naslovna > Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.
Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.
Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.
Svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i djelatnicima Škole čestitamo 5. listopada - Svjetski dan učitelja!

Šk. g. 2020.-2021.


8.10.2016. Svečanost povodom Svjetskog dana učitelja i oproštaja s umirovljenim djelatnicima
U ponedjeljak 5. listopada 2020. djelatnici Srednje škole Mate Blažine obilježili su svjetski Dan učitelja u posebnim uvjetima pandemije korona virusa. Sve nazočne pozdravio je ravnatelj Čedomir Ružić, zaželio im svako dobro. Minutom šutnje djelatnici su prije kultorno-umjetničkog programa odali počast preminulom umirovljenom profesoru Štefanu Sagaju i svima onims koje smo izgubili protekloj godini.
Od kolektiva su se zbog zasluženog umirovljenja oprostili Nevio Gašparini i Čeda Perko. Ravnatelj je prikazao slide show fotodokumentacije s presjekom njihovih brojnih aktvnosti po kojima će biti trajno zapamčeni. Čeda Perko se zahvalila na izuzetnoj suradnji svih proteklih godina.


Svjetski Dan učitelja obilježen je prigodnim programom - na violini je nastupila Leonarda Giannini uz mentoricu Nerinu Ševrlica Bolfan te su se literarnim radovima predatavili Matia Latifović, Dino Tomić, Mate Griparić, Elyn Franković i Ines Bošković Gobo. Njihove su mentorice profesorice Ana Paliska, Branka Komljenović i Gordana Poldrugovac.
Druženje je nastavljeno prigodnim domjenkom s kojim su tek umirovljeni djelatnici počastili svoj kolektiv na ćemu im se zahvaljujemo.

(Gordana Poldrugovac)
Poveznice:
Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2020.; Apoteoza učitelju, Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje  - azzo.hr
Čestitka ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovana Fuchsa povodom Svjetskog dana učitelja, 5. listopada 2020. - mzo.hr

Šk. g. 2019.-2020.

 

Šk. g. 2018.-2019.
5.10.2018 Međunarodni dan učitelja obilježen u SŠMB-u
Preuzimanje:

Sinopsis kultruno-umjetničkog programa - pdf

Šk. g. 2017.-2018.


5.10.2017 Međunarodni dan učitelja obilježen u SŠMB-u Međunarodni dan učitelja obilježen je i u Srednjoj školi Mate Blažine u prostoru školskog restorana. Nakon kratke sjednice Nastavničkog vijeća i pozdravne riječi ravnatelja realiziran je prigodni kulturno-umjetnički program.Ove godine nastupile su učenice 2.d razreda i to: Monika Mohorović, Linda Tončetić, Vana Božić, Ena Bažon i Erna Halilović. Sve ih je na gitari pratio učenik 4.E razreda Mario Franković. Predstavu je pripremila Gordana Poldrugovac.

Nakon priredbe upriličen je i domjenak koji su pripremali učenici ugostiteljskog usmjerenja pod budnim okom stručnih nastavnika Dorijana Mohorovića i Nevija Gašarinija. Uslijedilo je druženje članova kolektiva.
"Mislim da svaki učitelj ima svoj način predavanja i cilj koji tim načinom želi postići. U školi imamo mnogo učitelja i svatko od njih ima drugačiji sistem, samo što ne odgovara svim učenicima. Mislim da je svaki njihov sistem dobar, jer učitelji imaju razlog zašto predaju na taj način i zašto misle da je za nas tako najbolje. Nikada nisam imala primjedbe na učitelje. No, učitelji kao i mi imaju mane i vrline. Mislim da je taj posao veoma lijep i zahtjevan za one koji imaju „nerve“, jer znaju doći u veoma nezgodne situacije kada bi se zapitali što učiniti? Po tom pitanju primjećujem da učitelji u ovoj školi sve uspješno rješavaju. Ne mogu se zamisliti kao učiteljica stoga što mislim da ne bih imala dovoljno predanosti i strpljenja za takav posao." (Vana Božić, učenica)
(Tekst: Gordana Poldrugovac; Foto: Čedomir Ružić)

Svjetski dan učitelja – 5. listopad, Vanesa Aničić - novinessmb.com
 

Šk. g. 2016.-2017.


8.10.2016 Svečanost povodom Svjetskog dana učitelja u SŠMB-u Dan posvećen našim učiteljima, profesorima i nastavnicima je 5. listopada. Zato se taj dan i u našoj školi, u čast svim profesorima održao svečani domjenak. Ove godine otpratili smo u mirovinu nekoliko dugogodišnjih djelatnika škole: Miru Hrvatin, Reziju Karalić, Nevija Faragunu, Đanija Brajkovića,  Livija Kravanju, koji su nam se isto pridružili u slavlju te su nas  uz pomoć naših vrsnih kuhara i konobara počastili brojnim delicijama i slasticama. Kakva bi to fešta bila, a da se ne zapjeva? Rafael Santaleza i Adriana Miletić razvalili su svojim svjetskim glasovima, a neke čak doveli i do suza. Recitacije o idealnom profesoru izveli su Alison Farkaš, Marta Golja, Lara Oljača, Daria Ivančić i Erin Kos. Mate Ružić nam je zasvirao istarski balon, a neki su čak i zaplesali (svaka im čast :-)). Domjenak su uveličale i naše novinarke Mattea Mačkić i Anđelika Licul predstavljajući dio članka s e-novina škole, u kojem su nam opisale što najviše vole kod profesora. 
 
S najboljim željama svim učiteljima, nastavnicima i profesorim obratio se i ravnatelj te naglasio važnost ovoga dana:
 
 
Dragi kolege profesori i djelatnici škole, dragi naši umirovljenici!
5. listopada - Svjetski dan učitelja prilika je da se svima vama zahvalim na trudu, znanju i strpljenju koje nesebično ulažete kako bi naši učenici usvojili potrebna znanja i vještine te stekli vrijedna iskustva te izgradili zdrave temelje za sigurnu i sretnu budućnost. Često čujemo kako smo „temelj društva“ i da moramo neprekidno mijenjati sustav, a mi ga stalno modernizirano, uvodimo i nove kurikulume. Mi smo to bezbroj puta dokazali našim brojnim dosadašnjim aktivnostima i uspjesima naših učenika i profesora u svim područjima rada i razinama. Otud i visoko ministrovo priznanje koje nas krasi i još više obavezuje još od 2000. godine kao i ovogodišnje obilježavanje 70. obljetnice rada Mate Blažine, skora energetska obnova cijele matične zgrade, sanacija školske radionice, a nova će sporstka dvorana niknut već ovog proljeća. Time će radni uvjeti biti u mnogome poboljšani i da na najbolji način promiču uspješno učenje u našoj ustanovi. Želim vam još puno uspjeha, kreativnosti i strpljenja kako s učenicima tako i s kolegama i suradnicima.  


                                     (Nevio Faraguna, Mira Hrvatin, Livio Kravanja, Rezija Karalić, Đani Brajković)
A sada se svi zajedno jednim velikim aplauzom zahvalimo našim dojučerašnjim kolegama i djelatnicima za sve ono što su dali Školi i generacijama njezinih učenika i kolega te što su svojim prisustvom uveličali ovu našu i njihovu svečanost te bogatim domjenkom i delicijama počastili svoj kolektiv. Poželimo im u puno zdravlja i sreće! 
 
(Mira Hrvatin, dipl. ing. biotehnologije, prof. kemije-savjetnik - u našoj je školi radila i stekla uvjete za umirovljenje 35 g, 6 m, 14 d, Rezija Karalić, spremačica - 17 g, 7 m, 30 d, Nevio Faraguna, struč. učitelj u strojarstva, nastavnik praktične nastave - 41 g, 11 m, 29 d; Đani Brajković, dipl. ing. elektrotehnike, prof.-mentor elektrotehničke grupe predmeta - 12 g, 10 m, 26 d; Livio Kravanja, dipl. ing. strojarstva, prof. strojararske grupe predmeta sa 3 g, 11 g, 30 d rada u Srednjoj školi Mate Blažine).
Svojim su se dojučerašnjim kolegam obratili u ime aktiva i osoblja Škole: Čeda Perko, Fehratović Sedika, Davor Franković, David Juvan i Elvis Miletić. Uslijedio je i obostrano emotivno obraćanje, evociranje prošlih dana i uspomena i međusobno zahvaljivanje popraćeno srdačnim i glasnim aplauzom prisutnih.
 
 
E-novine Srednje škole se isto tako priključuju najboljim željama uz što više domjenaka, pjesme i slavlja, neka bude uspješna i ova 2016.-2017. godina.
(Tekst E-novine POINT, foto: Mladen Vasiljević i Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
E-novine POINT - novinessmb.com

Poveznice:
Svjetski dan učitelja - čestitka ministra znanosti, obrazovanja i sporta - mzos.hr

Šk. g. 2014.-2015.

5.10.2014. Drage kolegice i kolege povodom Svjetskog dana učitelja 2014. uz osobne čestitke i želje da i dalje ustrajete u svom plemenitom poslu usprkos svim nedaćama prenosim vam čestitku  i dvije prezentacije naše drage prijateljice iz Školske knjige Dinke Juričić koja će nas uskoro posjetiti:

Dragi učitelji, nikad, nikad, ni kad vam je najteže... nemojte zaboraviti da ste posebni i da ljubav kojoj odgajate tuđu djecu svijet čini boljim.

Zašto je Bog stvorio učitelja - pdf          Što je učiteljica odgovorila Bogu - pdf

"L'orgoglio della nuova maestra diventa quello di avere aiutato il bambino a fare senza di lei, di aver preparato le vie del suo andare spontaneo, abbattendo i principali ostacoli che potevano impedirlo." (Maria Montessori)

Poziv i čestitka sindikalnog povjerenika i ravnatelja 2014. - pdf

Šk. g. 2013.-2014.

Poziv i čestitka sindikalnog povjerenika i ravnatelja 2013. - pdf

Čestitka ministra 2013. - mzos.hr

Poveznice:

Fotogalerije - ssmb.hr