naslovna > Međunarodni projekti > Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 2021

Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 2021

 

 

Posvećeno svih dosadašnjim suradnicima i generacijama mladih
koji su za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja
sa ogromnom strašću i ljubavi otkrili i podijelili svoj talent
s publikom na "daskama što život znače".

(Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 1983.-2020. i
Facebook "Dramska radionica "Flacius" / Filodramska grupa "Arcobaleno" )


(Čedomir Ružić)

 


"Na ovim našim obalama,
tik uz vodu, imadu neka biljke i biljčice
što iz kamena rastu
a ne vidiš im ni grumen zemlje.
Takav je ovaj Teatar u Labinu,
trajanje što godinama s vremena na vrijeme upućuje poziv:
Neka uđu glumci!"

(Daniel Načinović)

Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 1983.-2020. OVDJE!


21.3.2021. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježava se svake godine 20. ožujka pod sloganom “Povedite dijete u kazalište” Ovogodišnju poruku napisali su Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom i predsjednica ASSITEJ-a Yvette Hardie, a poruku u cijelosti možete pročitati u nastavku.
“Poštovani i dragi prijatelji, veliki i mali, mali i veliki, svi vi koji volite kazalište i njegovu čarobnu moć, čestitam vam veliki dan kazališta za djecu i mlade kojeg slavimo u cijelom svijetu i u svim kazalištima koja stvaraju začudne, maštovite i inspirativne predstave baš za vas i sve ljubitelje kazališne umjetnosti koji će nam se tek pridružiti.
Kazalište ima i čuva onu neotkrivenu tajnu koja svojom snagom pobuđuje najiskrenije osjećaje i nalazi put do srca svakog gledatelja, koji svojom vjerom u ispričano, pokazano i proživljeno, nalazi put do novih saznanja i spoznaja koja svakom od nas širom otvara vrata mašte te nas potiče da svijet oko sebe doživljavamo boljim nego što on možda doista i jest.
Svakom kazališnom umjetniku i djelatniku upravo ste vi, draga publiko, glavna inspiracija, motivacija i odgovornost u promišljanju i stvaranju. Vaša spremnost da se prepustite čaroliji i mašti prikazanog na sceni pokreće imaginaciju autora i glumaca i tako postajete motor i pokretač kreativnosti.
Kazalište može bez svega, ali ne može bez glumca i publike. Dovoljan je jedan glumac i jedan gledatelj da se stvori kazalište, ali ako nema gledatelja nema ni kazališta. Stoga draga publiko vi baš vi ste kamen temeljac na kojem počiva kazalište. Važno je da se svi uključimo i omogućimo pristup kazalištu svima od najranije dobi. Roditelji, bake, djedovi, svi članovi porodice i prijatelji, učitelji, nastavnici i profesori povedite svoje najmlađe u kazalište ili bar krenite kad oni povedu vas. Čeka vas čarolija kazališta, najljepša čarolija koja postoji od kad je svijeta i vijeka. DOBRODOŠLI U KAZALIŠTE!”

(Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac)

21.3.2021. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježen je 20. ožujka i SŠMB-u virtualnom izvedbom monodrame "Živi zakopani" Maše Kolanović Dramatizacijom pripovijetke "Živi zakopani" iz zbirke Maše Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče", Lucija Miletić, maturantica opće gimnazije, pod vodstvom je svoje mentorice Amneris Ružić Fornažar izvela monolog na županijskoj razini susreta LiDraNo 2021. OVDJE!

                                                Živi zakopani, Maša Kolanović (dramatizacija Lucija Miletić)


Lucija Miletić - o sebi
na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade


"Ralph W. Emerson jednom je rekao 'umjetnost nam omogućava da pronađemo i izgubimo sami sebe u isto vrijeme'. Trebalo je mnogo hrabrosti kada sam prvi puta stala na pozornicu, no trema je polako nestajala, a ja sam uživala u svakom trenutku. Pljesak...Tada sam shvatila da ponovo želim osjetiti tu čaroliju. Bilo je to u osnovnoj školi. Otada sam mnogo naučila. Iako nisam mislila da je moguće, dobila sam priliku u prvom razredu srednje ponovno biti na pozornici, otići u Primošten na državno natjecanje LiDraNo i upoznati ljude slične sebi. To me inspiriralo da se nastavim baviti glumom. Smatram da treba poticati djecu i mlade da se bave umjetnošću u bilo kojem obliku. Ne samo zato što je jako zabavno nego ima i mnogo pozitivnih učinaka. Razvija osobnost, jača samopouzdanje, oslobađa kreativnost i maštu. I ove godine sam pripremajući novu ulogu za Lidrano, mnogo naučila. Ta mi iskustva pomažu da se bolje izrazim u životu. Nadam se da ću uvijek imati mogućnost da se bavim dramskim izrazom na bilo koji način."

 

 

 

 

 

Pogled unatrag

Dramske radionice - Drama workshops - Laboratori teatrali 1983.-2020. OVDJE!