naslovna > Stručni aktivi > Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta > Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta 2020.

Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta


Dijana Muškardin, voditeljica
Mirjana Dobrić, Irena Crvak, Jasmina Gruičić, Hrvoje Bolfan,
Alida Blašković Koroljević, Nerina Ševrlica Bolfan, Sanja Gregorinić, Danijela Bošković, Ljiljana Štingl, Julia Štemberga, članovi

Aktiv društvene i odgojne skupine predmeta do 2020. OVDJE!

Šk.g. 2021.-2022.


19.10.2021. Srednja škola Mate Blažine Labin uspješno organizirala Senior Day u sklopu Europskog tjedna sporta Europski tjedan sporta (23.9. - 30.9.2021) je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Ministarstvo turizma i sporta je nacionalno koordinacijsko tijelo projekta. Nastavnica Tjelesne i zdravstvene kulture Ljiljana Štingl iz Srednje škole Mate Blažine osmislila je program za ETS sa svojim Školskim sportskim klubom Duga, te ga prijavila na natječaj. Uskoro je uslijedio poziv od strane Ministarstva u kojem su ih obavijestili da će ih podržati u obilježavanju Senior dana. Učenici ekonomskog usmjerenja pod mentorstvom nastavnice Gabriele Dundare, ekonomske grupe predmeta, izradili su i postavili plakate u Labinu i Rapcu kojim javno pozivaju građane i turiste da se priključe vježbanju, a medijska grupa pod mentorstvom Majde Milevoj Klapčić posvetila se javnim objavama vezanim za navedena događanja.
Na gradskim igralištima odvijale su se različite sportske aktivnosti uz iznimno veliki broj sugrađana i turista.
Svrha ovog dana je potaknuti građane na cjeloživotno vježbanje s ciljem poboljšanja psihofizičkog zdravlja. Također, ne manje bitno je napomenuti kako se kroz takva događanja povezuju različiti generacijski uzrasti.
(Tekst i foto: Ljiljana Štingl)


13.9.2021. Obilježena 78. godišnjica bitke pod Brdom Povodom 78. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke na naoružanu motoriziranu kolonu  u kojoj su poginula 43 partizana, danas je  na spomen obilježje kod Tonci (pod Brdo) održana komemoracija kojoj su nazočili delegacije Grada Labina i općina Labinštine, Udruge antifašista Grada Labina, Udruge Josip Broz Tito, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali u učenici 3.o razreda labinske Srednje škole uz poratnju ravnatelja Čedomira Ružića i profesorice povijesti Dijana Muiškardin. Na prigodnoj komemoraciji predsjednik Udruge antifašista Severino Franković  podsjetio je da se danas obilježava i velika obljetnica pazinskih Rujanskih odluka kojima je Istra pripojena Hrvatskoj. Podsjetio je on: (ton – Severino Franković). O događajima iz 1943. godine sat povijesti srednjoškolcima je održao voditelj Narodnog muzeja Vedran Kos, a na važnost sjećanja i učenja na te slavne dane ukazala je zamjenica gradonačelnika Labina Federika Mohorović Čekada. Ona je istaknula: (ton – Federika Mohorović Čekada).
(Radio Labin)
Poveznice:
Obilježena 78. godišnjica bitke pod Brdom OVDJE!

Šk.g. 2020.-2021.


30.6.2021. Profesorica Ljiljana Štingl predstavila autorski rad na znanstveno-stručnom skupu 29. ljetne škole kineziologa Hrvatske
Hrvatski kineziološki savez ove je godine nakon prekida zbog Covid pandemije ponovno održao Ljetnu školu kineziologa Republike Hrvatske u Zadru od 23 .do 26.06.2021. Na stručnom skupu održane su brojne radionice kao i prezentacija stručnih i znanstvenih radova koji su objavljeni u ovogodišnjem zborniku 29. Ljetne škole. Jedna od autorica rada u spomenutom zborniku je i Ljiljana Štingl,  profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi Mate Blažine Labin. Predstavila je svoj rad „Interes srednjoškolaca za tjelesnu aktivnost i nastavu tjelesne i zdravstvene kulture“ koji je po ocjeni recenzenata svrstan u kategoriju „prethodno znanstveno priopćenje“.


Navedeni rad zajedničko je istraživanje kojeg je profesorica Štingl izradila sa mr.sc. Lorisom Benassijem sa Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule. Cilj rada je pokazati navike i interese srednjoškolaca za tjelesnim aktivnostima i nastavom tjelesne i zdravstvene kulture. Uzorak ispitanika činilo je 257 učenica i učenika sve četiri školske generacije Srednje škole Mate Blažine iz Labina u školskoj godini 2020./2021. Anketirani ispitanici predstavljaju 62,5 % svih srednjoškolaca škole, točnije 103 učenice (40,1 %) i 157 učenika (59,9 %) prosječne dobi od 16,5 godina. Podatci su prikupljeni za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture anonimnom anketom softverom za administraciju ankete Google Forms.
(Tekst i foto: Ljiljana Štingl)
Poveznica:
Zbornik radova - hrks.hr

 


29.3.2021. Međunarodni projekt Walk the global walk realiziran u SŠMB-u
Tijekom siječnja i ožujka 2021. odrađene su planirane aktivnosti međunarodnog projekta Walk the global Walk. U projektu sudjeluju nastavnici i učenici srednjih škola Istarske županije, a  koordinatorica projekta za Istarsku županiju je Antonia Dušman.
Projekt koji traje već treću školsku godinu i u kojem sudjeluju i učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina sufinanciran je od strane Europske Unije. U njemu sudjeluju različite institucije iz 11 europskih zemalja: Italije, Francuske, Hrvatske, Cipra, Ujedinjenog Kraljevstva (Wales i Škotska), Portugala, Grčke, Rumunjske, Bugarske, Bosne i Hercegovine te Albanije. Održivi gradovi i zajednice (COR11), Klimatske promjene (COR 13), Mir, pravda i jačanje institucija (COR 16) smatraju se najvažnijim pitanjima o kojima mladi nedovoljno razmišljaju i to su ujedno i glavne teme na kojima se temelje aktivnosti projekta. Više OVDJE! ili na stranicama  https://www.walktheglobalwalk.eu/
Ova školska godina 2020.-2021. tematski je vezana uz COR 16 - Mir, pravda i snažne institucije. U projekt su bile uključene i nastavnici srednjih škola Istarske županije, a nakon edukacije u radu s učenicima koristio se i pripremljen edukativnim materijalima za nastavnike. U edukativnoj brošuri pripremljena je i digitalna verzija aktivnosti.
Od siječnja do kraja ožujka učenici 1.d razreda, smjera ekonomije s mentoricom Dijanom Muškardin sudjelovali su u sljedećim aktivnostima:
Radionica 1. - MIR, u trajanju od 2 školska sata održana je online preko Google Classroom učionice 29. siječnja 2021. Voditeljica radionice bila je profesorica povijesti Dijana Muškardin.
-    Prva aktivnost bila je na temu  "Mirno društvo: Što je to?"
-    Druga aktivnost na kojoj su učenici radili bila je na temu  "Mirno društvo: Stvorimo ga sami."
Glavni ishodi radionica bili su razumjeti  što znači mir, utvrditi različite vrste nasilja te kritički razmišljati o težini različitih vrsta nasilja. Razumjeti uzroke nasilja, znati prepoznati posljedice nasilja te shvatiti kako različite situacije zahtijevaju različite reakcije i pronaći načine na koje oni mogu djelovati kao učenici.
Radionica 3.  – SNAŽNE INSTITUCIJE, u trajanju od 4 školska sata održana je online preko Google Classroom učionice 5. veljače 2021. Voditeljica radionice bila je profesorica povijesti Dijana Muškardin.
Aktivnosti:
a) "Što u učinkovite, odgovorne i uključive institucije?"
b) "Imamo li svi jednak pristup institucijama?"
c) "Tko ima moć?"
Ishodi radionice bili su razmotriti što podrazumijeva pojam „uključive institucije“ i srodni pojmovi „učinkovitost“, „odgovornost“, „različitost“,  prepoznati neka značenja ovih ključnih riječi te razumjeti osnove o ulogama i odgovornosti uključivih institucija. Učenici su raspravljali na temu Čemu služe škole i je li naša škola uključiva te su imali zadatak izraditi i plakat.
Radionice na temu PRAVDA provele su  edukatorice Nina Brnić i Irena Burba iz Udruge Zelena Istra odrađene su  u dva navrata 19. veljače i 12. ožujka 2021.

Radionice na temu PRAVDA  u trajanju 4 školska sata  održane su online. Teme o kojima se raspravljalo i kritički promišljalo bile su sljedeće:
a) "Socijalna pravda – Skulptura"
b) "Klimatska pravda"
c) "Ekonomska pravda – Blago"
Tijekom studenog i prosinca 2020. učenici Srednje škole Mate Blažina s mentoricom Dijanom Muškardin  sudjelovali su u izradi TIK TOK video uratka na temu "Klimatskih promjena" u sklopu aktivnosti "Globalna šetnja" te izradi "Nacionalnog manifesta u Internacionalnoj zimskoj školi." 
Više na https://www.walktheglobalwalk.eu/hr/school-activities/croatia)
U sklopu projekta Walk the global walk, održana je online radionica, 7. prosinca 2020. Tema radionice bila je izrada manifesta, a radionicu su održale edukatorice Udruge Zelena Istra. Nakon održane radionice dva su učenika, predstavnika Srednje škole Mate Blažina sudjelovala i na međunarodnoj radionici gdje su zajedno radili na nacionalnom manifestu. Na radionicama i izradi TIK TOK-a sudjelovali su sljedeći učenici 1. i 2. razreda gimnazije:
-    Nika Šurković, Selina Karić, Emili Škabić, Ena Tanjić, 2.o (izrada video uratka, radionica)
-    Mirza Bijelić i Demian Kos, 2.f (radionica)
-    Niko Franković, Anthony Fonović i Vito Rocco, 2.o (radionica)
-    Alicja Maria Mikuljan, 1.f (radionica)
-    Alessia  Juričić, 1.o (izrada video uratka)
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)


4.3.2021. Izložba posvećena Matiji Vlačiću od danas u Srednjoj školi Mate Blažine  Dokumentarna izložba posvećena našem velikanu Matiji Vlačića Ilirika bila je prvotno postavljena u obje labinske osnovne škole, Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar.
Izložbom se kronološki i sadržajno prikazuje značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.

Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri- njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.
Autorica teksta izložbe je Dijana Muškardin, profesorica povijesti u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažina, a grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci.   
(Glad Labin)


5.10.2020. Dijana Muškardin iz SŠMB-a među 500 nagrađenih nastavnika u RH Na ovogodišnji javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika u Republici Hrvatskoj javilo se 1.769 kandidata prijavljenih za nagrađivanje najboljih odgojno-obrazovnih radnika. Prema Pravilniku o nagrađivanju i procjeni Povjerenstva za nagrađivanje izabralo je 504 najuspješnija odgojno-obrazovna djelatnika u školskoj godini 2019.-2020, među njima i profesorica mentorica povijesti Dijana Muškardin iz Srednje škole Mate Blažina Labin.
Na javni poziv mogu se prijaviti svi nastavnici koji svojim radom ispunjavaju uvjete iz kategorije izvrsnosti za tekuću školsku godinu na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima.
Zbog novonastale epidemiološke situacije ove godine dodjelu nagrada pod nazivom "Godišnje nagrađivanje odgojno-obrazovnih djelatnika" održalo se u virtualnom okruženju, na međunarodni Dan učitelja, 5. listopada 2020. Tom prigodom ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitao je nagrađenima te uputio poruku u povodu međunarodnoga Dana učitelja OVDJE!
Preuzimanje:
Ovo su imena 504 najbolja nastavnika u Hrvatskoj: Dobili nagradu od 10.000 kuna bruto - pdf