naslovna > Arhiva novosti > Škola demokracije 2014.

Škole demokracije-vijeća mladih 2014.
Democracy Schools-Youth Parliament 2014

 

   


XXI. Motovunska ljetna škola unapređenja zdravlja
XVII. Škole demokracije-vijeća mladih 2014.
Labin, 26.-28.06.2014.


 

07.07.2014. Radionicama FORUM TEATRA učenici progovorili o nasilju u školama (26.-28.2014.)
Sudionici ovogodišnje XVII. Škole demokracije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Norveške kroz radionice FORUM TEATRA iz Pule igrama, vježbama i dramskim prizorima uživjeti se u problematiku digitalnog nasilja i prikazali načine suočavanja s istim u svakodnevnim situacijama kao i brojnim zanimljivim prezentacijama njihovih aktivnosti.

Više pod Prezentacije

 

 

 

 

1. dan  - 26. lipnja 2014.

 
U okviru 21. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja 26. lipnja 2014. započeo je ovogodišnji tečaj XVII. Škola demokracije koji se svake godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova, Istarske županije i Grada Labina, a u organizaciji Srednje škole Mate Blažine Labin,  Projekta Labin-zdravi grad,  Hrvatske mreža zdravih gradova i Škole narodnog zdravlja «Andrija Štampar». Ovogodišnje Škole demokracije održat će se od 26. do 29. lipnja u Srednjoj školi Mate Blažine, a sudjelovat će sedamdesetak sudionika iz Sandnesa (Norveška), Banovića (Bosna i Hercegovina), Čakovca, Buja, Rijeke te učenici labinskih osnovnih škola i srednje škole – škole domaćina.
Osnovna tema ovogodišnjih Škola demokracije je DIGITALNO NASILJE - CYBERBULLYING, svojevrsni nastavak prošlogodišnje Škole demokracije, na temu prevencije nasilja u školama.  Norveški su partneri (Općina Sandnes) s Gradom Labinom aplicirali projekt pod nazivom Youth Democracy Project THIN LINE - STOP BULLYING IN SCHOOLS  (program Mladi na djelu, podakcije Demokratski projekti mladih). Projekt obuhvaća dva susret labinskih i norveških učenika-vijećnika, prvi  u norveškom gradu Sandnesu, koji se održao u travnju,  a drugi se održava tijekom XVII. Škola demokracije-vijeća mladih u Labinu. Cilj projekta THIN LINE je usredotočiti se na digitalno nasilje i njegovu prevenciju te razviti svijest o digitalnom nasilju na svim razinama od učenika u školi do političara kao donosioca odluka, ali, također, steći bolje razumijevanje vlastite uloge u demokratskom sustavu te europskom građanstvu.


Škole demokracije pozdravnim riječima otvorio je direktor tečaja i ravnatelj škole domaćina - Čedomir Ružić te koordinatorica projekta i dogradonačelnica Labina Eni Modrušan koja je svima zaželjela dobrodošlicu i istaknula dugogodišnju suradnju Grada Labina, labinske srednje škole i općine Sandnes.  U ime učenika škole domaćina sve prisutne pozdravile su na hrvatskom i engleskom jeziku učenice Nicole Zahtila i Mateja Klapčić zaželjevši im dobrodošlicu i još jednu uspješnu Školu demokracije. Bjarte Bjørnsen (predstavnik Grada Sandnesa i direktor tečaja Škola demokracije) pozdravio je  prisutne, a voditeljiica projekta THIN LINE  (norveški partner) Nina Osland istaknula je važnost projekta i njegove ciljeve.
Nakon pozdravnih riječi učenice Helene Åsnes i Thea Bråstein Jonassen predstavile su Vijeće mladih grada Sandnesa (Norveška) i njegove aktivnosti, Janne Gripsrud predstavila je  projekt Marš protiv nasilja, a Elin Tangen Eide i Herman Ingebrigtsen su prezentirali projekt Thin Line i ostvarene aktivnosti. Nakon prezentacija uslijedila su tri kratka videouratka  kojima se na zanimljiv i zabavan način predstavilo svim prisutnima čime su se bavili sudionici projekta na prvoj razmjeni učenika u Sandnesu u travnju ove godine.


Posljednja prezentacija bila je predstavljanje mobilne aplikacije „Zaustavimo nasilje u školama“ koja je nastala kao rezultat projekta Thin Line. Hrvatska verzija je prilagodba norveške verzije mobilne aplikacije „Stop mobbing i skolen“ koju je kreirala od 2012. do 2013. godine norveška novinska agencija koja izdaje regionalni dnevni list Stavanger Aftenblad  te  koja je ujedno odgovorna za njezin sadržaj i dala je na korištenje Thin Line projektu. U izradi hrvatske verzije, koju je izdao Phoenik Network iz Norveške, korišteni su relevantni zakoni i protokoli te sljedeći sadržaji i izvori uz suglasnost navedenih: Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, Hrabri telefon, Savjetovalište Luka Ritz, Ministarstvo unutarnjih poslova i Pravobranitelj za djecu.


Nakon prezentacijskog dijela započela je radionica o cyberbullyingu: „CYBERBULLYING“ FORUM TEATAR voditeljice Irene Bilčić. Kazalište potlačenih, kao interaktivno, participativno kazalište, koristi se širom svijeta kako bi pojedinci osvijestili svoj položaj u društvu i mogućnosti koje im se pružaju za poboljšanje svog položaja. Kazalište potlačenih na nenametljiv i dijaloški način navodi polaznike da razmisle o problemu koji proživljavaju, da ga sagledaju iz više perspektiva i na kraju pokušaju riješiti problem. Cilj radionice je proučiti višeslojnost digitalnog nasilja uz pomoć kreativnog medija - kazališta. Igrama, vježbama i dramskim prizorima učenici će se uživjeti u problematiku digitalnog nasilja i pokušati naći načine suočavanja s istim u svakodnevnim situacijama.


2. i 3. dan – 27. lipnja 2014. i 28. lipnja 2014.


Drugi dan XVII. Škola demokracije započeo je radionicom Forum teatra  kojom su, između ostalog, prezentirani i zaključci prethodnog dana. Zatim su uslijedile prezentacije rezultata istraživanja te primjeri dobre prakse:  Rezultati istraživanja rizičnih ponašanja učenika srednjih škola Istarske župnije u šk.g. 2012./2013. (psihologinja Mirjana Dobrić i pedagoginja Irena Crvak – Srednja škola Mate Blažine Labin), Cyberbullying – digitalno nasilje (Adrijan Osmani i Lorena Gazić, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka), Predstavljanje projekta Europa i mladi (Prva sušačka gimnazija Rijeka/Gradsko vijeće mladih Rijeka), Nasilje u predškolskoj dobi (Savjet mladih Čakovec), rezultati istraživanja Virtualni svijet i mladi (sociologinja Vesna Ivezić  – Srednja škola Mate Blažine Labin), MICC projekt – Model međunarodnog krivičnog suda (Helena Stepić - Srednja škola Mate Blažine Labin), Digitalno nasilje – prezentacija rezultata istraživanja (Gradsko vijeće mladih Osnovne škole Matije Vlačića Labin),  Neka se dobri glasovi čuju – na temu cyberbullyinga (Renata Kiršić, udruga Alfa Albona Labin) i Digitalno nasilje - prezentacija rezultata istraživanja (Gradsko vijeće mladih Srednje škole Mate Blažine Labin).


Nakon završetka radnog dijela ravnatelj Srednje škole Mate Blažine i direktor tečaja, profesor Čedomir Ružić, zahvalio je svim učenicima i njihovim voditeljima te uručio certifikate, a gostima i prigodne poklone sa simbolom ovogodišnjih Škola demokracije.

 
Posljednji dan ovogodišnjeg tečaja (28. lipnja) proveden je u druženju i zabavi. Svi sudionici nagrađeni su izletom na Cres brodom.

(Tekst: Laura Kokot i Ana Paliska. Foto: Čedomir Ružić, Dijana Muškardin, Ana Paliska, Edi Miletti, Dino Belušić)


                     Sudionici Škole demokracije 2014. 2. dan

Zahvaljujemo se pokroviteljima: Hrvatska mreža zdravih gradova, Istarska županija i Grad Labin
i sponzorima: Općina Kršan-Kršan, Vodovod-Labin, Pizzeria Calimero-Labin, Mondcommerce-Labin,  Restoran Šterna-Labin, Atelje Alida Blašković Koroljević, Indikator-Labin, Jedinstvo-Labin, Vinicola P&V-Labin, Mantika-Labin, Autotrans-Labin,  Liber domini-Labin, STAR GLASS-Labin, Turistička zajednica Grada Labina, COLLEGIUM-Rijeka..., te medijskim pokroviteljima: Radio Labin, 5.portal, Labinština info, Labin.com, La voce del popolo

Preuzimanje:

Izvještaj sa XVII. Škole demokracije - pdf    Rezultati evaluacijskog upitnika - pdf     Sudionici ŠD 2014. - pdf

Program XVII. Škole demokracije-Thin line - pdf   Program XVII. School of democracy-THIN LINE - pdf

Prezentacije:

Stop bullying in school - pdf

Mobilna aplikacija Zaustavimo nasilje u školama - pdf

Korištenje rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika za samoanalizu i razvoj preventivnih programa - pdf

Put ka jačanju emocionalnih potencijala učenika kao način prevencije rizičnih ponašanja - pdf

Digitalno nasilje ili cyberbullying - pdf

Cyberbullying-suvremeno nasilje - pdf

Digitalno nasilje-cyberbullying - pdf

Poveznice:

28.06.2014. Come combattere il cyberbullismo - La Voce del Popolo

26.06.2014. S radom počela Škola demokracije glavna tema koje je „Zaustavimo digitalno nasilje u školama“ - radiolabin.com

26. i 27.06.2014. Forum kazalište Forum kazalište spada u skupinu tehnika koja se naziva kazalište potlačenih. Kazalište potlačenih razvio je tijekom posljednjih trideset godina brazilski redatelj Augusto Boal. Ovaj sistem kazališnih vježbi, igara i tehnika ima za cilj razviti kod potlačenih ljudi  (svi oni kojima je potpuno ili djelomično oduzeto pravo na dijalog) kazališni jezik kao osnovni ljudski jezik kojim mogu komunicirati s drugim društvenim subjektima i izraziti svoju volju i svoje želje. Samim time kazalište potlačenih potiče ljude na djelovanje. Zbog svoje dinamizirajuće prirode forum kazalište je najraširenija tehnika kazališta potlačenih. Jedna predstava forum kazališta započinje odigravanjem scene u kojoj protagonist ne može riješiti problem (tlačenje) koji ga muči. Publika je tada pozvana da zamjeni protagonista i, na svoj način, pokuša riješiti problem. Tijekom predstave razvija se konstruktivan dijalog koji u svojoj srži sadržava aktivno sudjelovanje gledatelja (ovdje nazvanih gledatelji-glumci).Više: www.ink.hr

Izlet na Cres: 28.6.2014. Brod "Duboka" sagrađen je 1886. godine u Starom Gradu na otoku Hvaru. Izvorno čvrst i stabilan teretni jedrenjak tipa trabakul ( tal. trabaccolo), brod "Duboka" gotovo je cijeli svoj radni vijek služio za prijevoz vina s dalmatinskih otoka u Split. Tijekom Drugog svjetskog rata pogonjen jedrima prevozio je slanu ribu čak do Grčke! Dobrano ušavši u drugo stoljeće svoje plovidbe brod "Duboka" je 2013. godine preuređen u moderan izletnički brod. Udobno se smjestite i uz piće dobrodošlice zaplovite prekrasnim Kvarnerom. U društvu svojih najmilijih upoznajte istočnu obalu magične Istre, skrivene uvale otoka Cresa, očaravajući grad Cres i spektakularno remek djelo prirode, Plavu špilju. Više: www.rabac-excursions.eu


 

13.06.2014. U MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja U znak sjećanja na Luku Ritza, ali i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja u Hrvatskoj, danas su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta šesti put dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

 

 

Više: OVDJE! www.public.mzos.hr

 

 

 

30.05.2014. Održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina Jučer je u Velikoj vijećnici Grada Labina održana 20. sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Labina. Tema sjednice bila je „Digitalno nasilje“ (cyberbullying). Na sjednici su održane prezentacije osnovnih škola Matije Vlačića  i „Ivo Lola Ribar“ Labin te Srednje škole Mate Blažine Labin. U okviru aktualnog sata mladi vijećnici su postavljali vijećnička pitanja predstavnicima Gradske uprave Grada Labina. Pored mladih vijećnika sjednici su prisustvovali i učenici Srednje škole Mate Blažine koji su u okviru europskog projekta THIN LINE bili u posjeti Gradu Sandnesu (Norveška). Oni su predstavili projekt i prezentirali video uradak snimljen u Norveškoj.


Više OVDJE! - www.labin-zdravi-grad.hr

Poveznica:

THIN LINE - ”STOP BULLYING IN SCHOOLS” 

 

Youth Democracy Project THIN LINE 2014. - ssmb.hr

 


Skype
: cedomiruzic
Facebook
: www.facebook.com/Projekt Demokracije

Fotogalerija: