naslovna > Arhiva novosti > Ljetna škola robotike i elektronike

21.06.2012. Ljetna  škola robotike i elektronike (24.-30.06.2012.)

Od 24.6. do 30.6.2012. održana je Međunarodna škola robotike i elektronike  (International summer school of robotics, electronics and computerized laboratory).  Škola je dio europskog projekta Leonardo da Vinci pod nazivom  Integrirani pristup laboratorijskoj robotici kroz fiziku InFiRo (Integrirani pristup laboratorijskoj robotici kroz fiziku).

 


Partneri ovog projekta su: Pedagoški fakultet Ljubljana, PMF Zagreb, Elektrotehnička škola Varaždin, Srednja škola Mate Blažine Labin, Karabuk univerzitet Turska,  AESD Rumunjska.


Na Međunarodnoj školisudjelovala su 43 učenika iz Slovenije i  Hrvatske  te tridesetak mentora iz Slovenije, Hrvatske, Rumunjske i Turske. Iz Hrvatske učenici su bili iz Labinštine i Pule. U školi su uglavnom sudjelovali učenici 7. i 8. razreda  osnovnih škola te učenici Srednje škole Mate Blažine Labin. Program škole se odvijao od ponedjeljka do subote, svakodnevno od 9 do 16.00 sati kroz vježbe iz elektronike, robotike, programiranja i upravljanja.


U okviru ljetne škole održane su četiri radionice:

Radionica "Robotika" uključuje sadržaje računalnog programiranja, projektiranja strojeva i uređaja (npr. mobilnih robota), osnovno rukovanje i korištenje senzora i aktuatora. Koristili su se  standardni besplatni  softver (Visual Basic i Bascom) i kontroler koji je razvijen u Sloveniji u sklopu EU projekta ComLab.

Radionica "Elektronika" se temelji na iskustvenom učenju o radu elektroničkih sklopova za rješavanje problema. Za razliku od sličnih uvodnih tečajeva, u kojima se proučavaju samo otpornici, kondenzatori, diode i tranzistori, u radionici se proučavala  uporaba senzora, analognih i digitalnih integriranih krugova i programskih sustava. U radu se koristio  računalni program  Yenka koji simulira rad električnih krugova.

Radionica Kompjutorizirani laboratorij znanosti temelji se na praktičnoj primjeni računala za mjerenje i kontrolu u različitim znanstvenim područjima (fizika, biologija, kemija ...) i tehnici. Koristili su  se  senzori za mjerenje raznih fizikalnih veličina (temperatura, jakost svjetlost, snaga, pH..), uz njihovu analizu i prezentaciju.  Sudionici su se upoznali s programiranjem u standardnim programskim okruženjima (Visual Basic, Delphi, C++, LabVIEW...).

Istraživačka radionica elektronike i robotike je prvi put provedena 2011. na ljetnoj školi  u Sloveniji. U  ovoj radionici sudjelovali su  učenici s prethodnim iskustvom i znanjem.


Cilj škole je informiranje učenika za obrazovanje u strukovnim školama iz područja elektronike, robotike i mehatronike kao i osposobljavanje mentora za rad s učenicima.


Interes učenika je bio vrlo veliki. Učenici su imali priliku i pokazali su kretaivnost kroz vježbe iz elektronike i robotike. U slobodno vrijeme učenici su imali priliku za druženje, razmjenu iskustava sa učenicima iz Slovenije, a organiziran je i izlet u središnju Istru. Na kraju škole učenici su pred roditeljima prikazali rezultate svog rada. Slijedeće godine održat će se 2. Ljetna škola robotike, također u Rapcu. Jedna od radionica bit će na engleskom jeziku.

 

Cijeli projekt je financiran iz sredstava EU i sponzora iz Labina: Systec, Sinel, Grad Labin,Općine Nedešćina, Kršan i Pićan, Histria Tube, Big Toys, TE Plomin, Holcim, ITV i drugi.


Detalnije informacije pogledajte na http://www.drti.si/izobrazevanje.html

Filmove s prethodne Ljetne škole robotike pogledajte na:

Summer camp of robotics 2009 / Poletna šola robotike 2009. - youtube.com

Ostale informacije možete naći na mrežnim stranicama naše škole: http://ssmb.hr (http://www.ssmb.hr/378/ljetna-skola-robotike-i-elektronike)


                Sudionici Ljetne škole robotike i elektronike 2012.

 

          Sudionici Ljetne škole robotike i elektronike 2012. iz Labinštine

(Tekst: Željko Brenčić, prof.-mentor, koordinator projekta za SŠMB)

Poveznice:

29.06.2012. U Rapcu se održava Ljetna škola robotike i elektronike - radiolabin.hr

Fotogalerija prezentacija:


(Foto: Čedomir Ružić)