu,  kraljevskoj palači s više od 1400 prostorija, poznatoj još i po nazivu „Mini Versailles“. Razgled je uključio i rad na pripremljenim radnim listićima
-    razgled Schönbrunnskog  zoološkog i botaničkog  vrta 
-    zoološki vrt naziva se Tiergarten,  to je najstariji zoološki vrt na svijetu ( iz 1752. godine), učenici su imali mogućnost razgleda zoološkog vrta
2. vožnja jednom od najstarijih podzemnih željeznica Wiener U-Bahn
- metro je sustav podzemnog javnog prijevoza koji dnevno prevozi oko 1.300.000. 
-  arhitekt Otto Wagner  
 
                                      Eliza Vickić                                                                                      Leonarda Vuksan
3. šetnja starom jezgrom Beča (Karlskirche, Votivkirche, Kirche am Hof, Heldenplatz, Amalienburg, Michaelertrakt, Michaelerplatz, Peterskirche, Petersplatz, Stephansdom, Stephansplatz)
-    razgled tradicionalnih bečkih kavana koje su  od 2011. godine uključene u popis nematerijalne kulturne baštine od strane UNESCO-a, upoznavanje sa 18 vrsta kave, primjerice kava Marije Terezije
-    osnovne korake najpoznatijeg plesa, Bečki valcer 
-    upoznavanje s najslavnijim vladarima Habsburške monarhije 19. i 20. stoljeća
4. posjet Hofburgu 
-    kompleks carskih palača do 1918. godine i sjedištu moćnoga Habsburškoga carstva,  od 13. stoljeća do samog prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.
-    danas je stalna rezidencija austrijskog predsjednika.
-    kapelica u kojoj pjeva Zbor bečkih dječaka, dvorana u kojoj nastupaju lipicaneri, Austrijska nacionalna knjižnica 
-    ulaznica uključuje Carske odaje (Kaiserappartements), Muzej carice Elizabete (Sisi Museum), kolekciju Carskog srebra (Silberkammer) te Carsku riznicu (Schatzkammer)
  
                                               Mirea Franković                                                                        Tina Čekada
Prije samog dolaska u Beč, učenici su imali predavanje o Beču i lokalitetima koje posjećuju. Te o samoj temi ove terenske nastave koja je međupredmetno povezana. Nakon posjeta, učenici su sudjelovali u kvizu znanja. Kvizom su utvrdili sve ono što su tijekom dana vidjeli i naučili.
 
                                                                                        Mirea Franković
(Tekst: Olivera Tadić; Fotografije: učenice)

Šk.g. 2015.-2016.

Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole 2015. - pdf

Obrazac za organizaciju izvanučioničke nastave 2015. - pdf

Obrazac za organizaciju izvanučioničke nastave 2015. - doc

30.11.2015. Terenska nastava učenika ekonomskog usmjerenja Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg terenskog dana, i ove smo godine organizirali izvanučioničnu nastavu za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda ekonomije. U Zagreb smo krenuli 30.11.2015. a cilj nam je bilo vidjeti institucije kulturnog, znanstvenog i političkog tipa. Tako smo posjetili i razgledali hrvatski sabor i saznali sve o njegovom radu, ustroju i povijesti. U Arheološkom muzeju kao kulturnoj instituciji razgledali smo Egipatsku zbirku i vidjeli Zagrebačku mumiju te Vučedolsku golubicu i ostale artefakte iz prapovijesti na hrvatskom tlu.
 
U Školskoj knjizi odslušali smo nadahnuto predavanje prof. Dinke Juričić i obišli prostorije i knjižaru te naše najveće izdavačke kuće te saznali kako izgleda poslovanje privrednog subjekta u izdavačkom sektoru.
 
Kao šlag na kraju, nasmijali smo se do suza odgledavši predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ u izvedbi kazališta „Kerempuh“ koja je zaokružila ovu terensku nastavu prepunu dojmova, novih pojmova i učenja direktno na izvoru informacija.
Vidimo se dogodine na trećoj terenskoj nastavi ekonomskog usmjerenja SŠMB-a.
 
23.10.2015. TERENSKA NASTAVA - BEČ KULTURA PREHRANE I STANOVANJA KROZ POVIJEST Razredi: 2.o, 2.f, 2.ght, 3.ght, 4.f. Voditelji: Olivera Tadić, Dijana Muškardin, Roberta Mileta Germin. Prema planu i programu nastavnih predmeta (Tehnologija zanimanja, Izborna kemija, Povijest) učenici su imali određene zadatke. Učenici su posjetili  europsku metropolu Beč. Posjet je uključio sljedeće lokalitete:
 
1. posjet Hofburgu
-    kompleks carskih palača do 1918. godine i sjedištu moćnoga Habsburškoga carstva,  od 13. stoljeća do samog prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.
-    danas je stalna rezidencija austrijskog predsjednika.
-    kapelica u kojoj pjeva Zbor bečkih dječaka, dvorana u kojoj nastupaju lipicaneri, Austrijska nacionalna knjižnica
-    ulaznica uključuje Carske odaje (Kaiserappartements), Muzej carice Elizabete (Sisi Museum), kolekciju Carskog srebra (Silberkammer) te Carsku riznicu (Schatzkammer)
2. šetnja starom jezgrom Beča (Karlskirche, Votivkirche, Kirche am Hof, Heldenplatz, Amalienburg, Michaelertrakt, Michaelerplatz, Peterskirche, Petersplatz, Stephansdom, Stephansplatz)
-    razgled tradicionalnih bečkih kavana koje su  od 2011. godine uključene u popis nematerijalne kulturne baštine od strane UNESCO-a, upoznavanje sa 18 vrsta kave, primjerice kava Marije Terezije
-    osnovne korake najpoznatijeg plesa, Bečki valcer
-    upoznavanje s najslavnijim vladarima Habsburške Monarhije 19. i 20. stoljeća
 
3. vožnja jednom od najstarijih podzemnih željeznica Wiener U-Bahn
-   metro je sustav podzemnog javnog prijevoza koji dnevno prevozi oko 1.300.000 .
-   arhitekt Otto Wagner 
4. posjet veličanstvenom Schönbrunnu,  kraljevskoj palači s više od 1400 prostorija , poznatoj još i po nazivu „Mini Versailles“
Razgled je uključio i rad na pripremljenim radnim listićima
-  razgled Schönbrunnskog  zoološkog i botaničkog  vrta
-  zoološki vrt naziva se Tiergarten,  to je najstariji zoološki vrt na svijetu (iz 1752. godine), učenici su imali mogućnost razgleda zoološkog vrta. Prije samog dolaska u Beč, učenici su imali predavanje o Beču i lokalitetima koje posjećuju, te i o samoj temi ove terenske nastave koja je međupredmetno povezana. Nakon posjeta, učenici su sudjelovali u kvizu znanja. Kvizom su utvrdili sve ono što su tijekom dana vidjeli i naučili.

Šk.g. 2014.-2015.

Plan školskih izleta i ekskurzija I. pol. škg. 2014.-2015. - pdf

21.11.2014. Posjet Zagrebačkoj burzi, Hrvatskoj narodnoj banci i Državnom zavodu za statistiku. Naši ekonomisti boravili su u petak 21. studenoga u Zagrebu. U pratnji svojih nastavnika, Gabriele Dundara, Kristine Tenčić Lazarić i Daniela Mohorovića imali su terensku  nastavu u značajnim gospodarskim institucijama. Posjetili su Zagrebačku burzu, Hrvatsku narodnu banku i Državni zavod za statistiku. U Državnom zavodu za statistiku pozdravio ih je osobno ravnatelj Marko Krištof. Odslušali su predavanja o ulozi i značaju tih institucija u našem gospodarstvu te o mjerenju nezaposlenosti.

13.-14.11.2014. Stručna ekskurzija u München Pedeset i dva učenika  elektrotehničkih usmjerenja (1 ams, 2ams, 1e, 2em i 3em) su 13. i 14. studenog 2014. boravili u Munchenu. Prvi dan stručne ekskurzije je bio rezerviran za posjet 27. Međunarodnom  sajmu  elektroničkih komponenti, sistema i aplikacija (Electronica 2014.) koji se u Munchenu održava svake dvije godine.  Riječ je o najvećem svjetskom sajmu elektronike.  Na sajmu je izlagalo 2737 izlagača iz 50 zemalja svijeta. Ove je godine sajam u 4 dana ukupno posjetilo 73 tisuće ljudi.

U petak 13. studenog 2014.  učenici su posjetili  Deutsches Museum  (Masterpieces of Science and Technology) . Riječ  je o najvećem muzeju u Munchenu smještenom na 6 katova kompleksa na malom otoku na rijeci Isar.  Taj muzej je ujedno i najveći tehnički muzej na svijetu kojeg godišnje posjeti 1,5 milijuna ljudi.  U muzeju je  izloženo oko 28.000 eksponata iz 50 različitih područja prirodnih znanosti i tehnologije.
Stručni izlet u Munhen - pdf

14.11.2014. Stručni izlet u Zagreb Profesorice hrvatskog jezika Mirjana Cvijin i Branka Komljenović organizirale su stručni izlet u Zagreb s razredima II.o i IV.o.
Stručni izlet u Zagreb - pdf

17.10.2014. TERENSKA NASTAVA - BEČ - KULTURA PREHRANE I STANOVANJA KROZ POVIJEST Razredi:  4.f, 2.ght, 3.o i 3.f izborna iz kemije, članovi likovne grupe. VoditeljI: Olivera Tadić, Mira Hrvatin, Alida Blašković Koroljević, Dijana Muškardin.


Terenska nastava Beč - pdf

Šk.g. 2013.-2014.

24.02.2014. Plan školskih izleta i ekskurzija II. pol. škg. 2013.-2014. - pdf

15.11.2013.  Posjet  i edukacija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, posjet sajmu Interliber, Predstava „Alan Ford“, Zagrebačko kazalište mladih
Stručna ekskurzija u Zagreb- pdf
Stručna ekskurzija u Beč - pdf 
Izvještaj sa maturalnog putovanja u Španjolsku - pdf

Preuzimanje:
Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole od 2014. - pdf