naslovna > Arhiva novosti > Međunarodno natjecanje „BALKAN JUNIOR 2018.“ u Srednjoj školi Mate Blažine

Međunarodno natjecanje BALKAN JUNIOR 2018. u Srednjoj školi Mate Blažine

8.11.2017. USPJEŠNO ODRŽAN RADNI SASTANKA RAVNATELJA I MENTORA ZA BALKAN JUNIOR 2018. U nedjelju 5.11.2017. predstavnici država odnosno škola iz Srbije (Valjevo) TEHNIČKA ŠKOLA, Bosne i Hercegovine (Tešanj) JU MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA, Slovenije (Velenje) ŠKOLSKI CENTAR VELENJE, Rumunjske (Constanta) COLEGIUL TEHNIC „TOMIS“, Turske (Istanbul) INONU MTAL, Crne Gore (Nikšić) JU SREDNJA STRUČNA ŠKOLA i kao domaćini iz Hrvatske (Labin) SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE okupili su se u Hotel & Casa Valamar Sanfior u Rapcu, a povod radnog sastanka bila je priprema natjecanja Balkan Junior 2018. koje će se održati u Labinu od 10. do 13. svibnja.

Ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić nakon dobrodošlice sudionicima sastanka prezentirao je Školu te njene međunarodne aktivnosti. U nastavku je Davor Franković kao voditelj aktiva elektrotehnike prezentirao područje rada elektrotehnike i strojarstva, zanimanja iz struke te projekte koje provode. Također cilj sastanka je između ostalog i dogovor oko praktičnog i teorijskog dijela natjecanja.

Nastavnik Ivica Komadina prezentirao je praktični dio zadatka koji će obuhvaćati sklapanje i programiranje robotskih kolica „Balkan KARIĆA“  koji će prema zadanim uvjetima, odnosno poligonu morati preći određenu stazu te zaobilaziti prepreke. Sudionici su se usuglasili oko načina realizacije teorijskog dijela natjecanja, iza čega je uslijedilo zajedničko druženje i večera.Sljedeći dan predstavnici škola otišli su u Pulu gdje im se u prostorima Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije primila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, tehničku kulturu i sport Patricia Percan, koja je gostima prezentirala sustav školstva RH odnosno Istarske županije od predškolskog do visokog i cjeloživotnog obrazovanja s naglaskom na strukovne programe obrazovanja. Anamaria Škopac Pamić, viša stručna suradnica za međunarodne projekte, prezentirala im je Odjel za međunarodnu suradnju te EU projekte Istarske županije u sektoru školstva. Direktor Branko Goloskoković iz Tehničke škole Valjevo i ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić, kao rezultat ranijih inicijativa i dogovora ispred pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, tehničku kulturu i sport potpisali su međusobni sporazum o partnerstvu ovih dviju škola. U programu obilaska razgledani su i prostori Zajednice tehničke kulture Pula – Centar za popularizaciju znanosti (domaćini: Anton Pletikos, tajnik Zajednice i Mario Turić, prof. fizike) iza čega smo se uputili u Gračišće gdje su svi nastavili druženje uz ručak i večeru tradicionalne istarske kuhinje.
Posljednjeg dana radnog sastanka posjetili su novootvorenu tvrtku Carel Adriatic na Vinežu gdje im je prezentiran kompletan proizvodni proces i omogućeno razgledavanje proizvodnih linija. Nakon toga uputili smo se u prostorije Grada Labina, gdje im se u maloj vijećnici prigodnim govorom obratila zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, koja je iskazala zadovoljstvo dosadašnjim organiziranim susretima te potporu i podršku Grada Labina u organizaciji domaćinstva projekta Balkan Junior u Labinu 2018. godine. Na kraju predstavnici Balkan Juniora zahvalili su se na gostoprimstvu, razmijenili su prigodne poklone sa predstavnicima Grada i Škole te otišli sa pozitivnim dojmovima cjelokupnog radnog sastanka, a raduju se ponovnom susretu u Labinu.  

(Tekst i foto: Alen Šestak)       
Preuzimanje:
Školstvo Istarske županije - pdf
EU fondovi u Istarskoj županiji - pdf
Interkulturalne aktivnosti Srednje škole Mate Blažine Labin - pdf

Poveznice:
Održan prijem za ravnatelje i mentore u sklopu projekta Balkan junior - labin.hr
Zamjenica gradonačelnika primila sudionike projekta Balkan junior - radiolabin.hr 
Održan prijem za ravnatelje i mentore u sklopu projekta Balkan Junior -  5portal.hr      
ODRŽAN PRIJEM ZA RAVNATELJE I MENTORE U SKLOPU PROJEKTA BALKAN JUNIOR - labin.com
Ravnatelji i mentori 6. međunarodnog natjecanja Balkan Junior posjetili Istarsku županiju - istra-europa.eu
PREDSTAVNICI MJEŠOVITE SREDNJE ŠOLE TEŠANJ U LABINU NA RADNOM SASTANKU DIREKTORA I MENTORA ZA BALKAN JUNIOR 2018. - msst.edu.ba

                                                                                                         
3.11.2017. MEĐUNARODNO NATJECANJE „BALKAN JUNIOR 2018.“ U SREDNJOJ ŠKOLI MATE BLAŽINE Srednja škola Mate Blažine će pod pokroviteljstvom Grada Labina i Istarske županije od 5. do 7. studenoga ugostiti 23 ravnatelja i mentora srednjih škola iz Srbije, Slovenije, Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Rumunjske. Povod posjete je projekt BALKAN JUNIOR koji je nastao još 2012. godine kao ideja da se povežu škole sličnih zanimanja iz različitih država jugoistočne Europe, da se potiče njihova kreativnost, interkulturalnost, podigne razina znanja i kompetencija učenika i nastavnika, koji će se upoznati sa drugim kulturama i običajima kroz natjecanje koje će se održati u svibnju mjesecu 2018. u Labinu, što nas čini ponosnim, a na njemu će sudjelovati preko 50 učenika, mentora i ravnatelja spomenutih država kao i naše škole - jedinog predstavnika Republike Hrvatske. Drago nam je da ćemo nastaviti lijepu tradiciju i suradnju među školama, razmjenu znanja, iskustava kao i sredstava za obavljanje praktičnih zadataka iz oblasti naprednih tehnologija, potrebne suvremenom tržištu rada, kroz praktičan rad iz oblasti mehatronike, elektrotehnike i programiranja. Dosadašnja natjecanja su obuhvaćala upravljanje CNC mašinama, programiranje PLC-a, rad na 3D printeru i realizacija elektropneumatskog sustava upravljanog PLC-om.

Preuzimanje:

Popis gostiju/sudionika sastanka za pripremu natjecanja Labin/Rabac 5.-7.11.2017. - pdf
Program posjeta delegacija škola sudionica Balkan Juniora 5.-7.11.2017. - pdf

 

Škole i države sudionice pripremnog sastanka i natjecanja BALKAN JUNIOR


TEHNIČKA ŠKOLA, Valjevo (Republika Srbija)

INONU MTAL (İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) TEHNIČKA I INDUSTRIJSKA SREDNJA ŠKOLA, Istanbul (Turska)

ŠKOLSKI CENTAR VELENJE, Velenje  (Republika Slovenija)

JU MJEŠOVITA  SREDNJA  ŠKOLA, Tešanj (Bosna i Hercegovina)

JU SREDNJA STRUČNA ŠKOLA, Nikšić  (Crna Gora)

COLEGIUL TEHNIC "TOMIS", Constanta (Rumunjska)

OEMUC "SV. NAUM OHRIDSKI", Ohrid (Makedonija)

SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE, Labin (Republika Hrvatska)


Prezentacija Elektrostrojarstvo SŠMB-a - pdf

 


 

Pokrovitelji BALKAN JUNIORA do 3.11.2017.
GRAD LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA ...
 

Sponzori BALKAN JUNIORA do 3.11.2017.
CRIMSON, Labin; AUTOMATIC SERVIS, Buzet; CAREL, Labin; Ideal N&B, Labin; Strojar, Labin; APOLONIA, Labin; LABINSKA MIRNA, Labin; Romeo Licul, Nedešćina; VODOVOD LABIN, Labin; I.VEM, Pula; TERMOING, Labin; VALAMAR, Rabac; JEDINSTVO, Labin; VINICOLA P&V, Labin; INDIKATOR, Labin; TERMOING, Labin; VIDACOMMERCE, Labin, SINEL TELEKOMUNIKACIJE, Labin; ROCKWOOL Adriatic, Podpićan ...

 

 

Detaljnije PROJEKT BALKAN JUNIOR OVDJE!