naslovna > Arhiva novosti > Europska psihoterapeutska diploma I. Crvak i M. Dobrić

06.12.2012. Europska psihoterapeutska diploma Ireni Crvak i Mirjani Dobrić (01.12.2012.)

U prostorima Zdravog grada Poreča u subotu 1.12.2012. održan je skup realitetnih terapeuta Istre. Regionalna koordinatorica realitetnih terapeuta Istre Štefanija Prosenjak Žumber  pozdravila je prisutne te s ponosom istakla da Istra posjeduje zavidan broj od 100 stručnjaka koji su se tijekom godina educirali iz oblasti Teorije izbora i Realitetne terapije autora Williama Glassera.

Pozdravila je gospođu Bosiljku Lojk koja ima status učitelja Instituta za realitetnu terapiju sa sjedištem u Kranju. Institut okuplja učiteljske zborove  Slovenije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine te ima ovlast za izdavanje psihoterapijskih diploma Instituta koje su uvjet za stjecanje prava na europsku psihoterapijsku diplomu udruženja EAP (European Association for Psychotherapy).

Bosiljka Lojk dugogodišnja je edukatorica porečkih i istarskih timova iz ove oblasti te je s ponosom uručila 7 europskih psihoterapijskih diploma stručnjacima Istre i to u Poreču.

Sedam profesionalaca Istre dobilo je psihoterapijsku diplomu europske organizacije EAP i to Nataša Basanić Čuš iz Poreča, Irena Crvak, Štefanija Prosenjak Žumber  i Mirjana Dobrić iz Labina, Ines Poropat i Doris Grbac iz Rovinja te Ines Puhar iz Pule.

Ovi psihoterapeuti time su stekli pravo na članstvo u Europskoj asocijaciji psihoterapije EAP. Da bi stekli diplomu polaznici su nakon svoje bazične edukacije (psiholozi, socijalni pedagozi, pedagozi) pohađali petogodišnju specijalističku naobrazbu po programu Teorije izbora i realitetne terapije, odrađivali brojne edukacije srodnih psihoterapijskih smjerova zbog svladavanja  tehnika i metoda drugih pristupa, pohađali program stručnih supervizija rada s klijentima u psihoterapijskoj praksi te provodili savjetodavni i psihoterapijski rad. 

U Istri ukupno 12 profesionalaca posjeduje europsku psihoterapijsku diplomu uključujući i ovih sedam uručenih pred nekoliko dana.  Skupom je prevladavala svečana atmosfera spoznaje da istarski profesionalci, psihoterapeuti, u korak s vremenom, na pragu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU, posjeduju znanja i vještine za stjecanje europskih psihoterapijskih diploma i statusa članova EAP-a.

(Tekst i foto: Poreč - zdravi grad)

 

Poveznice:

Teorija izbora u školi - multilink.hr/ri-kvas/teorija.html

Realitetna terapija - multilink.hr/ri-kvas/realitetna.html

Udruga za realitetnu terapiju Republike Hrvatske - udruga-hurt.hr

 

Fotogalerija:

Kvalitetna škola - ssmb.hr