naslovna > Međunarodni projekti > Škola za okoliš-School Environment 2022.

Škola za okoliš - School Environment - Scuola per l'ambiente


Osobna karta projekta Škole za okoliš - pdf
Područje rada: Zaštita okoliša i održiv razvoj
Cilj projekta: Omogućiti učenicima suvremene načine za stjecanje znanja  i samoobrazovanje kao pretpostavku njihovog uspješnog studija ili rada. Omogućiti učenicima da sami vrednuju postignute rezultate (samoocjenjivanje). Omogućiti učenicima da rezultate svoga rada prezentiraju široj društvenoj zajednici. Uključiti što više zainteresiranih učenika kako bi senzibilizirali ekološku svijest kod mladih ljudi. Približiti učenike prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja prirodne baštine. Približiti učenicima razne tehnologije kako bi shvatili da je moguće ostvariti suživot tehnologije i prirode. Omogućiti učenicima rad na terenu kako bi istraživanjima stjecali znanja. Omogućiti učenicima vezu sa svijetom (internet) kako bi razmjenom podataka shvatili važnost očuvanja okoliša globalno. Omogućiti učenicima kvalitetno provođenje slobodnog vremena u okviru društveno korisnog rada.
Projektni tim: Olivera Tadić, dipl. ing. kemijske tehnologije, savjetnik; Čedomir Ružić, prof., ravnatelj savjetnik; Sandra Juran, prof. kemije i biologije, savjetnik; Karmen Diminić Milevoj, prof. geografije, mentor.

Detaljnije Škola za okoliš - School Environment - Scuola per l'ambiente do 2018. OVDJE!

Detaljnije Škola za okoliš - School Environment - Scuola per l'ambiente do 2022. OVDJE!


Šk. g. 2021.-2022. nastavak


9.6.2022.  Olivera Tadić za SŠMB preuzela priznanje za školski program „Škola za okoliš“  u okviru Nacionalne nagrade za okoliš – Green prix 2022. Priznanje dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Greencajt festivalom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom a u kategoriji Obrazovanje za klimatsku budućnost.
U okviru Nacionalne nagrade za okoliš 2022., definirano je ukupno šest kategorija od kojih je pet ocjenjivalo stručno Povjerenstvo, a jedina kategorija u kojoj je javnost odlučivala o pobjedniku je Greenlider 2022.  
Pet kategorija u kojima se fizičke i pravne osobe mogle prijaviti su: Zelena kampanja (najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi), Zelena inovacija (najbolja inovacija koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama), Dekarboniziraj zajednicu (nagrađuju se fizičke i pravne osobe koje su svojom aktivnošću doprinijele postizanju klimatskih ciljeva u široj zajednici), Lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena (nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje su svojom aktivnošću i projektima ostvarile najveći korak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području) i Obrazovanje za klimatsku budućnost (projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova na temu klimatskih promjena).
(Tekst i foto: Olivera Tadić)
45 godine programa ŠKOLA ZA OKOLIŠ u SŠMB-u Sve je počelo davne školske godine 1976.-1977. kada kolegice Ljerka Lisica i Irena Milevoj pokreću KEMIJSKU GRUPU. Dolaskom Mire Hrvatin sve se više pažnje pridaje problemima zaštite okoliša i edukacije mladih za prirodoslovlje pa grupa prerasta u KEMIJSKO-BIOLOŠKO-EKOLOŠKE RADIONICE u kojima učenici postaju voditelji i inicijatori aktivnosti, a nastavnici suradnici i pomoć u radu. Uključivanjem škole u u međunarodne UNESCO SEMEP i GLOBE programe i dolaskom kolegice Čede Perko radionice se pretvaraju u program “ŠKOLA ZA OKOLIŠ” koji potiče interdisciplinaran pristup, omogućuje učenicima suvremene načine stjecanja znanja i samoobrazovanja kao pretpostavku njihovog uspješnog studija ili rada.
Od 1998. za GLOBE učitelje osposobljeni su Čeda Perko, Mira Hrvatin, Vesna Tupac-Prosen, Karmen Diminić Milevoj, Nedeljko Mandić, Olivera Tadić, Čedomir Ružić, Karla Golja Milevoj i Amneris Ružić Fornažar. Program „ŠKOLA ZA OKOLIŠ“ danas uspješno vodi Olivera Tadić.
Kroz 45. godina rada program je dobio mnoga priznanja od kojih priznanja MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA 1997. i 2006. do jučerašnje NACIONALNE NAGRADE ZA OKOLIŠ 2022 – GREEN PRIX, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske gospodarske komore.
(Tekst: Mira Hrvatin)


28.4.2022.  Učenici SŠMB-a obilježili Dan planeta Zemlje brojnim aktivnostima
1.o; 2.o,f; 3.o,f i 4.f
- SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE. Od početka školske godine učenici su imali zadatak uz pomoć aplikacije "GLOBE at Night" evidentirati i slati izvješće svjetlosnog onečišćenja. Karlo Strel & GLOBE grupa su među deset najboljih GLOBE ekipa i osvojili su četiri bedža  s radnjom PREPARATION OF INDICATORS FOR MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF WATER IN SCHOOL LABORATORY na GLOBE  International Virtual Science Symposium 2022.

1.e,d; 1.o; 4.f - Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje bila je „Klima je i naš izbor“ na koju su učenici iznosili svoje stavove i vrlo živopisno raspravljali. Učenica 4.f razreda Leonarda Ivašić je izradila digitalni poster pod nazivom „Ako se Zemlja zagrijava, zašto su neke zime i ljeta još uvijek hladni?“ Sve su navedene aktivnosti odrađene pod mentorstvom profesorice Olivere Tadić.

Ovo je trenutak promjene - poslovne klime, političke klime i načina na koji djelujemo na klimu. Sada je vrijeme za nezaustavljivu hrabrost da sačuvamo i zaštitimo svoje zdravlje, naše obitelji, sredstva za život... zajedno, moramo ulagati u naš planet. Jer zelena budućnost je prosperitetna budućnost. Moramo djelovati (hrabro), inovirati (široko) i provoditi (pravično). Poduzeća, vlade i građani - svi smo odgovorni!!! Djelujmo dok još ima vremena za rješavanje klimatske krize, vremena za odabir I prosperitetne i održive budućnosti. 
(Tekst i foto: Olivere Tadić)