naslovna > Arhiva novosti > Pozdrav i čestitka novog ministra

06.01.2012. Pozdrav i čestitka novog ministra Željka Jovanovića (05.01.2012.)

Pozdrav i čestitka ministra znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željka Jovanovića   Poštovane učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, stručne suradnice i suradnici, ravnateljice i ravnatelji,

   obraćam vam se na početku svog mandata, u kojem želim zajedno i u partnerstvu s vama raditi na izgradnji i unapređenju hrvatskoga odgojno-obrazovnog sustava.

   Želim vam uspješan početak drugoga polugodišta ove školske godine 2011./2012. te bih vam htio predstaviti neke od mjera i novosti koje nas očekuju.

   Uskoro ćemo donijeti izmjene pravilnika koji u školama i razredima nisu zaživjeli te su stvorili dodatno i nepotrebno opterećenje i administriranje.

   Radimo i na poboljšanju sustava elektroničke obrade podataka kako bismo vam omogućili da jednostavnije i tijekom radnog vremena unosite podatke te kako biste se mogli posvetiti što kvalitetnije svojoj prvoj i osnovnoj zadaći - odgoju i obrazovanju djece.

   Među našim prioritetima na visokome mjestu je donošenje nacionalnog kurikuluma. Promijenit ćemo što se i kako se uči u školi. Otvorit ćemo prostor i za nove sadržaje odnosno za zdravstveni odgoj i obrazovanje koji će, među ostalim, obuhvaćati i seksualni odgoj, obrazovanje o spolno prenosivim bolestima, o štetnosti svih vrsta ovisnosti te o nasilju u društvu i među mladima. Sadržajima građanskog odgoja - odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo želimo uputiti mlade u prava, slobode i odgovornosti koje imaju kao građani te ih poučiti kako se za njih mogu boriti.

   Odluke o rezultatima učenja temeljit ćemo na prijedlozima stručnjaka i vas, učitelja i nastavnika, koji imate najbolji uvid u život škole. Odluke ćemo donositi tripartitno, u suradnji s predstavnicima tržišta (poslodavaca i sindikata), školske, znanstvene i akademske zajednice te izvršne i zakonodavne vlasti.

   Siguran sam da ćete se složiti kako osnovna pismenost u 21. stoljeću podrazumijeva trojezičnost: znanje materinskoga jezika, barem jednoga svjetskog jezika te informatičkoga jezika. Stoga ćemo uvesti uvod u informatiku kao obvezni predmet već od 1. razreda osnovne škole.

   Na pragu ulaska u Europsku uniju posebno ćemo se skrbiti da nacionalni identitet, vrijednosti i posebnosti, povijest i kultura budu dio temeljnih sadržaja osnovnoškolskih i srednjoškolskih obrazovnih programa. Uz vrijednosti multietničnosti i multikulturalnosti u programe ćemo uključiti i sadržaje važne za identitet nacionalnih manjina u Hrvatskoj i za ukupni identitet Hrvatske. Držimo da samo u takvoj cjelovitosti možemo odgajati i obrazovati samosvjesne mlade ljude sposobne za potpuno ostvarivanje vlastitih potencijala i slobodu izbora u europskoj zajednici naroda.

   Važna novost je i obvezno školovanje do stjecanja prve kvalifikacije. Cilj nam je svakog učenika osposobiti da nakon završenoga obveznog školovanja bude sposoban privređivati za život.

   Prevenirat ćemo moguće poremećaje u ponašanju učenika i stoga, uz preventivne programe, poticat ćemo veće zapošljavanje stručnjaka za mentalno zdravlje, kako na razini škola tako i mobilne interdisciplinarne timove na razini regija ili županija.

   Također ćemo posvećivati pozornost i učenicima s teškoćama u razvoju kako bi se maksimalno uključili u redoviti odgojno-obrazovni proces, ali i darovitima, čiju ćemo darovitost poticati dodatnim nastavnim i izvannastavnim sadržajima, uvjereni da će u radu s njima vaša kreativnost dolaziti do punog izražaja.

   I na kraju, ali ne i manje bitno, identitet hrvatske škole vidimo i u vedrini odrastanja učenika, u njihovim nastojanjima da se međusobno poštuju te njeguju vrijednost solidarnosti. Želimo da učenje i poučavanje bude ispunjeno znatiželjom i čuđenjem više nego danas i više nego jučer, da se svi natječu u uspjehu, a još više u prijateljstvu. Želimo vjerovati da je moguće ostvariti školu uspjeha – svako dijete u nečemu, u skladu sa svojim znanjem i sposobnostima, može i treba biti uspješno.

   U svemu tome nezamjenjivu ulogu imate vi - učitelji i nastavnici, čije se ime s ponosom treba izgovarati. Vjerujem da će promjena paradigme u kojoj se cijeni znanje i koja napredovanje i društveni uspjeh temelji na znanju vratiti dignitet vašemu plemenitom i odgovornom pozivu. To je jedan od prvih ciljeva i prioriteta koje sam si, zajedno sa suradnicima, postavio na početku ministarske dužnosti. Vrijedni i uspješni nastavnici trebaju i moraju biti bolje prepoznati, a njihov rad bolje vrednovan. Stoga su stručno usavršavanje, kao i definiranje napredovanja za sve nastavnike i učitelje, važna zadaća koju smo postavili. Ubrzano ćemo raditi i na licenciranju nastavnika, kao i na pravilniku o napredovanju u zvanjima.

   Također, statuse ravnatelja ćemo unaprijediti u sklopu osposobljavanja, licencije i uspostavom mjerljivih kriterija kvalitete. Uz poboljšanje društvenog položaja nastavnika inzistirat ćemo i na poboljšanju materijalnog položaja nastavnika, ali i opremljenosti škola i boljim radnim uvjetima.

   Uvjeren sam da ćete prepoznati dobro u svakom od zacrtanih ciljeva, u svakom nastojanju prema kvalitetnijim iskoracima i postignućima za cjelokupni odgojno-obrazovni sustav te da ćete se iskreno i predano, svojim znanjem i kompetencijama, zalagati za njihovo ostvarenje.


Poštovane učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici,

   svjestan sam da se sve kvalitetne promjene događaju samo i isključivo u razredu i da o vama ovisi uspjeh, ali i budućnost naše djece. Moja misija ministra je služiti i vama. Ovim putem vas pozivam da svojim konstruktivnim prijedlozima sudjelujete u ostvarenju zajedničke zadaće, da dobronamjernim kritikama upozoravate, da pohvalama potičete i hrabrite jer uspjeh svakog učenika treba biti i jest nagrada, priznanje i nadahnuće za sve nas.

   S tom željom još jedanput vas pozdravljam uvjeren da ćemo zajedno ostvariti sve planirano te na taj način pridonijeti unapređenju odgojno-obrazovnog sustava, ali i boljitku pojedinaca i društva u cjelini.


   Svima želim uspješan početak polugodišta te se veselim zajedničkom radu!

                                                                                                                                       MINISTAR            
                                                                                                                          doc. dr. sc. Željko Jovanović

Preuzimanje:

Pismo školama novog ministra Jovanovića - pdf

 

 

Poveznice:

28.12.2013. Konferencija za novinare povodom prve godine mandata Vlade - mzos.hr

20.11.2012. E-upis u srednje škole: boduje se prosjek svih ocjena od 5. do 8. razreda - ipress.hr

19.11.2012. Novi kriteriji i model upisa u srednje škole - glasistre.hr

27.10.2012. Obavezno školovanje godinu duže - glasistre.hr

04.06.2012. U škole se uvodi novi predmet – građanski odgoj i obrazovanje - vecernji.hr

09.05.2012.
SMJERNICE ZA HRVATSKU 2020.'Učitelj koji se ne smije - ne smije u razred' - tportal.hr

26.04.2012. Osniva se Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje - azoo.hr

13.03.2012. Slijedi zakonodavna oluja u znanosti i obrazovanju - tportal.hr

29.02.2012. Ministar Jovanović predstavio strateške ciljeve MZOS-a - azoo.hr

07.01.2012. Novi ministar: Besplatno školovanje za sve - danas.net.hr

05.01.2012. Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu!- dnevnik.hr

 

Novosti iz MZOS-a - mzos.hr