naslovna > Arhiva novosti > Učenici SŠMB-a u THE CROCUS PROJECTU

19.02.2012. Učenici SŠMB-a u THE CROCUS PROJECTU  (27.01.2012.)

        

 

Učenici srednje škole Mate Blažine ove su godine sudjelovali u EU Projektu Šafran pod vodstvom Dijane Muškardin, prof. povijesti. Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta završili su sa svojim predviđenim aktivnostima.

Projekt Šafran (The Crocus Project) zamišljen je  kao cjelogodišnja aktivnost u koju se uključuju škole iz cijelog svijeta. Nastao  je na poticaj Europske unije, pod programom „ Europe for citizen“ u suradnji sa Irskim Ministarstvom integracija i Holocaust Education Trust Irland s kojima surađuje i naše Spomen područje Jasenovac koje nam je i raspačalo lukovice šafrana. 

Cijeli je projekt razrađen kao integrirani dio nastave povijesti. Pod mentorstvom prof. povijesti Dijane Muškardin, uključeni su razredi I.ght, I.o, I.f, II.o, II.f te III.f i I.ams.

Planirane su brojne aktivnosti, sadnja šafrana, vođenje dnevnika, rad na svjedočanstvima, rad s nastavnim materijalima,  radionice te gledanje dokumentarnog filma F. Valeria „Kronika jednog istrebljenja“.

Učenici su se uključili i u internetski forum Online Crocus Club. Na forumu sudionici projekta diljem svijeta mogu razmjenjivati svoja iskustava u vezi s projektom.

Razne tematske radionice imaju za cilj podizati kod učenika svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Ove su godine učenici sudjelovali u radionici pod nazivom „Odgovornost“.  Svim aktivnostima obilježen je i 27. siječnja Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.


Nastavni materijali

Nastavne materijale razvili su Organizacija za europsku sigurnost i suradnju/ Ured za demokratske institucije i ljudska prava iz Varšave i Muzej kuće Anne Frank iz Amsterdama u suradnji s predstavnicima 7 zemalja uključenih u projekt.

Nastavni materijali sastoje se od triju brošura:
 
1. Povijest Židova u Europi i antisemitizma do 1945.

2. Antisemitizam u Europi danas

3. Predrasude, diskriminacija, rasizam i antisemitizam

 

(Tekst i foto: Dijana Muškardin)

 

Preuzimanje:

Izvješće o projektu - pdf

 

Poveznice:

Holocaust Education Trust Ireland - hetireland.org