naslovna > Područja rada i programi > Ekonomija, trgovina i poslovna administracija 2020.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija


KADA ODABRATI ČETVEROGODIŠNJU STRUKOVNU ŠKOLU ZANIMANJE EKONOMIST?
Program ekonomije vas priprema za zanimanje ekonomista, ali isto tako za nastavak školovanja na ekonomskom ili srodnom fakultetu. Tijekom obrazovanja osposobljavate se za zanimanje kroz niz stručnih i teorijskih, općeobrazovnih i praktičnih sadržaja. Obrazovanje završava izradom i obranom završnog rada, a učenici mogu polagati i ispite državne mature.

Ekonomija, trgovina i poslovna administracija od 2009. do 2020. - ssmb.hr

Šk.g. 2020.-2021.


               IV.d razred s Gabrielom Dundara                                      Valentina Kutnjak i Erik Franković      
29.3.2021. Učenici SŠMB-a sudjelovali u Hanfinom natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ U obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca (22.- 28. ožujka 2021.), uključili su se učenici 4. razreda ekonomskog usmjerenja u sklopu predmeta Bankarstvo i osiguranje. Na poticaj nastavnice Gabriele Dundara učenici su sudjelovali natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ koji je raspisala Hanfa. Natječaj je namijenjen učenicima srednjih škola s područja Republike Hrvatske, a cilj je potaknuti mlade da razmišljaju o svojoj budućnosti te da shvate važnost mirovinskog sustava u Hrvatskoj.
Video uradak učenika kojim se prijavljuju trebao je odgovoriti na temeljna pitanja:
1. Što je dobrovoljna mirovinska štednja?
2. Koje su prednosti štednje za mirovinu?
3. Kakav biste život željeli u mirovini i čime biste to osigurali?

Prijavljeni video radovi morali su biti autorski te su mogli biti u obliku glumljenog skeča, rasprave, intervjua, montažnog kratkog filma ili nekog drugog video sadržaja. Radeći u parovima ili individualno izradili su četiri animirana filma u kojima su odgovorili na zadana pitanja. Bilo je veoma teško odlučiti koji je film najbolji, jer je škola mogla prijaviti samo jedan rad. U odluci su sudjelovali nastavnici struke i školska knjižničarka, a razredni pobjednici bili su Erik Franković i Valentina Kutnjak te je njihov rad odabran za sudjelovanje u natječaju.

                          Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Valentine Kutnjak i Erika Frankovića
Iako ovaj put nisu pobijedili na natječaju, u njihovim video radovima možete pronaći korisne savjete kao osigurati bolju budućnost štednjom u dobrovoljnim mirovinskim fondovima.
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznice:
Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Marte i Noemi - drive.google.com
Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Roka Silova - drive.google.com
Video uradak "Osiguraj svoju budućnost", Aide i Melise - drive.google.com
 


                              Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić
25.3.2021. Srednja škola Mate Blažine osvojila 2. mjesto za najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca Hrvatska udruga banaka provela je natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti.
Sveukupno je zaprimljeno 27 prijava obrazovnih programa iz cijele Hrvatske, a najbolji programi su osvojili informatičku opremu i edukativne materijale za obrazovne svrhe u iznosu od 10.000 kn, 5.000 kn i 2.500 kn. Stručni žiri, koji je uključivao viceguvernera HNB-a dr.sc Romana Šubića, docenticu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr.sc Dajanu Barbić te direktora HUB-a g. Zdenka Adrovića, ocjenjivao je kreativnost i inovativnost u prenošenju znanja ciljnoj dobnoj skupini učenika, doprinos temi i obrazovanju u području financijske pismenosti te zadovoljavanje forme natječaja.
Drugo mjesto na natječaju osvojili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin s obrazovnim programom pod nazivom „Tonka ekonomka - priručnik za financijsko preživljavanje tinejdžera“. Profesori Gabriela Dundara, Daniel Mohorović i Majda Milevoj Klapčić autori su priručnika koji je na kreativan način mladima približava razna znanja o financijama.
 „Drago nam je da je prepoznata kvaliteta našeg programa, a osvojeno drugo mjesto na natječaju nam je bura u leđa, odnosno snažan poticaj za nastavak provođenja našeg projekta. Želeći se približiti ciljanoj publici priručnik je strukturiran kroz priče čija je glavna junakinja Tonka i njena obitelj Šoldić. Kroz učenicima bliske situacije (odluka o upisu u srednju školu, kupnja, štednja…) objašnjavaju se ključni ekonomski pojmovi. Sadržaj priručnika ''testirali'' smo na medijskoj grupi, zahvaljujući čijem je doprinosu priručnik ispao još i bolji. Planovi za osmišljavanje programa financijske pismenosti za osmaše postojali su već prije dvije godine. Na inicijativu i poticaj DKC Lamparna počeli smo razmišljati o programu financijske pismenosti, no splet nepovoljnih okolnosti odgodio je provedbu naše prvotne zamisli. Krizu smo shvatili kao izazov, pa smo se usredotočili na detaljniju razradu programa, a onda je na vrata pokucala ekonomka Tonka, tj. pojavila se  je ideja o priručniku“, izjavili su profesori Srednje škole Mate Blažine Labin.
Priručnik ''Tonka ekonomka'' biti će dostupan u digitalnom i  u tiskanom izdanju. Nakladnik priručnika je DKC Lamparna.
Osim samih autora priručnika u realizaciji priručnika sudjelovale su i  lektorica Katarina Brajdić Divšić dok ilustracije potpisuje učenica 3. razreda gimnazije Leonarda Ivašić.
Što su rekli učenici iz medijske grupe Srednje škole Mate Blažine:
''Tonka ekonomka na zanimljiv i poučan način tinejdžere i sve zainteresirane čitatelje vodi kroz zamršen svijet potrošnje i financija. Svaki bi učenik srednje škole priručnik trebao dobiti početkom srednjoškolskog obrazovanja te sve lekcije primjenjivati. Priručnik bi trebali pročitati i roditelji". (Tino Zupičić, 1. razred, gimnazija)
"Izvrstan priručnik. Veoma detaljno prikazano, razrada teme je odlična. Osoba koja nije upućena u ekonomiju, štednju i bankarstvo može lako, uz pomoć priručnika, naučiti. Tekst je veoma privlačan te nije dosadan. Posebno su mi se dojmile fraze na cakavici i citati na kraju".
(Bruno Falco, 3. razred, gimnazija)


11.3.2021. AKO NE MOŽE SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE U HANFA-U, MOŽE HANFA U SREDNJU ŠKOLU 11. ožujka u sklopu predmeta Tržište kapitala i Bankarstvo i osiguranje u našoj je školi organizirano on line predavanje o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA)
Učenici četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Mate Blažine imali su priliku detaljnije se upoznati s ovom nadzornom institucijom u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju. Predavanje je održala analitičarka HANFA-e Anja Tkalčević. Nakon zanimljivog predavanja učenici su imali priliku sudjelovati u vrlo poučnom kvizu, a tri učenika s najboljim rezultatom osvojili su prigodne nagrade.
 Prezentacija HANFA-e, odabrani slajdovi 
Za ekonomiste labinske srednje škole već se godinama organizira izvanučionička nastava u renomiranim hrvatskim tvrtkama i institucijama. Generacije su se imale priliku upoznati s Hrvatskom narodnom bankom, Zagrebačkom burzom, Državnim zavodom za statistiku, posjetiti Kraš, Rimac Automobile, Adris grupu…
(Tekst: Daniel Mohorović, foto: Gabriela Dundara)
Preuzimanje:
Prezentacija HANFA-e, odabrani slajdovi - pdf


13.11.2020. Ekonomisti SŠMB-a obilježili Svjetski dan štednje Učenici 4. d razreda pod mentorstvom nastavnice Gabriele Dundara odlučili su ove godine prvi puta u Srednjoj školi Mate Blažine obilježiti Svjetski dan štednje kako bi ukazali na važnost štednje za budućnost mladih. Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu.
Na tom sastanku sastali su se predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.
U sklopu predmeta Bankarstvo i osiguranje učenici su osmislili tekst i scenarij za kratki edukativni film o štednji. Nakon toga je uslijedilo snimanje u školskoj knjižnici i dvorištu, što su učenici veoma ozbiljno shvatili, jer su se neki kadrovi snimali i po deset puta.

Nakon dugotrajnog procesa snimanja, presvlačenja, mijenjanja uloga, smijeha i ozbiljnih scena, nastao je video uradak kojim su željeli prikazati zašto je važno štedjeti. Nadaju se da će njihovi vršnjaci gledajući film zaključiti isto što i oni: „Štednja je potrebna za osiguranje bolje budućnosti.“
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznica:
Video uradak možete pogledati OVDJE!