naslovna > Arhiva novosti > Mjesec hrvatske knjige 2011.

10.11.2011. Obilježen Mjesec hrvatske knjige 2011. u SŠMB-u (10.11.2011.)

Mjesec hrvatske knjige 2011. godine školska knjižnica Srednje škole Mate Blažine Labin obilježla je i ove godine u suradnji s ekološkom i GLOBE grupom škole 10. studenoga 2011. u 13,00 sati u školskom restoranu.
Kako je cijela ova godina proglašena Međunarodnom godinom šuma, učenici III.f i III.o razreda gimnazije, članovi eko-grupe škole predvođeni prof. Mirom Hrvatin i prof. Čedom Perko dobili su zadatak da istraže oštećenost borova na devet lokacija na području grada Labina i odgovore na pitanje „Umiru li borove šume grada Labina?“
Dobivene rezultate usporedili su s istraživanjem koje je 2003. godine provela GLOBE grupa škole, a prezentirala ga u Šibeniku na Međunarodnoj GLOBE olimpijadi.Umiru li zaista borovi našega grada, saznali smo iz prezentacije učenika-članova eko grupe škole, koji su istraživanje i provodili.
Kako je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen pjesništvu i održava se pod motom „Čitajmo pjesnike!“ u drugom dijelu programa učenici su glazbom i riječju kazivali stihove posvećene šumi i borovima.
Svoje pjesme čitale su učenice Ana Zulijani, Rahela Vlačić, Petra Dobrić, Aleksandra Daić i Ariana Rajković. Pjesme  na temu šume i borova poznatih hrvatskih pjesnika izveli su Mihael Ilić, Ivan Miškulin, Andrea Miletić, Laura Višnjić i Paola Peršić.
U glazbenom dijelu progrma sudjelovali su Kristina Vretenar (harmonika), Antonella Juranić (klavijature) i Mihael Ilić (gitara). Voditeljski par bio je Rahela Vlačić i Mihael Ilić.
Program osmislila i s učenicima realizirala knjižničarka Sonja Brezac.

Program je bio namijenjen prvenstveno učenicima i djelatnicima škole.

(Tekst: Sonja Brezac,knjižničarka)

 

Obilježavanje Međunarodne godine šuma 2011. Eko i Globe grupa naše škole u suradnji s školskom knjižnicom, a u okviru  Mjeseca hrvatske knjige 2011. upriličila je u školskom restoranu prezentacijom rezultata rada na projektu „Umiru li borove šume grada Labina“.
Učenici su radili u 9 timova  na 6 lokacija, a učenice Kristina Vretenar i Matea Kelentrić imale su najbolju timsku prezentaciju pa su i nagrađene prigodnom zbirkom pjesama.
Rezultate rada svih timova prezentirale su učenice Aleksanda Daić i Ariana Rajković: „Usporedbom rezultata rada iz 2003. i 2011. godine" nažalost je vidljivo da se smanjio broj zdravih stabala, a povećao se 1. i 2. stupanj oštećenja stabala (stabla kod kojih je izražena osutost iglica i manjak zdravih grana na nižim dijelovima krošnje ) i zaraženost borovim prelcom.“
Rad na ovom projektu Globe grupa će nastaviti istraživanjem uzroka ovakvog stanja pa će dobivene rezultate prezentirati na 15. Državnoj smotri Globe škola Hrvatske kojoj će naša škola u svibnju 2012. biti domaćin.

(Tekst i foto: Mira Hrvatin i Čeda Perko)

 

Preuzimanje:

Poziv Mjesec hrvatske knjige u SŠMB-u 2011. - pdf

Scenografija Šume kroz godišnja doba - pdf

Oštećenost borovih šuma, Kristina Vretenar i Matea Kelentrić - pdf

Umiru li borove šume grada Labina 2003. i 2011. Eko i Globe grupa - pdf

Fotogalerija: