naslovna > Arhiva novosti > Održana jubilarna 15. Škola demokracije

10.07.2012. Održana jubilarna XV. Škola demokracije (05.-07.07.2012.)

 


                 2012.

Ovogodišnji se jubilarni 15. tečaj ŠKOLE DEMOKRACIJE-VIJEĆA MLADIH za zainteresirane škole i Zdrave gradove iz Hrvatske, Norveške i Italije održao od 5. do 7. srpnja u Srednjoj školi Mate Blažine i Gradskoj vijećnici Grada Labina, pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova, Istarske županije i Grada Labina a u organizaciji Srednje škole Mate Blažine i projekta "Labin-zdravi grad"

Održale su se 2 radionice na temu:

- PLANSKE IGRE  "LOKALNA  SAMOUPRAVA" pod vodstvom trenera Zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba, gdje su sudionici simulirati sjednicu gradskoga vijeća fiktivnog grada  RADOGRADA i preuzeli uloge gradskih vijećnika i na taj se način nakratko uključili u proces odlučivanja na razini svoje lokalne zajednice;
- VOLONTIRANJA “PREDNOSTI I PRILIKE MEĐUNARODNOG VOLONTIRANJA"  pod vodstvom predstavnika AIESEC-a lokalnog odbora Rijeka i predstavnika Udruge za mlade Alfa Albona iz Labina;

te niz prezentacija:
- PRIMJERA DOBRE PRAKSE iz Hrvatske, Norveške i Italije.

Ukupno je 70-ak učenika iz Pule, Rijeke, Čakovca, Slatine, Labina, Sandnesa i Padove, sa svojim voditeljima i mentorima sudjelovalo na ovogodišnjoj radionici, a usput su imali priliku predstaviti rezultate rada na sličnim projektima u školi (vijeće učenika) ili gradu (gradsko vijeće mladih, savjeti mladih) odnosno u županiji (županijski savjeti mladih), te ih uz uzajamnu pomoć budućih partnera dovesti na europsku razinu kroz EU projekt Yuoth democracy project i E-democracy campus.

Sudionici su na kraju susreta u evaluaciji naveli da su na Tečaj došli radi druženja, dobre energije, učenja i razmjene iskustava te da nešto nauče, usvoje, kako bi mogli to prenijeti u svojoj sredini. Najviše im se ove godine svidjela radionica Planska igra lokalne samouprave, posebice simulirana sjednica te radionica Sve o volontoranju, a od prezentacija ona pusle gimnazije (Iskustvo sudjelovanja u Europskom parlamentu mladih 2011.), simulacija Hrvatskog sabora 1847 labinskih gimnazijalaca, ocijenivši u konačnici ovogodišnji susret visokom ocjenom, 8,56, pohvaljujući radionice, simuliranu sjednicu, izlet brodom, hranu, atmosferu i ljude te gostoprimstvo i druželjubivost domaćina, uvjete i organizaciju rada, dajući prijedloge da se za goste poboljšaju uvjeti smještaja u bivšem učeničkom domu.

PRVI DAN

U sklopu XIX. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja 5. srpnja započeo je tečaj jubilarne XV. Škole demokracije koji se svake godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova, Istarske županije i Grada Labina, u organizaciji Srednje škole Mate Blažine i projekta „Labin-zdravi grad“. Škole demokracije održat će se od 5. do 7. srpnja u Srednjoj školi Mate Blažine i Gradskoj vijećnici Grada Labina, a na ovogodišnjoj sudjeluje sedamdesetak sudionika, među kojima su pored učenika i nastavnika labinskih škola i gosti  iz Sandnesa (Norveška) i Padove (Italije), zatim Slatine, Rijeke, Pule i Čakovca.
Uobičajeno Škole demokracije otvorio je direktor tečaja i ravnatelj škole domaćina - Čedomir Ružić. Pozdravne riječi uputila je i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, gđa Dorjana Šumberac Jelić.
U povodu jubilarne 15. obljetnice projekta Labin - Zdravi grad, koordinatorica projekta i dogradonačelnica Labina Eni Modrušan dočarala je razvoj projekta i ukratko istaknula pozitivna iskustva i radionice koja su uključivala veliki broj labinske djece i mladeži tijekom godina, kao i dandanas.
Egil Øivind Ovesen, predstavnik lokalne zajednice norveškog grada Sandnesa predstavio je svoj grad i njihov projekt Zdravog grada, a učenice Ode Tjetland i Mari Syvertsen Gradsko vijeće mladih.
Uslijedili su primjeri dobre prakse Srednje škole Mate Blažine koje je s učenicima trećih i prvih razreda gimnazije pripremila profesorica povijesti Dijana Muškardin. Prikazali su simulaciju Hrvatskog sabora za vrijeme hrvatskog preporoda 1847. i debatirali o temi  „Društvene mreže su potreban način komunikacije“, a na istu temu anketirani su svi sudionici ovogodišnje Škole demokracije (rezultate ankete vidjeti u prilogu).
Nakon prezentacijskog dijela započele su radionice Planska igra Lokalna samouprava Zaklade Friedrich Ebert-Stiftung pod voditeljstvom Danijele Beretin i Uroša Valentina Saraje i radionica Sve o volontiranju pod vodstvom Deana Ivančevića (AIESEC Rijeka) i Jelene Batelić (Udruga za mlade Alfa Albona).
Nakon napornog rada u jutarnjim satima, sudionici su u turističkom Rapcu nagrađeni panoramskim izletom brodom „U potrazi za Fliperom“ na kojem su se ugodno zabavljali i družili.

DRUGI DAN

Drugog dana Škola demokracije nastavile su se radionice iz prethodnog dana. Radionica "Sve o volontiranju" završena je volonterskom akcijom gdje su sudionici radionice imali priliku oslikati preostali dio zida na Đilu, čije je oslikavanje započelo početkom travnja akcijom "Kreativan zid na Đilu“.

 

U Gradskoj upravi Grada Labina održan je za to vrijeme sastanak sudionika na projektu Međunarodne škole demokracije iz Labina, Rijeke, Sandnesa (Norveška) i Padove (Italija). Tema sastanka bio je dogovor oko mogućnosti apliciranja projekata Međunarodne škole demokracije prema fondovima Europske unije. Grad Sandnes predlaže projekt „Youth democracy project“ čiji je cilj razmjena ideja, iskustva i metoda rada među mladima, sudjelovanje mladih u demokratskim procesima i sudjelovanje u donošenju važnijih odluka te poticanje aktivnog građanstva među mladima, što bi predstavljalo treću fazu projekta.
Predstavnici iz Padove predložili su apliciranje projekta „e-Democracy campus“ čiji je cilj virtualno međunarodno povezivanje gradskih i učeničkih vijeća unutar Europske unije.  Na sastanku su dogovorene daljnje zajedničke aktivnosti svih sudionika uključenih u projekte te sastanak i edukacija uključenih partnera koja će se održati u rujnu  2012. u Labinu.
Sastanku su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić, voditelj Sandnes zdravog grada Egil Øivind Ovesen sa suradnicima, voditeljica Ureda projekta Rijeka-zdravi grad Irena Deže Starčević, predstavnik Udruge Aequinet Franco Torcellan iz Padove sa suradnicom na projektu Laurom Brazzarola.

U Srednjoj školi su nakon pauze za užinu uslijedili primjeri dobre prakse iz Italije i Hrvatske: „Il social network – Il consiglio dei ragazzi: La scuola, Il territorio, L'Europa“ (Franco Torcellan, Padova), „Presentazione della proposta progettuale e-democracy campus per il programma gioventù in azione – azione 1.3“ (Laura Brazzarola, Padova), „Iskustvo sudjelovanja u Europskom parlamentu mladih 2011.“ (Pula), „Volontiranje – naša iskustva“ (Čakovec), „Vijećnici volonteri“ (Rijeka), „Dobro biram - volontiram“ (Čakovec), „Aktivnosti Gradskog savjeta mladih Slatine“, projekti iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo: „Braco, seko – budi eko!“,  „Konzumiraj svoja potrošačka prava“, „Dođi na Slaff – ostani paff“ (Slatina) i prezentacija „Volontiranje“ (Labin).

Rezultat dvodnevnog rada učenika s voditeljima Planske igre bila je simulirana sjednica Gradskog vijeća fiktivnoga grada Radograda koja je započela u 19.00 u velikoj vijećnici Grada Labina. Sjednicu je vodio gradonačelnik Radograda gospodin Tulio Demetlika. Na početku sjednice u aktualnom satu fiktivno je Gradsko vijeće, sastavljeno od sudionika radionice Planska igra, postavljalo pitanja, a nakon toga su po pojedinim strankama iznosili vlastite prijedloge o kojima se raspravljalo.

 

Nakon završetka sjednice ravnatelj SŠ Mate Blažine Labin i izvršni direktortečaja Škole demokracije, profesor Čedomir Ružić, zahvalio je svim voditeljima i učenicima na aktivnom sudjelovanju i zajedno s gradonačelnikom i voditeljicom projekta Labin-zdravi grad, gđom Eni Modrušan, podijelio certifikate sudionicima ovogodišnje Škole demokracije. Također, uručeni su pokloni norveškom direktoru tečaja u povodu jubilarnog 15. tečaja Škola demokracije pošto su Eni Modrušan, kao koordinatorica projekta Labin-zdravi grad i Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine dobili priznanje gradonačelnika Grada Sandnesa za petnaestogodišnju uspješnu suradnju na projektu Škole demokracije. Nakon službenog dijela za sve sudionike organizirana je kratka proslava uz slavljeničku tortu.

    
                Voditelji i gosti 15. Škole demokracije-vijeća mladih                                                Priznanje SŠMB-u

Zahvaljujemo se                       
pokroviteljima i sponzorima: Hrvatska mreža zdravih gradova, Istarska županija i Grad Labin

sponzorima: ITV-Most Raša, Vodovod-Labin, Apolonia dental-Labin, Mondcommerce-Labin,  Restoran Šterna-Labin, Atelje Alida Blašković Koroljević, Sigurnost Belušić-Labin, Jedinstvo-Labin, Nova Arena-Labin, Vinicola P&V-Labin, Birograf-Labin, Autotrans-Labin,  Fist-Labin, Ideal N&B-Labin, i.Vem-Pula,Turistička zajednica Grada Labina..., te
medijskim pokroviteljima: Labinština info i Radio Labin...

(Tekst: Ana Paliska, Laura Kokot)

Sve o međunarodnom projektu Democracy Schools-Youth Parliament - ssmb.hr

Vremenska crta - Sve Škole demokracije 1998.-2011. na dlanu
Povodom malog jubileja, 15. godina održavanja tečajeva Škole demokracije-vijeća mladih, donosimo vam sve dosadašnje programe tečajeva, popise sudionika, izvješća, evaluacije itd. u izvornom obliku:


ŠD 1998.
ŠD 2003. ŠD 2008.

ŠD 1999. ŠD 2004. ŠD 2009.

ŠD 2000. ŠD 2005. ŠD 2010.

ŠD 2001. ŠD 2006. ŠD 2011.

ŠD 2002. ŠD 2007.
ŠD.2012. 

Preuzimanje:

Volontiranje-naša iskustva Gimnazija Čakovec - pdf

Iskustvo sudjelovanja u Europskom parlamentu mladih 2011. Gimnazija Pula - pdf

Vijećnici Volonteri Rijeka zdravi grad - pdf

Gradski savjet mladih Grada Slatine - pdf

Volontiranje Gradsko vijeće mladih Labin - pdf

E-democracy Campus Project Italia - pdf

About Sandnes - pdf

 

Poveznice:

Mreža zdravih gradova              Facebook                     Labin-zdragi grad
                     
(klikni na jabuku)                 (klikni na ikonu)                 (klikni na ikonu)

27.07.2012. Al centro progetti europei con l'associazione AEQUINET di Padova - labinština.info

27.07.2012. Labin ugostio 15. Školu demokracije - labinština.info

10.07.2012. 15. Škola demokracije – vijeća mladih - gimnazija-pula.skole.hr

10.07.2012. Sedamdesetak učenika odazvalo se ovogodišnjoj školi demokracije – 5portal.hr


06.07.2012.
Intervju s Egilom Ovensenom i Čedomirom Ružićem na Radio Labinu - radiolabin.hr

06.07.2012. UDRUGA ZA MLADE ALFA ALBONA NA 15.ŠKOLI DEMOKRACIJE - labin.com

06.07.2012. Sastanak učesnika na projektu Međunarodne škole demokracije - gradskiportal.multilink.hr

06.07.2012. Sastanak učesnika na projektu Međunarodne škole demokracije - gradlabin.hr

05.07.2012. Počela XV. Škola demokracije – Vijeća mladih - radiolabin.hr

04.07.2012. Sutra počinje jubilarna XV. Škola demokracije - radiolabin.hr

Najava XIX. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja za Medije i zdravlje - zdravi-gradovi.com.hr

Hrvatska mreža zdravih gradova - zdravi-gradovi.com.hr

L'esperienza dei consigli comunali dei ragazzi e la e-democracy - ovdje

Novosti:

04.07.2012. Sudionici 15. workshopa Škole demokracije-vijeća mladih - pdf

04.07.2012. Poziv za 15. workshop Škole demokracije-vijeća mladih - pdf

04.07.2012. Program tečaja Škole demorkacije-vijeća mladih 2012. - pdf

04.07.2012. Program of workshop Democracy Schools-Youth Parliament 2012 - pdf

05.06.2012. Obrazac prijave za XV. Škole demokracije-vijeća mladih - word

04.06.2012. Prva najava XVIII. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja i XV. Škole demokracije - pdf

04.06.2012. U škole se uvodi novi predmet – građanski odgoj i obrazovanje - vecernji.hr

Letak Planske igre lokalne samouprave - fes.hr

Program LabinArtRepublike - labin-art-republika.com

 

Fotogalerija: