naslovna > Međunarodni projekti > ERASMUS+KA2: Be friendly to nature

Erasmus+ KA2: Be friendly to nature

VODITELJICE: Sandra Juran (koordinatorica projekta), Karmen Diminić Milevoj, Gordana Benković Gušić
BROJ UČENIKA: 30 učenika
PLANIRANI BROJ SATI TJEDNO: 2
SUDIONICI: Španjolska, Turska, Portugal, Italija i Hrvatska
Projekt se temelji na promicanju ekološke svijesti. Onečišćenje okoliša, globalno zagrijavanje i klimatske promjene, zbrinjavanje i recikliranje otpada glavne su smjernice planiranih projektnih aktivnosti.
Obzirom na širinu problema vezanih uz temu projekta, projektne će aktivnosti biti raznovrsne, kao što su :
•    Promocija obrazovanja o okolišu kroz akcije koje promiču poboljšanje kvalitete prirodnog okruženja
•    Promjene klime očima morskih kornjača –aktivnost mobilnosti koja će se provoditi u zaštićenom rezervatu kornjača u Italiji
•    Ekološki prihvatljivi postupci (učinci poljoprivrednih aktivnosti na klimatske promjene, održiva poljoprivreda)
•    Flora, fauna i ljudski odnosi (u ekosustavima mnoge su vrste pod utjecajem globalnog zatopljenja i ekoloških promjena okoliša)
•    Smanjenje količine otpada (recikliranjem)
•    Voda je život ( naglasak aktivnosti je na ograničenju vodnih resursa)
Ovaj je projekt namijenjen je učenicima između 14-18 godina. Sve aktivnosti, brošure, logotipovi, plakati, istraživanja, videozapisi i uobičajene druge projektne aktivnosti nastale tijekom mobilnosti podijelit će se na eTwinning platformi. Izradit će se priručnik za obuku učitelja, projektna web stranica, Facebook grupa projekta, organizirat će se različite izložbe i obilježavanje Erasmus događaja te razne druge projektne aktivnosti sa ciljem promicanja zdravijeg okoliša (čišćenje otpada, sadnja drveća itd.).

TROŠKOVNIK: odobren sredstvima EU i Agencije za mobilnost za našu školu: 30.300,00 EUR.
UKUPNO ODOBREN IZNOS ZA ZEMLJE SUDIONICE PROJEKTA: 153. 204,00 EUR
VRIJEME REALIZACIJE PROJEKTA: 18.10.2020.-18.10.2022.

Poveznice:
Školski i strukovni kurikulum za šk.g. 2020.-2021.  - ssmb.hr


12.12.2021. Izvještaj s 1. međunarodnog sastanka Erasmus + KA2 “Be friendly to nature” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Torrevieja, Španjolskoj Od 28.11. do 5.12. Srednja škola Mate Blažine Labin započela je s 1. mobilnošću novog međunarodnog projekta Erasmus+KA2 “Be friendly to nature” projekta u IES NUM. 1 – LIBERTAS u Torrevieja, Španjolskoj. U mobilnosti su sudjelovali učenici trećih razreda gimnazije: Jakov Čekada, Vito Rocco, Niko Franković, Matija Pajcur, Simone Verbanac, Dino Tomić te profesorice Karmen Diminić Milevoj i Sandra Juran. Uz španjolsku školu, inače koordinatora projekta, sudjelovale su još partnerske škole iz Hrvatske (Srednja škola Mate Blažine Labin), Turske, (Sincik Anadolu Imam Hatip Lisesi i Antalya Anadolu Imam Hatip Lisesi), Italije (Istituto Istruzione Superiore Orso Mario Corbino) i Portugala (Agrupamento de Escolas de Vilela).

Projekt "Be friendly to nature" osmišljen je s ciljem da učenike potiče na promišljanja o važnosti očuvanja prirode. Provedba ovog projekta, tijekom naredne dvije godine, doprinijet će važnosti zaštite održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Tijekom pet dana održavanja mobilnosti učenici su prezentirali svoje radove na temu “Prirodne znamenitosti Hrvatske i njezine autohtone biljne i životinjske vrste“ te „Osobitosti moje zemlje, regije, grada i škole“. Nakon izlaganja u matičnoj školi imali smo prilike upoznati ovaj lijepi grad na obalama Costa Blance i neke od njegovih znamenitosti.

Aktivnosti učenika i nastavnika nastavljene su tijekom sljedećih dana u Parku prirode Lagunas de La Mata gdje vegetacije gotovo da i nema zbog visoke slanosti vode. Postoje nasadi eukaliptusa zasađeni u doba malarije, te biljke otporne na slanost tla kao Arthrocnemum macrostachyum, korištenu nekad i u proizvodnji sapuna.

Učenici i nastavnici proveli su dva dana u prekrasnoj Granadi u Andaluziji,  gdje su posjetili Parque de las Ciencias. Pod motom "Nova vrsta muzeja", ovaj je znanstveni kompleks osnovan još 1990. godine, a prostire se na 70.000 m2. Muzej ima stalne i povremene izložbe, planetarij, edukativne sadržaje i kulturnu galeriju. Imali su prilike vidjeti i različite vrste ptica te načine njihova pripitomljavanja. Oduševila nas je Alhambra, palača koju smo posjetili, osobito toranj Comares gdje je vidljiv utjecaj Maurske kulture. Cijeli je kompleks uvršten u UNESCO-ov Popis svjetske baštine.
Na kraju smo imali prilike posjetiti solanu kraj ružičaste lagune u Torrevieji (La Laguna Rosa ). Boja lagune dolazi od pigmenta koju uzrokuju Halobacterium, bakterije koje žive u okruženju zasićenom solima (350g soli/l vode).

Boja je prisutna i zahvaljujući algama, Dunadiella salina, te arhejama i račičima Artemia salina. Od faune koja je ovdje prisutna, izdvojili bismo plamenca, koji boju perja dobiva  od karotenoidnih pigmenata algi i račića kojima se hrani u ovoj laguni te običnu čigru koja je postala zaštitni znak matične škole.
Zanimljivo je da su je proglasili i počasnim učenikom da bi učenici uvidjeli važnost očuvanja ove vrste i njezinih staništa.
Domaćin je organizirao i prijem svih sudionika kod gradonačelnika Torrevieje gdje je upriličena svečana dodjela certifikata ove vrlo uspješne mobilnosti.
Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, koordinator i članovi projektnog tima dogovorili su sljedeću mobilnost u Hrvatskoj, u ožujku 2022.        
(Tekst: Sandra Juran, prof.)

Preuzimanje:
Prezentacija “Prirodne znamenitosti Hrvatske i njezine autohtone biljne i životinjske vrste“ - pdf
Prezentacija „Osobitosti moje zemlje, regije, grada i škole“ - pdf

Poveznice:
MOBILNOST ERASMUS+KA2 | Labinski srednjoškolci tjedan dana boravili u Španjolskoj - labinskakomuna.eu
Šest srednjoškolaca na međunarodnom projektu u Španjolskoj - labinstina.info