naslovna > Arhiva novosti > Radionica Identiteti i ljudska prava u SŠMB-u

14.12.2011. Radionica IDENTITET I LJUDSKA PRAVA u SŠMB-u (13.12.2011.)

Projekt Labin-zdravi grad povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih  prava (10. prosinac) organizirao je radionicu IDENTITETI I LJUDSKA PRAVA, koju su u utorak 13. prosinca 2011. vodili Mladen i Biserka Momčinović iz Centra za građanske inicijative iz Poreča, za srednjoškolce - članove Vijeća učenika i Gradskog vijeća mladih.

Radionica je održana u prostorijama školske knjižnice Srednje škole Mate Blažine od 12.00 do 14.00 sati.

U uvodu su se sudionici međusobno upoznali i raspravili po čemu su ljudi različiti (potrebe i interesi, vjera, osobine, svjetonazor…). U nastavku su utvrdili da ljudska prava proizlaze iz uvažavanja različitosti (pravo na život, slobodu, mišljenje, izražavanje stavova, djelovanje…), prepoznali različita kršenja ljudskih i dječjih prava (u životnom okruženju, u školi, u radu vijeća mladih), te na kraju dali svoje zaključke što mogu oni učiniti ili pak drugi da zaštite ta prava.

Iskusni voditelji radionice, koji su potaknuli i motivirali učenike, pohvalili su sudionike jer su "svojim znanjem, inventivnošću, otovrenošću i angažmanom u rekordno kratko vrijeme ispunili zadatak ove, inače, široke društvene teme, pokazujući visoki stupanj razumijevanja i tolerancije."

 


Centar za građanske inicijative je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija osnovana 1992. kako bi pomogla razvoju građanskog društva kao temelja demokracije u Istri.
Od 1992. do 1997. djelovali su kao podružnica Građanskog odbora za ljudska prava, 1997. organizirani su kao samostalna udruga, i djeluju kao CGI.

(tekst: Ana Paliska, prof. i Laura Kokot, prof.; fotografije: Čedomir Ružić, prof.)

 


      Ana Paliska, Mladen Momčinović, Laura Kokot, Biserka Momčinović

 

Preuzimanje:

Evaluacija radionice o ljudskim pravima - pdf

Poveznice:

Međunarodni dan ljudskih prava obilježen u srednjoj školi - radiolabin.hr

Srednjoškolci obilježili Međunarodni dan ljudskih prava - gradskiportal.multilink.hr

 

Fotogalerija: