naslovna > Arhiva novosti > Praktikum ugostiteljstva SŠMB-a zasjao u novom ruhu

30.11.2011. Praktikum ugostiteljstva SŠMB-a zasjao u novom ruhu (30.11.2011.)


Novi praktikum kuharstva SŠMB-a

Istarske strukovne škole dobile novouređene kabinete za praksu

"Ministarstvo turizma i Istarska županija potpisali su Ugovor o sufinanciranju uređenja kabineta u strukovnim školama u ukupnom iznosu od 1.260.000 kuna s obavezom da svaka strana osigura polovicu planiranog iznosa. Tim su povodom danas u prostorijama Istarske županije u Puli konferenciji za novinare prisustvovali Ivo Bašić savjetnik Ministarstva turizma i Sanja Bareza, načelnica Odjela za turističku politiku, tržište i obrazovanje. Nazočni su bili i ravnatelj labinske strukovne škole Mate Blažina Čedomir Ružić, ravnateljica škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli Ljiljana Radoš, ravnateljica srednje turističko - ugostiteljske škole Antun Štifanić Vesna Baranašić, predstavnici Didakte, zamjenica župana Viviana Benussi, pročelnica županijskog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan kao i viša savjetnica za kapitalnu izgradnju, u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Vesna Sagaj i suradnik Bojan Memić.

Za uređenje kabineta za praksu ugostiteljsko – turističkih zanimanja Srednja škola Mate Blažine Labin dobila je ukuno 250.000, pulska škola za turizam i ugostiteljstvo 300.000, strukovna škola Eugena Kumičića u Rovinju 310.000 i turističko - ugostiteljska škola Antun Štifanić iz Poreča 400.000 kuna.

„Program za srednje strukovne škole sastoji se od animacije mladih ljudi i poticanja na upis turističko – ugostiteljskih zanimanja, osposobljavanje škola za što viši standard i element stipendiranja“, rekao je Ivo Bašić savjetnik Ministarstva turizma. Bašić je naglasio i da u stipendiranju sudjeluje 50 posto Ministarstvo i 50 posto partneri, te da će iznos stipendije maksimalno iznositi 1.600 kuna, a da se projekt provodi u 49 škola. „ Došli smo do toga da se u strukovna turističko – ugostiteljska zanimanja upisuju sve više i učenici s dobrim ocjenama, te je interes za upis svake godine sve veći. To će sve skupa rezultirati time da se ljude zadrži na ovim prostorima ali i da turistima u konačnici predstavimo kvalitetan i autohtoni turistički proizvod“, istaknuo je Bašić.

Zamjenica župana Viviana Benussi izrazila je zadovoljstvo projektom i uloženim trudom jer će, kako kaže, kabineti sada nalikovati profesionalnim mjestima budućeg rada učenika, a ravnatelji škola su se zahvalili na dobivenim sredstvima za opremu kabineta u njihovim školama.

„Prvi je puta Ministarstvo prepoznalo našu borbu za opstanak i sada gledajući kabinete, napokon više ne zaostajemo za europskim školama“, rekla je ravnateljica strukovne škole Pula Ljiljana Radoš i u ime prisutnih ravnatelja zahvalila se na dobivenim sredstvima.

Da će škole ovim projektom dobiti dodatni poticaj za rad, istaknuo je i ravnatelj labinske srednje škole Čedomir Ružić, te se također zahvalio na podršci županije i Ministarstva jer će se smatra, dodatno povećati interes učenika za upis ugostiteljsko turističkih zanimanja."

 


Sanja Bareza i Ivo Bašić (MT), Patricia Smoljan (IŽ)
:
U uređenje kabineta Istarske županije uloženo 1.260.000 kuna


(Tekst: REGIONAL EXPRESS, D.F.)


(Foto: Čedomir Ružić)

 

Preuzimanje:

Praktikum Pula - fotogalerija

Praktikum Poreč - fotogalerija

Praktikum Labin - fotogalerija

 

Poveznice:

Istarske strukovne škole dobile novouređene kabinete za praksu - regional expres

 

Uređena četiri školska praktikuma – glasistre.hr

 

Fotogalerija: