naslovna > Arhiva novosti > Suradnja SŠMB-a s Mađarskom

31.01.2011. Uspostavljena suradnja SŠMB-a s Bajom u Mađarskoj (26.-28.01.2012.)

"Na poziv gradonačelnika prijateljskog grada Baje i Zajednice Hrvatske manjinske uprave Grada Baje, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan i ravnatelj Srednje škole Mate Blažina Labin Čedomir Ružić, prisustvovali su tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Veliko Prelo u Baji.

Veliko Prelo, manifestacija bačkih bunjevačkih Hrvata, održana je u prostorijama Palače kulture uz gostovanje tamburaškog orkestra Ravnica iz Osijeka, tamburaškog orkestra „Čabar“ i klape iz Biograda na Moru. U kulturnom programu sudjelovali su i mališani iz hrvatskog vrtića Prosvjetnog centra „Šugavica“, učenici Vancaškog prosvjetnog centra te članovi KUD „Bunjevačka zlatna grana“.

U okviru posjeta održan je i radni sastanak sa gradonačelnikom Grada Baje i stručnim službama grada vezano za organizaciju predstavljanja Grada Labina na njihovoj centralnoj manifestaciji „Fišijada“ koja se održava sredinom srpnja. Na ovogodišnjoj „Fišijadi“ Grad Labin predstavit će se sa gastronomskom, kulturnom, turističkom i gospodarskom ponudom kao počasni gost – grad partner.

Grad Labin i Grad Baja u prijateljskim su odnosima od 2002. godine, a službeno pobratimstvo je uspostavljeno potpisivanjem Sporazuma o suradnji i prijateljstvu 17. kolovoza 2005. godine."

(Tekst: labin.hr; Fotografije: Čedomir Ružić)

 

Bilješka s predstavljanja škola


 

Na službenom prijemu kod gradonačelnika po riječima Virága Tibora, ravnatelja Ugostiteljske i trgovačke škole Bányai Júlia iz Baje, vrlo važno za svaku školu da uspostavi međunarodnu suradnju. Dosad su tražili udaljene partnere (npr. iz Njemačke). Želi uspostaviti suradnju sa školama u Hrvatskoj. Drugi važan razlog je što na natječajima ima veću priliku onaj koji ide sa bližim susjedima. Sporazum među našim školama bio bi jako važan za prijave na natječaje kako bi se potpomoglo stručnom razvoju učenika i nastavnika. Za tržište ugostiteljstva nije dovoljan samo grad, država, već puno više. Oduvijek onaj je koji je htio izučiti struku morao je otići na daleki put. Zato mu je jako važno da naši učenici upoznaju život i rad onih škola koje sudjeluju u projektu.


Ravnatelj Čedomir Ružić prezentirao je rad labinske srednje škole, dobitnice Ministrova priznanja,  čime je ušla u krug 13  uspješnih, kvalitetnih i kreativnih škola 2000. godine, a trenutno je uvrštena među 20 inovativnih hrvatskih strukovnih škola. Trenutno se nalazimo u više međunarodnih projekata (Leonardo, Comenius) gdje se koriste pretpristupni fondovi kako bi unaprijedio rad škole i njena međunarodna suradnja.

"Posebno nas raduje činjenica da će i područje ugostiteljstva i turizma, pošto su sva ostala to učinila (gimnazija, ekonomija, elektrotehnika i strojarstvo) uspostaviti partnerski odnos školom u inozemstvu. S obzirom da Srednja škole Mate Blažine slovi na nacionalnoj razini kao primjer dobre prakse suradnje Škole i Grada posebno nam je važno da zbratimljenim Gradom Bajom uspostavimo u narednom razdoblju suradnju i razmjenu kuhara i konobara za vrijeme održavanja gastronomskih manifestacija i smotri. Važno je da se onda strukovne škole (računajući i strukovnu iz Biograda na Moru) zajednički pripreme za odgovarajuće EU natječaje."

 

  

Poveznice:

Ugostiteljska i trgovačka škola Bányai Júlia - banyai-baja.sulinet.hu

Grad Baja - bajavaros.hu

Predstavnici Grada Labina u mađarskom gradu Baji - labin.hr

Srednja škole uspostavila suradnju sa školom iz Mađarske - radiolabin.hr

Prijateljski grad Baja - labin.hr

 

Fotogalerija: