naslovna > Kurikulum > Natjecanja, susreti i smotre 2021.-2022.

Natjecanja, susreti i smotre 2021.-2022.


18.1.2022. Rezultati natjecanja "Best in English" iz SŠMB-a Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin i ove su godine na online međunarodnom natjecanju „Best in English“ ostvarili zapažene rezultate. Od osamnaestero natjecatelja naše škole od 1. do 4. razreda, najveći broj bodova ostvarila je Asja Ćudić, učenica 2.o razreda opće gimnazije, čija je mentorica profesorica Karla Golja Milevoj, zauzevši 1.609. mjesto, čime je ušla u 10% najboljih od ukupno 17.223 natjecatelja iz 32 zemlja te 595 srednjih škola.
Natjecanje se provodi za učenike od 14 do 19 godina starosti na engleskom jeziku (razina B1-B2), a sudjelovati mogu učenici svih usmjerenja. Test se sastoji od uporabe jezika, slušanja i čitanja s razumijevanjem, glavni organizator natjecanja je češka agencija Czech-Us, a službeni pokrovitelj je Ministarstvo obrazovanja Republike Češke.
Učenici rješavaju test u matičnim školama, svojim tempom i redoslijedom unutar 60 minuta, a po završetku testa natjecateljima se prikazuje ostvareni broj bodova. Osim dežurnih nastavnika u matičnim školama, rješavanje testa nadzire i ispitni sustav.
Na natjecanju su sudjelovali: Tonia Gudek, Zara Stojić i Stephanie Negri iz 1.f jezične gimnazije, Teo Đapić i Antonio Lazarić iz 2.f opće gimnazije, Mirza Bijelić, Demian Kos i Matija Pajcur iz 3.f opće gimnazije, mentorica Tatjana Buršić. Zatim, Lana Mrkaljević, Dino Tomić, Alex Načinović i Vito Rocco iz 3.o opće gimnazije, mentorica Doris Mesaroš, te Alessia Juričić, Nicole Marie Tonelo i Asja Ćudić iz 2.o opće gimnazije, Luka Blažina, 4.e iz elektrotehnike, Ines Bošković Gobo i Zoja Bošković Gobo iz 4.f opće gimnazije, mentorica Karla Golja Milevoj.
(Tekst i foto: Karla Golja Milevoj)

17.1.2022. Sjajan  rezultat Annike Marić na Državnom turniru mladih prirodoslovaca s osvojenim 11. mjestom  Ovogodišnji Državni turnir mladih prirodoslovaca održan je 16.1.2022. u online obliku. Našu je školu predstavljala učenica prvog razreda gimnazije Annika Marić s istraživačkim radom „Obojena vatra“ kojeg je odradila pod mentorstvom profesorice kemije Olivere Tadić. Na turnir su bila prijavljena 63 rada, a pristiglo ih je 36  od čega ih je na Državno natjecanje pozvano 12 najboljih.
Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja različitih prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (engl. International Young Naturalists’ Tournament, IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad.  Na Državnom turniru mladih prirodoslovaca svaki natjecatelj po unaprijed zadanom rasporedu prezentira svoje rješenje pred sucima te o njemu raspravlja s oponentom. Jedan ovakav ciklus naziva se znanstvenom borbom.
Tijek jedne znanstvene borbe se dijeli na četiri cjeline:
1. izlagač izlaže rješenje – 8 minuta
2. oponent daje osvrt na rješenje – 2 minute
3. izlagač i oponent raspravljaju – 5 minuta
4. pitanja žirija za izlagača i za oponenta – 5 minuta
Natjecatelji se ciklički izmjenjuju sve dok svaki natjecatelj ne odradi ulogu izlagača i ulogu oponenta. Izlagač je osoba koja prezentira svoje rješenje. Oponent je pak onaj koji sluša prezentaciju i nakon nje raspravlja o rješenju s izlagačem te pruža kritički osvrt na izloženo rješenje.
Tijekom turnira suci ocjenjuju izlaganje i oponenciju svakog od natjecatelja. Kako se radi o natjecanju s naglaskom na multidisciplinarnost, natjecatelji oponiraju problem koji ne pripada istom području kao onaj kojeg su sami riješili i izlagali.
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
Preuzimanje:
Prezentacija istraživačkog rada Obojena vatra, Annika Marić - pdf

13.12.2021. Leonarda Ivašić svojim radom „Moć pokreta“ osvojila apsolutno prvo mjesto u projektu StartArt Radom „Moć pokreta“ Leonarda Ivašić, učenica 4.f razreda Srednje škole Mate Blažine, pod mentorstvom profesorice likovne kulture Alide Blašković-Koroljević osvojila je prvo mjesto po izboru stručnog žirija te prvo mjesto po izboru publike u projektu "StartArt neformalne platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre MI+".
Na zadanu temu natječaja, "Industrijska baština u digitalno doba", Leonarda je odgovorila korištenjem suvremenih digitalnih alata, kojima je reinterpretirala ostatke industrijske kulture te im tako dala novu umjetničku vrijednost. Uz novčanu nagradu Leonarda je dobila priliku i predstaviti se putem intervjua na portalu za kulturu Istarske županije Kulturistra, te rad pod mentorskom palicom afirmiranih, profesionalnih umjetnika.
Projekt StartArt usmjeren je ka afirmaciji, promociji i edukciji mladih istarskih umjetnika srednjoškolske dobi, pružanju podrške u razvoju umjetničkog djelovanja, poticanju stvaralaštva djece i mladih te produbljivanju razumijevanja za suvremenu umjetnost i kulturu. Radove nastale u sklopu projekta publika može razgledati na putujućoj izložbi koja gostuje u galerijama i kulturnim centrima u Balama, Novigradu i Labinu, te na online izložbi.
(Tekst i foto: Alida Blašković-Koroljević)

Alida Blašković-Koroljević i Leonarda Ivašić

          
            Antonio Martinčić, David Sandić, Petar Vorano, Karlo Peršić i David Vorano
27.11.2021. Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na online informatičkom natjecanju Dabar Natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se u Hrvatskoj održalo šesti  put i to u tjednu od 8.11. do 12.11. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po peti put, a sudjelovalo je 12 učenika različitih razreda i usmjerenja. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 5017 srednjoškolaca.
Pet učenika labinske srednje škole ušlo je među 10% najboljih na razini države. To su redom Karlo Peršić (4.e), David Vorano (3.f),  David Sandić (2.e), Antonio Martinčić (2.e) i Petar Vorano (3.f).
Na natjecanju su još sudjelovali David Mišon  (4.e), Annika Marić (1.o), Andrea Batelić (1.o), Sven Končić (4.e), Ivan Dundara (2.e), Zoja Bošković Gobo (4.f) i Filip Banak (2.e).
Dabar (originalni naziv Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza problemskih i logičkih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ - kategorija MikroDabar,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ - kategorija MiliDabar,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ - kategorija KiloDabar,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ - kategorija MegaDabar i  za učenike svih razreda srednje škole - kategorija GigaDabar. Ove je godine u svim kategorijama ukupno pristupilo 42553 učenika iz 679 prijavljenih škola.
Natjecanje se odvija online, u CARNETovom sustavu MOOC. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a najveći broj bodova za svaki zadatak je 1 bod. Natjecatelji mogu koristiti papir i olovku kao dodatnu pomoć u rješavanju zadataka, međutim uporaba kalkulatora te drugih pomagala nije dozvoljena.
Pripremu i organizaciju natjecanja u Srednjoj školi Mate Blažine vodili su nastavnici Eler Diminić i Nedeljko Mandić. Svi su učenici koji su sudjelovali (ispunili anketu i riješili test) ostvarili pravo na digitalnu značku i diplomu, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome i značke za izniman uspjeh na natjecanju.
Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj je OVDJE!
Ove je godine udruga "Suradnici u učenju“ organizirala, po drugi puta i  natjecanje iz računalnog razmišljanja za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje - DabroUčitelj od 2.11. do 7.11. Natjecanje je organizirano u istom digitalnom okruženju kao i natjecanje za učenike, 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Na natjecanju Dabroučitelj sudjelovala su tri nastavnika  Srednje škole Mate Blažine, Gabriela Dundara, Laura Kokot i Nedeljko Mandić. Nastavnica Laura Kokot je svojim rezultatom ušla i u 10% najboljih među 439 sudionika na razini Hrvatske.
Više o DabroUčitelju 2021. OVDJE! 
Po prvi puta je ove godine organizirano i natjecanje za studente, DabroStudent 2021. Natjecanje Dabar za učitelje i studente organizirala je udruga "Suradnici u učenju" i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, odsjek Učiteljski studij.
(Tekst: Nedeljko Mandić i Eler Diminić; foto: Čedomir Ružić)
mooc.carnet.hr

 


22.11.2021. U SŠMB-u održana ATOM liga – ekipno natjecanje iz matematike, fizike i kemije Dana 10.11.2021. održano je zimsko kolo Atom lige. Riječ je o popularnom ekipnom natjecanju iz matematike, fizike i kemije za učenike osmih razreda osnovnih škola te za učenike srednjih škola. S povratkom u školske klupe natjecanje je u većini škola širom Hrvatske održano uživo.
Ekipe se sastoji od 3 učenika istog razreda. Učenici u 75 minuta trebaju zajednički riješiti test znanja koji se sastoji od ukupno 27 zadataka ( 9 zadataka iz svakog predmeta, u tri težinske kategorije) te jednog složenijeg zadatka koji povezuje navedena tri predmeta.
Za  prvo (zimsko) kolo u školskoj godini 2021./22. u Hrvatskoj je bilo prijavljeno ukupno 377 ekipa (1131 učenik) iz 127 škola iz 74 grada. Iz Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovalo je 35 učenika raspoređenih u 7 ekipa.

Učenici  prvog razreda opće gimnazije (1.o) natjecali su se u dvije ekipe. Članovi prve ekipe su Batelić Andrea, Patrik Rudan i Patrik Vozila. Plasirali su se na 28. mjesto od 70  ekipa prvih razreda. Članovi druge ekipe prvih razreda su  Mileta Erika, Marić Annika i Licul Christianna. Plasirali su se na 68. mjesto
Učenici  drugog  razreda opće gimnazije  i elektrotehnike također su se  takmičili u 2 ekipe. Članovi prve ekipe su Noemi Juričić (2.f), Ema Ljuna (2.f) i Nataša Mišon (2.o). Plasirali su se na 8.. mjesto od 48   ekipa drugih  razreda. Članovi druge ekipe drugih  razreda su  Ivana Desović (2.o), Antonio Martinčić (2.e) i David Sandić (2.e). Plasirali su se na 46. mjesto.
Dvije ekipe su formirali i učenici trećeg razreda opće gimnazije. Članovi prve ekipe su Matija Pajcur, Karlo Strel i David Vorano (svi iz 3.f razreda). Plasirali su se na 6. mjesto od 34. ekipe trećih razreda. Članovi druge ekipe  trećih razreda su Alka Mileta, Alex Načinović i Rebecca Files (svi iz 3.o razreda). Plasirali su se na 27. mjesto.

Maturante su predstavljali učenici 4.f razreda opće gimnazije. Članovi ekipe su Mate Griparić, Robertino Licul i Nino Basanić. U konkurenciji od 26 ekipa osvojili su 15 mjesto.
Mentori učenicima su njihovi profesori iz matematike fizike i kemije: Đani Žufić, Roberta Germin Mileta, Ticijana Šumberac, Nedeljko Mandić i Olivera Tadić.
Proljetno kolo Atom lige će se održati u travnju 2021. godine.
(Tekst i foto: Nedeljko Mandić)