naslovna > Kurikulum > Izvanučionička nastava

Izvanučionička nastava

Škola planira u Godišnjem planu i programu rada i Školskom i strukovnom kurikulumu (vidi: Školski i strukovni kurikulumi) poludnevne, jednodnevne i višednevne odgojno-obrazovne aktivnosti: izlete, ekskurzije i druge aktivnosti koje su isključivo u funkciji realizacije nacionalnog kurikuluma i nastavnog plana i programa. Za svaku aktivnost Škola će izraditi detaljan program s ciljevima, načinom realizacije, vremenikom, troškovnikom, načinom financiranja i vrednovanja te zatražiti pisanu suglasnost roditelja. Za svaku aktivnost Škola uz voditelja osigurava i pratnju sukladno broju učenika. Program aktivnosti je dio godišnjeg plana i programa rada Škole i školskog kurikuluma. Pri organizaciji i provedbi školskih izleta, ekskurzija i maturalnih putovanja obavezni smo od šk.g. 2015.-2016. pridržavati se Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole iz 2015. Detaljnije o Planu školskih izleta i ekskurzija, odnosno izvanučioničke nastave detaljnije: Školskom i strukovnom kurikulumu za šk.g. 2016.-2017. i Plan izvanučioničke nastave šk.g. - pdf

Šk.g. 2016.-2017.

Plan izvanučioničke nastave šk.g. 2016.-2017. - pdf

 
7.3.2017. Posjeta kulturnim znamenitostima i ljepotama Bologne U petak 3.3.2017. su učenici 2.o, 2.f, 3.o, 3.f, 4.o i 4.f razreda, njih 72, posjetili Bolognu. Pod vodstvom profesorica: Alide Blašković Koroljević, Karmen Diminić Milevoj i Sanje Gregorinić učenici su imali priliku vidjeti brojne likovne, geografske i povijesne znamenitosti kojima se Bologna može pohvaliti.
U regiji Emilia Romagna smjestila se Bologna. Grad s puno nadimaka koji nam govore o njezinoj bogatoj kulturi. Često se naziva "La dotta" ili učena zbog najstarijeg sveučilišta koje je otvoreno još davne 1088. godine. "La rossa" ili crvena zbog arhitekture crvenih  krovova i fasada. "La grassa" ili debela zbog svoje bogate gastronomije. Naime, Bologna se može pohvaliti najboljom mortadelom, lasagnama i parmezanom.
Savršen dizajn, brojne crkve i palače jednostavno čine Bolognu jednim od najljepših gradova za posjetiti. Male talijanske uličice vrve od života i pozivaju prolaznike da se zaustave i uživaju u gradu (bilo da odlučite sjesti i popiti kavu te se diviti arhitekturi, bilo da uživaju u hrani, ili u šetnji ispod kolonada).
U Bologni smo posjetili: Izložbu Salvadora Dalia u palači Belloni. Dali, čuveni nadrealistički slikar definitivno svojim djelima ostavlja bez daha. Učenici su se na izložbi zabavljali slikanjem i proučavanjem Dalijevih zanimljivosti.Posebice ću istaknuti dvije najpoznatije skulpturec- Postojanost pamćenja - o protočnosti vremen (simbol Einstanove teorije relativnost), te Žirafu u plamenu koja simbolizira psihoanalizu Sigmunda Freuda.
Nakon izložbe posjetili smo  povijesnu jezgru grada gdje smo vidjeli najvažnije znamenitosti: PIAZZA MAGGIORE – glavni gradski trg koji potječe iz 12. stoljeća, smatra se jednim od najljepših u cijeloj Italiji. Na trgu su se smjestile znamenitosti:  NEPTUNOVA FONTANA – posvećena rimskom bogu mora, PALAZZO COMUNALE, SVEUČILIŠTE, KATEDRALA SV. PETRONIJA. Malo udaljeni od tga su Tornjevi garisenda i Asinelli, Trg sedam Crkvi, Crkva sv. Franje Asiškog, ali sve to u krugu od 500-tinjak metara čini Bolognu zaista preksranim gradom.
Bologna je poznata i po svojim kolonadama, kojih je čak 38 kilometara u gradu, a čine jedan poseban svijet. Svaka je kolonada ukrašena bosebnim bojama i motivma te tako čini posebnu priču u Bologni.
Učenici su nakon izleta napisali novinske članke koji su objavljeni na e-novinama škole (OVDJE! i OVDJE! ), a izraditi  će i fotokolaže o znamenitostima Bologne.
Terenska nastava potiče različite obike i metode rada, a najvažnije je učeničko istraživanje, učenje uvidom u situaciju i samostalno zauzimanje stavova, učenici su mogli vježbati i talijanski jezik u svakodnevnom govoru, te su na jednom mjestu u praksi mogli provesti znanja iz geografije, povijesti i likovne kulture. Ova stečena znanja sigurno će im ostati zauvijek u sjećanju.
(Tekst: Sanja Gregorinić)

 
19.12.2016. Posjeta gimnazijalaca Državnom arhivu u Pazin U četvrtak 15. prosinca  2016. učenici četvrtih razreda sudjelovali su na  terenskoj nastavi u Pazinu. U sklopu geografije i povijesti posjetili smo Državni arhiv. Terensku nastavu organizirali su u sklopu svojih predmeta  prof. Karmen Diminić Milevoj su prof. Dijana Muškardin,  prof. Sanja Gregorinić, a prisustvovali su četvrti razredi gimnazije. Sami zadaci i ciljevi terenske nastave bili su sljedeći :
- istražiti matičnu knjigu Labina te kroz rad na povijesnom izvoru istražiti povijest svoje obitelji,
- otkriti načine restauriranja knjiga pisanih na različitim podlogama,
- uvidjeti migracije stanovništva kroz povijest uvidom u matične knjige,
- znati na koji način istraživati zavičajnu baštinu (poznavanje i primjena metodologije), na koji se način vrednuje i čuva nematerijalna i materijalna baština.
Arhivi su ustanove koje u okviru svoje djelatnosti imaju čuvanje, obradu i zaštitu arhivske građe. Prema svojoj namjeni Arhivi čuvaju pisanu građu i to u više oblika i medija. Vrsta i količina arhivske građe ovisi o mnogo čimbenika. Zanimljiv je podatak kad bi se mjerila količina knjiga koja se čuva u Arhivu u Pazinu  iznosila bi oko 5 kilometara. Uporaba arhivske građe i zakonski je regulirana i definirana. Postoji i poseban način čuvanja građe u arhivima. Pismena je građa organizirana po fondovima i zbirkama što onda omogućuje lakše korištenje same građe a i snalaženje.
U prostorijama Državnog arhiva održana je prezentacija o procesu restauriranja starih knjiga te o nastanku Statuta grada Pule  koji je star više od 500 godina te restauriran. Također Arhiv posjeduje jednu od  najvećih zbirki matičnih knjiga rođenih, posebice s područja grada Labina i njegove okolice. Proučavali smo najstariju matičnu knjigu iz Labina koja datira iz 16. stoljeća. Učenici su pregledavali matične knjige Labina i istraživali koja se najstarija prezimena u njoj nalaze. Nakon prezentacije krenuli smo u obilazak laboratorija. Predavanje su održali arhivistica  Jasmina Mrkonjić i restaurator Aldo Prenc.
(Tekst: Dijana Muškardin, prof., Sanja Gregorinić, prof., Karmen Diminić Milevoj, prof.)


17.12.2016. Posjeta Memorijalnom centru Lipa i Muzeju kastavštine u Kastvu Dana 12. prosinca, učenici Srednje škole Mate Blažine Labin, njih 25 iz različitih razreda i usmjerenja, posjetili su Memorijalni centar Lipu te Muzej kastavštine i grad Kastav. Posjet je organiziran uz suradnji s Udrugom antifašističkih boraca  Labina koji su organizirali  prijevoz autobusom, ulaznice, stručno vodstvo i marendu,  na čemu im se i ovim putem zahvaljujemo i nadamo se i budućim suradnjama. Cilj terenske nastave bio je  posjet zavičajnoj memorijalnoj baštini Lipe i Kastava. Memorijalni centar Lipa posvećen je stradanju naselja Lipe 30. travnja 1944. kada je 269 mještana ubijeno od strane nacista i fašista, a naselje je spaljeno.
O strašnim stradanjima svjedoče nam ostaci pojedinih kuća koje izgledaju kao da je jučer bio rat. Naselje Lipa spominje se i u dokumentaciji Ujedinjenih naroda kao jedno od tri mjesta (uz češke Lidice i francuski Oradour sur Glane) koja su u potpunosti stradala tijekom Drugog svjetskog rata na području Europe.
Muzej je vrlo moderan, lijepo opremljen i svakako ostavlja veliki utjecaj na posjetitelje, preporučujemo da ga se posjeti.
U Muzeju kastavštine naučili smo mnogo o Kastavu od prapovijesti pa do danas.  Kastav se posebice ponosi hrvatskim preporoditeljima iz 19. stoljeća, kao što su Juraj Dobrila, Matko Mandić, Vjekoslav Spinčić kojima su posvećeni i spomenici. Vidjeli smo i jedne od prvih izdanja Naše sloge, prvih novina koje su izlazile u Istri  na hrvatskom jeziku krajem 19. stoljeća.
Kastav osim prekrasnog pogleda na more pruža i brojne povijesne priče koje su se pisale na svakom koraku tog mjesta.
(Tekst i foto: Sanja Gregorinić i Jasmina Gruičić)

 


14.12.2016. TERENSKA NASTAVA - GRAZ, 9.12.2016. Cilj: Provesti dan u zemlji njemačkog govornog područja. Razredi: II.O, II.D, II.F, II.H, III.O, III.F, III.E, III.D, IV.O, IV.E; Voditeljice-proffesorice njemačkog jezika: Vesna Petrović, Elviana Frančula Tenčić, Kristina Radović Miletić. Prema planu i programu nastave njemačkog jezika učenici su imali zadatke vezane uz kulturnu baštinu grada Graza, trenutna događanja u gradu (božićni sajam, jaslice) te komunikaciju na njemačkom jeziku. Provjera realizacije zadataka bit će na redovnim satima njemačkog jezika. Učenici su posjetili glavni grad Steiermark-a (Štajerske), danas veoma važnog sveučilišnog centra sa preko 80.000 studenata, među kojima se povećava i broj Hrvata koji Graz izabiru kao mjesto studiranja.
Posjet se bazirao na razgledu grada. Posjetili smo mjesta za koja su vezani i sami nastavni zadaci: Schlossberg - stari dio Graza smješten na brdu s kojeg se pruža pogled na cijeli grad. Kunsthaus, danas popularno nazvane Izvanzemaljac, izgrađene 2003. u sklopu projekta Graz – europska prijestolnica kulture. Murinsel, jedinstven most-otok na rijeci Muri koji je nažalost zatvoren zbog renoviranja, pa su ga učenici mogli slikati samo iz daljine; Eiskrippe ili jaslice od leda za čije je stvaranje potrebno 10 tona leda, koje posebno lijepo izgledaju pod svjetlima reflektora; Herrengasse i, naravno, Weihnachtsmarkt sa bezbrojnim štandovima koje nude bezbroj artikala karakterističnih za ovo podneblje (detaljnije vidi u Izvješću!).
(Tekst: Vesna Petrović; Foto: Ema Bajrić, Marta Miletić)
Preuzimanje:
Izjvešće i fotodokumentacija sa terenske nastave Graz 2016. - pdf

 
                                     
Eliza Vickić                                                                              Vanesa Aničić
7.11.2016. TERENSKA NASTAVA - BEČ, 21.10.2016. Naziv terenske nastave: KULTURA PREHRANE I STANOVANJA KROZ POVIJEST
Razredi:  2.o, 2.f, 2.ght, 4.o, 4. f, 2.e; Voditelji: Olivera Tadić, Dijana Muškardin, Karmen Diminić Milevoj.Prema planu i programu nastavnih predmeta: Poznavanje robe, Kemija, Globe, e-novine Point, Povijest, Geografija, Strani jezici, Tjelesni, Umjetnost, učenici su imali određene zadatke.  Učenici su posjetili  europsku metropolu Beč. Posjet je uključio sljedeće lokalitete: 1. posjet veličanstvenom Schönbrunnu,  kraljevskoj palači s više od 1400 prostorija, poznatoj još i po nazivu „Mini Versailles“. Razgled je uključio i rad na pripremljenim radnim listićima
-    razgled Schönbrunnskog  zoološkog i botaničkog  vrta 
-    zoološki vrt naziva se Tiergarten,  to je najstariji zoološki vrt na svijetu ( iz 1752. godine), učenici su imali mogućnost razgleda zoološkog vrta
2. vožnja jednom od najstarijih podzemnih željeznica Wiener U-Bahn
- metro je sustav podzemnog javnog prijevoza koji dnevno prevozi oko 1.300.000. 
-  arhitekt Otto Wagner  
 
                                      Eliza Vickić                                                                                      Leonarda Vuksan
3. šetnja starom jezgrom Beča (Karlskirche, Votivkirche, Kirche am Hof, Heldenplatz, Amalienburg, Michaelertrakt, Michaelerplatz, Peterskirche, Petersplatz, Stephansdom, Stephansplatz)
-    razgled tradicionalnih bečkih kavana koje su  od 2011. godine uključene u popis nematerijalne kulturne baštine od strane UNESCO-a, upoznavanje sa 18 vrsta kave, primjerice kava Marije Terezije
-    osnovne korake najpoznatijeg plesa, Bečki valcer 
-    upoznavanje s najslavnijim vladarima Habsburške monarhije 19. i 20. stoljeća
4. posjet Hofburgu 
-    kompleks carskih palača do 1918. godine i sjedištu moćnoga Habsburškoga carstva,  od 13. stoljeća do samog prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.
-    danas je stalna rezidencija austrijskog predsjednika.
-    kapelica u kojoj pjeva Zbor bečkih dječaka, dvorana u kojoj nastupaju lipicaneri, Austrijska nacionalna knjižnica 
-    ulaznica uključuje Carske odaje (Kaiserappartements), Muzej carice Elizabete (Sisi Museum), kolekciju Carskog srebra (Silberkammer) te Carsku riznicu (Schatzkammer)
  
                                               Mirea Franković                                                                        Tina Čekada
Prije samog dolaska u Beč, učenici su imali predavanje o Beču i lokalitetima koje posjećuju. Te o samoj temi ove terenske nastave koja je međupredmetno povezana. Nakon posjeta, učenici su sudjelovali u kvizu znanja. Kvizom su utvrdili sve ono što su tijekom dana vidjeli i naučili.
 
                                                                                        Mirea Franković
(Tekst: Olivera Tadić; Foto: učenice)

Šk.g. 2015.-2016.

Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole 2015. - pdf

Obrazac za organizaciju izvanučioničke nastave 2015. - pdf

Obrazac za organizaciju izvanučioničke nastave 2015. - doc

30.11.2015. Terenska nastava učenika ekonomskog usmjerenja Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg terenskog dana, i ove smo godine organizirali izvanučioničnu nastavu za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda ekonomije. U Zagreb smo krenuli 30.11.2015. a cilj nam je bilo vidjeti institucije kulturnog, znanstvenog i političkog tipa. Tako smo posjetili i razgledali hrvatski sabor i saznali sve o njegovom radu, ustroju i povijesti. U Arheološkom muzeju kao kulturnoj instituciji razgledali smo Egipatsku zbirku i vidjeli Zagrebačku mumiju te Vučedolsku golubicu i ostale artefakte iz prapovijesti na hrvatskom tlu.
 
U Školskoj knjizi odslušali smo nadahnuto predavanje prof. Dinke Juričić i obišli prostorije i knjižaru te naše najveće izdavačke kuće te saznali kako izgleda poslovanje privrednog subjekta u izdavačkom sektoru.
 
Kao šlag na kraju, nasmijali smo se do suza odgledavši predstavu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ u izvedbi kazališta „Kerempuh“ koja je zaokružila ovu terensku nastavu prepunu dojmova, novih pojmova i učenja direktno na izvoru informacija.
Vidimo se dogodine na trećoj terenskoj nastavi ekonomskog usmjerenja SŠMB-a.
 
23.10.2015. TERENSKA NASTAVA - BEČ KULTURA PREHRANE I STANOVANJA KROZ POVIJEST Razredi: 2.o, 2.f, 2.ght, 3.ght, 4.f. Voditelji: Olivera Tadić, Dijana Muškardin, Roberta Mileta Germin. Prema planu i programu nastavnih predmeta (Tehnologija zanimanja, Izborna kemija, Povijest) učenici su imali određene zadatke. Učenici su posjetili  europsku metropolu Beč. Posjet je uključio sljedeće lokalitete:
 
1. posjet Hofburgu
-    kompleks carskih palača do 1918. godine i sjedištu moćnoga Habsburškoga carstva,  od 13. stoljeća do samog prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.
-    danas je stalna rezidencija austrijskog predsjednika.
-    kapelica u kojoj pjeva Zbor bečkih dječaka, dvorana u kojoj nastupaju lipicaneri, Austrijska nacionalna knjižnica
-    ulaznica uključuje Carske odaje (Kaiserappartements), Muzej carice Elizabete (Sisi Museum), kolekciju Carskog srebra (Silberkammer) te Carsku riznicu (Schatzkammer)
2. šetnja starom jezgrom Beča (Karlskirche, Votivkirche, Kirche am Hof, Heldenplatz, Amalienburg, Michaelertrakt, Michaelerplatz, Peterskirche, Petersplatz, Stephansdom, Stephansplatz)
-    razgled tradicionalnih bečkih kavana koje su  od 2011. godine uključene u popis nematerijalne kulturne baštine od strane UNESCO-a, upoznavanje sa 18 vrsta kave, primjerice kava Marije Terezije
-    osnovne korake najpoznatijeg plesa, Bečki valcer
-    upoznavanje s najslavnijim vladarima Habsburške Monarhije 19. i 20. stoljeća
 
3. vožnja jednom od najstarijih podzemnih željeznica Wiener U-Bahn
-   metro je sustav podzemnog javnog prijevoza koji dnevno prevozi oko 1.300.000 .
-   arhitekt Otto Wagner 
4. posjet veličanstvenom Schönbrunnu,  kraljevskoj palači s više od 1400 prostorija , poznatoj još i po nazivu „Mini Versailles“
Razgled je uključio i rad na pripremljenim radnim listićima
-  razgled Schönbrunnskog  zoološkog i botaničkog  vrta
-  zoološki vrt naziva se Tiergarten,  to je najstariji zoološki vrt na svijetu (iz 1752. godine), učenici su imali mogućnost razgleda zoološkog vrta. Prije samog dolaska u Beč, učenici su imali predavanje o Beču i lokalitetima koje posjećuju, te i o samoj temi ove terenske nastave koja je međupredmetno povezana. Nakon posjeta, učenici su sudjelovali u kvizu znanja. Kvizom su utvrdili sve ono što su tijekom dana vidjeli i naučili.

Šk.g. 2014.-2015.

Plan školskih izleta i ekskurzija I. pol. škg. 2014.-2015. - pdf

21.11.2014. Posjet Zagrebačkoj burzi, Hrvatskoj narodnoj banci i Državnom zavodu za statistiku. Naši ekonomisti boravili su u petak 21. studenoga u Zagrebu. U pratnji svojih nastavnika, Gabriele Dundara, Kristine Tenčić Lazarić i Daniela Mohorovića imali su terensku  nastavu u značajnim gospodarskim institucijama. Posjetili su Zagrebačku burzu, Hrvatsku narodnu banku i Državni zavod za statistiku. U Državnom zavodu za statistiku pozdravio ih je osobno ravnatelj Marko Krištof. Odslušali su predavanja o ulozi i značaju tih institucija u našem gospodarstvu te o mjerenju nezaposlenosti.

13.-14.11.2014. Stručna ekskurzija u München Pedeset i dva učenika  elektrotehničkih usmjerenja (1 ams, 2ams, 1e, 2em i 3em) su 13. i 14. studenog 2014. boravili u Munchenu. Prvi dan stručne ekskurzije je bio rezerviran za posjet 27. Međunarodnom  sajmu  elektroničkih komponenti, sistema i aplikacija (Electronica 2014.) koji se u Munchenu održava svake dvije godine.  Riječ je o najvećem svjetskom sajmu elektronike.  Na sajmu je izlagalo 2737 izlagača iz 50 zemalja svijeta. Ove je godine sajam u 4 dana ukupno posjetilo 73 tisuće ljudi.

U petak 13. studenog 2014.  učenici su posjetili  Deutsches Museum  (Masterpieces of Science and Technology) . Riječ  je o najvećem muzeju u Munchenu smještenom na 6 katova kompleksa na malom otoku na rijeci Isar.  Taj muzej je ujedno i najveći tehnički muzej na svijetu kojeg godišnje posjeti 1,5 milijuna ljudi.  U muzeju je  izloženo oko 28.000 eksponata iz 50 različitih područja prirodnih znanosti i tehnologije.
Stručni izlet u Munhen - pdf

14.11.2014. Stručni izlet u Zagreb Profesorice hrvatskog jezika Mirjana Cvijin i Branka Komljenović organizirale su stručni izlet u Zagreb s razredima II.o i IV.o.
Stručni izlet u Zagreb - pdf

17.10.2014. TERENSKA NASTAVA - BEČ - KULTURA PREHRANE I STANOVANJA KROZ POVIJEST Razredi:  4.f, 2.ght, 3.o i 3.f izborna iz kemije, članovi likovne grupe. VoditeljI: Olivera Tadić, Mira Hrvatin, Alida Blašković Koroljević, Dijana Muškardin.


Terenska nastava Beč - pdf

Šk.g. 2013.-2014.

24.02.2014. Plan školskih izleta i ekskurzija II. pol. škg. 2013.-2014. - pdf

15.11.2013.  Posjet  i edukacija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, posjet sajmu Interliber, Predstava „Alan Ford“, Zagrebačko kazalište mladih
Stručna ekskurzija u Zagreb- pdf
Stručna ekskurzija u Beč - pdf 
Izvještaj sa maturalnog putovanja u Španjolsku - pdf

Preuzimanje:
Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole od 2014. - pdf