naslovna > Arhiva novosti > Škola demokracije 2013.

XVI Democracy Schools-Youth Parliament 2013
XVI. Škole demokracije-vijeća mladih 2013.

 


    2013.

Na ovogodišnjem tečaju održale su se radionice i predavanja na temu:
-    elektroničko nasilje (cyberbullying)
-    prevencija nasilja u školama
-    primjeri dobre prakse prevencija iz Norveške i Hrvatske.

 

 Sve Škole demokracije 1998.-2013. - ssmb.hr


                           Sudionici Škole demokracije 1. dan

04.07.2013. Izvještaj 1. dan U sklopu XX. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja 4. srpnja 2013. započeo je ovogodišnji tečaj XVI. Škole demokracije koji se svake godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova, Istarske županije i Grada Labina, u organizaciji Srednje škole Mate Blažine i Projekta Labin-zdravi grad. Škola demokracije održat će se od 4. do 6. srpnja u Srednjoj školi Mate Blažine na temu Nasilja među mladima, s naglaskom na virtualno nasilje. Na ovogodišnjoj Školi sudjeluje šezdesetak sudionika među kojima su pored učenika i nastavnika labinskih škola i gosti  iz Sandnesa (Norveška), Zaboka, Zagreba Vukovara i Rijeke te volonteri iz Poljske.

Škole demokracije pozdravnim riječima otvorio je direktor tečaja i ravnatelj škole domaćina - Čedomir Ružić te koordinatorica projekta i dogradonačelnica Labina Eni Modrušan koja je istaknula dosadašnja pozitivna iskustva ovog međunarodnog projekta, nakon što je odsvirana Oda radosti i video uradak labinskih srednjoškolaca na temu Think EU. U ime učenika škole domaćina sve prisutne pozdravila je i učenica Lea Šumberac zaželjevši im dobrodošlicu i još jednu kvalitetnu Školu demokracije. Učenice Mari Syvertsen i Thea Bråstein Jonassen predstavile su Vijeće mladih grada Sandnesa (Norveška), aktivnosti Vijeća te njegov utjecaj na sredinu u kojoj djeluje. Bjarte Bjørnsen, predstavnik lokalne zajednice grada Sandnesa, govorio je o njihovom Projektu Zdravoga grada Sandnesa te iznio primjere dobre prakse smanjenja kriminala i nasilja: ''Ulično posredovanje'', ''Hod za zaštitu i sigurnost'' i ''Noćni gavrani''. Stručne suradnice Srednje škole Mate Blažine - psihologinja Mirjana Dobrić i pedagoginja IrenaCrvak - prezentirale su rezultate upitnika o nasilju u školi uspoređujući podatke iz 2003. i 2013. godine.

Nakon prezentacijskog dijela paralelno su se odvijale radionice o cyberbullyingu (virtualnom nasilju), a to su: radionica  Zaklade Friedrich Ebert-Stiftung pod voditeljstvom Vanje Nedić i Livije Stanišić (rade prema metodi "teatar potlačenih" gdje sudionici trebaju "odglumiti" zadane scene, prezentacija u plenumu i razgovor s publikom, a riječ je o temama vezanim za nasilje) te radionica koju su vodile psihologinje Hana Šiljan Bembić (Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“) i Marina Župan (Osnovna škola „Ivan Batelić“ Raša). Cilj im je bila senzibilizacija i edukacija sudionika o štetnim posljedicama elektroničkog nasilja te kako se od njega zaštiti. Nakon radionice sudionici će biti sposobni prepoznati cyberbullying, zaštiti se od njega, savjetom i podrškom pomoći žrtvama cyberbullyinga, sudjelovati u prevenciji.

 

Nakon radionica prikazana je videoprojekcija debate na temu Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je opravdan koju je održao srednjoškolski Debatni klub u Zagrebu 2001. godine u Ministarstvu za eurospke integracije na engleskom jeziku, uz nazočnost i komentar gospođe Delfine Arapović, voditeljice tadašnjeg vrlo popularnog Debatnog kluba Srednje škole Mate Blažine. 


                              Sudionici Škole demokracije 2. dan

08.07.2013. Izvještaj 2. dan Drugi dan Škola demokracije započeo je prezentacijom primjera dobre prakse. Članice Vijeća mladih grada Sandnesa, Mari Syvertsen and Thea Bråstein Jonassen, govorile su o aktivnostima koje provodi njihovo Vijeće s ciljem sprječavanja internetskog nasilja. Zatim su uslijedili primjer iz Hrvatske: profesorica sociologije Vesna Ivezić (Srednja škola Mate Blažine Labin) iznijela je rezultate istraživanja kojim se ispitivalo koliko učenici (1. i 3. razred gimnazije) prepoznaju vršnjačko nasilje i što pod tim pojmom podrazumijevaju, a učenici Gimanzije Antuna Gustava Matoša Zabok (Lea Španiček, Valentina Posavec, Mateja Petrinec, Marko Martinić te professor Daniel Pevec) na engleskom i hrvatskom jeziku prezentirali su svoje aktivnosti prevencije i iskustva o nasilju u školi.


Aktivnosti i organizaciju Vijeća mladih Grada Rijeke prezentirali su učenici Lea Sečen i Dino Božanić, a o temi Kako voljeti svoj grad govorili su članovi Gradskog Vijeća mladih Osnovne škole Matije Vlačića (Matea Tomanjik, Roberta Duić, Rafaela Blažina, Chisty Baschiera, Renata Dobrić, Ema Načinović) te Srednje škole Mate Blažine (Nikolina Mohorović). Nakon pauze paralelno su se odvijale radionice:  Zaklade Friedrich Ebert-Stiftung (Blanka Smoljan, Livija Stanišić, Vanja Nedić) te radionica Virtualno nasilje koju je vodila profesorica Dijana Muškardin (Srednja škola Mate Blažine Labin).
Predstavljanje rezultata dvodnevnog rada učenika s voditeljima radionica započelo je u 19:30 u Srednjoj školi Mate Blažine. Učenici su na zanimljiv i kreativan način, plakatima i kratkim scenskim igrama, prikazali svoje iskustvo i poimanje vršnjačkog nasilja te su iznijeli smjernice kako bi se ono moglo spriječiti.


Ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Labin i izvršni director tečaja Škole demokracije, profesor Čedomir Ružić, zahvalio je svim voditeljima i učenicima na aktivnom sudjelovanju. Uručio je certifikate svim sudionicima tečaja, a gostima iz Norveške, Poljske, Zaboka i Rijeke prigodne poklone s morskim konjicem (rad profesorice Alide Blašković Koroljević) kao simbolom ovogodišnjih Škola demokracije. Također, svi sudionici dobili su torbe sa istim simbolom koje je izradio Centar za inkluziju iz Labina.

(Tekst i foto: Ana Paliska i Laura Kokot)

Zahvaljujemo se                       
pokroviteljima i sponzorima: Hrvatska mreža zdravih gradova, Istarska županija i Grad Labin
sponzorima: ITV Murexin-Raša, Vodovod-Labin, Pizzeria Calimero-Labin, Mondcommerce-Labin,  Apolonia dental-Labin, Restoran Šterna-Labin, Atelje Alida Blašković Koroljević, Sigurnost Belušić-Labin, Jedinstvo-Labin, Nova Arena-Labin, Indikator-Labin, Vinicola P&V-Labin, Birograf-Labin, Autotrans-Labin,  Fist-Labin, Crimson-Labin, Turistička zajednica Grada Labina..., te
medijskim pokroviteljima: Radio Labin, 5.portal, Labinština info, Labin.com, Glas Istre...

Prezentacije:

Sandnes Video prezentacija boravka u Labinu Kroatia 2013 - Vimeo.com

Sandnes Digital mobbing - pdf

Sandnes What is SUR Sandnes Youth Council - pdf

Sandnes Safety and security walks - pdf

Sandnes Streetmediation - pdf

Sandnes The history of Day and Night Raven - pdf

Labin OŠ M. Vlačić KAKO VOLJETI SVOJ GRAD - pdf

08.07.2013. Evaluacija Škole demokracije 2013. - pdf

08.07.2013. Popis sudionika - pdf

30.06.2013. Program XVI. Škole demokracije - pdf

17.06.2013. Druga najava XVI. Škole demokracije - pdf

03.06.2013. Prva najava XVI. Škole demokracije - pdf

03.06.2013.  Obrazac prijave Škole demokracije - doc


 Zaštitni znak 2013.

Poveznice:

Škole demokracije-vijeća mladih 1998.-2013. - ssmb.hr

Fotogalerija Škole demokracije - ssmb.hr

Završila 16. Međunarodna škola demokracije - labin-zdravi-grad.hr

O devijacijama i cyberbullyingu među mladima - glasistre.hr

Završila 16. Međunarodna škola demokracije - labin.hr

Uspješno održana 16. Škole demokracije - 5portal.hr


05.07.2013. Drugi dan 16. Škole demokracije vijeća mladih - radiolabin.hr

04.07.2013. Nasilje među mladima i cyberbullying tema 16. Škole demokracije - nasifoji.com

04.07.2013. Sprječavanje nasilja i bullyinga nad mladima teme ovogodišnje Škole demokracije–Vijeća mladih - radiolabin.hr

25.06.2013. Prijevara putem elektroničke pošte - glasistre.hr

05.06.2013. Program XX. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja - zdravi-gradovi.hr

05.06.2013. Sve više žrtava cyberbullyinga u Hrvatskoj - index.hr

05.06.2013. Kako spriječiti epidemiju nasilja na društvenim mrežama? - novilist.hr

18.03.2013. Zaključci konferencije „Nasilje u školi“ - mzos.hr

Web detektivi - cnzd.org
Savjetovalište Luka Ritz - savjetovalište.hr

        
Čedomir Ružić i Bjarte Bjørnsen, direktori Tečaja

Facebook movie Projekt Demokracije 2013.