naslovna > Županijska stručna vijeća > ŽSV biologije i kemije

Županijsko stručno vijeće biologije i kemije


Prijava na stručne skupove - ettaedu.eu   Softver za samovrednovanje - pdf

Školska godina 2014.-2015.

Stručni skupovi

30.06.2015. Županijsko stručno vijeće nastavnika biologije i kemije srednjih škola Istarske županije
Dnevni red:
1. Cjelovita kurikularna reforma; predavanje, radionice i zaključci rada
2. Razno
Hodogram aktivnosti:
1.    PPT - Cjelovita kurikularna reforma-diseminacija članovima ŽSV o planiranom tijeku promjena u provedbi strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (25-30 min.; od 9 do 9 i 30)
2.    I. radionica - Ključni pojmovi (analiza teksta iz Strategije po grupama i isticanje ključnih pojmova; 60 min.; od 9 i 30 - 10 i 30)
3.    Pauza za kavu (10 min.; od 10 i 30 do 10 i 40)
4.    II. radionica - Dobrobit cjelovite kurikularne reforme-prepoznati dobrobit CKR za učenike i nastavnike (od 10 i 40 do 11 i 10)
5.    Zaključci rada: 10 minuta - do 11 i 20
6.    Pauza za marendu -30 min.
7.    Razno - Državna matura (biologija i kemija), e – Twinning platforma i njezino korištenje
8.    Evaluacija skupa

Preuzimanje:
Prezentacija CJELOVITA KURIKULARNA REFORMA - pdf

21.11.204. U SŠMB-u održano prvo Županijsko stručno vijeće biologije i kemije U Labinu je 21.11. održano Županijsko stručno vijeće nastavnika biologije i kemije srednjih škola Istarske županije. Sudionike skupa pozdravila je u ime domaćina, Srednje škole Mate Blažine, pedagoginja škole Irena Crvak.


Kroz predavanja i radionice stručnog usavršavanja nastavnici su  odradili radionicu „Obrazovni ishodi“, koju je vodila gđa Borjanka Smojver, dipl. ing., viša savjetnica za biologiju i kemiju AZOO iz Rijeke. Ishodi učenja sastavni su dio kurikuluma usmjerenog na kompetencije učenika, a jedan od ciljeva ove radionice bio je usporedba i suprotstavljanje ishoda učenja odgojno-obrazovnim ciljevima.
Predavanje „Implementacija Građanskog odgoja i obrazovanja u nastavu biologije i kemije“ predstavila je Sandra Juran, prof.-mentor, inače voditeljica ŽSV. Nastavnicima je dan pregled tema prikladnih za obradu GOO-a kroz gradivo biologije i kemije u gimnazijskom programu.
Na kraju su sudionici skupa imali priliku da im predavači Školske knjige prezentiraju svoje dvije radionice. Za biologe je to bilo vrlo interesantna radionica „Invazivne vrste“, koju je odradila gospođa Andrea Lucić, dr.sc., sa Zoologijskog zavoda PMF-a, dok su za kemičare radionicu „Neutralizacija u duginim bojama“ predstavili zajedničkim snagama gđa Sonja Rupčić Petelinc, dipl. ing. kemije i gdin Goran Bukan, prof. kemije.


Važno je naglasiti da je koncepcija skupa, a tako i odabrane metode rada, bila usmjerena na bolje razumijevanje i primjenu poučavanja i rada s učenicima, naročito kroz radionicu o obrazovnim ishodima, usmjerenih na stjecanje kompetencija učenika, prema kojima se određuju sadržaji nastavnoga rada, kao i informacije o GOO-u, koji postaje od slijedeće školske godine važna karika u redovnom odgojno-obrazovnom procesu. Nastavnici su pak radionice Školske knjige prihvatili sa velikim interesom. Skup je protekao u radnom i prijateljskom ozračju.
(Sandra Juran, prof.-mentor)

Preuzimanje:
Prezentacija: Obrazovni ishodi, Borjanka Smojver, dipl. ing., viša savjetnica za biologiju i kemiju AZOO iz Rijeke - pdf
Prezentacija: Implementacija Gradanskog odgoja i obrazovanja u nastavu biologije i kemije, Sandra Juran, prof. biologije i kemije - pdf
Prezentacija: Invazivne vrste u Hrvatskoj–što su, odakle su stigle i zašto su nepoželjne?, Dr. sc. Andreja Lucic - pdf
Prezentacija: Neutralizacija u duginim bojama, Sonja Rupčić Petelinc, prof. mentor - pdf


(andra Juran, prof.-mentor, voditljica Županijskog stručnog vijeća biologije i kemije