naslovna > Međunarodni projekti > Cooperation agreement SŠMB-Bányai Júlia

Cooperation agreement SŠMB Labin-Bányai Júlia Baja

15.10.2013. Naši kuhari na državnoj smotri Dana kruha u Labinu Učenici II.g razreda ugostiteljstva SŠMB-a, koji se školuju za kuhare, Mateo Hrvatin, Nino Belušić i  Patrik Karlovčec pod vodstvom mentora Dorjana Mohorovića sudjelovali su sa na Danima kruha svojim štandom i prozvodima te posterima grupe za vjeronauk pod vodstvom mentora Hrvoja Bolfana, prezentacijom raznih namaza tzv. pjenicama od paprike, slanutka, poriluka, gljiva, kukuruza, đumbira, oraha, češnjaka, hrena, maslina, bosiljka i pinjola, ružmarina, celera i peršina i obradovali brojne posjetitelje.

 

 

 

Na sajmu su sudjelovali predstavnici Grada Baje (Angela Šokac)), OŠ Stjepana Vancaga (ravnatelj Josip Ostrogonac i Judita Poljak s učenicima, kojima su uručene poklon knjige iz naše školske knjižnice a služit će za pripadnike hrvatske nacionalne manjine koji se školuju na hrvatskom jeziku u Baji)) te Ugostiteljske i trgovačke škole Bányai Júlia (ravnatelj Tibor Virag s učenicima) inače naših prijatelja i partnera temeljem Sporazumom o suradnji iz 2011. u razmjeni učenika dviju škola, koja će se i u ovoj školskoj godini nastaviti. Više OVDJE!

Poveznice:

Dan kruha - spoj obiteljskih vrijednosti i očuvanja baštine - 5portal

Tristotinjak učesnika na državnoj smotri  dani kruha - labin.hr

12.07.2013. Labinjani prisustvovali Bajskoj fišijadi Grad Labin sudjelovao je na ovogodišnjoj gastro-kulturnoj manifestaciji „Fišijada“ u prijateljskom gradu Baja, koja se već tradicionalno održava druge subote u srpnju na glavnom trgu u centru Baje. Ove godine, obilježavajući 10. godišnjicu prijateljstva, Labin je bio počasni gost – grad partner na Fišijadi. U projektu je sudjelovalo ukupno 100-tinjak sudionika iz Labina na različitim događajima.
 
Prvi događaj održao se u četvrtak, 12. srpnja, kako je prethodno i najavljeno, otvorenje izložbe fotografija „Žika Tasić – svjedok vremena“. Izložbu su otvorili Bruno Hrvatin, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina i Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin. Na izložbi su prikazane crno-bijele fotografije slikane u labinskim i raškim rudnicima. Većina fotografija snimljena je 03. ožujka 1964. godine, kada Žika Tasić zajedno s ostalim rudarima silazi liftom u rudnik. Izložbi je prisustvovao i član obitelji, Radoslav Tasić.
 
Preostala delegacija iz Labina doputovala je u Baju u petak, 13. srpnja. Glavni dio programa započeo je u subotu kada se i održavala glavna fešta. U 17,00 sati u dvorištu zgrade gradske uprave upriličen je svečani prijem za oko 200-tinjak uzvanika. Gradonačelnik Baje, Robert Zsigo, obratio se uzvanicima prigodnim govorom te dao riječ Gradonačelniku Grada Labina koji je u ime Grada izrazio zahvalnost i čast statusom počasnog gosta. Po dovršetku prijma započela je i službeno Fišijada simboličnim činom istovremenog paljenja 2000 kotlova na kojima su sudionici kuhali fiš-paprikaš. Na dijelu trga pod nazivom „Hrvatska ulica“ na štandovima svoje proizvode su predstavili labinski obrtnici: Vina Baćac, maslinovo ulje Negri, pršutarna Bani, lavanda Faraguna i obrt za keramiku „Merania“. Osim obrtnika svoj štand imala je i Turistička zajednica Labina i Rapca te Centar za inkluziju i podršku zajednici koji se predstavio platnenim eko vrećicama koje izrađuju polaznici Centra u sklopu projekta IN.PROMO te Galerija Alvona sa prezentacijom labinskih umjetnika. Ispred Udruženja obrtnika Fišijadi je prisustvovala Alis Šaina. Svoje kulinarsko umijeće predstavili su i učenici Srednje škole Mate Blažina uz vodstvo profesora Nevia Gašparinija i Dorijana Mohorovića kuhajući poznati „istarski brodet“ koji je oduševio prolaznike i goste Fišijade.
 
Prezentacija na štandovima bila je popraćena cjelovečernjim kulturnim programom u kojem su sudjelovali učenici osnovne škole Ivo Lola Ribar – Vilijam Vojić i Dalen Načinović sa istarskim sopelama,  Paolo Derosi i Rafaela Blažina na mehu,  kao i učenici osnovne glazbene škole „Matka Brajše Rašana“ Adriana Miletić, Inga Silić i Roberto Diminić sa harmonikom i Toni Kranjac na klarinetu. Od labinskih bendova u „Hrvatskoj ulici“ nastupali su Boom band, te rock grupa Storm koja je nastupala na Petofi otoku. Manifestaciji su prisustvovali i članovi Udruge mladih Alfa Albona – Alen Halilović, Jelena Batelić, Nikol Boneta, Nikolina Mohorović i Boris Šumberac ispred Savjeta mladih Grada Labina. Fišijadi su prisustvovali i članovi Odbora za međunarodnu suradnju. Ovogodišnju Fišijadu posjetilo je gotovo 100,000 posjetitelja.

23.03.2012. Labinska srednja škola i ugostiteljska škola iz Baje formalizirale suradnju (22.03.2012.)


Delegacija prijateljskog Grada Baje je tijekom jutra, 22.03.2012., u sklopu svog dvodnevnog boravka u Labinu, uručila Gradonačelniku Grada Labinu Sporazum o suradnji sklopljen u siječnju ove godine između labinske Srednje škole Mate Blažine i trgovačke i ugostiteljske škole u Baji.

 

Sporazumom, kojeg potpisuju Čedomir Ružić, ravnatelj labinske srednje škole, i  Virag Tibor, ravnatelj ugostiteljske škole u Baji, reguliraju se međusobni odnosi u obavljanju odgojno-obrazovnih zadataka. Škole će se međusobno obavještavati o značajnijim priredbama te o organiziranju zajedničkih programa. Ugovorena je i razmjena učenika u cilju jačanja regionalne suradnje i prijateljskih veza između učenika i nastavnika, a zajedničkim snagama nastojat će se promicati povezanost na europskoj razini, osobito na razvojnim projektima u sustavu obrazovanja.


(Grad Labin, 22. ožujak 2012.)

 

Preuzimanje:

Sporazum o suradnji - pdf

 

Poveznice:

Cooperation agreement SŠMB-Bányai Júlia - ssmb.hr

 

Novosti:

24.03.2012. Baja e Albona amiche più di prima - gradskiportal.multilink.hr   La Voce del Popolo - pdf
23.03.2012. Produbljuje se suradnja Labina i mađarskog grada Baje - radiolabin.hr

23.03.2012. Suradnja srednjih škola Labina i Baje - radiolabin.hr

23.03.2012. Baja predstavila svoje gospodarske mogućnosti - gradskiportal.multilink.hr
22.03.2012. Labinska srednja škola i ugostiteljska škola iz Baje formalizirale suradnju - gradskiportal.mltilink.hr

31.01.2012. Uspostavljena suradnja SŠMB-a s Bajom u Mađarskoj - ssmb.hr
31.01.2012. Predstavnici Grada Labina u mađarskom gradu Baji - labin.hr

Suradnja srednjih škola Labina i Baja

"Labinskom gradonačelniku Tuliu Demetliki izaslanstvo prijateljskog grada Baje 22.03.2012., u sklopu svog dvodnevnog boravka u Labinu, uručio je Sporazum o suradnji sklopljen u siječnju ove godine između labinske Srednje škole Mate Blažine i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Baje. Sporazumom kojeg potpisuju Čedomir Ružić i Tibor Virag, ravnatelji dviju škola, reguliraju se međusobni odnosi u obavljanju odgojno-obrazovnih zadataka. Škole će se međusobno obavještavati o značajnijim priredbama te o organiziranju zajedničkih programa.Ugovorena je i razmjena učenika u cilju jačanja regionalne suradnje i prijateljskih veza između učenika i nastavnika, a zajedničkim snagama nastojat će se promicati povezanost na europskoj razini, osobito na razvojnim projektima u sustavu obrazovanja. Prema Ružićevim riječima već iduće školske godine suradnja će se proširiti međusobnom razmjenom učenika. Tako će četvero kuhara i četvero konobara labinske srednje škole  jedan dio svoje školske prakse odraditi u školi u Baji, a zatim će kuhari i konobari iz bajske srednje škole doći u Labin. Bit će to prilika, istaknuo je profesor Čedomir Ružić da se učenici  i njihovi voditelji bolje upoznaju i razmjene iskustva, odnosno da labinski srednjoškolci nešto nauče o mađarskoj kuhinji, a oni o našoj istarskoj gastronomiji."

Preuzimanje:

27.07.2012. Stotinjak Labinjana sudjelovalo na Fišijadi u Baji - labinština.info

23.03.2012. Suradnja srednjih škola Labina i Baje - radiolabin.hr

Sporazum o suradnji/Cooperation agreement - pdf

Poveznice:

17.07.2012. Labinjani prisustvovali Bajskoj fišijadi (fotogalerija) - gradlabin.hr

23.03.2012. SŠMB i Bányai Júlia iz Baje u Gradu Labinu potpisale suradnju

31.01.2011. Uspostavljena suradnja SŠMB-a s Bajom u Mađarskoj

 

31.01.2011. Uspostavljena suradnja SŠMB-a s Bajom u Mađarskoj (26.-28.01.2012.)

"Na poziv gradonačelnika prijateljskog grada Baje i Zajednice Hrvatske manjinske uprave Grada Baje, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan i ravnatelj Srednje škole Mate Blažina Labin Čedomir Ružić, prisustvovali su tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji Veliko Prelo u Baji.

Veliko Prelo, manifestacija bačkih bunjevačkih Hrvata, održana je u prostorijama Palače kulture uz gostovanje tamburaškog orkestra Ravnica iz Osijeka, tamburaškog orkestra „Čabar“ i klape iz Biograda na Moru. U kulturnom programu sudjelovali su i mališani iz hrvatskog vrtića Prosvjetnog centra „Šugavica“, učenici Vancaškog prosvjetnog centra te članovi KUD „Bunjevačka zlatna grana“.

U okviru posjeta održan je i radni sastanak sa gradonačelnikom Grada Baje i stručnim službama grada vezano za organizaciju predstavljanja Grada Labina na njihovoj centralnoj manifestaciji „Fišijada“ koja se održava sredinom srpnja. Na ovogodišnjoj „Fišijadi“ Grad Labin predstavit će se sa gastronomskom, kulturnom, turističkom i gospodarskom ponudom kao počasni gost – grad partner.

Grad Labin i Grad Baja u prijateljskim su odnosima od 2002. godine, a službeno pobratimstvo je uspostavljeno potpisivanjem Sporazuma o suradnji i prijateljstvu 17. kolovoza 2005. godine."

(Tekst: labin.hr; Fotografije: Čedomir Ružić)

 

Bilješka s predstavljanja škola


 

Na službenom prijemu kod gradonačelnika po riječima Virága Tibora, ravnatelja Ugostiteljske i trgovačke škole Bányai Júlia iz Baje, vrlo važno za svaku školu da uspostavi međunarodnu suradnju. Dosad su tražili udaljene partnere (npr. iz Njemačke). Želi uspostaviti suradnju sa školama u Hrvatskoj. Drugi važan razlog je što na natječajima ima veću priliku onaj koji ide sa bližim susjedima. Sporazum među našim školama bio bi jako važan za prijave na natječaje kako bi se potpomoglo stručnom razvoju učenika i nastavnika. Za tržište ugostiteljstva nije dovoljan samo grad, država, već puno više. Oduvijek onaj je koji je htio izučiti struku morao je otići na daleki put. Zato mu je jako važno da naši učenici upoznaju život i rad onih škola koje sudjeluju u projektu.


Ravnatelj Čedomir Ružić prezentirao je rad labinske srednje škole, dobitnice Ministrova priznanja,  čime je ušla u krug 13  uspješnih, kvalitetnih i kreativnih škola 2000. godine, a trenutno je uvrštena među 20 inovativnih hrvatskih strukovnih škola. Trenutno se nalazimo u više međunarodnih projekata (Leonardo, Comenius) gdje se koriste pretpristupni fondovi kako bi unaprijedio rad škole i njena međunarodna suradnja.

"Posebno nas raduje činjenica da će i područje ugostiteljstva i turizma, pošto su sva ostala to učinila (gimnazija, ekonomija, elektrotehnika i strojarstvo) uspostaviti partnerski odnos školom u inozemstvu. S obzirom da Srednja škole Mate Blažine slovi na nacionalnoj razini kao primjer dobre prakse suradnje Škole i Grada posebno nam je važno da zbratimljenim Gradom Bajom uspostavimo u narednom razdoblju suradnju i razmjenu kuhara i konobara za vrijeme održavanja gastronomskih manifestacija i smotri. Važno je da se onda strukovne škole (računajući i strukovnu iz Biograda na Moru) zajednički pripreme za odgovarajuće EU natječaje."

 

  

Poveznice:

Ugostiteljska i trgovačka škola Bányai Júlia - banyai-baja.sulinet.hu

Grad Baja - bajavaros.hu

Predstavnici Grada Labina u mađarskom gradu Baji - labin.hr

Srednja škole uspostavila suradnju sa školom iz Mađarske - radiolabin.hr

Prijateljski grad Baja - labin.hr

 

Fotogalerija: