naslovna > Međunarodni projekti > Odakle smo-Di dove siamo?

Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo“

 

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre pod vodstvom Maria Buletića, kustosa i Nuše Hauser, dokumentaristice od 11. travnja do 3. svibnja 2013. provodi radionicu istraživanja nematerijalne kulture "Odakle smo-Di dove siamo?".

Radionica se održava u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin (u pratnji prof. Alme Klokić) i Srednjoj školi Mate Blažine Labin (u pratnji prof. Mire Hrvatin i prof. Čede Perko), a polaznici su učenici 3. razreda.

Sadržajni koncept Radionice istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo“ svoju okosnicu pronalazi u istraživanju, dokumentiranju i analiziranju fenomena nematerijalne kulture koji se ogledaju o svakodnevicu, kao i u promišljanju kreativnog kompiliranja usvojenih znanja u reprezentativan izložbeni kontekst-okvir za predstavljanje rezultata, čime se otvara prostor za upoznavanje rada muzejskih djelatnika i mogućnost zajedničkog rada na finalnom produktu.

I ovom radionicom Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre nastoji približiti mlađim članovima lokalne zajednice misiju i osnovne zadatke CENKI-ja te ih upoznati s osnovnim načinima i alatima koje i sami mogu koristiti u svrhu dokumentiranja njima značajnih pojavnosti te na taj način aktivno pridonijeti njegovanju i razvoju lokalnih nematerijalnih kulturnih specifičnosti.

Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo?“ predviđena je u trajanju od četiri tjedna, nakon čega još toliko iziskuje osmišljavanje i oblikovanje izložbenog postava/predstavljanja rezultata koje slijedi na jesen.

U svojoj prvoj fazi polaznici će se upoznati s osnovama korištenja opreme za dokumentaciju, kao i metodama dokumentiranja, što podrazumijeva upoznavanje s osnovama metoda etnografskog terenskog istraživanja te korištenje u tu svrhu dostupnih suvremenih instrumenata za bilježenje i analizu nematerijalnih pojavnosti.

Prva je faza osmišljena i na način da osposobi istraživače polaznike da s podacima kojima raspolažu izrade skicu/nacrt/prijedlog konačnog muzejskog postava, da osmisle dizajn kreativnim promišljanjem sadržaja, elaboracijom teme koju su odabrali.Radionica dočekuje polaznike podijeljene u pet timova, zbog lakšeg i dinamičnijeg učenja i kreiranja cjelokupnog procesa radionice, a teme kojima će pristupati su sljedeće:

1.    Javni prostor (javni prostor kao odrednica komunikacije i odnosa zajednice)
2.    Simboli identiteta (suodnos simbola identiteta mjesta i pojedinca)
3.    Muzika/Moda/Životni stilovi mladih (različitosti uvjetovane afinitetima)
4.    Hrana (priprema i konzumacija hrane u svakodnevici i u pretpostavljenim prilikama)
5.    Obrti/Zanimanja (obrti/zanimanja kao odraz identiteta pojedinca i/li zajednice)

Polaznicima Radionice istraživanja „Odakle smo/Di dove siamo“ omogućuje se razvoj znanstveno-istraživačkih i kreativnih vještina. Također, prepuštaju se definiranju prostora vlastite svakodnevice i proučavanju njezinih utjecaja. Sudjelovanjem u radu muzejskih djelatnika, kustosa, dokumentarista i istraživača pruža se prilika (i njima, ali i struci) za novom popularizacijom, aktualizacijom i afirmacijom vrijednosti nematerijalne kulture Istre.

Radionica svoje susrete bilježi svakog četvrtka (Pazin), odnosno petka (Labin) u tamošnjim školama, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije. Praktičan je dio rada zatvoren za javnost, a rezultati će biti predstavljeni javno.

(Tekst: Nuša Hauser, CENKI-EMI/CECII-MEI, Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre-Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo etnografico dell’Istria, voditelji: Mario Buletić, kustos i Nuša Hauser, dokumentaristica)

 

19.12.2013. U Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu otvorena izložba Radionice nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo“
Danas je u Centru za nematarijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre u Pićnu otvorena izložba Radionice nematerijalne kulture „Odakle smo“ koju je CENKI  tijekom ove godine provodio s učenicima Srednje škole Mate Blažina iz Labina i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina. Voditelji radionica bili su Mario Buletić i Nuša Hauser. Radionica je, rekla je na otvaranju izložbe Nuša Hauser, bila organizirana u pet radnih timova, unutar prethodno zadanih tematskih područja: Javni prostor kao odrednica komunikacije i odnosa zajednice; Simboli identiteta - inspiracije i tumačenja; Muzika, moda i životni stilovi  u smislu različitosti uvjetovane afinitetima; Hrana - priprema i konzumacija u svakodnevici i u posebnim prilikama; Obrti i  zanimanja kao odraz identiteta pojedinca i/li zajednice. Na radionici je sudjelovalo 50 učenika. Otvarajući izložbu ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević je kazala: (ton – Lidija Nikočević). Bitna poruka ove radionice je, rekla je Nikočević,  i da se naši životi stalno mijenjaju i redefiniraju i čega smo mi sudionici. Tradicijska kultura dakle nije nešto što spada u prošlost, nešto o čemu razgovaramo s našim nonetima i pranonetima, već je to nešto što mi svaki dan redefiniramo. Diana Čendak iz pazinske gimnazije o njihovom je radu i istraživanju kazala: (ton – Diana Čendak). A o tome što su radili labinski gimnazijalci Arian Agušaj: (ton – Arian Agušaj). Učenicima su se obratili i ravnatelji škola, labinske prof. Čedomir Ružić i pazinske prof. Josip Šiklić. Suradnice radionica bile su profesorice Mira Hrvatin, Alma Klokić i Čeda Perko. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije.

Preuzimanje:

Finalna publikacija ODAKLE SMO/DI DOVE SIAMO - pdf

19.12.2013. Otvorena izložba Radionice nematerijalne kulture „Odakle smo“ - radiolabin.hr

 

Poveznice:

Odakle smo/Di dove siamo? - parentium.com
Škola za okoliš - ssmb.hr
Radionica istraživanja nematerijalne kulture
- emi.hr
Prva publikacija Centra za nematerijalnu kulturu - glasistre.hr
CENKI predstavio publikaciju istraživanja nematerijalne kulturne baštine Istre - barkun.hr
Pazinski i labinski srednjoškolci u istraživanju nematerijalne kulture - regionalexpress.hr
Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo?“ - kulturistra.hr

Fotogalerija: