naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2020.

Natjecanja, susreti i smotre 2019.-2020.


10.3.2020. Matematičari SŠMB-a briljirali na županijskom natjecanju Županijsko natjecanje iz matematike održano je u Gimnaziji i strukovnoj školi  Jurja Dobrile  Pazin 4. ožujka  2020. Našu školu predstavljalo 7 učenika u varijanti B (za učenike opće, jezične i klasične gimnazije).
U kategoriji 1. razreda  učenik David Vorano (mentor Đani Žufić) osvojio je 2. mjesto, a Petar Vorano (mentor Đani Žufić ) 5. mjesto.
U kategoriji 3. razreda  učenik Petar Dundara (mentorica Roberta Germin Mileta) osvojio je 2. mjesto.
U kategoriji 4. razreda učenik Martin Šverko (mentorica Roberta Germin Mileta) osvojio je 1. mjesto, učenica Maria Carmen Belušić Gonzales (mentorica Roberta Germin Mileta) 2. mjesto, učenica Lana Klobas (mentorica Ticijana Šumberac) 4. mjesto i Antonia Turković (mentorica Roberta Germin Mileta) 5. mjesto.
Čestitamo učenicima na postignutim izvrsnim rezultatima te očekujemo pozive na Državno natjecanje.
(Tekst i foto: Đani Žufić)


                     Mateo Dobrić i Laura Kokot                                               Martin Šverko i Eler Diminić
18.2.2020. Učenici SŠMB-a ponovno na vrhu Županijskog natjecanja iz informatike Županijsko natjecanje srednjih škola iz informatike održalo se u petak 14. veljače, a domaćin je bila  Gimnazija Pula.
Mateo Dobrić, učenik 3. razreda opće gimnazije sudjelovao je u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Gimnazije) te je osvojio 1. mjesto pod vodstvom mentorice Laure Kokot, dok je učenik Aleksandar Parenta, učenik 4. razreda opće gimnazije, osvojio 5. mjesto, isto tako pod vodstvom mentorice Laure Kokot.
Martin Šverko, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja osvojio je 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole), a Petar Dundara, učenik 4. razreda istog usmjerenja osvojio je 2. mjesto u istoj kategoriji, oboje pod vodstvom mentora Elera Diminića.
Našu školu predstavljao je još i David Mišon, učenik 2. razreda elektrotehničkog usmjerenja, koji je u ukupnom poretku kategorije Osnove informatike (Srednje - Strukovne škole) osvojio 7. mjesto, mentor Eler Diminić.
Treba spomenuti da je učenik Mateo Dobrić  svojim rezultatom ostvario 18. mjesto od 153 natjecatelja na razini Hrvatske u svojoj kategoriji za srednje škole – opće gimnazije, a Martin Šverko 24. mjesto od 230 natjecatelja na razini Hrvatske za srednje škole – strukovne škole te Petar Dundara 25. mjesto u istoj kategoriji kao i Martin Šverko.
Eler Diminić i Petar Dundara
Ovim su rezultatima naši učenici potvrdili i nastavili kontinuitet izvrsnih rezultata koje smo kao škola postizali u proteklih četiri godina.
(Tekst: Laura Kokot i Eler Diminić; Foto: Čedomir Ružić)


6.2.2020. Dvije labinske gimnazijalke među 10% najuspješnijih na međunarodnom natjecanju „Best in English“ Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su treću godinu za redom na online međunarodnom natjecanju Best in English.
Od četrnaestero učenika naše škole, najveći broj bodova ostvarila je Lea Budaković, učenica 4. razreda (mentorica: Karla Golja Milevoj, prof.). Slijedi Tara Radović, učenica 3. razreda (mentorica: Stenni Milevoj Šuran, prof.), s jednim bodom manje. Zavidnim rezultatom obje su učenice ušle u 10% najboljih od ukupno 16.462 učenika srednjih škola iz 25 zemalja i 624 srednjih škola.

                     Lea Budaković, mentorica Karla Golja Milevoj, Tara Radović
Natjecanje se provodi na engleskom jeziku (razina B1-B2), a sudjelovati mogu učenici od 15-19 godina starosti. Test je sastavljen pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje Republike Češke, a sastoji se od gramatike, slušanja s razumijevanjem, te čitanja s razumijevanjem.
Mentorice učenicima koji su sudjelovali na natjecanju bile su nastavnice engleskog jezika, prof. Tatjana Buršić, Karla Golja Milevoj, Stenni Milevoj Šuran i Doris Mesaroš.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj; Foto: Čedomir Ružić)


16.12.2019. Petar Dundara sudjelovao na Državnom  turniru mladih fizičara U nedjelju 15. prosinca 2019. na zagrebačkom Prirodoslovno matematičkom fakultetu, održan je Državni turnir mladih fizičara. Hrvatski turnir mladih fizičara je pojedinačno natjecanje učenika srednjih škola koje se organizira po prilagođenim pravilima Međunarodnog turnira mladih fizičara. Učenici pokazuju sposobnost kako rješavanja složenih znanstvenih problema, tako i prezentacije rješenja kroz znanstvenu raspravu.
Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te je bazirano na projektnom rješavanju 17 problema zadanih godinu dana unaprijed. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja.  
Problemi za međunarodni turnir 2020. godine su objavljeni sredinom srpnja, te su potom prevedeni i na hrvatski jezik.  Svaki učenik koji se prijavio za sudjelovanje odabrao je  jedan istraživački problem.  Do kraja studenog trebalo je poslati napisani istraživački rad.
Nakon pregleda pristiglih radova državno povjerenstvo je 10. prosinca 2019. godine pozvalo devet najboljih radova na državni turnir. Među devet odabranih radova bio je i istraživački rad Petra Dundare.
Petar Dundara, učenik trećeg razreda elektrotehnike, odabrao je problem „Saksonska zdjela: Zdjela sa rupom u dnu tone u vodi. Saksonci su koristili takvu napravu za mjerenje vremena. Istražite parametre koji utječu na vrijeme tonjenja.“
Mentor učeniku bio je profesor fizike Nedeljko Mandić, a u teorijskom modeliranju problema znatno je pomogao i profesor strojarstva David Juvan.  U sastavljanju  eksperimentalnog postava pomogli su i školski majstori Edi Milleti i Dino Belušić.  U izvođenju eksperimenata pomagao je i Martin Šverko, učenik 4.e razreda.
Na turniru je svaki učenik (izvjestitelj)  imao 12 minuta vremena da, uz prezentaciju objasni i opiše svoje istraživanje. Potom je, drugi učenik (osporavatelj) imao tri minute vremena da ospori teze izvjestitelja. Nakon toga je uslijedila rasprava između izvjestitelja i osporavatelja (5 minuta) te rasprava između žirija (profesori s PMF-a i FER-a)  i izvjestitelja (5 minuta).
Nakon svih devet „znanstvenih borbi“ uslijedilo je bodovanje. Zbrojeni  su bodovi napisanog istraživačkog rada, bodovi s pisanog ispita znanja iz fizike, vještine prezentiranja i osporavanja tuđeg rada.  Koliko je natjecanje bilo zahtjevno i  izjednačeno govori podatak da je prvih pet natjecatelja (koji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom turniru u Rumunjskoj u srpnju 2020.), osvojilo od 67,68 do 54,89 bodova (od mogućih 100). Petar Dundara je osvojio 7. mjesto s 50,29 bodova.
Hrvatski turnir mladih fizičara organizira Istraživački centar mladih od 2019. godine. Prije toga je natjecanje organiziralo Hrvatsko fizikalno društvo. Sudjelovanje na turniru je vrsta holističkog učenja baziranog na samostalnom istraživanju i radu. Učenici stječu iskustvo znanstvenog istraživanja, što je pogotovo vrijedno onima koji razmatraju znanstvenu ili inženjersku karijeru. Osim toga, potiče se razvijanje samopouzdanja i komunikacijskih vještina.
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić)


10.12.2019. Labinski srednjoškolac Martin Šverko osvojio 1. mjesto na online natjecanju Dabar  Natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se ove godine održalo u Hrvatskoj u tjednu od 11.11. do 15.11. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 3116 srednjoškolaca. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po treći put, a natjecanje je u našoj školi provedeno 11.11. Sveukupno je sudjelovalo 14 učenika različitih razreda i usmjerenja. Martin Šverko, učenik 4. razreda elektrotehničkog usmjerenja osvojio je 1. mjesto riješivši test s maksimalnim brojem bodova (12/12), a bitno je napomenuti da je čak još pet učenika ušlo u 10% najboljih rezultata na razini države. To su redom Mateo Dobrić (3.f), Petar Dundara (3.e), Ema Načinović (4.e) i Aleksandar Parenta (4.f) koji dijele 6. mjesto te Natali Lazarić (3.o) koja je osvojila 10. mjesto. Više... http://www.ssmb.hr/710/labinski-srednjoskolac-martin-sverko-osvojio-1-mjesto-na-online-natjecanju-dabar
(Tekst i foto:  Laura Kokot)


5.12.2019. Učenici SŠMB-a obranili naslov prvaka na svjetskom natjecanju „Unite the Nations“ Učenici Srednje škole Mate Blažine su 29. studenog sudjelovali u 24-satnom međunarodnom istraživačkom natjecanju „Unite the Nations“ i ponovili izvanredan uspjeh od prošle školske godine osvojivši 1. mjesto u konkurenciji od 25 škola iz 10 zemalja svijeta. „Unite the Nations“ je jedna od interaktivnih aktivnosti Time project-a čiji je cilj bolje upoznavanje vlastite zemlje, učenje i upoznavanje drugih zemalja i različitih kultura s naglaskom na timski rad. Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja vodili su nastavnici Laura Kokot, Karla Golja Milevoj, Ana Paliska i Nedeljko Mandić. Više... http://www.ssmb.hr/709/ucenici-ssmb-a-obranili-naslov-prvaka-na-svjetskom-natjecanju-unite-the-nations
(Tekst i foto Laura Kokot, Karla Golja Milevoj, video uradak Mihael Petrović, učenik)


15.10.2019. Labinske gimnazijalke na Devetom istarskom zavičajnom kvizu "Krasna zemljo-Meraviglioso paese" I ove godine učenici Srednje škole Mate Blažina iz Labina sudjelovale su na istarskom zavičajnom kvizu "Krasna zemljo" koji se održao u OŠ Vodnjan u Vodnjanu 11. listopada 2019. Osnovni cilj projekta Istarske županije pod nazivom "Institucionalizacija zavičajne nastave" je formiranje institucionalnog oblika očuvanja istarskog zavičajnog identiteta odnosno uvođenje zavičajne nastave i tradicijske kulture u predškolske ustanove te osnovne i srednje škole na području Istarske županije te očuvanje regionalnog bogatstva i regionalne posebnosti Istre. Kviz je jedan od načina poučavanja zavičajne nastave. Svake godine održava se u drugom gradu Istarske županije. Ove godine kviz se sastojao od pitanja koja su učenici rješavali online preko Loomena te terenskog dijela. Sudjelovalo je 17 osnovnih te 14 srednjih škola, a našu školu predstavljali su učenice 4. f razreda Romina Licul i Antonia Jurasić s mentoricom profesoricom povijesti Dijanom Muškardin (na slici s pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patriciom Percan).
(Dijana Muškardin)
Poveznica:
U Vodnjanu održan 9. Istarski zavičajni kviz 'Krasna zemljo' - ipress.rtl.hr