naslovna > Arhiva novosti > Profesorice SŠMB-a u programu COMENIUS u Istanbulu

13.02.2012. Profesorice SŠMB-a na stručnom usavršavanju u Istanbulu (29.01.-04.02.2012.)

Profesorice Višnja Šverko i Laura Kokot sudjelovale su na Comenius aktivnosti Stručnog usavršavanja iz područja primjene modernih tehnologija i igara u podučavanju pod nazivom “EU-MAGIC Effective Use of Modern Technology And Games In Classrooms (a pedagogic course for all teachers)“ koje se održalo u Istanbulu od 29. siječnja 2012. do 4. veljače 2012.


Stručno usavršavanje su organizirali i vodili Prof. Dr. Jarmila Novotna, Charles University u Pragu, Faculty of Education i profesor  Ersin Özseven iz škole Kirsehir Anatolian Teacher Training High School. Službeni jezik seminara bio je engleski jezik.
Seminar je bio organiziran u obliku predavanja i radionica. Profesorica Jarmila Novotna održala je predavanje na temu „Komunikacija u razredu“ u kojem je obratila posebnu pozornost na način komuniciranja profesor-učenik kao i učenik-učenik, načine ispitivanja i motivaciju učenika. Nakon iznesenih primjera načina dobrog ispitivanja i motivacijskih igara u nastavi, sudionici su i sami u obliku radionica sastavili nekoliko konkretnih primjera iz različitih nastavnih predmeta.

 
Profesor Ersin Özseven demonstrirao je sudionicima korištenje edukativnog programa ActivInspire namijenjenog profesorima u kreiranju nastave. Detaljno je pokazao razne mogućnosti navedenog programa (izrada kviza, pogađanje riječi, prepoznavanje rukopisa, razni alati – magična tinta, izrada labirinta, magična kutija) i već gotove nastavne materijale po pojedinim predmetima. Sudionici su i sami isprobali navedene alate i mogućnosti programa i kreirali vlastite materijale te iste prezentirali ostalim sudionicima.


Na stručnom usavršavanju sudjelovalo je 19 predstavnika iz 9 različitih europskih zemalja: Grčke, Poljske, Španjolske, Italije, Irske, Rumunjske, Litve, Francuske i Hrvatske. Obaveza sudionika bila je pripremiti prezentaciju o svojoj zemlji te istu predstaviti ostalim sudionicima kako bi se bolje upoznale raznolikosti, a i sličnosti kultura i običaja europskih zemalja. Hrvatsku je predstavljalo četvero sudionika koji su u prezentaciji o Hrvatskoj i njezinom obrazovnom sustavu također predstavili gradove i škole iz kojih dolaze.

 


Osim predavanja i radionica sudionici i profesori predavači posjetili su glavne povijesne znamenitosti Istanbula kako bi bolje upoznali povijest i kulturu zemlje domaćina.


Aktivnost  je bila financirana u okviru Programa za cjeloživotno učenje od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU. Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) javna je ustanova koja se bavi mobilnošću, promocijom i provedbom programa Europske unije koji se tiču obrazovanja i mladih, a između ostalog provodi i Program za cjeloživotno učenje čega je dio i ova Comenius aktivnost Stručnog usavršavanja.


Neki od glavnih ciljeva Comenius programa jesu poboljšanje kvalitete i povećanja broja mobilnosti učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja u Europi, učenje stranih jezika, ostvarivanje suradnje s drugim europskim školama, poticanje razvoja inovativnih sadržaja, usluga, pedagoških metoda i pristupa za cjeloživotno učenje baziranim na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Sudjelovanjem u Comenius  aktivnostima potiče se poboljšanje kvalitete obrazovanja nastavnika, uvodi se europska dimenzija u obrazovanje nastavnika te time i sama škola aktivno sudjeluje u europskom društvu.


Više informacija o Programu za cjeloživotno učenje kao i samoj Comenius aktivnosti Stručnog usavršavanja može se naći na web stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije http://www.mobilnost.hr.

 

(Tekst i foto: Višnja Šverko i Laura Kokot)

 

Preuzimanje:

Izvještaj sa stručnog usavršavanja - pdf